Akumulator

Wszystko o elektryce i elektronice...
Awatar użytkownika
ANDRZEJ104
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 493
Rejestracja: 27 paź 2012, 14:36
Model: INNY
Lokalizacja: Lublin

Re: Akumulator

Post autor: ANDRZEJ104 »

"Alternator sterowany po canie" to za dużo powiedziane , alternator jest normalny .

wojtik
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 16 cze 2017, 14:32
Model: Avensis T27

Re: Akumulator

Post autor: wojtik »

Nie do końca taki normalny. Wystarczy zrobić pomiar napięcia . Odpalamy auto z rana napięcie ładowania 14,2V (jazda na dziennych led) , przejeżdżam około 10 km napięcie ładowania już 12,6V wystarczy ze włączę mijania i podnosi napięcie do 14,2V. Kiedyś na przeglądzie w aso pytałem elektryka o to bo myślałem ze mi alternator pada a to okazuje się ze układ w aucie bada stan akumulatora i dobiera parametry ładowania. Oczywiscie podczas dużego obciążenia doładowywany jest cały czas.( światła mijania , szyba ogrzewana) . Ale niestety wtedy nie zapytałem jak jest z wymiana akumulatora, było to ze 3 lata temu wiec jak miał bym uszkodzony alternator to już dawno miał bym jakieś kłopoty. Dlatego to pytanie w poprzednim poście czy programujemy czy sam się dostosuje.

Awatar użytkownika
ANDRZEJ104
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 493
Rejestracja: 27 paź 2012, 14:36
Model: INNY
Lokalizacja: Lublin

Re: Akumulator

Post autor: ANDRZEJ104 »

Zgadzam się z tym co napisałeś a szczególnie z tym : " układ w aucie bada stan akumulatora i dobiera parametry ładowania " i dodał bym jeszcze że ten układ " sterownik " nie znajduje się w alternatorze ale zbiera informacje z innych sterowników po canie i dobiera prąd wzbudzenia alternatora tak aby ograniczyć obciążenie silnika np. w czasie gwałtownego wciśnięcia gazu a zwiększyć prąd ładowania w czasie hamowania silnikiem . Czy wpisuje się pojemność akumulatora ????? nie wiem ???

carsik
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 821
Rejestracja: 03 gru 2008, 10:22
Model: Corolla Verso
Lokalizacja: GT4 Belgia

Re: Akumulator

Post autor: carsik »

nie wpisuje się. Ale w T27 są dwa typy wzbudzenia alternatora, standardowy i aktywny. Od czego to zależało to nie chciało mi się już badać. Ale oba systemy w produkcji są równolegle.

wojtik
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 16 cze 2017, 14:32
Model: Avensis T27

Re: Akumulator

Post autor: wojtik »

Czyli parametrów nie wpisujemy.
A umiesz powiedzieć po czym poznać, oprócz pomiarów który alternator jest zastosowany standardowy czy aktywny. Czy jest różnica np ze na kostkę tam gdzie wzbudzenie przychodzi więcej niż jeden przewód .
Dzięki za zainteresowanie , przyda się innym którzy przy pomiarach ładowania pomyślą że jest coś nie tak.

Awatar użytkownika
Zupens
Mistrz
Mistrz
Posty: 1339
Rejestracja: 25 mar 2013, 15:03
Model: Avensis T25
Lokalizacja: NGI

Re: Akumulator

Post autor: Zupens »

Czy ktoś ma jakieś doswiadczenie z akumulatorami firmy A-mega 7?

Awatar użytkownika
Karus
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 354
Rejestracja: 07 kwie 2015, 18:56
Model: Avensis T27
Lokalizacja: Wrocław

Re: Akumulator

Post autor: Karus »

Padł mi akumulator... rano nawet samochód się otworzyć nie chciał... :nie: zero odzewu. Samochód stał 6 dni i tak się zastanawiam czy mógł się rozładować tylko od normalnego poboru prądu przez samochód czy zapomniałem wyłączyć jakieś światełko w środku...
Wymontowałem go i to jest oryginał z 14 tygodnia 2012r. Spróbuję go jutro podładować bo wolałbym mieć oryginał jeszcze a jak nie pomoże to nowy aku będzie i tu pytanie. Chciałbym Vartę bo taki miałem kiedyś w innym samochodzie i wytrzymał 8 lat i jeszcze by pociągnął z rok. Tylko jaka Varta niebieska D24 czy może srebrna D15 ? ta D15 też jest zalecana do mojej ave ale ma 63 Ah (oryginał 60ah), 610 A (oryginał 546). Wiadomo wolałbym mocniejszy aku ale czy nie będzie problemu z jego doładowaniem? - nie jeżdżę po mieście tylko trasy.

ps. czy jest jakaś opcja żeby ave tak zaprogramować żeby wszystkie lampki oświetlające wnętrze się wyłączały definitywnie po jakimś czasie? to jest jakiś żart ze lampka może się świecić kilka dni aż do rozładowania akumulatora...
pzdr
Seat Toledo II 1.6 8V 102KM (AKL) 1999r. & Toyota Avensis T27 Wagon 1.8 147KM (2ZR-FAE) 2012r. Premium LPG-PB Hybrid

DJVarmian
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 30 cze 2017, 11:49
Model: T27

Re: Akumulator

Post autor: DJVarmian »

Cześć,

Czy ktoś się orientuje, czy ten akumulator ze sklepu Toyoty jest obsługowy czy bezobsługowy? Trzeba zdejmować korki w przypadku ładowania?

Oto stronka, na której można obejrzeć obrazek:
https://sklep.toyota.pl/produkt/28800-y ... 90-ah.html

Awatar użytkownika
enesen
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 216
Rejestracja: 02 maja 2015, 21:58
Model: Avensis

Re: Akumulator

Post autor: enesen »

Mam ten akumulator i nie odkręcam korków przy ładowaniu bo nie ma takiej potrzeby.

Awatar użytkownika
wrc
Moderator
Moderator
Posty: 17094
Rejestracja: 16 lis 2007, 07:12
Model: Avensis T22
Lokalizacja: Schwäbisch Hall

Re: Akumulator

Post autor: wrc »

Tyle ze brak korkow uniemozliwia takze dolanie wody do elektrolitu, ktorej w zwiazku z naturalnymi procesami ubywa. Akumulator z linku na zdjeciach ewidentnie korki posiada, przynajmniej na zdjeciu :-D . pozdr

Awatar użytkownika
Wojteksw
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 446
Rejestracja: 07 sie 2016, 20:59
Model: Avensis T25/T27

Re: Akumulator

Post autor: Wojteksw »

Zazwyczaj akumulatory wymagające obsługi mają odkryte korki, a bezobsługowe zaklejone naklejką.
DSCF5791i.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
wrc
Moderator
Moderator
Posty: 17094
Rejestracja: 16 lis 2007, 07:12
Model: Avensis T22
Lokalizacja: Schwäbisch Hall

Re: Akumulator

Post autor: wrc »

Sa tez takie bezobslugowe ze nie dobierzesz sie do cel. pozdr

Awatar użytkownika
Wojteksw
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 446
Rejestracja: 07 sie 2016, 20:59
Model: Avensis T25/T27

Re: Akumulator

Post autor: Wojteksw »

Zgadzam się z tym co piszesz, miałem jeden taki akumulator, który miał całą obudowę górną zaklejona na stałe, tylko z boku mały otwór odpowietrzający.

DJVarmian
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 30 cze 2017, 11:49
Model: T27

Re: Akumulator

Post autor: DJVarmian »

Ok, ale ten właśnie:
https://sklep.toyota.pl/produkt/28800-y ... 90-ah.html
korki
Posiada korki. I odkręca się je całkiem łatwo, więc na pewno są do tego przewidziane. Dla bezpieczeństwa odkręciłem wszystkie korki, bo zostawiam samochód do ładowania na całą noc - mam prostownik, który automatycznie się wyłączy i ładuje małym prądem.

Żeby było śmieszniej, oryginalna naklejka zasłaniała połowę jednego korka (ale wszystkie pozostałe nie były zasłonięte). Do tego, aby wyciągnąć jeden korek, musiałem odkręcić mocowanie akumulatora, bo bym nie wyjął koreczka.

Aha, a korki są dość długie wi z taką białą uszczelką.

Mam pytanie - czy przez noc / dwa dni może mi wyparować trochę wody z akumulatora? Zastanawiam się nad dolaniem 1cm3 x 6.

Awatar użytkownika
wrc
Moderator
Moderator
Posty: 17094
Rejestracja: 16 lis 2007, 07:12
Model: Avensis T22
Lokalizacja: Schwäbisch Hall

Re: Akumulator

Post autor: wrc »

Jezeli nie gotujesz podczas ladowania to parowanie jest procesem bardzo powolnym. pozdr

Awatar użytkownika
Zupens
Mistrz
Mistrz
Posty: 1339
Rejestracja: 25 mar 2013, 15:03
Model: Avensis T25
Lokalizacja: NGI

Re: Akumulator

Post autor: Zupens »

Ja wczoraj kupiłem to
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ANDRZEJ104
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 493
Rejestracja: 27 paź 2012, 14:36
Model: INNY
Lokalizacja: Lublin

Re: Akumulator

Post autor: ANDRZEJ104 »

Co Cię przekonało do zakupu ?? Cena /

Awatar użytkownika
piokli
Spamer
Spamer
Posty: 6073
Rejestracja: 27 lut 2010, 20:50
Model: T25FL
Lokalizacja: WWW

Re: Akumulator

Post autor: piokli »

Marka ukrainska, model premium.
Cenowo raczej drozszy niz tanszy.
Wg dystrybutora (Ak-Pol z Warszawy) wazy 20kg. Jezeli to prawda to jest troche ciezszy od konkurencji czyli statystycznie powinien troche dluzej pozyc bo ma troche grubsze elektrody.

A jak bedzie sie sprawowal to dowiemy sie chyba dopiero za kilka lat od Zupensa.

Z aku jest jeszcze taki problem, ze poroducenci opracowuja co jakis czas nowe sposoby ksztaltowania elektrod, aby zwiekszyc max prad, ale tez aby zwiekszyc wydajnosc produkcji. A nowe wydajne ksztalty elektrod nie musza isc w parze z ich trwaloscią. Takze model aku trwaly dzis nie musi byc trwalym modelem za kilka lat.

Awatar użytkownika
Zupens
Mistrz
Mistrz
Posty: 1339
Rejestracja: 25 mar 2013, 15:03
Model: Avensis T25
Lokalizacja: NGI

Re: Akumulator

Post autor: Zupens »

Co mnie sklonilo? Napewno nie cena, bo w tej cenie to mozna miec zarowno varte, boscha centre czy inne oklepane ustrojstwa. Od poczatku nastawiony bylem na weste model forse- żółte uznawane za pancerne aku, ale sprzedajacy namowil mnie na amege. Plusy to lepsze parametry, 3 letnia gwarancja producenta oraz fakt ze jeszcze zaden nie wrocil na reklamacje. Jezeli chodzi o wage to byl najciezszy, ale mi to bylo obojętne.

Jak bedzie sie spisywal to czas pokaże, poprzedni ori delphi wytrzymal 10 lat, ten niech wytrzyma 3 to i tak bedzie dobrze. Producent zaklada 7 lat normalnej eksploatacji. Narazie kreci jak szalony.
Wiecej informacji tutaj:
https://akpol.net/amega-7-ultra-75ah-790a-p-543.html

Awatar użytkownika
Rozzi
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 690
Rejestracja: 10 sie 2011, 20:59
Model: T25FL

Re: Akumulator

Post autor: Rozzi »

790A .. a ile A mial nowy na teście w sklepie podczas zakupu ??
Obrazek

ODPOWIEDZ