Mój lex is220d trasa obecnie 6,2 normalna jazda. Miasto 8 z hakiem, krótkie odcinki. Cały czas śmigam na dodatkach, obecnie kleen flo. Zimą leje archoila.
ok 16 km , mysle ze z obecnej pory roku napiszę pod koniec wrzesnia ile auto latem łoi po miescie. Ostatnio lałem lotosika i dałem mu kleen flo na oko i teraz mi się zatrzymało wskazanie na 7,2 na kompie, ale z tego kompa czytanie spalania to nie takie zawsze jest ok. Czasem mi się zgadzało, a po ostatniej podróży komp zawyżał wynik. Najgorsze jest to że nie można nigdzie sprawdzić stanu paliwa w baku w litrach... (ja szukałem , kolega u siebie szukał i nic, zero informacji)
Ostatnio czytałem, że stacje nie mogą rozcieńczać paliw. Jeśli już to robione jest to po drodze, ale paliwa są brane z dwóch dystrybucji: z Orlenu i Lotosu na wszystkie stacje. Różnią się tylko dodatkami.
Do pracy jeżdżę 10 km. Po drodze mam 22 skrzyżowania z sygnalizacją świetlną i wystarczy, że chcouaż na jednych mnie złapie czerwone to potem stoję na każdych po kolei do końca... Przez to muszę stawać tak z 15 razy przynajmniej i w takim wypadku nie da się jechać oszczędnie w ogóle...
nanakara pisze:Czytam temat spalanie diesel i postanowilem zamiescic taki temat zeby pomoc tym niedowiarkom - ktorzy sie tak bardzo dziwia jak to mozna miec spalalnie na poziomie 5 l/100km - "nauczyc" sie jezdzic oszczednie
na poczatek proponuje oto takie filmiki ( moze ktos je juz widzial, jesli nie to warto ) 1 film 2 film 3 film
Pozdrawiam
PS. jak przetestujecie, jesli oczywiscie bedziecie chcieli, to napiszcie wtedy o ile udalo wam sie zmniejszyc spalanie
Zycze powodzenia i duzych sukcesow
nanakara pisze:Czytam temat spalanie diesel i postanowilem zamiescic taki temat zeby pomoc tym niedowiarkom - ktorzy sie tak bardzo dziwia jak to mozna miec spalalnie na poziomie 5 l/100km - "nauczyc" sie jezdzic oszczednie
na poczatek proponuje oto takie filmiki ( moze ktos je juz widzial, jesli nie to warto ) 1 film 2 film 3 film
Pozdrawiam
PS. jak przetestujecie, jesli oczywiscie bedziecie chcieli, to napiszcie wtedy o ile udalo wam sie zmniejszyc spalanie
Zycze powodzenia i duzych sukcesow
Pani ma buty rodem z filmu Alladyn
A w 3:34 minucie filmu próbując zatankować, zakręca wlew paliwa, zamiast go odkręcać. Dalej nie wytrzymałem.
Ładne widoki tylko ze Szczecina.
Co do obrotów to normalne że komp sygnalizuje zmianę biegu na wyższy już przy 1800, człek przyzwyczajony z starego autka że 2500 i się zmieniało :) a tu niespodzianka :)
SILNIK: 3ZRFAE 1987CC 16-VALVE DOHC EFI Kod modelu: ZRT272L-AWFGPW LPGAC Stag QNEXT PLUS, Hana h2000,KME RED.1 Silver, Bormech TW-225 67L
Ja się teraz przymierzam po raz pierwszy w życiu do hybrydy, crv-ki nowej konkretnie. Trochę z nieśmiałością, ale i z ciekawością. Koszt jazdy w stosunku do mocy zapowiada się dość korzystnie. Ktoś z Was styczność miał może?