[t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Dział (nie tylko) o fabrycznych nawigacjach
Awatar użytkownika
meyzi
Stara się...
Stara się...
Posty: 96
Rejestracja: 11 wrz 2010, 00:53
Model: Avensis
Silnik: 2ADFTV 2.2
Lokalizacja: Birmingham

[t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: meyzi »

Witam. Właśnie będę zabierał się za zamianę tns700 na tns510 w mojej avce t25 fl 2007r. Czy ktoś z was może już coś takiego przerabiał? Interesuje mnie wszystko na ten temat. Od ramki, do podłączenie wtyczek z tyłu radia. Może już ktoś to gdzieś już widział i mógł by się podzielić jakimikolwiek informacjami? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

niven
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 383
Rejestracja: 25 kwie 2012, 16:07
Model: dasasdas
Silnik: asdasdas

Re: Zamiana TNS700 na TNS510 w T25

Post autor: niven »

musisz miec przejsciowke do anteny FM

jak masz tns700 to zmiana ramki nie bedzie potrzebna

skoro robisz to teraz, trzeba bylo wymienic na toyota touch and go, tez pasuje

Awatar użytkownika
meyzi
Stara się...
Stara się...
Posty: 96
Rejestracja: 11 wrz 2010, 00:53
Model: Avensis
Silnik: 2ADFTV 2.2
Lokalizacja: Birmingham

Re: Odp: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: meyzi »

No i po robocie. Nie wytrzymałem i wymieniłem już dzisiaj. Tak jak piszesz przelotka ze standardowej wtyczki fm na fakra teoretycznie była by wskazana ale nie jest ona niezastąpiona. Zwykły przewód w izolacji wbity w serce fakra i podłączony do anteny spisał się idealnie. Radio oraz tmc bez zakłóceń. Ramka psuje idealnie. Listwy montażowe tak samo. Mam jedynie problem ze sterowaniem z kierownicy. Kiedyś rozwaliłem wtyczkę na potrzeby instalacji innego sprzętu i teraz nie wiem które przewody na których pinach powinny się znaleźć :-(. Zostało mi tylko podłączyć kamerę oraz sterowanie z kierownicy i będzie skończone.

Awatar użytkownika
meyzi
Stara się...
Stara się...
Posty: 96
Rejestracja: 11 wrz 2010, 00:53
Model: Avensis
Silnik: 2ADFTV 2.2
Lokalizacja: Birmingham

Re: Odp: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: meyzi »

Tak to wygląda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Śpioch
Guru
Guru
Posty: 2807
Rejestracja: 16 maja 2011, 21:39
Model: Avensis T25 Wargon
Silnik: 1ZZ-FE +LPG
Lokalizacja: PL

Re: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: Śpioch »

Ta obudowa to jest oryginalna ??
Zdjęcie troszkę słabe i nie widzę czy linia klimatronica i tej obudowy jest taka sama ?
"xxxxxxx to letnia i zimowa szarańcza dla Polski, która zaraża powietrze zgnilizną, roznosi próżniaczego ducha swoich ojców… tam tylko się gnieździ i mnoży, gdzie próżniactwo ma ochronę"
Stanisław Staszic

Awatar użytkownika
meyzi
Stara się...
Stara się...
Posty: 96
Rejestracja: 11 wrz 2010, 00:53
Model: Avensis
Silnik: 2ADFTV 2.2
Lokalizacja: Birmingham

Re: Odp: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: meyzi »

Wszystko jest oryginalne. Poprzednio w tym miejscu była tns700 b9010. Sam byłem zaskoczony :o. Wtyczki są identyczne. Plug&play za wyjątkiem FM. Z jakiegoś powodu dali tam gniazdo fakra.

Jaco20005
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 01 mar 2013, 13:34
Model: Avensis T25
Silnik: 2,0 d4d
Lokalizacja: Nowy Sącz

[t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: Jaco20005 »

A które radio lepiej gra?

Awatar użytkownika
meyzi
Stara się...
Stara się...
Posty: 96
Rejestracja: 11 wrz 2010, 00:53
Model: Avensis
Silnik: 2ADFTV 2.2
Lokalizacja: Birmingham

Re: Odp: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: meyzi »

Powiedziałbym że tns510 ale wielkiej różnicy nie ma:-(. Albo ja jej nie słyszę :-)

djla
Stara się...
Stara się...
Posty: 65
Rejestracja: 19 gru 2012, 11:53
Model: Avensis T25
Silnik: 2.0 VVTi
Lokalizacja: Chorzów

Re: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: djla »

koledzy przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale mysle o kupieniu tns510, i pytanko czy wtyczki beda p&p jak pisze meyzi, jesli mam t25 z 03r z navi (najprawdopodobniej tns300 ta z otwieranym daszkiem na desce). Radio mam jeszcze oryginalne. Z ewentualnym przepinaniem pinow czy dolutowaniem sie dam sobie rade pytanie tylko czy kostki beda pasowac? Napewno bede musial dopiac sygnal z predkosciomierza i wstecznego ale to luz, mam troche wiazek z mazdy to piny pewnie podpasuja.
BTW: Ile warto zaplacic za tns510? Pytam bo ceny na alledrogo zaczynaja sie od 1300?

Awatar użytkownika
sterciu
Stara się...
Stara się...
Posty: 48
Rejestracja: 01 lis 2015, 21:51
Model: t25
Silnik: 2.0 Etylina
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: sterciu »

djla pisze:koledzy przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale mysle o kupieniu tns510, i pytanko czy wtyczki beda p&p jak pisze meyzi, jesli mam t25 z 03r z navi (najprawdopodobniej tns300 ta z otwieranym daszkiem na desce). Radio mam jeszcze oryginalne. Z ewentualnym przepinaniem pinow czy dolutowaniem sie dam sobie rade pytanie tylko czy kostki beda pasowac? Napewno bede musial dopiac sygnal z predkosciomierza i wstecznego ale to luz, mam troche wiazek z mazdy to piny pewnie podpasuja.
BTW: Ile warto zaplacic za tns510? Pytam bo ceny na alledrogo zaczynaja sie od 1300?
Witaj kolego, mam do Ciebie pytanko , podlaczyłes juz u siebie tns510 ?? Bo planuje to samo zrobić tylko ze u mnie nie ma fabrycznej navi , na czym zresztą mi nie zalezy , bardziej mi chodzi o to aby podłączyc kamere cofania i wywalić u góry wyświetlacz , w miejsce jego dać schowek. Pasowały u ciebie wtyczki p&p ??

Awatar użytkownika
meyzi
Stara się...
Stara się...
Posty: 96
Rejestracja: 11 wrz 2010, 00:53
Model: Avensis
Silnik: 2ADFTV 2.2
Lokalizacja: Birmingham

Re: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: meyzi »

Ze swojej strony mogę tylko potwierdzić że wszystkie potrzebne wtyczki były na miejscu. Jedynie FM trzeba było wpiąć na chama / lub zmienić wtyczkę.

Awatar użytkownika
MKKB
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 350
Rejestracja: 13 lut 2016, 17:08
Model: Avensis T25
Silnik: 2.2 D4-D + V-Tech :)
Lokalizacja: najczęściej 100-lica, rzadziej Suwałki albo Przemyśl

Re: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: MKKB »

Podepnę się pod temat, bo właśnie zamierzam dokonać u siebie takiego swap-a.
Przeczytałem cały (jakże długi) wątek:
http://avensis.info/viewtopic.php?f=67& ... 700+tns510
oraz:
http://avensis.info/viewtopic.php?f=67& ... 700+tns510
Ale do rzeczy.
Auto kupiłem (48h temu :-D ) z TNS700, a jestem wstępnie umówiony na jutro z gościem, od którego zamierzam nabyć drogą kupna TNS510. Dlaczego?
Otóż brakuje mi USB. TNS700 obsługuje MP3, ale z autopsji wiem, że dość często w czasie jazdy zmienialiśmy płyty (używaliśmy Pioneera z CD/MP3), bo wiadomo - płytka 700mb, a ileż można słuchać tego samego.
I tu pojawia się problem - w TNS700 trzeba by było każdorazowo opuszczać ekran.
1) ileż to wytrzyma, zanim zdechnie - pół roku? Max.
2) każdorazowo pewnie trzeba by wklepywać od nowa cel podróży, a coś gdzieś widziałem, że te radia nie pozwalają wprowadzać trasy podczas jazdy.

Myślałem o zakupie xCarLink-a albo Yatour-a, ale w którymś wątku było poruszane, że są z nimi problemy, a czasami nawet nie da się ich w ogóle podłączyć. Plus niedogodności związane z nazewnictwem katalogów - a na płytę czy pendrive kopiuję "jak leci" z kompa.
Poza tym, te urządzenia kosztują 250-300 zł, a sprzedając TNS700 stracę prawdopodobnie mniej więcej tyle samo zwłaszcza, że mam do niej jeszcze zestaw samochodowy bluetooth, który też jest wart ok. 150 zł (jakby ktoś był chętny, pisać na priv)
I w zasadzie wszystko byłoby cacy, muszę tylko znaleźć przejściówkę do anteny, reszta plug&play, ale byłem pewny, że w TNS510 mapy wrzuca się na płytce tak samo jak w TNS700, a tu nagle czytam:
antoni pisze:TNS510 ma lepszy wyswietlacz, wbudowany telefon bluetooth oraz wyjscie AUX i USB. tns700 tego nie ma. Jesli chodzi o jakość map - to nie ma różnicy, z tym że na TNS510 są na kartach SD, a do tns700 na plytach DVD. Jesli chodzi o piraty to w obu przypadkach prawie niemozlwie, czasem z DVD się udaje.
i w tym momencie mój plan mocno zachwiał się w posadach. Dlaczego?
Ponieważ tak się składa, że "mam pożyczoną" ;-) płytę z najnowszą nawigacją wschodniej części naszego kontynentu i zamierzałem jej używać.
I teraz pytanie:
czy ktoś z forumowiczów wie, czy na kartach SD są takie same pliki, jak na DVD? Innymi słowy, czy jak skopiuję zawartość tej płyty na kartę to zadziała?

Jeśli nie, to pewnie i tak kupię to radio, bo zależy mi na USB bardziej niż na Navi w radiu, po prostu będę używał darmowej i naprawdę dobrej nawigacji na Androida - Be On Road, ale fajnie byłoby jednak mieć 1 urządzenie, a nie 2 (tak po prawdzie to telefonu i tak używam jako wideorejestratora i do Yanosika, ale do tej pory pełnił dodatkowo funkcję właśnie gps-a, a teraz robiłby ju tylko na 2/3 etatu :-D )
"Filateliści zbierają znaczki, a fetyszyści paznokcie i włosy zmarłych. Nie da się tego wytłumaczyć. Nigdy nie rozumiałem, jak można zbierać znaczki." F. Mulder

Nasza Silver Lady - http://avensis.info/viewtopic.php?f=63&t=23076

Awatar użytkownika
ene
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 280
Rejestracja: 10 gru 2015, 19:08
Model: Avensis
Silnik: D-cat
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: ene »

iile cały secik CIe wyszedł ?

Awatar użytkownika
MKKB
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 350
Rejestracja: 13 lut 2016, 17:08
Model: Avensis T25
Silnik: 2.2 D4-D + V-Tech :)
Lokalizacja: najczęściej 100-lica, rzadziej Suwałki albo Przemyśl

Re: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: MKKB »

ene pisze:iile cały secik CIe wyszedł ?
Jeśli ten post był skierowany do mnie, to nie potrafię odpowiedzieć, bo wrzuciłem go przedwczoraj i dopiero przymierzałem się do zakupu.

Zrezygnowałem z tej opcji. Dlaczego?

Umówmy się - nie stać mnie na kupowanie aktualnej mapy toyoty za 400-500 zł, zwłaszcza, kiedy żyjemy w erze smartfonów z niemal nieograniczonym dostępem do sieci i darmową nawigacją na Adroida. Zwłaszcza, że po sprzedaży CB nie wyobrażam sobie trasy bez Yanosika (na którym przynajmniej nie ma tylu przekleństw....) Uprzedzając pytania - ciężko coś znaleźć na torrentach/peb-ie, o dziwo łatwiej już o obraz DVD.

Drugi argument - o ile pendrive powinien zadziałać pod TNS510 bez problemu, to - abstrahując od map do nawigacji - w dalszym ciągu pozostaje problem z subwooferem. Ja wiem, że 70% forumowiczów powie, że ori audio do Avki jest spoko, ale - jak pisałem w moim wątku - mi brak <45 Hz i to się nie zmieni. A w TNS trzeba kombinować z konwerterami Hi / Lo, więc zmieniłem koncepcję na zakup jakiegoś Alpine'a ze sterowaniem z kiery.

Sorki za rozbudzenie nadziei, mogę jedynie obiecać, że wrzucę fotki jak skończę.
"Filateliści zbierają znaczki, a fetyszyści paznokcie i włosy zmarłych. Nie da się tego wytłumaczyć. Nigdy nie rozumiałem, jak można zbierać znaczki." F. Mulder

Nasza Silver Lady - http://avensis.info/viewtopic.php?f=63&t=23076

jarkus25
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 31 sie 2019, 19:04
Model: Avensis II
Silnik: 2.0 d4d

Re: Odp: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: jarkus25 »

witam

jarkus25
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 31 sie 2019, 19:04
Model: Avensis II
Silnik: 2.0 d4d

Re: Odp: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: jarkus25 »

jarkus25 pisze:witam
Mam Avke t25 2008 fl zminiłem radio tns700 na tns510 sterownanie z kierownicy nie działa jak należy mam pytanie, czy ktoś orientuje się które piny w kostce należy pozamieniać by działało jak należy?
Z gory dziekuje!!!

Awatar użytkownika
nowik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 135
Rejestracja: 13 lis 2015, 21:14
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 2AD
Lokalizacja: mazury

Re: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: nowik »

A co Ci nie działa?
Ja w avensis 2007 zmieniałem z tns700 na 510 i wszystko pasowało i działało bez najmniejszego problemu.
Aktualizuje wszystkie nawigacje Toyota / Lexus
najnowsze mapy 2020 v1(2020-2021 ver.1) - kwiecień 2020 !



jarkus25
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 31 sie 2019, 19:04
Model: Avensis II
Silnik: 2.0 d4d

Re: [t25] Zamiana TNS700 na TNS510

Post autor: jarkus25 »

schemat kostki tns510
kdTTt_Easy-Resize.com (2).jpg
nowik pisze:A co Ci nie działa?
Ja w avensis 2007 zmieniałem z tns700 na 510 i wszystko pasowało i działało bez najmniejszego problemu.
Przyciski na kierownicy od sterowania nie odpowiadają funkcjom w radiu np odejmowanie głośności na kierownicy dodaje ją w radiu natomiast o wyciszeniu nie ma mowy z poziomu kierownicy itd. dlatego tez przeszperałem internet i znalazłem tylko zdjęcia kostki z pinami od tns510 natomiast żeby poprzestawiać tak jak ma to być nie mogę znależć schematu pinów kostki od tns700,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ