[d4d] Brak mocy

Dział dotyczący problemów z silnikami diesla i ich osprzętem
Felon
Stara się...
Stara się...
Posty: 55
Rejestracja: 07 gru 2014, 18:40
Model: T25
Silnik: 2.0 diesel
Lokalizacja: Pomorskie

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: Felon »

Jeżeli dobrze zregenerowana, bo różne historie się zdarzyć mogą, pozostaje sprawdzić przepustnice. Można spróbować czyszczenie zaworów scv, temat wielokrotnie powtarzany. Na YouTube nawet filmik jak zabieg wykonać.

Chlopek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 04 lut 2018, 20:02
Model: Avensis T27
Silnik: 2.0 diesel

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: Chlopek »

Przepustnica powodowałaby przeładowanie turbiny?

Chlopek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 04 lut 2018, 20:02
Model: Avensis T27
Silnik: 2.0 diesel

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: Chlopek »

Dzisiaj dodatkowo błąd p0420.

interno
Stara się...
Stara się...
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2017, 18:57
Model: Corolla
Silnik: 1CDFTV

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: interno »

Chlopek pisze:
17 kwie 2020, 22:13
Dzisiaj dodatkowo błąd p0420.
A jakie napięcie na sensorze katalizatora ?.

mech z toyoty
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 594
Rejestracja: 30 cze 2011, 15:20
Model: xc90
Silnik: 3,2 awd
Lokalizacja: wrocław

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: mech z toyoty »

sprawdź zamrożone parametry przy wystąpieniu błędu ,jężeli jest przeładowanie to turbo do reklamacji, zregenerowana turbina nie znaczy dobra,znam to z doświadczenia a objawy wskazują niestety na turbo pozdr

skinb4rk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 14 cze 2020, 19:01
Model: Avensis T22
Silnik: 2.0 D4D

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: skinb4rk »

Dzień dobry wszystkim.
Z góry przepraszam za długi wpis.
Jestem posiadaczem Avensis T22 2.0 D4D 2001r., przebieg 170tys. km.
Swoje lata już ma, ale mam do niej sentyment i ciągle ją reanimuję, jak coś padnie :)
Przeczytałem chyba cały topic o spadku mocy i dalej nie potrafię wyciągnąć prawidłowych wniosków. Wiem, że najlepiej oddać samochód fachowcowi, ale ciężko stwierdzić kto jest fachowcem, a kto tylko tak siebie nazywa, więc chciałem najpierw sam "podiagnozować", żeby mieć jakieś argumenty w rozmowiez mechanikiem.
W ubiegłym roku miałem podobny problem ze spadkami mocy w okolicach 2.5tys. obrotów. Wtedy mechanik stwierdził, że to zawory SCV i zgodnie z jego zaleceniem je wymieniłem na nowe, oryginalne. Zaznaczam, że nie był to jakiś wybitny specjalista. Po wymianie wszystko było ok - przejechałem bez problemów 30tys. km. Ostatnio problem wrócił. Znowu przy przyspieszaniu w okolicach 2.2 - 2.5tys. obrotów silnik traci moc. Czasami próbuje złapać ciąg, ale tylko na 1-2 sekundy i znowu brak mocy. Zdarza się też, że przez jakiś czas jest ok (2-3 zmiany biegów) i powrót do problemu.
Z innych rzeczy zauważyłem, że turbina puszcza olej. Robię w miesiącu jakieś 3-4tys. km i zdarza się, że na taki przebieg muszę dolać z 0.5L oleju. Dodatkowo od kilkunastu dni pojawiły się mocne wibracje karoserii przy przyspieszaniu między 80km/h a 100km/h. Po zdjęciu nogi z gazu wibracje momentalnie ustają. Domyślam się, że mogą to być przeguby, ale to sprawdzę dopiero w weekend.
Samochód nie gaśnie, silnik chodzi w miarę równo. Nie ma problemów z zapalaniem - czasami na ciepłym silniku kręci sekundę dłużej i mocniej nim szarpnie.
Zaopatrzyłem się w interfejs i wczoraj testowałem Avkę podłączoną do softu Techstream.
Po pierwszym podłączeniu pokazał błąd 78(8), co według wiedzy zaczerpniętej z tego forum może wskazywać na zawory SCV. Wykasowałem go po zapisaniu w programie.
Parametry na zimnym silniku:

RPM: 942
MAP: 99
CR Pressure: 41
Revise Injection Vol.1: 2,660
Revise Injection Vol.2: -1,560
Revise Injection Vol.3: -2,029
Revise Injection Vol.4: -0,472

Domyślam się, że korekcje wtrysków nie są zbyt "ładne".

Zgodnie z opisywanymi tutaj metodami robiłem pomiary odpinając oba zawory SCV.

Oba podłączone:

RPM: 746
MAP: 98
CR Pressure: 35
Revise Injection Vol.1: 2,347
Revise Injection Vol.2: -1,091
Revise Injection Vol.3: -1,248
Revise Injection Vol.4: -0,310

Zielony odłączony, czerwony podłączony - silnik nie zgasł, pojawił się błąd 78(8), który po teście skasowałem:

RPM: 748
MAP: 99
CR Pressure: 35
Revise Injection Vol.1: 2,504
Revise Injection Vol.2: -1,248
Revise Injection Vol.3: -1,248
Revise Injection Vol.4: -0,310

Zielony podłączony, czerwony odłączony - silnik nie zgasł, pojawił się błąd 78(8), który po teście skasowałem:

RPM: 748rpm
MAP: 98
CR Pressure: 35
Revise Injection Vol.1: 2,660
Revise Injection Vol.2: -1,091
Revise Injection Vol.3: -1,404
Revise Injection Vol.4: -0,622

Nie bardzo udało mi się zrobić pełny test drogowy (duży ruch i brak mocy nie pozwoliły na solidne rozpędzenie), ale jakieś pomiary udało się zrobić.

Na 3 biegu:
RPM: 1540 MAP: 120 CR: 73
RPM: 2042 MAP: 159 CR: 100
RPM: 2656 MAP: 188 CR: 22
RPM: 2831 MAP: 190 CR: 54
RPM: 2978 MAP: 192 CR: 38
RPM: 3245 MAP: 195 CR: 121

Na 4 biegu:
RPM: 1496 MAP: 114 CR: 77
RPM: 2184 MAP: 162 CR: 24
RPM: 2779 MAP: 188 CR: 25
RPM: 3057 MAP: 190 CR: 26
RPM: 3212 MAP: 190 CR: 30
RPM: 3568 MAP: 192 CR: 61
RPM: 3906 MAP: 193 CR: 61

Bardzo Was proszę o opinie, co może z tego wynikać. Czy może jeszcze "wykąpać" zawory SCV w nafcie i potraktować je prądem?
Z góry dziękuję za każdą pomoc :)

Awatar użytkownika
ANDRZEJ104
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 503
Rejestracja: 27 paź 2012, 14:36
Model: INNY
Silnik: 2.0 D4D 1cd 116 +2T
Lokalizacja: Lublin

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: ANDRZEJ104 »

Widać spadki ciśnienia paliwa , jeśli trzymałeś gaz w podłodze , zaworki świeże ale nie koniecznie dobre . Ja bym zaczął : filtr paliwa , potraktował zaworki , zaślepiał po kolei wtryski ( na zasilaniu listwę paliwową ) i ogień na trasę jeśli to samo , to następny zaślepić , jeśli na którymś poza nierówną pracą nie spada ciśnienie paliwa i nie ma spadku mocy to ten wtryskiwacz może dawać na przelew - do sprawdzenia . Jeśli nie ma różnicy to pewne zaworki założył bym i na końcu pompa do sprawdzenia . Ale obstawiam zaworki . :nuda:

skinb4rk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 14 cze 2020, 19:01
Model: Avensis T22
Silnik: 2.0 D4D

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: skinb4rk »

Dzięki za odpowiedź.
Gaz w podłodze. Wszystkie filtry wymieniałem 2 tygodnie temu.
W weekend zajmę się zaworkami i wtryskami i zobaczę, co z tego wyniknie.

Awatar użytkownika
gonzo78
Stara się...
Stara się...
Posty: 46
Rejestracja: 09 sty 2015, 18:12
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: gonzo78 »

Zawory SCV do wymiany. Zaleciłbym płukanie zbiornika .https://warsztat.pl/dzial/12-paliwa-i-o ... ?podglad=1

avka2020
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2020, 15:54
Model: Avensis T25
Silnik: 2.0 d4d 116 hp
Lokalizacja: Skawina

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: avka2020 »

Witam serdecznie forumowiczow. Jestem posiadaczem T25 2003 d4d 2.0 116 hp. Moj przypadek wystepuje tylko na rozgrzanym silniku i to nie zawsze tez, w skrocie slabnie moc, nie ma szarpań mam wrazenie ze zaczelo sie to od momentu cieplejszych dni tj +20 st bledow brak, kilka miesiecy temu robione turbo i pompa oleju, przytarty byl wirnik. Zdecydowalem sie ze wykrece scv, na mojej pompie jest tylko jeden, popiescilem go w nafcie, zamontowalem i mialem wrazenie ze problem ustapil mialem spokoj przez 2 dni, dzis natomiast 30st w cieniu pojechalem w trase i jest muł. Tak jak powiedzialem błędów brak, ddymienia nie ma czy jest ktos z okolic Krakowa co by mi dobre logi dynamiczne zrobił bardzo prosze o pomocbo ja spać nie mogę jak cos sie z moja avka dzieje :)

avka2020
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2020, 15:54
Model: Avensis T25
Silnik: 2.0 d4d 116 hp
Lokalizacja: Skawina

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: avka2020 »

Dodam jeszcze ze przeplywka ostatnio byla wymieniana na ori, filtr paliwa w zeszlym roku listopad, tankuje tylko ultimate kiedys pojawialy się przeladowania p0234 wymienione wezyki podcisnien i spokoj :)

Awatar użytkownika
ANDRZEJ104
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 503
Rejestracja: 27 paź 2012, 14:36
Model: INNY
Silnik: 2.0 D4D 1cd 116 +2T
Lokalizacja: Lublin

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: ANDRZEJ104 »

EGR czyściłeś ?

avka2020
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2020, 15:54
Model: Avensis T25
Silnik: 2.0 d4d 116 hp
Lokalizacja: Skawina

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: avka2020 »

Probowalem sie do niego dostac ale mam problem ze śrubą dolną a ze nie mialem na tyle czasu to poskrecalem wszystko, jak wymontuje aku to bedzie lepsze dojscie? Jak probowalem sie dostac odkrecilem dolot i wszystko co zwiazane z filtrem powietrza, i dojscia do dolnej sruby nie bylo, podpowiesz jak najlepiej dojsc?

avka2020
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2020, 15:54
Model: Avensis T25
Silnik: 2.0 d4d 116 hp
Lokalizacja: Skawina

T25 2003 1cd-ftv uciazliwe spadki mocy

Post autor: avka2020 »

Witam wszystkich, postanowiłem zalozyc nowy temat poniewaz wydaje mi sie że moj problem jest mniej typowy i nie znalazlem identycznego.
Wydaje mi sie ze problem pojawil sie jak temperatury wzrosly powyzej 18-20 st. C.
Są dni gdzie moja Avka wkreca sie na obroty az milo a nie raz tak jakby pracowala na połowie mocy.
Z tego co zaobserwowałem problem pojawia się jak auto jest rozgrzane, szarpań nie ma jest to jednostajna utrata mocy, błędów brak. Ostatnio objawialo się to w ten sposob ze na przykład przy wyprzedzaniu na 3 biegu "but" przy 3.5tys obr zmiana na 4ke i auto przestaje iść pełną mocą. Poczytalem troche forum stwierdzilem ze zaglądnę do zaworu SCV(u mnie jest jeden). Wyjąłem po dlugich walkach bo troche slabe dojscie do sruby tej od str bloku silnika wypiescilem w nafcie pradem z prostownika kilka razy z odstępami tak zeby go nie przegrzać, zamontowalem i ucieszony bo temperatury na polu byly wysokie a auto chodzi jak w zegarku, kolejnego dnia tez ok, dzisiaj musialem jechac w trase temp w cieniu 30 st no i zmulilo Avke cała trase jechala zamulona.
Błędów brak, nie kopci, odpala w porzadku troszke chyba za dużo pali jazda mieszana 7.5-7.6 a wczesniej nie przekraczalem 7.0-7.1l. Przeganialem ją ostatnio od 1800 obr - 4500 na pelnym bucie czy nie wywali jakiegos checka ale nic :)
Z dawnych wymian: turbo bylo regenerowane ok. Pol roku temu (błąd p0234) wirnik byl przytarty, wezyki podc. wymienione i pompa oleju przytarta tez wymieniona, gdyby turbo znowu szalało pewnie blad by jakis wywaliło.
Teraz jak pojawiły sie te spadki mocy wymienilem też przeplywke na nową ori. Chcialem sie dostac do Egra ale mam problem z jego dolna śrubą musze pokombinować jak tam dojsc.
CZy ktoś z okolic krakowa bylby w stanie zrobic mi porzadne logi podczas jazdy? Ja niestety mam do dyspozycji tylko elm i wielu danych nie jestem w stanie podejrzeć. Bardzo proszę o pomoc

Lukasz683
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2019, 16:07
Model: Avensis Verso
Silnik: 2.0 D4d

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: Lukasz683 »

Witam Wszystkich.
Pacjent Avensis Verso 2.0 D4d przebieg 304 k
Ja opiszę swój problem. Rok temu na wakacje diagnoza zaworki SCV ( mam 2 ) wymienione na nowe wszystko ok. Biegi zmieniam przy 3-3,5k autko od czasu do czasu w przedziale obrotów 2200 szarpnie nie dzieje się to zawsze a czasem podczas tego szarpnięcia wywali błąd P 1251i przejdzie w tryb awaryjny, co lepsze wyłącze zapłon i zapale silnik autko jedzie, kontrolka świeci a po 1 dniu sama zgaśnie. Denerwujące jest to bo podczas wyprzedzania lub pod górę potrafi zmulic. Może ktoś ma jakiś pomysł.?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


interno
Stara się...
Stara się...
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2017, 18:57
Model: Corolla
Silnik: 1CDFTV

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: interno »

Lukasz683 pisze:
29 cze 2020, 15:06
Witam Wszystkich.
Pacjent Avensis Verso 2.0 D4d przebieg 304 k
1. Ja opiszę swój problem. Rok temu na wakacje diagnoza zaworki SCV ( mam 2 ) wymienione na nowe wszystko ok.
2. ...autko od czasu do czasu w przedziale obrotów 2200 szarpnie nie dzieje się to zawsze a czasem podczas tego szarpnięcia wywali błąd P 1251i przejdzie w tryb awaryjny, co lepsze wyłącze zapłon i zapale silnik autko jedzie, kontrolka świeci a po 1 dniu sama zgaśnie. Denerwujące jest to bo podczas wyprzedzania lub pod górę potrafi zmulic.
3. Może ktoś ma jakiś pomysł.?
1. Diagnoza komputerowa ? To może teraz też warto zrobić taką.
2. w postach powyżej opisane co może szwankować.
3. Pomysłów to może być cała lista, albo podpinamy pod kompa a jak na piechotę to trzeba eliminować od najprostszych spraw aby być pewnym co jest OK.
Temat ,nie ciekawi więc będę obserwował i czekał na finał co było przyczyną.
Pozdrawiam.

Lukasz683
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2019, 16:07
Model: Avensis Verso
Silnik: 2.0 D4d

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: Lukasz683 »

Panowie a jest ktoś kto robi taką analizę kompleksową na podkarpaciu?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Lukasz683
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2019, 16:07
Model: Avensis Verso
Silnik: 2.0 D4d

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: Lukasz683 »

Jakieś tam swoje dane spisane z apki mam ciśnienia i korekcje widać ewidentnie ze turbo osiąga 235kpa i odcina. No ale nie zawsze tak jest dzisiaj na trasie szedł jak rakieta a puzniej cos mu odwaliło i szarpało go ale błędu nie wywalił.

PS. wieczorkiem podeśle plik w danymi

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
ANDRZEJ104
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 503
Rejestracja: 27 paź 2012, 14:36
Model: INNY
Silnik: 2.0 D4D 1cd 116 +2T
Lokalizacja: Lublin

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: ANDRZEJ104 »

Przeładowanie powyżej 214 kPa w silniku 1CD kończy się redukcją ciśnienia i trybem awaryjnym . Do sprawdzenia elektrozawór turbiny , sterowanie zmienna geometrią .

avka2020
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 28 cze 2020, 15:54
Model: Avensis T25
Silnik: 2.0 d4d 116 hp
Lokalizacja: Skawina

Re: [d4d] Brak mocy

Post autor: avka2020 »

Kontynuuję swoj temat, dziś kompletnie wyczyscilem EGR, jednak poprawy brak, jakieś pomysly? Moze jeszcze raz spróbować wyczyscic scv tylko tym razem zostawic na noc w nafcie, pierwszy raz czyscilem go jakies 10-15 min pod prostownikiem, moglo nie wystarczyć?

ODPOWIEDZ