[T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Nagłośnienie w Avensis
Macies
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 31 lip 2017, 20:15
Model: Avensis t29
Silnik: 1.8

[T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Macies »

Witam. Dzisiaj udalo mi sie wymienic standardowe radio z activa na radio z touch 2 go z nawigacja. Dla informacji
Sterowanie w kierownicy dziala bez problemow. Nawigacja dziala. Jedynie mam problem z kamerka cofania. Za radiem byla dodatkowa kostka z 4 zylami ktora wpialem do radia. W klapie byla dodatkowa kostka do podlaczenia kamerki. Niby wszystko latwe ale kamerka sie nie wlacza przy wrzuceniu wstecznego. Jakies pomysly ? Czy zostaje aso ?

Awatar użytkownika
LemonR
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 676
Rejestracja: 22 sty 2016, 21:19
Model: Avensis T27
Silnik: 2ZRFAE, 1.8

Re: [T29] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: LemonR »

Radio podpięte do magistrali CAN? Nie jestem pewien jak w T&G2 ale w wersji pierwszej info o wrzuceniu wstecznego idzie właśnie po CAN, podejrzewam, że w T&G2 też. Wejdź w tryb testowy i sprawdź czy radio "widzi" załączenie wstecznego bo bez tego nie załączy kamery.

Macies
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 31 lip 2017, 20:15
Model: Avensis t29
Silnik: 1.8

Re: [T29] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Macies »

Sprawdzalem w menu serwisowym panela i nie widzi sygnalu rev jest caly czas na off. Kurde co teraz ?

Awatar użytkownika
LemonR
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 676
Rejestracja: 22 sty 2016, 21:19
Model: Avensis T27
Silnik: 2ZRFAE, 1.8

Re: [T29] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: LemonR »

Teraz trzeba podpiąć radio do magistrali CAN.

Macies
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 31 lip 2017, 20:15
Model: Avensis t29
Silnik: 1.8

Re: [T29] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Macies »

Ok. A jak to zrobic ? Za radiem jest jeszcze taka duza kostka z wieksza iloscia podwojnych zyl ktore chyba mozna wypinac parami.
Dodam jeszcze ze niektore informacje dzialaja w menu serwisowym. Np napiecie akumulatora pokazuje.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2017, 07:16 przez Macies, łącznie zmieniany 1 raz.

Macies
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 31 lip 2017, 20:15
Model: Avensis t29
Silnik: 1.8

Re: [T29] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Macies »

Z ciekawostek jeszcze to dziur pod kamerke nie ma oczywiscie.

Awatar użytkownika
LemonR
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 676
Rejestracja: 22 sty 2016, 21:19
Model: Avensis T27
Silnik: 2ZRFAE, 1.8

Re: [T29] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: LemonR »

Macies pisze:Ok. A jak to zrobic ?
T&G2 nie podłączałem więc gotowca ci nie podam.
W T&G1 należy połączyć:
z radia z wtyczki 28PIN:
PIN 9 - H
PIN 10 - L
Za panelem klimatyzacji wtyczka z samymi białymi przewodami, jest to tzw Junction Connector, wtyczka ta nie będzie do niczego podłączona, tylko wciśnięta w zaślepkę.
Radio podłączasz do PIN 11 - H, PIN 22 - L.
lub do pinów:
8-H
19-L
lub
5-H
16-L
lub
6-H
17-L
lub
2-H
13-L
Czy dla T&G2 jest tak samo nie wiem :niewiem:

Macies
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 31 lip 2017, 20:15
Model: Avensis t29
Silnik: 1.8

Re: [T29] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Macies »

Poniżej zdjęcia o co chodzi
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
LemonR
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 676
Rejestracja: 22 sty 2016, 21:19
Model: Avensis T27
Silnik: 2ZRFAE, 1.8

Re: [T29] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: LemonR »

Na drugim zdjęciu widać że piny 9 i 10 we wtyczce 28PIN są puste. Dołóż te dwa przewody i podłącz w/g tego co napisałem wyżej.

Macies
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 31 lip 2017, 20:15
Model: Avensis t29
Silnik: 1.8

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Macies »

Bardzo Ci dziekuje ale nie rozumiem jakie przewody mam wpiac na piny 9 i 10 ?. Skad je przepiac ?

Awatar użytkownika
LemonR
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 676
Rejestracja: 22 sty 2016, 21:19
Model: Avensis T27
Silnik: 2ZRFAE, 1.8

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: LemonR »

Z Junction Connector.
Podłączasz do magistrali CAN H do H I L do L, czyli
PIN9 (28PIN) do PIN11 (JC) oraz PIN10 (28PIN) do PIN22 (JC).
Jeżeli w kostce JC nie byłoby przewodów na pinach 10 I 22 to wykorzystujesz inna pare lini CAN, którą podałem wyżej.

Macies
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 31 lip 2017, 20:15
Model: Avensis t29
Silnik: 1.8

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Macies »

Bardzo Ci dziekuje kolego przy najblizszej wolnej chwili podlacze i zobacze czy dziala. A jeszcze tylko nie wiem jak te piny sa numerowane ?

P.s do adminow prosba o zmiane tytulu watku bo chodzi o avensis t29. Pomylilem sie w tytule.

Awatar użytkownika
LemonR
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 676
Rejestracja: 22 sty 2016, 21:19
Model: Avensis T27
Silnik: 2ZRFAE, 1.8

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: LemonR »

Przyjrzyj się dobrze wtyczce są numerki przy pierwszych i ostatnich pinach od strony wejścia kabli.

Obrazek

Macies
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 31 lip 2017, 20:15
Model: Avensis t29
Silnik: 1.8

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Macies »

Obrazek

Dzisiaj probowalem podladczyc pare niebieski/bialy z jc do radia dfo wtyczki 28 pin na miejsce 9 i 10 i niestety nie dziala. :(

Awatar użytkownika
LemonR
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 676
Rejestracja: 22 sty 2016, 21:19
Model: Avensis T27
Silnik: 2ZRFAE, 1.8

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: LemonR »

Ale próbowałeś, czy podłączyłeś bo to różnica jest. Jeśli podłączyłeś i nie działa to pozostaje metoda druga podłączenie sygnału reverse do pinu drugiego wtyczki 28 PIN, a sygnał bierzesz z pinu 17 dużego złącza pod małym schowkiem. Szczegóły tu:
http://www.avensis.info/viewtopic.php?f ... ead#unread

Cosmo88
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 13 sty 2018, 06:53
Model: Avensis T27
Silnik: 1AZ-FSE"

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Cosmo88 »

Szerokosci, piwko polecialo:)

รูเล็ต

Przemek Zines
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 09 sty 2021, 19:25
Model: Avensis t 27
Silnik: Diesel 1.6

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Przemek Zines »

Siemka pytam o zmianę radia zwykłego w toyocie Avensis 2016 t 27 na radio dotykowe
Gdzie można takie radio zakupić i jaki jest koszt
Chcę zakupić taka toyotę lecz minusem jest tam radio bez sterowania dotykowego lecz zwykle proszę o pomoc pozd

Tomo1985
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2021, 20:44
Model: Avensis t29
Silnik: 1.6 benzyna

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Tomo1985 »

Mam ten sam problem co autor . Ale niebaedzo rozumiem jak podlaczyc ta kamere. Pinizej podpowiesz od LemonR.

Te piny z kostek sa wyciagane tak ? Wyciagam piny 9 i 10 co to oznacza H i L? Gdzie mam podlaczyc te piny gdzje sa te piny 11 i pin 22 ?
z radia z wtyczki 28PIN:
PIN 9 - H
PIN 10 - L
Za panelem klimatyzacji wtyczka z samymi białymi przewodami, jest to tzw Junction Connector, wtyczka ta nie będzie do niczego podłączona, tylko wciśnięta w zaślepkę.
Radio podłączasz do PIN 11 - H, PIN 22 - L.

Tomo1985
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2021, 20:44
Model: Avensis t29
Silnik: 1.6 benzyna

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Tomo1985 »

To jest moja wtyczka ktora nie byla nigdzie podlaczona jak rozumiem to jest JC . Ale nie ma w niej 22 pinu jest tylko 16 pinow? To skad wziac pin 22 ?
20210401_191506.jpg
20210402_082737.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pisi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 02 maja 2021, 10:49
Model: T27
Silnik: Benzyna

Re: [T27] wymiana radia na touch 2 go z navi i kamerka

Post autor: Pisi »

Podpiąłem CAN do radia, działa zakładka z informacja o trasie i zużycie paliwa ale w diagnostyce nie widzi wstecznego biegu. Jestem na etapie podłączania kamery cofania.
Dałem tez na pin 1 kostki 28pinowej zasilenie z 3 PINu 10pinowej kostki radia (szary cienki przewód)

ODPOWIEDZ