Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Dział (nie tylko) o fabrycznych nawigacjach
jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

Cześć,

Jestem nowym posiadaczem Avensis 1.8 benzyna w kombi z 2016 roku. Przeszukałem wszystkie wątki i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Jak sprawdzić wersję radia? Czy na pewno mam touch with go 2? Po wejściu w radio - setup - informacje ogólne wyświetla mi się poniższe:

Wersja oprogramowania : 0101AE
Nr urządz.: 13TFDAEU-DA05

Po kliknięciu w nav/maps wyświetla mi, że funkcja niedostępna. Co powinienem zrobić aby uzyskać możliwość nawigacji? Planuję wgrać poza ASO, gdyż ceny mnie przerażają. Mam na dachu antenę typu rekin, czy to może świadczyć o module GPS w aucie, czy to mit? chciałbym stosunkowo niedużym kosztem mieć tę funkcjonalnosć, bo nie lubię gdy przyciski są niewykorzystane, a i tak jezdżę na google mapsach w telefonie. U kolegi w Verso sprawdzałem, że tam są jeszcze funkcje typu wysokość nad poziomem morza itd, co w sumie może ze dwa razy bym włączył. Nie widzę też aplikacji ze sklepem w tym module radia.

No i odnośnie tego modułu z wyświetlaczem, mam kamerę cofania z liniami bocznymi, jednak nie pokazuje mi się nic przy dojeżdżaniu do przeszkody z tyłu. Nie posiadam czujników parkowania. Czy są konieczne? W FORDzie mam tylko kamerę, która chyba ma w sobie radar czy fotoelement, który odczytuje odległość tę na wprost. Czy dołożenie jakichkolwiek czujników jest możliwe do wpięcia w ten moduł wyświetlacza z kamerą?

Awatar użytkownika
nowik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 144
Rejestracja: 13 lis 2015, 21:14
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 2AD
Lokalizacja: mazury

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: nowik »

Kolego masz samo radio bez modułu nawigacyjnego. Aby mieć navi trzeba dostawic dodatkowy moduł koszt używki od 800zl w górę.
Aktualizuje wszystkie nawigacje Toyota / Lexus
najnowsze mapy 2020 v2 - wrzesień 2020 !



jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

Dziękuję.
Moduł czyli te antenę taka co wygląda jak myszka ? Czy moduł w sensie sterownik? Obawiam się, że niestety to chyba nieopłacalny interes.

A co z kamerą cofania?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
nowik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 144
Rejestracja: 13 lis 2015, 21:14
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 2AD
Lokalizacja: mazury

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: nowik »

Moduł czyli w sensie sterownik montowany pod radiem + antena gps.

Jeżeli chodzi o kamerę to nie ma żadnych informacji o przeszkodzie ale bywają czujniki parkowania które można wpiąć w instalację kamery i pokazuje odległość od przeszkody + napis stop jak jest za blisko.
Aktualizuje wszystkie nawigacje Toyota / Lexus
najnowsze mapy 2020 v2 - wrzesień 2020 !



Awatar użytkownika
gonzo78
Stara się...
Stara się...
Posty: 68
Rejestracja: 09 sty 2015, 18:12
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: gonzo78 »


jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

Czy można zaktualizować samo radio? Czy to ma sens? Jest to legalne? Czy wersje softu dotyczą głównie nawigacji? Pytam, bo już sie dowiedziałem,że nie mam modułu GPS, a nie do końca wiem czy zmienia się soft całej jednostki, pojedynczych modułów czy tylko wersja map?

I drugie pytanie - czy do rozpoznawania znaków potrzebna jest nawigacja, czy informacje o ograniczeniach pojawiać się będą także na ekranie środkowym między zegarami?

Awatar użytkownika
nowik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 144
Rejestracja: 13 lis 2015, 21:14
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 2AD
Lokalizacja: mazury

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: nowik »

Aktualizacja dotyczy modułu nawigacji i tam są aktualizowane mapy + oprogramowanie modułu nawigacji.
Były też poprawki dla samych wyświetlaczy ale to czy się łapiesz na jakąś musisz podać dokładną wersję oprogramowania.

Do wykrywania znaków jest zupełnie inny system i nie potrzebuje nawigacji.
Aktualizuje wszystkie nawigacje Toyota / Lexus
najnowsze mapy 2020 v2 - wrzesień 2020 !



jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

Obrazek

Awatar użytkownika
nowik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 144
Rejestracja: 13 lis 2015, 21:14
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 2AD
Lokalizacja: mazury

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: nowik »

Wejdź w menu serwisowe:
1. Naciśnij i przytrzymaj przycisk „MEDIA”, a następnie włącz i wyłącz podświetlenie trzykrotnie,
2. Naciśnij przycisk „Service Information”
3. Naciśnij przycisk „Push” obok pozycji DA.
4. Podaj zawartość pola „Version” w obszarze „MAIN”
Aktualizuje wszystkie nawigacje Toyota / Lexus
najnowsze mapy 2020 v2 - wrzesień 2020 !



jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znalazłem także po zakupie, pod fotelem pendrive. Wrzuciłem go do kompa i oczom ukazał się taki plik:
Obrazek

Jakieś pomysły co to może być? Wrzucić go na jakiś host i sprawdzi mi ktoś? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
nowik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 144
Rejestracja: 13 lis 2015, 21:14
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 2AD
Lokalizacja: mazury

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: nowik »

Twoja wersja radia jest bez błędów i nie ma nowszej wersji.

Co do pliku to szukaj w google są programy do jego otworzenia.
Aktualizuje wszystkie nawigacje Toyota / Lexus
najnowsze mapy 2020 v2 - wrzesień 2020 !



jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

Ok wszystko jasne, dzięki.

Jeszcze jedna kwestia - dlaczego nie mogę udostępnić internetu po BT na swoim radio?
Chciałem sprawdzić email czy cos i nie mogę :/
Pozdrawiam

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

I jeszcze jedna sprawa - mam pytanie odnośnie dokładnie tego egzemplarza.

1) czy jest szansa uzyskać gdzies zegarek z aktualną godziną na wyświetlaczu?
2) czy można go wygasić podczas jazdy, ale żeby grała w tle muzyka z bt lub radio?

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

Koledzy, czy to radio, które mam (bez nawi) to touch&go 2, touch&go1? touch? jak nazwać to radio bez nawi?

Awatar użytkownika
nowik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 144
Rejestracja: 13 lis 2015, 21:14
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 2AD
Lokalizacja: mazury

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: nowik »

Po prostu Touch 2 (z nawi nazywa się touch 2 with go)
Aktualizuje wszystkie nawigacje Toyota / Lexus
najnowsze mapy 2020 v2 - wrzesień 2020 !



jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

Planuję dołożyć sobie moduł nawigacji NT3325 (choć wiem, że mogę Trendcar, jednak nie mam nigdzie modułu GPS ani anteny, a do zestawu nie dołączają) i na filmikach i wszędzie jest pokazane na radio, które ma tego typu złącza z tyłu:
Obrazek

a ja w swoim radio nie mam zaznaczonego kółkiem. Od czego jest ten port?
Obrazek

Który moduł wg Was lepiej dołożyć? Myślę, że Trendcar, wykorzystuje tylko wyświetlacz, głośniki i przyciski, a jest tak naprawdę tabletem z wbudowanym GPS w siebie. Oczywiście bez gniazda SIM bezsens wg mnie. Czy ten na 6.01. Czy wtedy pojawi mi się menu rozszerzone z Toyoty, tak jakby to był moduł oryginalny, tylko z mapami android?
https://toyotamaps.online/equipment/nav ... ta-touch-2
https://toyotamaps.online/equipment/and ... uch-nt3325

Awatar użytkownika
nowik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 144
Rejestracja: 13 lis 2015, 21:14
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 2AD
Lokalizacja: mazury

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: nowik »

Gniazdo jest od TMC i najczęściej występuje w autach z USA w europejskich bardzo rzadko jest

Od roku mam w aucie navitouch nt3325 i jestem z niego zadowolony

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

Nowik a można tam odinstalować aplikacje? Chciałbym mieć na nim zainstalowane tylko mapy google, Yanosik, YouTube i nic więcej. A widzę na każdym filmiku dużo rosyjskiego badziewia i appek od groma. Masz wygląd kafelków czy listy aplikacje ?

Awatar użytkownika
nowik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 144
Rejestracja: 13 lis 2015, 21:14
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 2AD
Lokalizacja: mazury

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: nowik »

Kafelki są a ruskie apki do navi można usunąć zostaje np. google i yanosik. Nie można odinstalować przeglądarki, manager plików, kalendarz no i sklep google resztę można wywalić

Zobacz jak to wygląda u kolego z forum w takim radiu jak Ty masz
https://www.youtube.com/watch?v=ZaL_MQRhSjs
Aktualizuje wszystkie nawigacje Toyota / Lexus
najnowsze mapy 2020 v2 - wrzesień 2020 !



jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 110
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Toyota T27 lift 15 jak sprawdzić wersję?

Post autor: jotcekaes »

Super, dzięki.

Nowik, czy teraz kupując moduł wybrałbyś NT3325 czy Trendcar?

A jeszcze jedno, czy działa wyszukiwanie głosowe? Czy jak naciśniesz ten przycisk na kierownicy od sterowania głosowego to działa? Czy czyta smsy? Można wybierać z książki telefonicznej głosowo? Ustawiać adres w mapach google?

I jeszcze pytanie odnośnie portów USB. Do oryginalnego radia podpięty jest usb i aux w podłokietniku. Czy z niego da się odtwarzać filmy z pendrive czy musi być przepięty do modułu Navitouch? Czy masz w ogóle z tego modułu wyprowadzone gniazdo USB? Widziałem filmik, gdzie obydwa USB wpięto w moduł NT, widziałem jeden gdzie jedno jest tu, drugie tu, a mnie na kolejnym porcie USB średnio zależy szczerze mówiac :D

Gdzie zainstalowałeś antenę od GPS? W słupku czy gdzieś pod deską?

Jak to działa w ogóle po tylu latach? Mapy google mocno przycinają? Kurcze android 6 niedługo faktycznie może stracić wsparcie od map google nawet, a to trochę kasy jest...

ODPOWIEDZ