[t25] Tempomat

Wszystko o wnętrzu, jego elementach i dodatkowych akcesoriach...
aroni05
Stara się...
Stara się...
Posty: 51
Rejestracja: 27 lut 2008, 16:00
Lokalizacja: Glasgow SCO

[t25] Tempomat

Post autor: aroni05 »

Mam pytanko. Niestety moja avka niema tempomatu ;-( i chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa dorobienia sobie tej opcji samemu? Z tego co sie orientuje wielu producentow umozliwia takowe przerbki poprzez montowanie wiazek elektrycznych do pelnych opcji. Czyli pozostaja po prostu nie wykozystane kostki elektryczne skrzetnie pochowane. Jezeli jest taka mozliwosc to prosilbym o wyslanie zdjecia kostki elektrycznej z tempomatu, wtedy bede mogl sobie porownac i bede mogl dalej sobie dazyc ten temat. Dzieki wszystkim.

tomek85_85
Moderator
Moderator
Posty: 1392
Rejestracja: 21 kwie 2007, 13:03
Lokalizacja: Kielce

Post autor: tomek85_85 »

no Kolego z tym tempomatem to nie bedzie latwa sprawa, bedziesz musial wiele zainwestowac aby zalozyc cos takiego, wiaze sie to z czesciowa wymiana elektryki a i kompa tez trzeba bedzie ruszyc, pomysl czy warto sie w to bawic

aroni05
Stara się...
Stara się...
Posty: 51
Rejestracja: 27 lut 2008, 16:00
Lokalizacja: Glasgow SCO

Post autor: aroni05 »

Hmmmm. No wlasnie dlatego pytam poniewaz moze nie bedzie to konieczne, o ile producent pozostawil jakas mozliwosc. W niektorych autach wystarczy np. wpiac odpowiedni przekaznik i bezpiecznik, zamontowac dana czesc i bedzie po sprawie. Jak bede w Polsce to pierwsze co zrobie to odwiedze salon Toyoty i postram sie odpowiednio ten tmam przesledzic. Co do czesci, to mam niedaleko dosc dobrze zaopatrzony szrot z japonczykami, wiec mysle ze to tylko kwestiodpowiedniej ceny. Jesli ktos juz nad tym myslal t czekam na kazda podpowiedz. Pozdrowionka

pawelek
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 351
Rejestracja: 11 sie 2007, 13:36
Lokalizacja: Lubin

Post autor: pawelek »

Odgrzebię nieco tego kotleta.
Przez przypadek znalazłem akurat fotki, o które prosił kolega:

Obrazek

Obrazek

Też byłem tym zainteresowany, ale skoro to tyle zachodu .........
A może ruszyło się coś w temacie i ktoś próbował ??
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

sambi
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 300
Rejestracja: 22 lut 2008, 00:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: sambi »

Nie daj sie wprowadzać w błąd. W zaleznosci od wersji Tempomat możesz sobie zamontowac w kazdej chwili. Jedyne co potrzeba to kierownica z gałką tempomatu, bo nie kupisz samego drążka bo występuje tylko razem z kierownicą. Teraz tylko robisz przekładkę kierownicy i cieszysz się z tempomatu. Sterownik tempomatu jest w komputerze samochodu już zintegrowany. Korzysta z czujników prędkości otwarcia przepustnicy i przy pedale hamulca.

Awatar użytkownika
adamsi
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 09 mar 2008, 17:36
Model: Accord
Silnik: K20A6
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: adamsi »

A czy w T22 jest tak samo ? tzn też tempomat jest na pokładzie tylko trzeba "doinstalowac "sterowanie ?
Obrazek

Toyota Avensis T22 kombi ->Honda Civic 5 Gen -> Subaru Justy 1.2 4WD -> Toyota Avensis T22 Sedan -> Honda Accord CL7

sambi
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 300
Rejestracja: 22 lut 2008, 00:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: sambi »

W T22 nie zgłębiałem tematu.
adamsi pisze:A czy w T22 jest tak samo ? tzn też tempomat jest na pokładzie tylko trzeba "doinstalowac "sterowanie ?

kamil263
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 320
Rejestracja: 29 paź 2007, 09:58
Model: AVENSIS T25 PRESTIGE
Silnik: 2.0D4D
Lokalizacja: Wa-wa

Post autor: kamil263 »

jesteś pewien że wystarczy w solu zmienić tylko kierownice na wersje z tempomatem???
jakoś niechce mi sie wieżyć, swojego czasu bawiłem się trochę w doposażanie coprawda corolli w różne bajery i z doświadczenia wiem że wielokrotnie niejest tak że wystarczy tylko wpiąć kostke i działa. Rozumiem że jak tak mówisz to temat masz sprawdzony organoleptycznie a nie ze słyszenia??

sambi
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 300
Rejestracja: 22 lut 2008, 00:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: sambi »

kamil263 pisze:jesteś pewien że wystarczy w solu zmienić tylko kierownice na wersje z tempomatem???
Jestem.
kamil263 pisze:Rozumiem że jak tak mówisz to temat masz sprawdzony organoleptycznie a nie ze słyszenia??
Jesli myślisz, że jestem jakims p....m pozerem i piszę w tym temacie tylko po to by sobie popitolić i nabić posta, to się mylisz. Trochę wiary w ludzi. BTW - zwróć uwagę na słowo wiara .... w swojej wypowiedzi.

kamil263
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 320
Rejestracja: 29 paź 2007, 09:58
Model: AVENSIS T25 PRESTIGE
Silnik: 2.0D4D
Lokalizacja: Wa-wa

Post autor: kamil263 »

co się unosisz spytałem tylko czy jesteś pewien bo mam sol+ ale tu już przyżydzili na tempomacie a to w trasie wygodna żecz.
A chyba się takowym zainteresuje i sam rozumiesz niechciałbym kupić kierownic z tempomatem i położyć w garażu bo się okaże że trzeba sterownik dokupić i puł samochodu rozebrać.
Relax :glaszcze:

kylo633
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 06 maja 2008, 12:48
Lokalizacja: Z kraju

Tempomat

Post autor: kylo633 »

Jak włączyć tempomat??

qfas

Post autor: qfas »

Robisz to tak:
1. Gdy jedziesz wciskasz przycisk na końcu tempomatu i puszczasz gaz
2. Manewrujesz w górę lub w dół przełącznikiem w zależności z jaką prędkością chcesz jechać do góry szybciej w dół wolniej.
3. Wyłącza sie gdy wciśniesz pedał hamulca

kylo633
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 06 maja 2008, 12:48
Lokalizacja: Z kraju

Post autor: kylo633 »

Dzięki wielkie działa

sambi
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 300
Rejestracja: 22 lut 2008, 00:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: sambi »

Wyłacza tez jak zredukujesz bieg (no chyba ze masz automat). qfas zapomnial napisac, ze jak chcesz wrocic do ostatniej zaprogramowanej predkosci wciskasz raz w dół (albo do siebie nie pamietam teraz).

tomi_a
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 07 lut 2008, 14:33
Model: Avensis T27 Wagon
Silnik: 1ADFTV
Lokalizacja: lubuskie

Post autor: tomi_a »

sambi ma rację. ostatnio będąc na diagnostyce komputerowej gostek podczas testów zapytał gdzie mam regulację od tempomatu na co ja zdębiałem. okazało się że na pokładzie jest umieszczane wszystko co potrzebne do t-matu, problem tkwi tylko w sterowaniu. podejrzewam że w zależności od modelu zmieniano tylko kierownicę i wypuszczano na salony ;-) ja posiadam T25 w wersji terra na polskie salony więc też będę musiał poszukać sobie takiej fajnej kierownicy. głupio jest coś mieć a z tego nie korzystać. :ok:

Awatar użytkownika
gregor
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 756
Rejestracja: 27 paź 2007, 03:56
Model: avensis T25
Silnik: 2.0 1CDFTV
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: gregor »

sambi pisze:
kamil263 pisze:jesteś pewien że wystarczy w solu zmienić tylko kierownice na wersje z tempomatem???
Jestem.
kamil263 pisze:Rozumiem że jak tak mówisz to temat masz sprawdzony organoleptycznie a nie ze słyszenia??
Jesli myślisz, że jestem jakims p....m pozerem i piszę w tym temacie tylko po to by sobie popitolić i nabić posta, to się mylisz. Trochę wiary w ludzi. BTW - zwróć uwagę na słowo wiara .... w swojej wypowiedzi.
sambi - tylko zastanawiam się kto to ma zrobić , tzn wymienić tę kierownicę na taką z tempomatem , bo ostatnio dzwoniłem do ASO Toyoty w Lubinie i powiedzieli mi że nie ma takiej możliwości żeby było sterowanie już pod tempomat - a zrobienie tego kosztowałoby hohohoho -, no ale to ASO........ więc zadzwoniłem serwisu aut japońskich we Wrocku gdziebyłem na przeglądzie i oni też zdziwko - chociaż gość z tego serwisu ma avkę i sam dużo przy niej kombinował .... więc już nie wiem , bo gdybym się decydował to przecież sam tego nie zrobię !

Awatar użytkownika
Portal
Guru
Guru
Posty: 2334
Rejestracja: 28 lut 2007, 21:22
Model: Superb Combi
Silnik: 1.8TSI
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Portal »

gregor pisze:sambi - tylko zastanawiam się kto to ma zrobić , tzn wymienić tę kierownicę na taką z tempomatem

[...]

więc już nie wiem , bo gdybym się decydował to przecież sam tego nie zrobię !
Czemu nie? Odłączasz akumulator i jazda. W T22 to nie jest żadna filozofia, nie sądzę żeby w T25 było inaczej. Myślę, że większy problem miałbyś z samym zdobyciem takiej kierownicy - w ASO jest pewnie kosmicznie droga, ale nawet na Allegro takie rzeczy bywają wcale nie tanie :nie:

Awatar użytkownika
gregor
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 756
Rejestracja: 27 paź 2007, 03:56
Model: avensis T25
Silnik: 2.0 1CDFTV
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: gregor »

Portal pisze:w ASO jest pewnie kosmicznie droga, ale nawet na Allegro takie rzeczy bywają wcale nie tanie :nie:
ja nie wiem czy wogóle w ASO takie rzeczy sprzedają , bo według nich sama wymiana kierownicy nie wchodzi w rachubę , żeby tempomat działał

bobikos
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 956
Rejestracja: 21 cze 2007, 11:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: bobikos »

Kolego sambi czy mógłbyś zgłębić temat tempomatu w odniesieniu do modelu T22 po FL? Widzę że masz możliwości i źródła by taką wiedzę zdobyć.

pawelek
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 351
Rejestracja: 11 sie 2007, 13:36
Lokalizacja: Lubin

Post autor: pawelek »

bobikos pisze:Kolego sambi czy mógłbyś zgłębić temat tempomatu w odniesieniu do modelu T22 po FL? Widzę że masz możliwości i źródła by taką wiedzę zdobyć.
I T22 przed FL - przy okazji ;-) - może akurat jest tak samo.
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

ODPOWIEDZ