Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Nagłośnienie w Avensis
zipek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2021, 02:18
Model: Avensis T271L
Silnik: Diesel

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: zipek »

Zobacz na https://toyotamaps.online/equipment/and ... uch-nt3325
Na youtubie też widziałem filmy z działania modułu, ale raczej do poszukania na rosyjskich forach.
Czekam na przesyłkę z nowym modułem na wymianę, aby sprawdzić czy nie używam jakiegoś wadliwego egzemplarza. Dam znać czy wymiana pomogła.

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 166
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: jotcekaes »

Chodzi mi o pracę android auto i carlinkit

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 166
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: jotcekaes »

Tzn o dokładnie te prace na modelu android auto6 jak działa ten carlink. I o co chodzi w tych ograniczeniach?

zipek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2021, 02:18
Model: Avensis T271L
Silnik: Diesel

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: zipek »

Po podłączeniu telefonu po USB do modułu (oczywiście przez carlinkit) i instalacji softu na Androidzie w module Android6 telefon odpala AA i obsługa AA jest przez wyświetlacz samochodowy (szczegóły obsługi AA znajdziesz na YT).
Soft na module jest ustawiony w trybie autostart, więc po podpięciu po USB telefonu lub załączeniu zasilania w samochodzie z podpiętym już telefonem zwykle po kilkunastu..kilkudziesięciu sekundach moduł łączy się z telefonem i automatycznie uruchamia się AA. Czasami trwa to długo, ale przynajmniej na końcu automatycznie działa AA. I tak to działa praktycznie na dowolnym module Android w dowolnym samochodzie.

Przy nawigacji z AA i innych aplikacjach pod AA (Tidal, TuneIn) działają głośniki i mikrofon z samochodu - całość działa bardzo dobrze. Natomiast AA nie obsługuje połączeń telefonicznych przez port USB, więc przy rozmowach AA przełącza głos na głośnik i mikrofon telefonu. Kompletnie bez sensu, ale jak czytałem na forach od wielu miesięcy Google zna ten problem i nic z tym nie robi. Większość użytkowników omija ten problem poprzez jednoczesne (niezależnie od USB) połączenie telefonu z modułem Android także poprzez BT. W takim układzie rozmowy prowadzone są poprzez głośnik i mikrofon samochodu, ale nie po USB tylko po BT - wszystko jest OK.

Niestety połączenie moduł Android6 z telefonem po BT oznacza, że przy połączeniach telefonicznych (nie ważne kto je inicjuje) moduł od razu uruchamia swoje własne menu obsługi telefonu (z ekranu znika menu z AA i jego obsługa) - nie ma możliwości w setup'ie modułu zmienić tego priorytetu. Jednocześnie moduł Android6 w tym samym czasie wyłącza (zawiesza) soft obsługujący AA, przerywa komunikacja po USB i od nowa aktywuje AA. Przy okazji moduł Android6 często jeszcze zrywa połączenie BT. Praktycznie nie da się w normalny sposób prowadzić w takiej konfiguracji rozmów telefonicznych.

Jak pisałem wcześniej zgłaszałem problemy z modułem Android6 to dostawcy i w pierwszej kolejności wysłano do mnie nowy moduł do wymiany (generalnie działa tak wolno, że nie nadąża za własnym oprogramowaniem, ale to już temat na inna dyskusję). Mam nadzieję, że wymiana coś zmieni.

Do działania Carlinkit nie mam uwag.

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 166
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: jotcekaes »

Ok ja tez kupiłem ten moduł i nie jestem z jego działania zadowolony, ale jak widzę nie ma sensu dokupować carlinkit bo ma wiele bolączek w tym układzie.
Mnie wkurza też by i brak wyświetlania na ekranie między zegarami tytułów piosenek i problemy z połączeniami telefonicznymi właśnie.
Mnie w tym module najbardziej wkurza to,że jak włączę sobie na niej Spotify i ktoś zadzwoni to aplikacja odtwarza muzykę dalej ale żeby do niej wejść musi się od nowa załadować. Jest to oczywiście wina zbyt małej pamięci ram, bo 1gb to kpina. No przynajmniej już wiem,że nie ma sensu kombinować z tym modułem bardziej tylko się już pogodzić z jego ociężałym działaniem albo zamienić kompletnie radio i pozbyć się modułu.

zipek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2021, 02:18
Model: Avensis T271L
Silnik: Diesel

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: zipek »

Procesor z 2014r, konstrukcja z 2014 i pewnie cały czas ten sam soft - czego oczekiwać więcej od chłopaków z Ukrainy jeżeli nadal się sprzedaje.
Z drugiej strony dedykowany do wybranych modeli Toyoty, menu bardzo zbliżone do oryginału, steruje wszystkim w samochodzie i komunikuje się z przyciskami przy kierownicy, uniwersalność androida - gdyby tylko działał bez problemu byłby właściwe idealnym sprzętem dla tych samochodów. Szkoda, że tak nie jest.
Jeżeli działa Ci Spotify to i tak jest dobrze. Ja używam Tidal'a i po instalacji Tidala (oj trwała chwilę) na module Android6 przy próbie uruchomienia mogę odbyć drzemkę zanim w ogóle pojawi się menu. Gdzie tam jeszcze do uruchomienie jakiegoś strumienia ... no i oczywiście odebrany telefon to zamknięcie jakiejkolwiek aplikacji na Androidzie - w tym także Tidala. Podobnie jest z Google Maps, które przyszły razem z modułem.
Natomiast po CarlinKit i AA wszystko naprawdę śmiga jak trzeba (Google Maps, Tidal, Kontakty i inne) z tej prostej przyczyny, że cała obsługa tych aplikacji jest w smartfonie. Moduł Android6 jest tylko pośrednikiem do obsługi smartfona poprzez ekran dotykowy samochodu i do obsługi głosu poprzez zestaw samochodowy. Śmiga, ale z tym modułem Androdi6 tylko do czasu połączenia telefonicznego ....
Dopóki jest druga strona do współpracy będę próbował ich namówić aby coś z tym zrobili, a mam kilka pomysłów. Docelowo dużym postępem byłoby, aby moduł potrafił obsłużyć stabilnie AA razem z połączeniami telefonicznymi.

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 166
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: jotcekaes »

Problemem jest pewnie to,że bluetooth z tego modułu nt3325 kłóci się z modułem bt z oryginalnego radia. Jakby wykombinowali żeby połączenie bluetooth głosowe odbywało się przez oryginalne radio (było mega stabilne przed dołożeniem nt3325) a bt z modułu służył tylko do transmisji audio byłoby extra. Ja sądzę,że niestety nic z tym się nie da zrobić. A ty miałeś ten carlinkit po przewodzie USB czy bezprzewodowy?

zipek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 20 mar 2021, 02:18
Model: Avensis T271L
Silnik: Diesel

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: zipek »

U nie BT był razem z modułem fabrycznej nawigacji, więc świadomie jedno i drugie zostało odłączone. Jedyny BT jaki działa w samochodzie to ten z nt3325.
Moduł nt3325 jest zbyt wolny (albo raczej niewydolny), aby przy jakimkolwiek innym działającym programie na androidzie np. do obsługi AA jednocześnie realizować przynajmniej elementy menu do obsługi samochodu (w końcu to też jest program na androida). To widać przy obsłudze rozmów telefonicznych, ale także przy przełączeniu na radio samochodowe - od razu przestają działać inne programy na androidzie w module nt3325 i wszystko się rwie. Połączenie BT dostaje chyba rykoszetem - w końcu jak całość przestaje działać poprawnie to obsługa BT też siada.
Póki co AA działa oficjalnie tylko po kablu, więc ja też używam carlinkit podłączony po USB.

Pi0trek121
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 12 sie 2018, 15:09
Model: Avensis T29 2015
Silnik: 1,8

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: Pi0trek121 »

Czyli jak Panowie? Najlepsza opcja to nt3325? i audio po bt dla rozmów? Czy proponujecie jakąś inną - lepszą opcję? Powiem Wam, że trochę to dziwne, że w modelach po pierwszym lifcie bez problemu można kupić całe radio z androidem, a do T27 nic nie ma. Znalazłem jeszcze taki filmik, ale niestety nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat
https://www.youtube.com/watch?v=S-QLdC34Ay8

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 166
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: jotcekaes »

Mnie to wygląda na ten moduł Trendcar NAV-RDL01/02 z carlinkit. Działa to lepiej niż nt3325, bo ma więcej ramu i nowszego androida, a uruchamia się podobnie, przez dwukrotne wciśnięcie power.
Nt3325 działa od razu na interfejsie toyoty, tu widać,że musi "wejść" dopiero w tryb równoległego oprogramowania.
Na pewno to nie jest screen mirroring, bo działa ekran dotykowy. Samo podpięcie carlinkit do portu USB w radio też pewnie nie zadziała
Jak chcesz nt3325 to mogę ci swój sprzedać..

tomahawk5000
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 17 mar 2021, 21:05
Model: v50
Silnik: 2.4 benzyna

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: tomahawk5000 »

Czyli ten carlinkit działa na t29 czy nie?
To się chyba sprowadza to tego czy można zainstalować na tym radiu zewnętrzną aplikacje. Można? Jestem laikiem i jak na ten moment tylko planuje kupić Avensis po 2016 roku. Fajnie było by mieć Google maps oraz Yanosik w tle plus radio. To jest wykonalne w tym aucie?

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 166
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: jotcekaes »

Mam ave z 2016 roku i miałem Toyota Touch 2 (bez nawigacji, a co za tym idzie bez wifi, bez aplikacji, bez możliwości innych poza radiem, bt, aux i opcjami samochodowymi).
Nie da się na tym radiu zainstalować zadnych appek w tej wersji.

Jeśli miałbyś Toyota Touch & Go 2 to masz moduł navi toyoty, wifi, sklep z aplikacjami toyoty. Wątpię, by można było zainstalować aplikacje jak ze sklepu google.

Po dołożeniu NT3325 masz to samo co w TT&G2 tylko masz nawigację nie toyoty, tylko jaką chcesz z androida i sklep android. I wtedy dokładając moduł carlinkit masz możliwość włączenia z tym dokupionym donglem carplay i android auto. Więc musisz wydać 1500zł na moduł NT3325+100-300 na dongla carlinkit, który jest w sumie zbędny, bo masz androida w module NT3325 niezależnego, więc możesz sobie na nim odpalać mapy google, yanosika czy spotify.


Mając NT3325 włączam sobie nawigację yanosik, w tle gra spotify z modułu NT (zainstalowany ze sklepu google play). Komunikaty głosowe, wszystko się odpala i działa, tylko nie działa wpisywanie głosowe (trzeba klawiaturką wpisywać adresy) i nie można odpalić rownocześnie map google + yanosik w chmurce, bo nie pozwala na to radio. Tylko jedna nawi na raz. Jak masz włączone radio w tle i leci Yanosik, to nie mam komunikatów (jest w torze audio Bluetooth jakimś, którego nie da się z radiem połączyć). Mapy google mają lektora niezależnie od źródła jakie daje muzykę w tym samym momencie.

tomahawk5000
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 17 mar 2021, 21:05
Model: v50
Silnik: 2.4 benzyna

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: tomahawk5000 »

Dzięki za obszerne wyjaśnienia
Wygląda to na dość skomplikowana i nie tanie rozwiązanie. Trochę szkoda że Toyota nie ułatwiła mam tego

W Toyocie t29 jest już ten najnowszy ekran tt&go2?

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 166
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: jotcekaes »

Napisałem,że zależy czy masz z nawigacją toyoty czy bez niej (toyota touch 2 - zwykły ekran 8cali ale bez nawigacji, wyskakuje komunikat,że nie działa ta funkcja lub toyota touch&go 2 z modułem nawigacji od toyoty).

Samych modeli w t29 są 2. Z wersji active to zwykle radyjko i 8 cali z nawigacją lub bez.

Zdecydowanie wg mnie lepiej zainwestować w niezależne radio Pioneera lub Sony z android auto :)

tomahawk5000
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 17 mar 2021, 21:05
Model: v50
Silnik: 2.4 benzyna

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: tomahawk5000 »

A co wtedy ze sterowaniem z kierownicy i taka ogólna kompatybilnością z autem? Możesz podesłać jakoś link?
Moje czasem głupie pytanie mogą być spowodowane faktem że dopiero raczkuje z Avensis

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 166
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: jotcekaes »

Są różne przypadłości. Generalnie jak słuchasz radia czy innych źródeł muzyki - przyciski działają. Po bluetooth normalnie tak jak w oryginalnym radiu przełączasz, głośność działa zawsze. Jednak jak włączysz mapy, to przyciski z kierownicy przestają działać, działa tylko głośność. Tzn jeśli masz włączone radio czy bluetooth to przerzucisz nimi muzykę ale jeśli chcesz np wlaczyc Spotify w radiu bo ściągniesz sobie to tam już nie działa sterowanie z kierownicy. Generalnie działa wszystko poza asystentem głosowym (ten przycisk nie jest aktywny) i przerzucaniem piosenkę na YouTube czy Spotify. Jeśli puścisz Spotify z komórki po bluetooth to będą działać przyciski.

Pi0trek121
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 12 sie 2018, 15:09
Model: Avensis T29 2015
Silnik: 1,8

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: Pi0trek121 »

Znalazłem takie ciekawe coś na allegro: https://allegro.pl/oferta/gms-9980-aven ... 0518501585 zaciekawiony napisałem do sprzedawcy pytanie, czy będzie pasować do avensis z 2016r z podkreśleniem, że jest to drugi - ostatni lift avensis, odpowiedź dostałem następującą:
Stacja bedzie pasowała bez problemu zamontujemy taką w poniedziałek do klienta .
polecam wersją 2 GB wersja 4 gm poszła mocno do góry bo przyjdzie teraz dostawa i radyjko ma też carplay + slot na kartę sim
Krzysiek
I zastanawiam się nad tym gdzie jest haczyk... Czyżbym trafił na jedno z nalepszych rozwiązań do tego auta? Poprosiłem sprzedawcę o zdjęcia po montażu, ponieważ wciąż mam wrażenie, że chodzi tutaj o wersje przed liftem/po pierwszym lifcie

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 166
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: jotcekaes »

cena, cena, cena.
To radyjko na pewno da się wmontować w ramkę seryjną, tylko przyciski będą nieobsługiwane. Podejrzewam, że setup, car, telefon i navi po prawej nie będą działać, po lewo nie będzie działać mute. Czemu? Bo większość wiązek i interfejsów pozwala zaadaptować przyciski tylko te, które znajdują się na kierownicy (przód, wstecz, głośniej, ciszej) i są zrównoleglone obok dotychczasowego radia.

Do tego radia prawdopodobnie trzeba doliczyć wiązkę i interfejs do sterowania z kierownicy (około 150zł), do tego przeróbka kamery cofania (zasilanie 6V, więc przetwornica typu buck 12/6V) za jakieś 50zł pewnie.

Czy warto? Wg mnie absolutnie nie, za 2000zł masz zarąbistą stację Pioneer lub Sony, które też trzeba w instalacji przerabiać, żeby wszystko zagadało. Dodatkowo nie są to chińczyki, mają wsparcie i na pewno zadziałają. Dodatkowo masz jakość dźwięku o niebo lepszą.

Chyba, że jest to jednostka plug&play, to wtedy zwracam honor, ale wątpię, by możłiwość ustawień auta z poziomu radia wgrali na czystego androida.

Pi0trek121
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 12 sie 2018, 15:09
Model: Avensis T29 2015
Silnik: 1,8

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: Pi0trek121 »

Czekam na odpowiedź sprzedawcy, zobaczymy co odpisze. Z tego co widzę to polska firma gms, i jest fajne wsparcie z ich strony. Mogę prosić o informację jakie radia pioneera, czy sony będą pasować do naszych avensisek?

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 166
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: Navitouch NT3325/naviPilot 3325

Post autor: jotcekaes »

Każde, tylko musisz kupić z adapterem odpowiednim i wiązką. Są tematy na forum tutaj o budowie car audio dokładnie z podanymi modelami, z opisanymi kostkami, przewodami, pinami po kolei :)

Czekam na wieści. Jak się czegoś fajnego dowiesz to śmiało wrzuc tu opinię. Ja jeszcze podrzucę dzisiejszy komentarz z innego forum o sprzęcie do toyot:
https://en.kibercar.com

ODPOWIEDZ