T27 Stacja multimedialna

Nagłośnienie w Avensis
Leszek100
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 03 maja 2020, 20:32
Model: Avensis T27
Silnik: 2,0 benzyna
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: Leszek100 »

Tak, podejrzewałem kartę sd, formatowałem, wyjmowałem. Z karta czy bez to samo. Urządzenie do fabrycznych przywracalem, cały czas to samo 😒

jotcekaes
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 129
Rejestracja: 04 lut 2020, 14:41
Model: Avensis T27 Lift 15
Silnik: Benzyna 1.8 +LPG

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: jotcekaes »

może należy zaktualizować system przez informacje o urządzeniu - aktualizacja?

Leszek100
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 03 maja 2020, 20:32
Model: Avensis T27
Silnik: 2,0 benzyna
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: Leszek100 »

Niestety zaktualizować się nie da, zaktualizowałem MTCE do poprzedniej wersji, też nic nie dało

ring-s
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 15 paź 2019, 13:43
Model: Avensis
Silnik: 1.8

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: ring-s »

To dziwna sprawa, u mnie nie było takich problemów, pomimo że też sporo oprogramowania miałem uruchomione podczas podróży. Janosik, Mapy, YouTube i bez zacięcia śmiga.

Znalazłem przyczynę awarii Bluetootch, a właściwie wydaje mi się że znalazłem, bo co innego. Otóż, dolna śrubka lewego mocowania radia, wydaje się być nieco za długa i dotyka modułu BT, u mnie widać ślad po tej śrubie. Wygląda jak by zwarła do masy ścieżkę odpowiedzialną za ochronę zapisu pamięci flash modułu. Podejrzewam że podczas konfiguracji tzn. zmiana nazwy urządzenia, czy PIN, dane zapisywane są właśnie w tej pamięci, jakiekolwiek zakłócenie na linii ochrony zapisu mogły wpłynąć na informacje które rzeczywiście zapisały się w pamięci.

Leszek100
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 03 maja 2020, 20:32
Model: Avensis T27
Silnik: 2,0 benzyna
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: Leszek100 »

Mam ochotę je rozkręcić i sprawdzić czy wszystko jest okej, wiem że to inna kwestia ale jak miałem niespięte dobrze taśmy w laptopie działo się to samo. Ale oczywiście zaklejona obudowa plombą :/

Leszek100
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 03 maja 2020, 20:32
Model: Avensis T27
Silnik: 2,0 benzyna
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: Leszek100 »

Udało się naprawić radio, sprzedawca podesłał nowe oprogramowanie, zaktualizowałem i problem zniknął. Po ostatniej dłuższej trasie mogę polecić radio, wszystko szybko działa, nie gubi GPS, chyba nawet gra lepiej niż oryginalne + kamerka cofania robi robotę. Mogę z czystym sumieniem każdemu polecić. Jeszcze czekam na modem USB z Ali który teoretycznie działa z androidem

Shadow
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 348
Rejestracja: 30 maja 2012, 10:47
Model: t27
Silnik: 3ZR-FAE
Lokalizacja: Wawa

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: Shadow »

Kamerkę montowałeś tą z zestawu, która przyszła z radiem? Jak montaż i jakość obrazu?
Jaki modem wziąłeś? Jak dostaniesz, to daj znać czy działa, bo mi sprzedawca napisał, że nie będą działać, pomimo, że wg opisu aukcji powinny...

Shadow
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 348
Rejestracja: 30 maja 2012, 10:47
Model: t27
Silnik: 3ZR-FAE
Lokalizacja: Wawa

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: Shadow »

Cześć.
Może mi ktoś napisać jak wyłączyć tą stację (ale całkowicie, wylogować się, a nie tylko wygasić)?
Wyłączam wciskając długo przycisk power, ale po jego ponownym wciśnięciu stacja wybudza się od razu.
Samochód stał tydzień i rozładował mi się akumulator, także podejrzewam, że stacja jednak pobierała prąd.
Dzięki

ring-s
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 15 paź 2019, 13:43
Model: Avensis
Silnik: 1.8

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: ring-s »

Nie da się, stacja przechodzi w tryb standby, musiał byś zrobić jakiś fizyczny wyłącznik. Tak jak każde radio samochodowe posiada główną linie zasilania prosto z akumulatora przez bezpiecznik i tzw "remote" który po podaniu zasiania uruchamia urządzenie. Tydzień to może i nie mało, ale w sumie też nie tak dużo, może Twój akumulator lata świetności ma już za sobą. Każde urządzenie podłączone tak jak wyżej opisałem pobiera jakiś prąd z aku, ale jest to bardzo mała ilość. Możesz podłączyć miernik i sprawdzić pobór, ale zwykle rzeczywisty pobór mierzy się jakieś 20-30min po zamknięciu auta, poniżej tego czasu mogą funkcjonować jeszcze inne urządzenia na pokładzie. Ja bym raczej zwrócił uwagę na akumulator, może to pierwsze objawy jego zużycia.

Shadow
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 348
Rejestracja: 30 maja 2012, 10:47
Model: t27
Silnik: 3ZR-FAE
Lokalizacja: Wawa

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: Shadow »

Dzięki.
To chyba nie aku, bo jest z sierpnia 2017r.
Przyczyną jest chyba to, że ostatnio bardzo mało jeżdżę avensisem.
Pewnie dlatego się rozładował, muszę go naładować do pełna i sprawdzę. Też nie sądzę, że to stacja, bo chyba gdzieś czytałem, że po 30 minutach od wyłączenia auta praktycznie nie pobiera prądu.
Pozdrawiam

ring-s
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 15 paź 2019, 13:43
Model: Avensis
Silnik: 1.8

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: ring-s »

Właśnie zrobiłem mały serwis, w radyjku, wymieniłem moduł BT(co się stało opisałem wcześniej). Podłączyłem radio do zasilacza laboratoryjnego i się okazuje że w trybie 'stend by' pobiera 5mA czyli 0.005A, to jakieś 0.04W. Wyłącza się w ciągu ok 20s od odłączenia ACC, czyli tak jak by wyjął kluczyk ze stacyjki. Wnioskuję że o ile radio jest sprawne, i o ile nikt u Ciebie nie zmienił elektryki przy radio, to nie może ono przyczyną rozładowywania akumulatora, nawet po miesiącu. W trakcie normalnej pracy, bez muzyki, pobiera ok 1A

ring-s
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 15 paź 2019, 13:43
Model: Avensis
Silnik: 1.8

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: ring-s »

A tak swoją drogą to na takie długotrwałe parkowanie auta, to polecam zakupić mały panel słoneczny 13.5V. Podłączasz taki bezpośrednio do akumulatora i wylądowuje się na bieżąco. Ciekawy patent, znajomy co regularnie na 6mc wyjeżdża za granicę tak ma to zorganizowane, i zawsze po przyjeździe do PL akumulator jest w bardzo dobrym stanie.

ring-s
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: 15 paź 2019, 13:43
Model: Avensis
Silnik: 1.8

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: ring-s »

Przy okazji wymiany modułu BT, znalazłem przyczynę tego dziwnego szumu 'cyfrowego', w nowym module wada ta jest bardziej słyszalna, szczególnie podczas słuchania muzyki z telefonu lub rozmów przez BT. Do tego wraz ze zgłaszaniem, szum też się zgłasza. Wychodzi na to że źródłem jest moduł BT, ale nie tak do końca, ponieważ szum się pojawia kiedy włączone jest podświetlenie przycisków i pokręteł radia, więc o ile źródłem jest BT to przyczyną jest przetwornica od podświetlenia, w czasie pracy emituje dziwne zakłócenia. W sumie to normalny tryb pracy przetwornicy, na określonej częstotliwości może powodować zakłócenia, to samo robią świetlówki kompaktowe w domach), sęk w tym że zakłócenia te powinny zostać jakoś usunięte. Samo filtrowanie ni jest do końca dobrym rozwiązaniem, ponieważ odfiltrować też trzeba część dźwięku który jest odtwarzany, a przyczyna nie leży w samym dźwięku, tylko(i tu całe sedno sprawy) w pętli masy. Moduł podłączony jest do masy w dwóch punktach, w miejscu zasilania GND i miejscu sygnału audio AGDN(Analog GND), z racji tego na masie płytki tworzy się pętla, czyli swego rodzaju antena która te zakłócenia przetwornicy zbiera i indukuje na płytce. Problem ten jest ogólnie znany w całej branży elektronicznej, szczególnie audio. Może występować także kiedy podłączymy telefon w aucie jednocześnie do ładowarki i kable AUX do radia. Najbardziej skuteczne rozwiązanie to zastosowanie dodatkowej przetwornicy DC-DC z odseparowanym wejściem i wyjściem, tak żeby masy zasilania radia i modułu nie były bezpośrednio połączone. Taką przetwornicę już zakupiłem i w najbliższych dniach wykonam modyfikację zasilania BT. Postaram się nagrać jakiś film, przed i po modyfikacji i może jakąś instrukcję dla majsterkowiczów.

Gower
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 27 wrz 2020, 20:32
Model: Avensis T27
Silnik: 1,8 benzyna/Lpg

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: Gower »

Witam, siedzę od godziny i szukam po forum... jak skasować stare nagrania w WMA B9012 po poprzednim właścicielu... i nic nie mogę znaleźć..

Gower
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 27 wrz 2020, 20:32
Model: Avensis T27
Silnik: 1,8 benzyna/Lpg

Re: T27 Stacja multimedialna

Post autor: Gower »

Gower pisze:
17 paź 2020, 20:18
Witam, siedzę od godziny i szukam po forum... jak skasować stare nagrania w WMA B9012 po poprzednim właścicielu... i nic nie mogę znaleźć..
Jak by to nie brzmiało...., sam "doszłem".... :hahaha:

ODPOWIEDZ