[t25] Tempomat

Wszystko o wnętrzu, jego elementach i dodatkowych akcesoriach...
michaszek
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 24 wrz 2016, 05:07
Model: Avensis T25

Re: [t25] Tempomat

Post autor: michaszek »

Podłączyłem tempomat według instrukcji mufmiem i działa. D4D 2.0 126 2007 r. ENTRY TYPE - oczywiscie brakowało tych dwóch kabelków.
http://www.toyodiy.com/parts/g_E_200704 ... WFNYW.html

ozdap2
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2012, 17:33
Model: Avensis T25
Lokalizacja: Wrocław

Re: [t25] Tempomat

Post autor: ozdap2 »

witam forumowiczów,
dzięki poradom z tego forum udało mi się w aucie zrobić tempomat :-)

Avensis T25 po lifcie, rocznik 2007, silnik D4D, 1ad-ftv, wyposażenie seryjne Sol
po wymianie kierownicy Tempomat działa
koszt kierownicy z przesyłką 170zł
czas 1 godzinka
polecam filmiki na YT, wszystko jest tam pokazane jak to zrobić, niestety na polskim YT nie ma, ale pod hasłem toyota steering wheel removal jest co pooglądać

Awatar użytkownika
sissyy
Stara się...
Stara się...
Posty: 35
Rejestracja: 17 lip 2018, 10:10
Model: Avensis t25

Re: [t25] Tempomat

Post autor: sissyy »

Odświeżę kotleta.

Czy zna ktoś warsztat który zrobi instalacje tempo do silnika 3ZZFE bo z tego co czytałem ten silnik nie ma nic pode tempo.

Na dolnymśląsku
Ostatnio zmieniony 17 lip 2018, 18:51 przez sissyy, łącznie zmieniany 1 raz.

alk80olo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 17 lip 2018, 10:44
Model: Avensis Verso M20

Re: [t25] Tempomat

Post autor: alk80olo »

witam,
czy ktoś mi podpowie gdzie podłączyć przewód BR E (w kółku)

edit: już wiem, to jest masa, najlepiej podłączyć przy ECU

PomocnikMechanika
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 09 mar 2016, 00:27
Model: Avensis T25

Re: [t25] Tempomat

Post autor: PomocnikMechanika »

Witam wszystkich.Zrobiłem praktycznie wszystko jak w schemacie z instalacją do auta z tempomatem tzn podprowadziłem nowy przewód z zwijacza pod kierownicą pin 2 do kostki w ECU pod schowkiem pin 24, uziemiłem jeden przewód od tempomatu na kierownicy czerwony.
Zielona ikonka CRUISE zaświeciła się się więc pomyślałem z uśmiechem że już wszystko zrobione lecz po skręceniu wszystkiego z powrotem ,w czasie jazdy mogę tylko włączyć i wyłączyć tempomat ale nie ma żadnej funkcji ani nie zwalnia i nie przyspiesza.
Mam wszystkie czujniki pod sprzęgłem 2 piny,hamulec 4 piny, gaz 6 .Nie wiem ale może manetka którą kupiłem używana wraz z kierownicą jest niedziałająca.Zakupilem nowa manetkę jak ona nie będzie działać to już sam nie wiem o co chidzi,temolpomat by się przydał no ale jak się nie da to trzeba będzie się pogodzić ze nie ma.Moze ktoś ma jakies pomysły to proszę pisać będę wdzieczny Dzięki
Ostatnio zmieniony 14 paź 2018, 16:50 przez PomocnikMechanika, łącznie zmieniany 1 raz.

PomocnikMechanika
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: 09 mar 2016, 00:27
Model: Avensis T25

Re: [t25] Tempomat

Post autor: PomocnikMechanika »

PomocnikMechanika pisze:Witam wszystkich.Zrobiłem praktycznie wszystko jak w schemacie z instalacją do auta z tempomatem tzn podprowadziłem nowy przewód z zwijacza pod kierownicą pin 2 do kostki w ECU pod schowkiem pin 24, uziemiłem jeden przewód od tempomatu na kierownicy czerwony.
Zielona ikonka CRUISE zaświeciła się się więc pomyślałem z uśmiechem że już wszystko zrobione lecz po skręceniu wszystkiego z powrotem ,w czasie jazdy mogę tylko włączyć i wyłączyć tempomat ale nie ma żadnej funkcji ani nie zwalnia i nie przyspiesza.
Mam wszystkie czujniki pod sprzęgłem 2 piny,hamulec 4 piny, gaz 6 .Nie wiem ale może manetka którą kupiłem używana wraz z kierownicą jest niedziałająca.Zakupilem nowa manetkę jak ona nie będzie działać to już sam nie wiem o co chidzi,temolpomat by się przydał no ale jak się nie da to trzeba będzie się pogodzić ze nie ma.Moze ktoś ma jakies pomysły to proszę pisać będę wdzieczny Dzięki

Awatar użytkownika
Sajmooon
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 249
Rejestracja: 26 gru 2009, 17:58
Model: T25
Lokalizacja: Gdynia

Re: [t25] Tempomat

Post autor: Sajmooon »

Szybkie pytanko czy jest problem przełożyć manetkę tempomatu z kiery wyposażonej w tempomat do kiery bez tempomatu? moja jest w beznadziejnym stanie a na forum jest ładna do kupienia tylko martwi mnie ten tempomat :P

Awatar użytkownika
TJ812
Mistrz
Mistrz
Posty: 1631
Rejestracja: 05 lut 2016, 14:05
Model: Avensis T25
Lokalizacja: Eire

Re: [t25] Tempomat

Post autor: TJ812 »

Trzeba trochę porzeźbić w obudowie od kierownicy bez tempomatu. Tzn wyciąć otwór w odpowiednim miejscu na manetkę w/w tempomatu. A czy to problem, to już zależy od twoich zdolności. Cała reszta powinna pasować plug&play. Powodzenia
Autostradą do zwycięstwa. Tak blisko a jednak wciąż daleko.
IS200 ==>> 6 ==>> Legacy ==>> Avensis

Kes
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 18 lis 2018, 09:19
Model: Avensis T25

Re: [t25] Tempomat

Post autor: Kes »

mufmiem pisze:W dolnym rzędzie są 3 kable od tempomatu (czarny, biały, czerwony). Wpinamy przewód odpowiedzialny za "masę" do trzeciego pin'u od lewej (czerwony kabel).
Podpinamy ten przewód np. do śruby od kierownicy.
Ja użyłem jednej z żył kabla od alarmu - drut. Wsunąłem w pin i nie musiałem niczego lutować ani rozcinać. Trzyma się mocno. Trzeba uważać, żeby przy przykręcaniu śrubą nie uciąć drutu, bo jest cienki.
Witam serdecznie,

Niestety zdjęcia użytkownika mufmiem nie są już aktywne, a mam mały problem z ogarnięciem kwestii "masy".
Co mam zrobić z tym czerwonym kablem, wyciągnąć go z wtyczki i zastąpić innym, którego końcówkę przykręcę do śruby w kierownicy?

Całość, nawet bez zdjęć, jest dla mnie zrozumiała, tylko nie do końca wiem jak poradzić sobie z kablem z cytatu powyżej.

Niestety będę musiał podciągnąć wiązkę do ECU, ponieważ mój egzemplarz (2008, Luna) jej nie posiada, a sama wymiana kierownicy nic raczej nie da.

Pytanie drugie, jakiego rozmiaru kabel, do podciągnięcia do ECU i ewentualnie do masy, kupić. Chodzi mi o średnicę i rodzaj metalu z którego jest wykonany.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
sissyy
Stara się...
Stara się...
Posty: 35
Rejestracja: 17 lip 2018, 10:10
Model: Avensis t25

Re: [t25] Tempomat

Post autor: sissyy »

Dobra jeszcze raz. Pisałem już wczesniej ale zero odzewu.

Mam terre 3fzz sinik czyli na toyo nie mam cruize control. ale jak sie uparłem na tempomat to co trzeba zrobić aby taki od zera zamontować.

alk80olo
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 17 lip 2018, 10:44
Model: Avensis Verso M20

Re: [t25] Tempomat

Post autor: alk80olo »

sissyy pisze:Dobra jeszcze raz. Pisałem już wczesniej ale zero odzewu.

Mam terre 3fzz sinik czyli na toyo nie mam cruize control. ale jak sie uparłem na tempomat to co trzeba zrobić aby taki od zera zamontować.
jeśli już to 3ZZ-FE
jeśli nie było tempomatu w tym silniku nawet w najbogatszej wersji to nie da rady dołożyć sposobem dołożenie manetki plus ewentualnie wiązki,
tylko tempomat uniwersalny cyfrowy a to już kosztowna impreza

slajders25
Stara się...
Stara się...
Posty: 76
Rejestracja: 30 maja 2016, 16:56
Model: Avensis
Lokalizacja: BHA

Re: [t25] Tempomat

Post autor: slajders25 »

Witam. Dzisiaj wymieniłem kierownicę na taka z tempomatem przedliftową. Sama przekładka banalnie prosta i tempomat zadziałał bez problemu. Jednak problem pojawił się przy wyjmowaniu kierownicy. Otóż u mnie za nic nie dało się jej ruszyć. WD, stukanie, pukanie, szarpanie nic nie dały. Sprawę rozwiązałem za pomocą 2 śrub które wkręciłem w puste gwintowane otwory w stelażu kierownicy. Następnie za pomocą małego ściągacza do łożysk i młotka ściągnąłem bez problemu. Myślę że te gwintowane otwory są właśnie po to.

slajders25
Stara się...
Stara się...
Posty: 76
Rejestracja: 30 maja 2016, 16:56
Model: Avensis
Lokalizacja: BHA

Re: [t25] Tempomat

Post autor: slajders25 »

A tak wygląda moja nowo obszyta kierownica oczywiście z tempomatem. Obszyłem u gościa specjalizującego się w skórzanej tapicerce samochodowej. Wygląda jak nowa. Koszt zakupu kierownicy i obszycia to 450zł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ