[T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Nagłośnienie w Avensis
Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

zrobiłem tak jak radziliście, kopiłem z Niemiec to radyjko: https://pl.aliexpress.com/item/Newest-J ... 0.0.TSTfPo

I jak z podłączeniem? Plug&Play + podłączenie sterowania z kierownicy? Pytanie jeszcze odnośnie podłączenia samego sterowania z kierownicy. W T25 jest 5 przycisków a czytałem wcześniej że do podłączenia (polutowania) są tylko 3 przewody od sterowania z kierownicy - czy to oznacza że są to przyciski cyfrowe i mam po prostu zrobić tak jak mówicie? I co z tymi ramkami z allegro? Nie pasują do tych radii o wymiarze 178x100 ? Bo wolał bym nie czekać miesiąc na przesyłkę z Chin?
Dodatm że moja Toyota to T25 z 2004 r 2.0 benzyna kombi

Awatar użytkownika
kierownik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 279
Rejestracja: 28 maja 2010, 04:46
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 1.8 V-Matic CVT
Lokalizacja: Manchester

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: kierownik »

Jimi pisze:zrobiłem tak jak radziliście, kopiłem z Niemiec to radyjko: https://pl.aliexpress.com/item/Newest-J ... 0.0.TSTfPo

I jak z podłączeniem? Plug&Play + podłączenie sterowania z kierownicy? Pytanie jeszcze odnośnie podłączenia samego sterowania z kierownicy. W T25 jest 5 przycisków a czytałem wcześniej że do podłączenia (polutowania) są tylko 3 przewody od sterowania z kierownicy - czy to oznacza że są to przyciski cyfrowe i mam po prostu zrobić tak jak mówicie? I co z tymi ramkami z allegro? Nie pasują do tych radii o wymiarze 178x100 ? Bo wolał bym nie czekać miesiąc na przesyłkę z Chin?
Dodatm że moja Toyota to T25 z 2004 r 2.0 benzyna kombi
Jeżeli masz przejściówkę na ISO to podłączenie powinno być właśnie P&P + lutowanie 3 kabelków od sterowania z kierownicy. Sterowanie polega na zmianie oporności, czyli jest analogowe. Lutujesz i programujesz przyciski w menu radia. Ramki często nie pasują bo są albo za duże i są szpary albo krzywe albo ch* wie co jeszcze. Jeżeli zależy ci na estetyce to chyba jednak warto zamówić porządną ramkę i poczekać nawet miesiąc.
Pozdrawiam
"Panie władzo ma pan rację. Niestety zdarzyło mi się przekroczyć prędkość.
Zdaję sobie sprawę z tego,że było to bardzo nieodpowiedzialne, że naraziłem innych uczestników ruchu na niebezpieczeństwo...ale jechałem szybko,gdyż.... lubię zapierdalać..."

dinara
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 315
Rejestracja: 25 sty 2015, 21:19
Model: Avensis T27
Silnik: 2.0 benzyna CVT

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: dinara »

A miesiąc możesz pojeździć z jakimś badziewiem(ramką)

Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

No nic, zamawiam w takim razie na Ali... Btw. i tak jestem w szoku, że u Chińczyka jest coś dostępne w lepszej jakości niż u nas w Polsce...
Pozostało dobrać okleinę na panel klimy i ramkę. Najlepiej pasująca Waszym zdaniem to jaka? Szczotkowana stal, grafit, aluminium???

Awatar użytkownika
kierownik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 279
Rejestracja: 28 maja 2010, 04:46
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 1.8 V-Matic CVT
Lokalizacja: Manchester

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: kierownik »

Jimi pisze:No nic, zamawiam w takim razie na Ali... Btw. i tak jestem w szoku, że u Chińczyka jest coś dostępne w lepszej jakości niż u nas w Polsce...
Pozostało dobrać okleinę na panel klimy i ramkę. Najlepiej pasująca Waszym zdaniem to jaka? Szczotkowana stal, grafit, aluminium???
Okleina to raczej kwestia gustu więc dobierz ją pod siebie. Ja miałem czerwony i czarny carbon i mi się podobało. Koledzy tutaj też pokazywali super fotki ze szczotkowanym aluminium i efekt też był zajebisty.
"Panie władzo ma pan rację. Niestety zdarzyło mi się przekroczyć prędkość.
Zdaję sobie sprawę z tego,że było to bardzo nieodpowiedzialne, że naraziłem innych uczestników ruchu na niebezpieczeństwo...ale jechałem szybko,gdyż.... lubię zapierdalać..."

Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

Folia wybrana: http://allegro.pl/folia-aluminium-szczo ... 346f5b876d - ale ją zamówię w przyszłym tygodniu, bo teraz idzie święto i czas gdzieś pojechać, więc ją zamówię po tzw. długim weekendzie. Zdjęcia wrzucę jak mi wszystko pozjeżdża. Potem parę fotek z montażu i uruchomienia :D Myślę, że do sierpnia ramka powinna z Chin zjechać... Radio powinno być w przyszłym tygodniu (jedzie z Niemiec) a folia to też przyszły tydzień... Także, przerwa w temacie - logistyczna... Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kierownik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 279
Rejestracja: 28 maja 2010, 04:46
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 1.8 V-Matic CVT
Lokalizacja: Manchester

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: kierownik »

Jimi pisze:Folia wybrana: http://allegro.pl/folia-aluminium-szczo ... 346f5b876d - ale ją zamówię w przyszłym tygodniu, bo teraz idzie święto i czas gdzieś pojechać, więc ją zamówię po tzw. długim weekendzie. Zdjęcia wrzucę jak mi wszystko pozjeżdża. Potem parę fotek z montażu i uruchomienia :D Myślę, że do sierpnia ramka powinna z Chin zjechać... Radio powinno być w przyszłym tygodniu (jedzie z Niemiec) a folia to też przyszły tydzień... Także, przerwa w temacie - logistyczna... Pozdrawiam.
Spoko! Powodzenia przy montażu i udanego weekendu!
"Panie władzo ma pan rację. Niestety zdarzyło mi się przekroczyć prędkość.
Zdaję sobie sprawę z tego,że było to bardzo nieodpowiedzialne, że naraziłem innych uczestników ruchu na niebezpieczeństwo...ale jechałem szybko,gdyż.... lubię zapierdalać..."

Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

Jeśli chodzi o podłączenie zasilania anteny, to mając to radio: https://pl.aliexpress.com/item/Newest-J ... 0.0.hD7Le7 i korzystając z przejściówki opisanej jako: ISO Harness 1 with connector muszę je jakoś szczególnie lutować ect?? Co muszę sprawdzić by mieć pewność dobrego podłączenia zasilania anteny?

Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

No dobra, to które przewody mam lutować - Kay1 i Kay2 to wiem ale nie wiem który to GND, i jak to z tym zasilaniem anteny? Który to w tym przypadku przewód?ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

Znalazlem takie info na stronie JOYING'a... Wychodzi na to, że zasilanie anteny mam podpiać do tego niebieskiego przewodu oznaczonego jako ANT.CONT - tylko do czego dokładnie mam podpiąć to zasilanie w aucie - tzn. do jakiego przewodu w kostce fabrycznej mam podpiąć to zasilanie??Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Medrit
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 02 lut 2017, 22:17
Model: T25
Silnik: D4D

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Medrit »

Wydaje mi sie ze to bedzie przewod raczej idacy gdzies do anteny, ale za cholere nie wiem gdzie moglbym go znalezc dlatego nie mam podlaczonego :)
Jakas kostka niby wolna mi zostala ale ma 3 kable wiec ciut za duzo jak na antene chyba :)

Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

Rozumiem że do tego aby było plug and play potrzebuje jeszcze oprócz tej przejściówki w zestawi taki adapter jak na zdjęciu poniżej?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

Do którego z pinów powinienem podłączyć zasilanie anteny wychodzące z radia - dokładniej rzecz ujmując z kostki dostarczonej z radiem opisanej jako ANT.CONT
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

fiordek
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 111
Rejestracja: 25 sie 2010, 21:05
Model: Avensis T25
Silnik: 1.8 benzyna
Lokalizacja: podkarpackie

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: fiordek »

zobacz skąd idzie "stałe" napięcie na zapłonie i wyłączonym zapłonie, na H czy I, któreś z tych jest Anteną Power+ a w drugim przypadku Batt + 12V - to w sumie zaczerpnąłem ze zdjęcia które udostępnił kierownik na stronie 3 tego postu

Awatar użytkownika
KJN
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 198
Rejestracja: 02 lut 2013, 18:50
Model: Avensis T25
Silnik: 1.8 VVT-i 1ZZ-FE
Lokalizacja: Warszawa

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: KJN »

A czy na tym wychodzącym z radia pinie po włączeniu nie pojawia się napięcie 12V? Moim zdaniem tak, bo miało służyć do wysuwania anteny lub włączania dodatkowego wzmacniacza. U nas chyba nie ma potrzeby jego podłączania.

Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

KJN pisze:A czy na tym wychodzącym z radia pinie po włączeniu nie pojawia się napięcie 12V? Moim zdaniem tak, bo miało służyć do wysuwania anteny lub włączania dodatkowego wzmacniacza. U nas chyba nie ma potrzeby jego podłączania.
Jest tak jak piszesz. Na przewodzie opisanym jako ANT.CONT po uruchomieniu radia pojawia się 12V (+) i ono w przypadku T25 służy do zasilania wzmacniacza anteny. Jak już pisało to paru użytkowników, bez jej zasilenia znacząco spada jakość odbioru sygnału FM. W związku z powyższym przewdó ANT.CONT muszę podłączyć pod jakiś inny w fabrycznej kostce w aucie - tylko nie wiem pod dokładnie jaki.

Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

Znalazłem jeszcze taką rozpiskę pinów dla fabrycznego radia Toyoty T25 z 2004 r.
Która jest właściwa??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

elo36
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 29 lis 2016, 11:41
Model: T25
Silnik: 2,2 diesel

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: elo36 »

Witam , jak sprawuja sie radia ? Warto inwestowac w cos drozszego czy taki chinczyk wystarcza w zupelnosci ? Bardzo slyszalna poprawa dzwiekowa ?
Pozdrawiam :cfaniak:

Jimi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 06 lis 2013, 19:40
Model: Avensis
Silnik: 2.0

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: Jimi »

Jutro mam zamiar montować. Dam znać jak się wyklaruje... W poprawę jakości brzmienia to jednak wątpię. Tutaj bardziej chodzi o funkcjonalność...

Awatar użytkownika
kierownik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 279
Rejestracja: 28 maja 2010, 04:46
Model: Avensis T27 FL
Silnik: 1.8 V-Matic CVT
Lokalizacja: Manchester

Re: [T25] Radio 2din na Androidzie - w końcu jest!

Post autor: kierownik »

Na poprawę jakości brzmienia raczej bym się nie nastawiał niestety. Za to funkcjonalność lvl +99
"Panie władzo ma pan rację. Niestety zdarzyło mi się przekroczyć prędkość.
Zdaję sobie sprawę z tego,że było to bardzo nieodpowiedzialne, że naraziłem innych uczestników ruchu na niebezpieczeństwo...ale jechałem szybko,gdyż.... lubię zapierdalać..."

ODPOWIEDZ