brak danych spalania po zmianie radia

Nagłośnienie w Avensis
matczak20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 30 lip 2017, 13:58
Model: avensis
Silnik: 2.0 vvti

brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: matczak20 »

Witam. szukam juz od jakiegos czasu i nic nie znalazlem na ten temat, moze ktorys z kolegow mial podobny problem. Mianowicie w swojej avensis orginalnie zamontowane mialem radio W53904 z otwierana navi na podszybiu, ktora rowniez podaje dane o spalaniu. po wymontowaniu radia ekran sie otwiera ale nie pokazuje zadnych danych oraz nie da sie uruchonic navi. czy da sie to jakos obejsc?

Awatar użytkownika
pawelk
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 436
Rejestracja: 01 lis 2011, 21:41
Model: Aensis II
Silnik: 1.8 B+G
Lokalizacja: Kielce

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: pawelk »

też nie mam informacji ze spalania po wymianie radia na pioniera, w sumie to niepotrzebne mi jest:)

matczak20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 30 lip 2017, 13:58
Model: avensis
Silnik: 2.0 vvti

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: matczak20 »

Ja tez i bez tego wiem jakie mam spalanie ale jak juz jest to fajnie zeby dzialalo ;)

pemko11

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: pemko11 »

Ja wsadziłem z androidem i spalanie mam normalnie. Ale mam LPG i biorę to przez palce.

matczak20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 30 lip 2017, 13:58
Model: avensis
Silnik: 2.0 vvti

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: matczak20 »

Ja podobnie jak kolega pawelk mam radio pioneer a dokladniej DEH-X560. Czyli moze to byc tylko kwestia zmiany radia na inne? dodam ze oprocz kostki od sterowania z kierownicy zostala nie podlaczona jeszcze taka mala z dwoma kabelkami, myslalem ze to wlasnie ona moze byc odpowiedzialna za przesylanie danych

pemko11

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: pemko11 »

Przyjacielu, być może własnie ta kostka z dwoma kabelkami odpowiada za wyświetlanie tych parametrów. Ten komputer i tak działa jak chce.. :P

matczak20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 30 lip 2017, 13:58
Model: avensis
Silnik: 2.0 vvti

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: matczak20 »

ta mala kostka to jednak od zmieniarki 2x6 pin natknalem sie na to szukajac modulu do podlaczenia usb i aux. czyli nadal mam zagadke

matczak20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 30 lip 2017, 13:58
Model: avensis
Silnik: 2.0 vvti

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: matczak20 »

rozwiazalem problem. moze troche prymitywnie ale skutecznie ;) a mianowicie... wykrecilem z orginalnego radia plyte glowna do ktorej podpialem luzne kostki i wszystko gra. plytke udalo sie upchac za moim radiem. mam nadzieje ze pomoge tym innym uzytkownikom. temat zamkniety. pozdrawiam

obscik
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 21 gru 2018, 00:41
Model: Avensis Verso
Silnik: 2 d4d

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: obscik »

A gdzie wyświetlają się dane?

matczak20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 30 lip 2017, 13:58
Model: avensis
Silnik: 2.0 vvti

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: matczak20 »

W otwieranym ekranie na podszybiu

kondrax
Stara się...
Stara się...
Posty: 55
Rejestracja: 03 sty 2016, 12:52
Model: Corolla
Silnik: d4d 2.0 116km

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: kondrax »

Nie jestem pewny czy w avensis tak jest, ale z tego co napisałeś to tak, bo w corolla komputer odpowiedzualny za spalanie itp jest niestety w radio. Co gorsza, wyświetlacz spalania też.

siwulec333
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 07 maja 2019, 12:05
Model: Avensis T25
Silnik: 2.0 d4d

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: siwulec333 »

pemko11 pisze:Przyjacielu, być może własnie ta kostka z dwoma kabelkami odpowiada za wyświetlanie tych parametrów. Ten komputer i tak działa jak chce.. :P
Wlacze z tym samym problemem po wymianie radia. Ta kostka z dwoma kabelkami właśnie odpowiada za pojawianie się tych wskazań. Doszedlem do tego podlaczajac tylko ta wtyczke pod oryginalne radio. Wskazania odrazu się pojawiły. Jest na nich napięcie 2,46. Rozwiązał ktoś może ten problem?

matczak20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 30 lip 2017, 13:58
Model: avensis
Silnik: 2.0 vvti

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: matczak20 »

Może na płytce radia jest jakiś mikroprocesor bądź coś w tym stylu który przelicza dane podawane z auta. To co pisałem wyżej załatwiło sprawę, już zapomniałem że wogole tam jest a oryginalne radio i tak by leżało bezuzytecznie

siwulec333
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 07 maja 2019, 12:05
Model: Avensis T25
Silnik: 2.0 d4d

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: siwulec333 »

Problem rozwiązany w moim bliźniaczym temacie dzięki pomocy airbob.
http://avensis.info/viewtopic.php?f=23& ... 58#p508658
Wystarczy zamocować między 2 kable rezystor 68 ohm 1W i działa, nie trzeba demontować radia i chować gdzieś płytki. Koszt naprawy 40gr :)

matczak20
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: 30 lip 2017, 13:58
Model: avensis
Silnik: 2.0 vvti

Re: brak danych spalania po zmianie radia

Post autor: matczak20 »

Nareszcie po dwóch latach poszukiwań i zachodzenia w głowę jest konkretna odpowiedź. Dzięki wielkie siwulec333, ja sobie czasowo poradziłem na swój sposób, ale obecnie juz zamontowałem rezystor i wszystko nadal pięknie działa. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ