No bo miesza się idealnie...Dolewałem do różnych baniek i nie było żadnych rozwarstwień, czy też dysproporcji w konsystencji. W przypadku benzyny podobno taka mieszanka nie jest zbyt trwała. Tak na marginesie polecam wygooglać kartę charakterystyki np. Lotos Mixol S, którą ów człowiek wymachiwał. W składzie jest olej napędowy...Zupens pisze:Cenie Krzysia bo jest mechaniorem pierwsza klasa ale wziął pod uwagę tylko mixol a na tym chyba nikt z forum nie jeździ. Ja dolewam 2T już od 5 lat i zrobiłem pewien test na mieszanie się 2T z ON do bańki z ON wlałem 2T (LM jak dobrze pamiętam) i olej pięknie zmieszał się z ON barwiąc go na malinowy kolor. Nic nie robiłem z bańką tylko dolałem 2T. Owa bańka stoi w piwnicy już 5 lat i póki co nic się nie rozwarstwiło, a Krzychu narzekał że ciężko się miesza. 2T nie działa natychmiast, potrzebuje czasu a nie zalewam go by coś naprawił a czysto profilaktycznie. 4 litry ravenolu 2t kosztuje 80 zł co w moim przypadku kosztuje mnie 5 zł na każdy zbiornik paliwa więc koszt znikomy.konradob pisze:Witam.
tmat dla tych co dolewają olej 2T do swojego paliwa.
https://youtu.be/moeSmmUgEqM
Olej do dwusuwów 2T i inne dodatki poprawiające smarność ON
- joshua79
- Nowicjusz
- Model: A170 CDI
- Silnik: 1,7
Re: Olej do dwusuwów 2T i inne dodatki poprawiające smarność
- Moderator
- Model: Avensis T22
- Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Tez go cenie i tez oglądałem ale ani zastosowane metody badawcze ani rekomendacje wydane na koniec filmu nie przekonują. Mam wrażenie ze są źródła gdzie w tym temacie można więcej konkretów znaleźć. PozdrZupens pisze:Cenie Krzysia bo jest mechaniorem pierwsza klasa ale wziął pod uwagę tylko mixol a na tym chyba nikt z forum nie jeździ. Ja dolewam 2T już od 5 lat i zrobiłem pewien test na mieszanie się 2T z ON do bańki z ON wlałem 2T (LM jak dobrze pamiętam) i olej pięknie zmieszał się z ON barwiąc go na malinowy kolor. Nic nie robiłem z bańką tylko dolałem 2T. Owa bańka stoi w piwnicy już 5 lat i póki co nic się nie rozwarstwiło, a Krzychu narzekał że ciężko się miesza. 2T nie działa natychmiast, potrzebuje czasu a nie zalewam go by coś naprawił a czysto profilaktycznie. 4 litry ravenolu 2t kosztuje 80 zł co w moim przypadku kosztuje mnie 5 zł na każdy zbiornik paliwa więc koszt znikomy.konradob pisze:Witam.
tmat dla tych co dolewają olej 2T do swojego paliwa.
https://youtu.be/moeSmmUgEqM
Witam wszystkich
Jestem tu nowy świeżo po zakupie t25 z 2007 r z przebiegiem 150tys km bezpośrednio od Niemca
Wcześniej jeździłem t22 z 2001r d4d z przebiegiem 400tys km bez jakiejkolwiek usterki
sprzedany za 3 tys zł ze świeżo wymienionym olejem i rozrządem
Mam kilka pytań odnośnie chemii do silnika
1. w starym aucie nigdy nie lałem t2 , teraz postanowiłem zacząć stosowć . przeczytałem cały wątek o t2 na tym forum .Ze wzgllędu na cenę wybór padł na coś takiego https://allegro.pl/listing?string=manno ... 9&order=qd Tylko nie wiem czy z DPF to dobry wybór i jaki sprzedawca jest wiarygodny ?
2. to samo tyczy się oleju i filtra olejowego - wstępny wybór https://allegro.pl/listing?string=olej% ... 9&order=qd
ale nie wiem jaki dobry i jakiego sprzedawcę wybrać stosując zasadę stosunku jakości do ceny
3. planuję zakup urządzenia diagnostycznego , ale totalnie nie wiem co się sprawdzi
Jestem tu nowy świeżo po zakupie t25 z 2007 r z przebiegiem 150tys km bezpośrednio od Niemca
Wcześniej jeździłem t22 z 2001r d4d z przebiegiem 400tys km bez jakiejkolwiek usterki
sprzedany za 3 tys zł ze świeżo wymienionym olejem i rozrządem
Mam kilka pytań odnośnie chemii do silnika
1. w starym aucie nigdy nie lałem t2 , teraz postanowiłem zacząć stosowć . przeczytałem cały wątek o t2 na tym forum .Ze wzgllędu na cenę wybór padł na coś takiego https://allegro.pl/listing?string=manno ... 9&order=qd Tylko nie wiem czy z DPF to dobry wybór i jaki sprzedawca jest wiarygodny ?
2. to samo tyczy się oleju i filtra olejowego - wstępny wybór https://allegro.pl/listing?string=olej% ... 9&order=qd
ale nie wiem jaki dobry i jakiego sprzedawcę wybrać stosując zasadę stosunku jakości do ceny
3. planuję zakup urządzenia diagnostycznego , ale totalnie nie wiem co się sprawdzi
- Croom
- Zaawansowany
- Model: Avensis T22
- Silnik: 4A+FE
Mamy już 98 stron.
Czy w takim razie 50ml oleju Liqui Moly 2t na 20L ON bedzie ok. ?
Dajcie znać bo juz zgłupieć można
Czy w takim razie 50ml oleju Liqui Moly 2t na 20L ON bedzie ok. ?
Dajcie znać bo juz zgłupieć można
- piokli
- Spamer
- Model: T25FL
- Silnik: ADFTV
35-50ml na każde 10L ON
- lutek
- Spamer
- Model: T27
- Silnik: 2.0 D4D 124KM
A mi po 9 miesiącach kończy się pierwsza 4 litrowa bańka 2T
.....druga już czeka w szafce 

Kod: Zaznacz cały
https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/94228
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”
- pafcio
- Spamer
- Model: Rav4,Verso,Yaris
- Silnik: 2ZRFAE
No to na zdrówko!
- bobwoj
- Coś wie...
- Model: Avensis T27 Premium
- Silnik: 1.8 valvematic 147km
Pozdrawiam
Robert
Robert
-
- Nowicjusz
- Model: Avensis T25
- Silnik: 2ADFTV
Re: Olej do dwusuwów 2T i inne dodatki poprawiające smarność ON
I ja zacząłem lać LM. Co ciekawe, pierwsze 50km wydaje się, że głośniej chodzi, później wraca do normy. Spalanie natomiast wzrosło ( i komp i kalkulator). Co prawda przejechałem dopiero 400km na syropku, zobaczymy co będzie dalej
- alexeyvik
- Nowicjusz
- Model: Avensis T25
- Silnik: 2.0D-4D 1CD-FTV 85kW
Witam! jaki macie patenty na dozowanie oleju 2t do zbiornika? z puszki na oko? szczekaczką?
- piokli
- Spamer
- Model: T25FL
- Silnik: ADFTV
Z butelki PET 0,5L lub mniejszej, po wodzie mineralnej albo po jakims kosmetyku.
Trochę bardziej praktyczne i zarazem lepiej wyglądające są buteleczki po płukankach do oleju silnikowego/wtryskiwaczy.
-
- Nowicjusz
- Model: Golf VI
- Silnik: 1.6 tdi cr dpf
z butelki dla niemowlaków z podziałką 

Cześć,
nie wiem czy w temacie, ale zobaczyłem w jednym ze sklepów możliwość kupienia Stanadyne Performance Formula - 25 L (23,9 kg) za 1109,96 PLN*
(* z podatkiem VAT i dostawą gratis).
25l to zdecydowanie za dużo dla mnie, ale przy takiej cenie chętnie połączyłbym siły z kilkoma innymi chętnymi i wziął dla siebie z 5l. Czy ktoś może byłby zainteresowany?
Przepraszam jeśli łamię jakieś zasady forum, nie chciałem nikogo reklamować.
Wiem też, że wpis może wydawać się podejrzany. Dlatego proponowałbym, żeby zakupem całości i rozlewem do 5l baniaczków zajął się ktoś zaufany na forum, jeśli taki się znajdzie (ja tu chyba piszę pierwszy raz, choć czytam Was od paru już lat).
Pozdrawiam,
MK
nie wiem czy w temacie, ale zobaczyłem w jednym ze sklepów możliwość kupienia Stanadyne Performance Formula - 25 L (23,9 kg) za 1109,96 PLN*
(* z podatkiem VAT i dostawą gratis).
25l to zdecydowanie za dużo dla mnie, ale przy takiej cenie chętnie połączyłbym siły z kilkoma innymi chętnymi i wziął dla siebie z 5l. Czy ktoś może byłby zainteresowany?
Przepraszam jeśli łamię jakieś zasady forum, nie chciałem nikogo reklamować.
Wiem też, że wpis może wydawać się podejrzany. Dlatego proponowałbym, żeby zakupem całości i rozlewem do 5l baniaczków zajął się ktoś zaufany na forum, jeśli taki się znajdzie (ja tu chyba piszę pierwszy raz, choć czytam Was od paru już lat).
Pozdrawiam,
MK
Wychodzi ok. 45zł/l więc jak najbardziej ok. Tylko że skład podobny do innych na rynku: 2ehn, nafta, naftalen, trimetylobenzen etc. No i tu pytanie o sens całej zabawy. Z doświadczenia wiem że ludzie "odczuwają" różnicę po dolaniu takich specyfików dzięki 2ehn czyli tzw. cetane boosterowi. Powoduje on podniesienie liczby cetanowej. Tylko tyle i aż tyle. Podobny skład do Stanadyne mają np. Wynn's supremium diesel, Archoil 6900D, Xenum diesel i wszystkie które mają dawkowanie 1ml/1L.
Jeżeli komuś zależy na "kopie" to radzę szukać czystego 2ehn, oprócz podniesienia liczby cetanowej powoduje cichsze spalanie, lżejsze i lepsze odpalanie jak i mniejsze zadymienie. Np. Amsoil diesel cetane booster 42zł za ok. 475ml( przy dawkowaniu 1ml/1L podnosi LC o ok. 5 pkt.). Jest też na alle "cetan R" rozlewany przez jakiegoś prywaciarza ale nie testowałem.
Jeżeli komuś zależy na "kopie" to radzę szukać czystego 2ehn, oprócz podniesienia liczby cetanowej powoduje cichsze spalanie, lżejsze i lepsze odpalanie jak i mniejsze zadymienie. Np. Amsoil diesel cetane booster 42zł za ok. 475ml( przy dawkowaniu 1ml/1L podnosi LC o ok. 5 pkt.). Jest też na alle "cetan R" rozlewany przez jakiegoś prywaciarza ale nie testowałem.