Płyn hamulcowy

Wszystko o hamulcach...
pela
Stara się...
Stara się...
Posty: 67
Rejestracja: 06 lis 2007, 13:20
Lokalizacja: Poznań

Płyn hamulcowy

Post autor: pela »

Ciekawi mnie jakiego płynu używacie i co ile wymieniacie (czy zawsze przed zima,czy pora roku ma dla was jakieś znaczenie)-CHWALCIE SIĘ!!!

blue_point

Post autor: blue_point »

A ja mam jeszcze pytanie, ile plynu hamulcowego nalezy wlewac i jakiego do avensis?

stiopa46
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 983
Rejestracja: 03 wrz 2007, 19:04
Model: Avensis T22,
Silnik: 1.6
Lokalizacja: szczecin

Post autor: stiopa46 »

na wieczku masz opis jaki płyn jest zalecany :ok:
siemka

jeszcze sie taki nie urodził żeby wszystkim dogodził

http://krematorium.szczecin.pl/index.php

blue_point

Post autor: blue_point »

ale bardziej mnie interesuje ile tam wejdzie :-D

stiopa46
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 983
Rejestracja: 03 wrz 2007, 19:04
Model: Avensis T22,
Silnik: 1.6
Lokalizacja: szczecin

Post autor: stiopa46 »

Rodzaj płynu to


SAE J1703 Lub FMVSS No.116 dot3 według zalecen
nie wiem ile tam wchodzi płynu ale pewno ktoś dopisze :ok:
siemka

jeszcze sie taki nie urodził żeby wszystkim dogodził

http://krematorium.szczecin.pl/index.php

CarinaGTI
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 26 mar 2007, 19:32
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica

Post autor: CarinaGTI »

DOT 5, co 2 lata.
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm

radar01
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 08 gru 2007, 00:04
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Post autor: radar01 »

Witam,
Kupiłem tydzień temu T22 z 1998 roku z silnikiem 4E-FE i wygląda na to, że mam mało płynu. Nie wiem co wlać bo w instrukcji jest napisane DOT 3, a w książce serwisowej Haynes DOT 4. Może ktoś wie co zrobić... :help:

stiopa46
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 983
Rejestracja: 03 wrz 2007, 19:04
Model: Avensis T22,
Silnik: 1.6
Lokalizacja: szczecin

Post autor: stiopa46 »

ja leje to co pisze na wieczku dot 3 :ok:
siemka

jeszcze sie taki nie urodził żeby wszystkim dogodził

http://krematorium.szczecin.pl/index.php

BoB77
Mistrz
Mistrz
Posty: 1043
Rejestracja: 06 maja 2007, 11:03
Model: Avensis T22 FL SW
Silnik: D-4D
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: BoB77 »

stiopa46 pisze:ja leje to co pisze na wieczku dot 3 :ok:
Mozesz zalac DOT-4 lub DOT-5.1, maja wyzsza temperature wrzenia. Nie zalewaj DOT5 bo sie nie nadaje do ukladu hamulcowego ze zwyklymi przewodami.
Obrazek

MP3 USB SD AUX w fabrycznym radiu
ZMIENIARKI MP3 / Bluetooth

darius312

Post autor: darius312 »

radar01 pisze:Kupiłem tydzień temu T22 z 1998 roku z silnikiem 4E-FE i wygląda na to, że mam mało płynu
to zalezy jak malo bo mozesz miec juz slabe klocki hamulcowe i temu poziom plynu idzie do dolu (moge sie mylic ) . po wymianie klockow plyn podniesie sie do normalnego poziomu. :-D

stiopa46
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 983
Rejestracja: 03 wrz 2007, 19:04
Model: Avensis T22,
Silnik: 1.6
Lokalizacja: szczecin

Post autor: stiopa46 »

darius312 pisze:
radar01 pisze:Kupiłem tydzień temu T22 z 1998 roku z silnikiem 4E-FE i wygląda na to, że mam mało płynu
to zalezy jak malo bo mozesz miec juz slabe klocki hamulcowe i temu poziom plynu idzie do dolu (moge sie mylic ) . po wymianie klockow plyn podniesie sie do normalnego poziomu. :-D
tez tak miałem :ok:
siemka

jeszcze sie taki nie urodził żeby wszystkim dogodził

http://krematorium.szczecin.pl/index.php

pela
Stara się...
Stara się...
Posty: 67
Rejestracja: 06 lis 2007, 13:20
Lokalizacja: Poznań

Post autor: pela »

Zalałem Castrol DOT 3, czy to możliwe że po wymianie hamulec jest trochę twardszy.
Najcięższe zadania przydzielaj najbardziej leniwym ponieważ znajdą najprostsze rozwiązanie.

stiopa46
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 983
Rejestracja: 03 wrz 2007, 19:04
Model: Avensis T22,
Silnik: 1.6
Lokalizacja: szczecin

Post autor: stiopa46 »

twardszy morze byc jesli miałes drobinki powietrza kture są bardziej śćisliwe ale jeśli miał juz pare latek to stracił pewne własciwosci na pewno :diabel:
siemka

jeszcze sie taki nie urodził żeby wszystkim dogodził

http://krematorium.szczecin.pl/index.php

BoB77
Mistrz
Mistrz
Posty: 1043
Rejestracja: 06 maja 2007, 11:03
Model: Avensis T22 FL SW
Silnik: D-4D
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: BoB77 »

stiopa46 pisze:twardszy morze byc jesli miałes drobinki powietrza kture są bardziej śćisliwe ale jeśli miał juz pare latek to stracił pewne własciwosci na pewno :diabel:
Plynu bylo za malo stad cisnienie w ukladzie bylo za niskie. "drobinki powietrza kture sa bardziej scisliwe" - coz za inzynierskie wytlumaczenie problemu :diabel:
Obrazek

MP3 USB SD AUX w fabrycznym radiu
ZMIENIARKI MP3 / Bluetooth

stiopa46
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 983
Rejestracja: 03 wrz 2007, 19:04
Model: Avensis T22,
Silnik: 1.6
Lokalizacja: szczecin

Post autor: stiopa46 »

nie inżynierskie ale proste bo nie wszyscy są orłami więc mozna bardziej obrazowo :ok: :hihihi:
siemka

jeszcze sie taki nie urodził żeby wszystkim dogodził

http://krematorium.szczecin.pl/index.php

pela
Stara się...
Stara się...
Posty: 67
Rejestracja: 06 lis 2007, 13:20
Lokalizacja: Poznań

Post autor: pela »

mówili że nówka ale kto ich tam wie ???
Najcięższe zadania przydzielaj najbardziej leniwym ponieważ znajdą najprostsze rozwiązanie.

stan_p
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 19 kwie 2008, 16:35
Model: Avensis T22
Silnik: 2.0 benzyna
Lokalizacja: Rzeszów

Wymiana płynu hamulcowego

Post autor: stan_p »

Witam wszytkich.
Dołączam się do tego tematu i mam pytanie czy do wymiany płynu hamulcowego muszę mieć podłączony program diagnostyczny za pomocą którego można wymienić płyn ponieważ słyszałem że tak może być w ave czy też wymieniamy standrdowo płyn /spuszczenie płynu, zalanie i odpowietrzenie/.
Ja mam ave z 99r 2.0 benzyna.
Dzieki za odpowiedzi.

tomek85_85
Moderator
Moderator
Posty: 1392
Rejestracja: 21 kwie 2007, 13:03
Lokalizacja: Kielce

Post autor: tomek85_85 »

ja u siebie w ave wymienilem normalnie, bez zadnego kompa...

Awatar użytkownika
Fans
Guru
Guru
Posty: 2921
Rejestracja: 09 paź 2007, 11:40
Model: Insignia
Silnik: 2.0 CDTI 160 KM 4x4
Lokalizacja: Białołęka Warszawa

Post autor: Fans »

Ja jak zmieniałem u siebie na jesieni to standartowo, bez żadnego kompa podłączonego.
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r. ---> Nissan X-trail 2.2dci 04r. ---> Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r.


Pozdrawiam Lukatoari

RafalW
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2007, 22:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: RafalW »

W moim przypadku tez obylo sie bez kompa. Plyn to DOT 4 firma ate
Pozdrawiam Rafal

ODPOWIEDZ