Bezpieczniki

Wszystko o elektryce i elektronice...
adambahdaj
Stara się...
Stara się...
Posty: 31
Rejestracja: 27 sie 2008, 18:15
Model: AVENSIS TD Liftback
Lokalizacja: Białystok

Post autor: adambahdaj »

Darek123 pisze:
MaŁy_RaDeK pisze:Obrazek
Dzieki znalazłem
Schowali pod spodem te bezpieczniki poza głowną pokrywką
Spalony . Teraz juz wszystko OK
Darek123 mam ten sam problem ale nie mogę znależć tego bezpiecznika? sprawdziłem te pod klapą samochodu i te w schowku z lewej strony i wszystkie są ok. Czy są jeszcze jakieś bezpieczniki??jeżeli tak to gdzie ich szukać?
adambah

RISK
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: 24 lis 2008, 00:43
Lokalizacja: Kraków

Re: Nie swieca tylne przeciwmgielne - ktory to bezpiecznik?

Post autor: RISK »

Melon2 pisze:Witam

Nie swieca mi tylne przecimgielne
Zarowki sa OK, kontrolka tylnich przeciwmgielnych swieci na czerwono (to chyba oznacza ze cos jest nie tak)

byc moze bezpiecznik jest przepalony ale nie moge go znalezc
w instrukcji widze tylko bezpiecznik do przednich przeciwgielnych

ale gdzie jest do tylnich ?

Melon2
Mam ten sam problem. Moja Ave T22 przed FL w wersji kombi.
Przy czym kontrolka świeci na pomarańczowo, czyli chyba prawidłowo.

Sprawdziłem żarówki, są OK
Wyczaiłem że to powinien być ten sam bezpiecznik co m.in. pozycyjnych (nr 19), ale one świecą, radio też gra.
Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Na wszelki wypadek sam bezpiecznik też sprawdzilem i jest ok.
Czy do tych światełek może być jeszcze jakiś dodatkowy bezpiecznik ?
Miał ktoś już taki problem ?

Byłbym wdzięczny za pomoc.
Ave rules...

topsecretBMP
Stara się...
Stara się...
Posty: 78
Rejestracja: 13 lis 2008, 09:46
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: topsecretBMP »

Witam jestem nowy na forum!!
Przy wymianie oswietlenia w bagazniku dotknął sie + i -.
Padło oswietlenie bagaznika, sufitowe wszystkie 3 oraz nie dziala centralny zamek!!
Który to bezpiecznik odpowiada za to??
Dziekuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
MANIEK70
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 846
Rejestracja: 01 maja 2008, 18:47
Model: Avensis T22
Lokalizacja: ESI

Post autor: MANIEK70 »

Szukać , Szukać i jeszcze Raz Szukać TU http://avensis.info/viewtopic.php?t=71& ... +obs%B3ugi :czytaj:
Jedno koło ratunkowe zostało wykorzystane. :ok:
Forever Young

topsecretBMP
Stara się...
Stara się...
Posty: 78
Rejestracja: 13 lis 2008, 09:46
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: topsecretBMP »

zanim odczytałem wiadomosc sam do tego doszedłem ale dziekuje!!
sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i okazało sie ze jest to ostatni:) co za szczescie...

Awatar użytkownika
wrc
Moderator
Moderator
Posty: 17086
Rejestracja: 16 lis 2007, 07:12
Model: Avensis T22
Lokalizacja: Schwäbisch Hall

Post autor: wrc »

topsecretBMP pisze:sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i okazało sie ze jest to ostatni:) co za szczescie...
dowod na dzialanie prawa Murphiego :jezyk:

pozdr :-D

crq
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 05 gru 2008, 15:26
Lokalizacja: WGM

Post autor: crq »

od jakiegoś czasu nie zapala mi się kontrolka od poduszek powietrznych... nie wiem czy jest to wina jakiegoś bezpiecznika (wszystkie sprawdziłem i są ok), więc może coś nie łączy ?? i jeszcze jedno nie działa mi brzęczyk ;p od świateł (czujnik otwarcia drzwi jest ok)... może jakieś pomysły ?? propozycje co sprawdzić ??

ps
-od czego jest bezpiecznik opisany jako rad no.1 (10A) znajdujący się pod maską
-sprawdzałem żarówkę od poduszek i jest ok

Stachu1_2006
Stara się...
Stara się...
Posty: 54
Rejestracja: 06 cze 2008, 19:04
Model: Avensis T22
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Stachu1_2006 »

Bezpiecznik RAD NO.1 /10A/ jest od radioodtwarzacza. Co do reszty nie odpowiem.

crq
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 05 gru 2008, 15:26
Lokalizacja: WGM

Post autor: crq »

Stachu1_2006 pisze:Bezpiecznik RAD NO.1 /10A/ jest od radioodtwarzacza. Co do reszty nie odpowiem.
bo był spalony... ale radio działało, pewnie dlatego że jest zamontowane nieoryginalne i może gdzie indziej go podłączyli... a reszta pytań wciąż aktualna ;];]

Awatar użytkownika
wrc
Moderator
Moderator
Posty: 17086
Rejestracja: 16 lis 2007, 07:12
Model: Avensis T22
Lokalizacja: Schwäbisch Hall

Post autor: wrc »

crq pisze:od jakiegoś czasu nie zapala mi się kontrolka od poduszek powietrznych... nie wiem czy jest to wina jakiegoś bezpiecznika (wszystkie sprawdziłem i są ok), więc może coś nie łączy ?? i jeszcze jedno nie działa mi brzęczyk ;p od świateł (czujnik otwarcia drzwi jest ok)... może jakieś pomysły ?? propozycje co sprawdzić ??
najprostsza, choc nie najtansza metoda jest podjechac na komp i odczytac bledy jakie sa zapisane odnosnie poduszki, bez tego trudno szukac, taki urok elektryki :nuda:

pozdr :-D

Stachu1_2006
Stara się...
Stara się...
Posty: 54
Rejestracja: 06 cze 2008, 19:04
Model: Avensis T22
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Stachu1_2006 »

Święta prawda!

crq
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 05 gru 2008, 15:26
Lokalizacja: WGM

Post autor: crq »

ktoś gdzieś napisał że przy odłączaniu licznika mógł wystąpić jakiś błąd i teraz trzeba wgrać do sterownika poduszek nowy wsad pamięci... czy to możliwe? będzie chwilka czasu to przejadę się do jakiegoś warsztatu ;] tylko jeszcze muszę znaleźć jakiś gdzie się znają... bo już mam dosyć tych którzy uczą się na naszych samochodach ;]

Stachu1_2006
Stara się...
Stara się...
Posty: 54
Rejestracja: 06 cze 2008, 19:04
Model: Avensis T22
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Stachu1_2006 »

Ja ostatnio odłączałem akumulator czyli wszystkie obwody nie miały zasilania.Po ponownym podłączeniu jest wszystko ok.Kontrolka poduszek też się zapala.

prezes
Stara się...
Stara się...
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2008, 16:30
Model: Avensis T22
Lokalizacja: KRAKÓW

Post autor: prezes »

Koledzy który bezpiecznik odpowiada za lkakson w T22 po lifcie?
Prezes

luk__
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 483
Rejestracja: 30 wrz 2008, 21:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: luk__ »

Bodajże 'horn'.
pozdr.

Awatar użytkownika
MANIEK70
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 846
Rejestracja: 01 maja 2008, 18:47
Model: Avensis T22
Lokalizacja: ESI

Post autor: MANIEK70 »

W szesnastym poście w tym temacie jest odpowiedź . :czytaj: :diabel:

Szukajcie A Znajdziecie.
Tam jest cała instrukcja.
Forever Young

Emes
Stara się...
Stara się...
Posty: 78
Rejestracja: 03 paź 2008, 19:44
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Emes »

W mojej Avce po ostatnich mrozach wystąpił problem. Nie palą się lampki oświetlenia wnętrza w podsufitówce, w osłonach przeciwsłonecznych oraz te w drzwiach. Po każdorazowym wyłączeniu silnika automatycznie jest resetowany komputer a zegar pokazuje godzinę 12.00. Po wyjęciu kluczyka na zegarach wszystkie wskaźniki stoją w miejscu tj, temp silnika, poziom paliwa itd. Byłem u elektryka który sprawdził bezpieczniki, rozłożył ręce i powiedział wpadnij w przyszłym tygodniu ( czytaj nie umiem ci pomóc ). Czy ktoś spotkał się z takim problemem w T25 ? Szukałem w książce obsługi ale nigdzie nie ma tam mowy o bezpiecznikach!!!! Instrukcję mam z forum w formie elektronicznej i nie mogę tam nic znaleźć. POMOCY!!!

luk__
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 483
Rejestracja: 30 wrz 2008, 21:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: luk__ »

Hmmm ciekawy problem. W corollach E111 VVTI takie dziwne problemy robił z deską słaby akumulator.
A od kiedy zaczęły się te problemy? Było coś robione? Auto było bite, lakierowane, rozbierane wewnątrz?

Emes
Stara się...
Stara się...
Posty: 78
Rejestracja: 03 paź 2008, 19:44
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Emes »

Taki problem pojawił się parę dni temu kiedy nie mogłem zamknąć drzwi centralnym zamkiem. Na wyświetlaczu paliła się kontrolka że drzwi są otwarte chociaż były zamknięte. Wina tkwiła po stronie jednego z czujników w drzwiach który po prostu zamarzł i nie chciał "odbić". teraz central zamyka się ale brakuje podświetlenia opisywanego wcześniej. Po zgaszeniu silnika zegary stoją w miejscu tj temp , poziom paliwa . Po włączeniu zapłonu wszystkie wskazówki spadają na dół i ponownie skaczą na poziom paliwa i temp itd. W drzwiach nie palą się lampki oraz oświetlenie wnętrza . Zegar i komputer resetuje się każdorazowo po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Reszta działa( jeszcze) Nie wiem czy wpływ na to ma przeszłość samochodu. Z pewnością było bite wcześniej ale niegroźnie. Poduchy nie strzeliły a wszystkie szyby są w oryginale. Dach nie był lakierowany, szpary są ok także nie ma to wpływu na opisywaną usterkę. Wydaje mi się że wina leży po stronie jakiegoś przekaźnika, albo jakiej gó..o daje zwarcie. Och.... ja to mam zawsze przeboje.....

[ Dodano: 2009-01-11, 23:52 ]
Ps. od co najmniej pół roku nie było nic rozbierane. Coś mi terkotało pod deską rozdzielczą więc włożyłem tam łapę i przez otwór do bezpieczników nurkowałem tam. Poukładałem kable i teraz nic nie trzeszczy ( na razie ). Być może ruszyłem niechcąco jakiś przekaźnik????

Awatar użytkownika
Fans
Guru
Guru
Posty: 2921
Rejestracja: 09 paź 2007, 11:40
Model: Insignia
Lokalizacja: Białołęka Warszawa

Post autor: Fans »

W tamtym tygodniu miałem małą przygodę, podczas wyjścia z pracy wsiadam do samochodu odpalam i po chwili zgasło mi światło w podsufitce, podświetlenie radia, sterowanie radiem... Hmmm... Jadę do domu myślę bezpiecznik. Pomyślałem sobie pójdę do domu wezmę instrukcję i wymienię odpowiedni bezpiecznik. Ja tu do zamykania samochodu, a tu centralny nie działa i tak zaczełem od sprawdzania po kolei bezpieczniki. Najpierw te w środku, później wszystkie po kolei pod maską i co się okazało, że ostatni, który wyjełem był przepalony. Szybka wymiana bezpiecznika 7.5 i po kłopocie.

żeby tak nie szukać po omacku ani wczytywać się w instrukcję, moje pytanko czy może ktoś ma wypisane i opisane, który bezpiecznik za co odpowiada?
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r. ---> Nissan X-trail 2.2dci 04r. ---> Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r.


Pozdrawiam Lukatoari

ODPOWIEDZ