[T25] Gasnący silnik

Wszystko o silniku, jego osprzęcie, ukł. wydechowym...
Magnum333
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 14 wrz 2008, 20:53
Model: Avensis T25
Silnik: 1ZZ-FE
Lokalizacja: Olsztyn

[T25] Gasnący silnik

Post autor: Magnum333 »

Witam,
byłbym wdzięczny za Waszą pomoc w sprawie gasnącego silnika.

Miałem 2 takie zdarzenia jednego dnia w odstępie kilku godzin. Silnik jakby nagle stracił moc i zgasł, ale bez szarpania i dławienia. Nie zapalały się rónież żadne kontrolki. Brak komunikatów o błędach. W baku ok. 1/3 paliwa. Po zatrzymaniu samochód odpalał od ręki i dalej działał bezproblemowo.

Dzięki za wszelkie sugestie.

zero8
Stara się...
Stara się...
Posty: 72
Rejestracja: 08 kwie 2009, 10:51
Model: T25
Silnik: D-4D 2.0 85kW
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: zero8 »

Masz zabezpieczenie w formie odcięcia zapłonu?
W nissanie miałem takie cuś i po małej stłuczce zaczeło wariować.

Magnum333
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 14 wrz 2008, 20:53
Model: Avensis T25
Silnik: 1ZZ-FE
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Magnum333 »

Mam immobiliser i fabryczny alarm z którym nie miałem ostatnio żadnych problemów. Nie miałem również żadnych stłuczek tym samochodem.

g4cek
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 174
Rejestracja: 08 mar 2010, 14:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: g4cek »

ale to jak może wrzucałeś na luz? a czy wszystko gasło np podświetlenie zegarów itp?
Ja miałem dwa przypadki jak mi gasł po wrzuceniu na luz to z powietrzem był problem. A raz mi zgasł i wszystko razem z zegarami radiem itp to mi klemy nie dokręcili od akumulatora i na dołku wyskoczyła
Pozdrawiam

Magnum333
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 14 wrz 2008, 20:53
Model: Avensis T25
Silnik: 1ZZ-FE
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Magnum333 »

Problem zaistniał podczas jazdy na biegu. Co do akumulatora to raczej nie, bo radio i nawiew działały cały czas. Dzisiaj zgasł mi jeszcze raz, ale odpalił nie od razu, tylko gdzieś po 30 sekundach.

Awatar użytkownika
szwagierT
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 151
Rejestracja: 02 maja 2010, 18:11
Model: Avensis T22
Silnik: 3ZZ-FE/1.6 VVTI
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: szwagierT »

zero8 pisze:Masz zabezpieczenie w formie odcięcia zapłonu?
mnie też wydaje się to prawdopodobne. To może być jakieś wadliwie działające zabezpieczenie.
Obrazek

g4cek
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 174
Rejestracja: 08 mar 2010, 14:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: g4cek »

No z tego co piszesz że tak odcina na biegu i nic nie gaśnie oprócz silnika to tez bym obstawiał odcinke.
Pozdrawiam

zero8
Stara się...
Stara się...
Posty: 72
Rejestracja: 08 kwie 2009, 10:51
Model: T25
Silnik: D-4D 2.0 85kW
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: zero8 »

Na początek sprawdź świece/kable/cewki/immobilizer.

Magnum333
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 14 wrz 2008, 20:53
Model: Avensis T25
Silnik: 1ZZ-FE
Lokalizacja: Olsztyn

Post autor: Magnum333 »

Dzięki za sugestie - prawdopodobnie będzie to immobiliser, chociaż w serwisie twierdzili, że powinien pojawić się w takim przypadku błąd na komputerze, a takiego nie było.

Dzisiaj rano nie mogłem odpalić i spróbowałem innym kluczykiem i odpalił bez problemu. A swoją drogą to nie gasł mi już od 2 tygodni.

Teraz mam dodatkowe pytanie - da się coś zrobić z tym immo czy trzeba jechać do ASO?

g4cek
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 174
Rejestracja: 08 mar 2010, 14:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: g4cek »

A może po prostu kluczyk masz brudny, w te szczelinki ci się nazbierało i nie łączy choć to mało prawdopodobne ale może
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szwagierT
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 151
Rejestracja: 02 maja 2010, 18:11
Model: Avensis T22
Silnik: 3ZZ-FE/1.6 VVTI
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: szwagierT »

Magnum333 pisze:da się coś zrobić z tym immo czy trzeba jechać do ASO?
ciężka sprawa, to jest bardzo zaawansowana elektronika można sobie narobić kłopotów grzebaniem. No chyba że masz jakiegoś znajomego fachowca.
Obrazek

kamyk
Guru
Guru
Posty: 2839
Rejestracja: 01 lip 2008, 09:21
Model: t25 przed i po fl
Silnik: 1cd i 1ad
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: kamyk »

g4cek pisze:A może po prostu kluczyk masz brudny, w te szczelinki ci się nazbierało i nie łączy choć to mało prawdopodobne ale może
dzialanie immo troche inaczej wyglada....
Magnum333 pisze:Dzisiaj rano nie mogłem odpalić i spróbowałem innym kluczykiem i odpalił bez problemu. A swoją drogą to nie gasł mi już od 2 tygodni.

Teraz mam dodatkowe pytanie - da się coś zrobić z tym immo czy trzeba jechać do ASO?
co zrobi aso? wymiana kluczy petli i moze kompa albo przeprogramowanie... mozesz poplynac gruba kase
sprawdz na drugim kluczu
i zrob kolejny klucz
w sumie i tak cos mi tu nie gra ale skoro na 2 kluczu chodzi.... a kontrolka od immo mryga jak nie chce zapalic???

Awatar użytkownika
szwagierT
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 151
Rejestracja: 02 maja 2010, 18:11
Model: Avensis T22
Silnik: 3ZZ-FE/1.6 VVTI
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: szwagierT »

Magnum333 pisze:Dzisiaj rano nie mogłem odpalić i spróbowałem innym kluczykiem i odpalił bez problemu
a może problem tkwi w kluczyku tzn. kluczyk nr.1 nie gada z immo lub się z immo rozłącza bo coś w nim nie bangla, jakaś wkładka czy cóś. Może to wina właśnie tego klucza. Spróbuj pojeździć na innym kluczu lub zaprogramuj go na nowo, czy co tam się robi z tymi alarmami.
Obrazek

telloo
Stara się...
Stara się...
Posty: 53
Rejestracja: 19 paź 2008, 07:36
Model: T25
Silnik: 1ADFTV d4d
Lokalizacja: Warszawa , Mazowieckie

T25 2,0 d4d silnik gaśnie

Post autor: telloo »

Ja mam podobny problem z gasnącym silnikiem. Po włożeniu biegu na luz (na światłach) kilka razy zgasł. Kontrolki paliły się. Zapala ponownie od razu. Najgorsze jest jednak to, że raz lub dwa razy po ponownym zapaleniu sinika i naciśnięciu gazu sinik nie miał mocy i nie chcial wejść na obroty.
Co może być przyczyną gaśnięcia i braku mocy?

Ps. Klemy, i kluczyk są ok.

anw
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 29 wrz 2010, 05:58
Lokalizacja: Trójmiasto

Post autor: anw »

Kolega miał podobne problemy w Lagunie. Gasł mu na światłach i przy skręcaniu w prawo tracił moc (ale tylko w prawo). Pojechał na komputer okazało się że to jakiś czujnik.

ODPOWIEDZ