Samopoziomowanie reflektorów

Wszystko o oświetleniu zewnętrznym i wewnętrznym...
Krzycho35
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 13 lis 2013, 17:06
Model: Avensis T 25
Silnik: 1,8 benzyna, LPG
Lokalizacja: Radom okolice.

Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: Krzycho35 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Od kilku tygodni mam Ave 1,8 benzyna 2005 . Auto fajne, jazda nim to przyjemność, ale niestety kilka dni temu zapaliła sie kontrolka samopoziomowania. Poczytałem na forum o tej kwestii podjechałem do fachowca w celu ( miałem taka nadzieje przeczyszczenia wtyk do mechanizmów samopoziomowania ) ale niestety wtyki czyste, popryskane odpowiednim preparatem, a kontrolka nadal świeci. Auto podłączone było pod kompa ale chyba jakiś słaby musiał być bo nie pokazał dokładnie który czujnik samopoziomowania jest uszkodzony. Do tego jeszcze światła mijania (xenon) coraz słabiej świecą. zrobił się wiec mały problem.
Czy jest ktoś z Radomia lub okolic posiadający AVE i mający podobne problemy ( również rozwiązane) proszę o jakieś sugestie i porady. Ewentualnie namiary na dobrego speca w tym temacie.
Pozdrawiam !!!

Awatar użytkownika
lutek
Spamer
Spamer
Posty: 3648
Rejestracja: 02 kwie 2009, 22:43
Model: T27
Silnik: 2.0 D4D 124KM
Lokalizacja: Zambrów/Łomża

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: lutek »

Krzychu gdzie Ty pryskałeś odpowiednim preparatem?Na silniczkach na lampie,które sterują wkładem?Pod spodem auta masz dwa czujniki...jeden z przodu drugi z tyłu.Przedni mało kiedy się psuje ponieważ jest w takim miejscu gdzie leci na niego mało syfu....gorzej z tym z tyłu.Obudowa tego czujnika nie jest zbyt szczelna,dostaje się tam woda,mechanizm po prostu gnije i się zatrzymuje...totalna mielonka.U mnie po zejściu do kanału okazało się,że blacha,która stabilizuje tylny czujnik skorodowała na tyle,że czujnik opadł i wisiał jak kondon...wtedy gdy nie pracował woda i brud zrobiły mu kuku :-D .Xenony świecą na 2-3 metry przed auto?Jeśli tak uszkodzony jest pewnie któryś czujnik i tak jak u mnie opadły w skrajne położenie...u mnie na szczęscie na dół :-D ...chodz zdarza się,że podnoszą się max do góry lub wachlują jak szalone :-D .A więc tak...szukam obecnie tego czujnika ale,żeby mieć normalną widoczność ustawiłem światła na SKP ale na WYJĘTYCH KOSTAKCH OD SILNICZKÓW NA LAPMIE po to by po zapaleniu świateł nie zjechały ponownie na dół.Światła mam elegancko ustawione tyle tylko,że na sztywno i jak nayebię do bagażnika klamotów to mogę kogoś oslepiać.
P.S.W poszukiwaniu przyczyny słabego świecenia świateł sam zregenerowałem sobie xenony...może i nie potrzebnie ale poszły nowe odbłyśniki i żarniki...więc gorzej na bank nie będzie :-D

Kod: Zaznacz cały

https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/94228
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”

Krzycho35
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 13 lis 2013, 17:06
Model: Avensis T 25
Silnik: 1,8 benzyna, LPG
Lokalizacja: Radom okolice.

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: Krzycho35 »

Dzięki serdeczne za wyczerpującą odp.
Czujniki oglądałem osobiście są na miejscu, preparatem popryskane zostały tylko wtyki podłączane do czujników, ale tak jak pisałem nic nie pomogło, wiec chyba zacznę szuka tylnego czujnika samopoziomowania, a reflektory trzeba oddać do regeneracji. Sam tego nie zrobię. :nonono:
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
lutek
Spamer
Spamer
Posty: 3648
Rejestracja: 02 kwie 2009, 22:43
Model: T27
Silnik: 2.0 D4D 124KM
Lokalizacja: Zambrów/Łomża

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: lutek »

Nie rozumiemy się :nonono:
Skoro pryskałeś wtyki od czujników POD SPODEM AUTA to już te czujniki znalazłeś.Problem tkwi w tym,że gdy czujnik jest już bardzo uszkodzony w srodku to nawet przy wypięciu wtyki piny odpadają.Żeby sprawdzić ten tylny czujnik musiałbyś go wykręcić razem z ramieniem przykręconym do drążka reakcyjnego wachacza po stronie prawej...jesli ramię chodzi cięzko to już wiesz,że mechanizm w środku stoi.Czujnik daje błędny sygnał do modułu umieszczonego przy prawej nodze pasażera z przodu a ten do lamp i lampy świecą w dół,w górę...lub latają jak szalone.Więc nie zawsze trzeba regenerować lampy może po prostu są w skrajnym położeniu.Jak podejdziesz do auta i spojrzysz na reflektor to widać tam soczewkę okrągłą...jesli światła są ustawione ok to szczelina wokół tej soczewki będzie równa na całej długości.Jesli swiatła opadły będziesz widział gołym okiem,że soczewka od góry ma szeroką szparę i jest skierowana ku dołowi.Nie jestem dobry w opisywaniu wolałbym to pokazać ale nie mam jak.

Kod: Zaznacz cały

https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/94228
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”

Krzycho35
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 13 lis 2013, 17:06
Model: Avensis T 25
Silnik: 1,8 benzyna, LPG
Lokalizacja: Radom okolice.

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: Krzycho35 »

Witam,
Podjadę jeszcze do dobrego fachowca , mającego odpowiedni komp w celu zdiagnozowania który czujnik jest uszkodzony. A jeśli chodzi o soczewki, szczeliny wokół nich są równe, czyli ich położenie jest ok, jednak światło dają słabe, więc nie obejdzie się bez regeneracji lamp.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
temp123
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 724
Rejestracja: 27 paź 2008, 00:18
Model: Land Cruiser
Silnik: 3.5 Diesel

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: temp123 »

Mogą sobie nawet podpinać testery od Boeing 787 i tak nic to im nie pomoże prócz uiszczonej opłaty przez ciebie :hahaha: ten system nie jest nadzorowany przez złącze OBD :diabel:
Odkręć dźwigienki od zawieszenia i sprawdź czy pracują płynnie lutek ci to już tłumaczył :czytaj: .

Awatar użytkownika
lutek
Spamer
Spamer
Posty: 3648
Rejestracja: 02 kwie 2009, 22:43
Model: T27
Silnik: 2.0 D4D 124KM
Lokalizacja: Zambrów/Łomża

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: lutek »

Na 80% tylny czujnik przyklęknął.

Kod: Zaznacz cały

https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/94228
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”

Krzycho35
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 13 lis 2013, 17:06
Model: Avensis T 25
Silnik: 1,8 benzyna, LPG
Lokalizacja: Radom okolice.

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: Krzycho35 »

Witam
Dziękuje za wyjaśnienie tematu . :tak:
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Zupens
Mistrz
Mistrz
Posty: 1350
Rejestracja: 25 mar 2013, 15:03
Model: Avensis T25
Silnik: 1AD+V-tech
Lokalizacja: NGI

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: Zupens »

a czy światła drogowe automatycznie regulują się z ksenonami czy są ustawione na sztywno za pomocą śrub w lampach?

Awatar użytkownika
lutek
Spamer
Spamer
Posty: 3648
Rejestracja: 02 kwie 2009, 22:43
Model: T27
Silnik: 2.0 D4D 124KM
Lokalizacja: Zambrów/Łomża

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: lutek »

Z tego co zauważyłem rozbierając lampę drogowe są na sztywno.

Kod: Zaznacz cały

https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/94228
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”

Awatar użytkownika
Zupens
Mistrz
Mistrz
Posty: 1350
Rejestracja: 25 mar 2013, 15:03
Model: Avensis T25
Silnik: 1AD+V-tech
Lokalizacja: NGI

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: Zupens »

a czy samopoziomowanie działa cały czas czy tylko podczas uruchamiania auta? np. taka sytuacja, wsiadam rano do auta odpalam lampy się poziomują, następnie podjeżdżam 3 km biorę 4 osoby na pokład i?? Wiadomo ze przy komplecie tyłek trochę przysiądzie, lampy to skorygują czy nie ma szans?

Awatar użytkownika
darekgra
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 231
Rejestracja: 28 lip 2012, 14:20
Model: T25
Silnik: 1AZ-FSE
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: darekgra »

Skorygują
poziomowanie działa cały czas z lekkimi opóźnieniem

Awatar użytkownika
Zupens
Mistrz
Mistrz
Posty: 1350
Rejestracja: 25 mar 2013, 15:03
Model: Avensis T25
Silnik: 1AD+V-tech
Lokalizacja: NGI

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: Zupens »

i tak powinno być w końcu to Toyota :) dzięki i wesołych świąt.

euzebiuszek
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 239
Rejestracja: 06 mar 2008, 14:44
Model: T25
Silnik: 2,2 D-Cat
Lokalizacja: Łódź

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: euzebiuszek »

Koledzy,
Czy moglibyście zaznaczyć na załączonych zdjęciach który to jest czujnik samo poziomowania na tyle?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
lutek
Spamer
Spamer
Posty: 3648
Rejestracja: 02 kwie 2009, 22:43
Model: T27
Silnik: 2.0 D4D 124KM
Lokalizacja: Zambrów/Łomża

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: lutek »

euzebiuszek robisz zdjęcia nie właściwym częściom zawieszenia...czujnik tylny masz zamontowany po prawej stronie auta tak jakby pod pasażerem siedzącym z tyłu po Twojej prawej stronie.Jest zamontowany na belce tylnej na takim metalowym wsporniku....aluminiowym ramieniem połączony z drążkiem stabilizatora(???)
Sam wymieniałem 23 grudnia ten tylny czujnik....moja krótka podpowiedz(jak będę miał czas na forum to napiszę szerzej)...nie przepłacaj za czujnik nowy czy używany od Toyoty....od Hondy Accord VII generacji jest idetyczny...oczywiście poza mocowaniem ale czujnik jako czujnik jest taki sam...to zwykły potencjometr więc nie ma tam wodotrysków.
Mój założony kilka dni temu sprawuje się znakomicie.Używka od avena na allegro koszt minimum 500zł....używka od Hondy 200zł.....o nowych w ASO nie wspomnę.
Ten jest akurat od avena na przód:
http://allegro.pl/czujnik-poziomowania- ... 77345.html
A ten od Hondy(co prawda za 450zł ale spokojnie możesz wyrwać na allegro za 200zł):
http://allegro.pl/czujnik-poziomowania- ... 13238.html
Mam nadzieję,że zauważysz iż te plastikowe czujniki(pomarańczowa/szara obudowa/4 śrubki są takie same)....odkręcasz,przekładasz w swoje mocowanie i śmiga :ok:

Kod: Zaznacz cały

https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/94228
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”

euzebiuszek
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 239
Rejestracja: 06 mar 2008, 14:44
Model: T25
Silnik: 2,2 D-Cat
Lokalizacja: Łódź

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: euzebiuszek »

Ale ja właśnie fotografowałem tylne prawe zawieszenie. Z tego co piszesz to rozumiem, że aparat powinienem skierować bardziej do przodu, tak jakby pod siedzenie pasażera z tyłu? Czyli tak jak na moim drugim zdjęciu na tej belce co jest u dołu fotografii tylko bardziej do przodu?

Awatar użytkownika
temp123
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 724
Rejestracja: 27 paź 2008, 00:18
Model: Land Cruiser
Silnik: 3.5 Diesel

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: temp123 »

Zaznaczone miejsce widać kawałek spornika tego czujnika
Tu ładnie widać ten czujnik http://img268.imageshack.us/img268/7953 ... nietyl.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

euzebiuszek
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 239
Rejestracja: 06 mar 2008, 14:44
Model: T25
Silnik: 2,2 D-Cat
Lokalizacja: Łódź

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: euzebiuszek »

A zastanawiałem się do czego służy ten drążek. Teraz muszę sprawdzić czy problem jest w tym czujniku.
Dzięki.

euzebiuszek
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 239
Rejestracja: 06 mar 2008, 14:44
Model: T25
Silnik: 2,2 D-Cat
Lokalizacja: Łódź

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: euzebiuszek »

No to wymontowany. Rzeczywiście chodzi trochę ciężko.
Lutek pytanie do Ciebie. Czy po zamontowaniu czujnika od Accorda nie miałeś problemów z poprawnym poziomem świateł? To znaczy czy pozycja czujnika jest taka sama jak oryginału, czy też trzeba jakoś specjalnie go dopasowywać albo zwrócić szczególną uwagę na coś?

Awatar użytkownika
lutek
Spamer
Spamer
Posty: 3648
Rejestracja: 02 kwie 2009, 22:43
Model: T27
Silnik: 2.0 D4D 124KM
Lokalizacja: Zambrów/Łomża

Re: Samopoziomowanie reflektorów

Post autor: lutek »

To potencjometr..sam się ustawi.Tylko po wszystkim sprawdz kontrolnie ustawienie świateł na SKP ponieważ ten czujnik steruje światłami od punktu 0 czyli takiego jak ręcznie ustawisz światła.
P.S.Masz tu manual z którego i ja korzystałem przy sprawdzaniu tego czujnika i czyszczeniu...mam nadzieję,że mnie nikt do puszki nie posle za tego linka :swiety:
http://www.samnaprawiam.com/poradniki-6 ... ccord.html

Kod: Zaznacz cały

https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/94228
„Oszustwo będzie tak olbrzymie, tak obszerne, że ujdzie ludzkiej uwadze.
Ci, którzy je dostrzegą będą uważani za szaleńców.”

ODPOWIEDZ