Problemy z centralnym zamkiem

Wszystko o elektryce i elektronice...
tyski77
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 125
Rejestracja: 28 lut 2007, 17:49
Lokalizacja: Zielonka

Problemy z centralnym zamkiem

Post autor: tyski77 »

W kluczyku w którym mam centralny zamek w Ave 98 założyłęm nowe baterie ale jednak nie działa.Fakt...nie działał już przy kupnie auta ale myslałem ze to włąsnie baterie.Byłem w salonie toyoty i powiedzieli mi tam ze mogą to zrobictzn. strojenie kluczyka 150zł ale jeśli to moduł to bedzie to wydatek ok 1500zł. Moze macie jakiś sposób aby zaczoł ten kluczyk działac??
Ostatnio zmieniony 20 paź 2008, 19:56 przez tyski77, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
MaŁy_RaDeK
Administrator
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 09 lut 2007, 22:47
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaŁy_RaDeK »

Czy przy naciskaniu guzików zapala się czerwona dioda ?

Awatar użytkownika
ayrsen
Mistrz
Mistrz
Posty: 1363
Rejestracja: 22 lut 2007, 22:17
Lokalizacja: 3M

Post autor: ayrsen »

tyski77 - czasem dobrze jest zajrzeć do oryginalnej instrukcji obsługi... :jezyk: Ale na wypadek, że możesz jej nie mieć, już Ci piszę co zrobić /zaczerpnięte z oryginalnej instrukcji do Ave T22, strona 16 - tłumaczenie z języka angielskiego - własne... ;-) /

1. Otwórz drzwi kierowcy, mając kluczyk w ręku a nie w stacyjce... ;-) Nie zamykaj drzwi!
2. Włóż kluczyk do stacyjnki wyłącznika zapłonu, przekręć z położenia "OFF" do położenia "ON" i poczekaj 10 sekund...
3. Następnie dwukrotnie naciśnij przycisk na kluczyku "LOCK" lub "UNLOCK" /kluczyk cały czas ma być włożony do stacyjki i być w pozycji "ON - jak napisałem powyżej/. Usłyszysz w tym momencie dżwięk zamykania/otwierania zamka dobiegający z panelu zamka centralnego.
4. Koniec - gotowe. 150 PLN wydaj na ciekawsze rzeczy.

P.S. Nie ma za co... :cfaniak:
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:

Awatar użytkownika
MaŁy_RaDeK
Administrator
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 09 lut 2007, 22:47
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaŁy_RaDeK »

O ile działa pilot w kluczyku ;-)

Awatar użytkownika
ayrsen
Mistrz
Mistrz
Posty: 1363
Rejestracja: 22 lut 2007, 22:17
Lokalizacja: 3M

Post autor: ayrsen »

MaŁy_RaDeK pisze:Czy przy naciskaniu guzików zapala się czerwona dioda ?
RaDeK - mówimy o Ave przed FL - nie ma żadnej diody... :jezyk:
MaŁy_RaDeK pisze:O ile działa pilot w kluczyku
No tak, tak - -założyłem, że układ był sprawny - tylko baterie padły... ;-)
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:

tyski77
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 125
Rejestracja: 28 lut 2007, 17:49
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: tyski77 »

robiłem tak i nic nie pomaga.zaden dzwiek sie nie wydobywa ani z kluczyka ani z samochodu

blue_point

Centralny zamek sprawia problemy - zamyka się i nie otwiera

Post autor: blue_point »

elo. mam maly problem w ave.
otwieram ja z pilota, otwieram drzwi, lampa u gory sie nie zaswiecila i kontrolka tez nie. po parunastu sek. drzwi sie zamknely samoczynnie /oprocz drzwi kierowcy ktore byly otwarte na oscierze/. Nastepnie z pilota otworzylem zamki i ciagle nic. zamknalem drzwi, potem zamek, otworzylem zamek i drzwi i bylo normalnie, kontrolka sie swiecila i lampka tez.
wie ktos o co chodzi ?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2008, 21:52 przez blue_point, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Post autor: wojtekd3 »

Podejrzewam czujnik otwarcia drzwi, który tym razem nie zapodał sygnału na lampkę i kontrolkę, czyli auto "nie wiedziało", że drzwi są otwarte. A w Ave jeśli otworzysz zamek, a nie otworzysz drzwi, to po 30 sek. zamek sam się zamyka.

blue_point

Post autor: blue_point »

Rowniez obstawialbym czujnik ... ale to sie stalo pierwszy raz. co moglo na niego tak zle 'wplynac' ?

Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Post autor: wojtekd3 »

Być może styki przełącznika trochę się zabrudziły, zaśniedziały i nie łączą. Jeśli ten objaw sie powtarza, to spróbuj tam zajrzeć.

raval
Stara się...
Stara się...
Posty: 51
Rejestracja: 19 mar 2007, 02:01
Lokalizacja: woj lubelskie

Post autor: raval »

A ja mam inny problem Centralny nie działa wogóle Ani z kluczyka (baterie nowe) ani z przycisku wewnątrz tylko przy naciskaniu tego pstryka na panelu na dzwiach odzywa się jakiś przekaznik Moze mi ktoś pomóc ? Bezpieczniki OK

kamlot
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 150
Rejestracja: 25 lip 2007, 10:30
Lokalizacja: Toruń

Post autor: kamlot »

Witam,
Tyski77 mam to samo, poradziles sobie z tym? Jesli tak to jak?[/b]

blue_point

Post autor: blue_point »

ten problem to byla moja zmora. U mnie tez nic nie dzialalo. Wybralem sie do jednego elektryka, a ten byl tak wybitny ze zmienil sprawne baterie na inne i potem stal 5 minut przed drzwiami i naciskal ten kuzik i naciskal, chyba z 5 minut i nie mogl uwierzyc :-D

Potem pojechalem do troche lepszego, ten od razu otworzyl bezpieczniki pod kierownica, wymienil jeden z nich i eureka. Dojezdzam do domu wychodze z samochodu i sie juz zamknac nie chcial. Wracam do niego, wymienil ten sam bezpiecznik, zakleil go chyba czyms czy cus i teraz juz jest OK.

Tak wiec podsumowujac, sprawdz bezpiecznik centralnego zamka :-)

Awatar użytkownika
MaŁy_RaDeK
Administrator
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 09 lut 2007, 22:47
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaŁy_RaDeK »

blue_point pisze:Tak wiec podsumowujac, sprawdz bezpiecznik centralnego zamka
Nie ma bezpiecznika, który odpowiada tylko za centralny zamek (przynajmniej w T22 po FL) :nie:
Mogą to być ewentualnie:
- nr 22 (w desce rozdzielczej) - GAUGE 10 A - odpowiada też za elektryczne szyby, układ ładowania, ogrzewanie szyb, liczniki, wskaźniki, lampki ostrzegawcze...
- nr 41 (też w desce rozdzielczej) - POWER 30 A - odpowiada też za elektryczne szyby

blue_point

Post autor: blue_point »

MaŁy_RaDeK pisze:Nie ma bezpiecznika, który odpowiada tylko za centralny zamek (przynajmniej w T22 po FL) :nie:
przed FL jest ;-)

Awatar użytkownika
MaŁy_RaDeK
Administrator
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 09 lut 2007, 22:47
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaŁy_RaDeK »

blue_point pisze:przed FL jest
Kolega na pewno będzie wdzięczny za napisanie mu który... :-D

kamlot
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 150
Rejestracja: 25 lip 2007, 10:30
Lokalizacja: Toruń

Post autor: kamlot »

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod kierownicą i nic. Wszystkie są dobre. Jak kupiłem samochód (ok 2 tygodnie temu) to pomyślałem, że baterie i kupiłem nowe, ale nie działa nadal :(
Pozdrawiam
KAMLOT

Awatar użytkownika
Łukasz-AVE
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 439
Rejestracja: 29 mar 2007, 21:15
Model: Avensis T25FL
Silnik: 1AD-FTV+Box :)
Lokalizacja: OKR

Post autor: Łukasz-AVE »

kamlot pisze:że baterie i kupiłem nowe
pamietajcie ze po kazdej zmianie baterii trzeba robic "rytuał" jaki przedstawil ayrsen, dziwne ze u ciebie w aso chca 150zł za to, pare lat temu jak po wymianie baterii nie dzialal pilot pojechalem do ASO i mi elektryk powiedzial co i jak, zapisalem sobie na kartke i mam spokoj
Obrazek

Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Post autor: wojtekd3 »

Łukasz-AVE pisze:
pamietajcie ze po kazdej zmianie baterii trzeba robic "rytuał" jaki przedstawil ayrsen, dziwne ze u ciebie w aso chca 150zł za to, pare lat temu jak po wymianie baterii nie dzialal pilot pojechalem do ASO i mi elektryk powiedzial co i jak, zapisalem sobie na kartke i mam spokoj
Miesiąc temu wymieniałem baterię w pilocie i ze zdziwieniem czytam o różnych rytuałach. Ja po prostu wymieniłem starą baterię na nową i od razu wszystko działało. Pewnie jakbym wiedział o tych magicznych sztuczkach wcześniej też bym je zastosował, ale i bez tego jakoś poszło.

Pioto
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 19 lip 2007, 22:02
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Pioto »

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc jeśli coś jest nie tak, to prosze o wyrozumiałość.

U mnie jest tak samo, czyli brak reakcji na pilota (wersja bez diody). Wymieniłem baterie, przeprowadziłem synchronizcję i dalej nic. Bezpieczniki wszystkie sprawne. Centralny zamek przy obsłudze kluczykiem i przyciskiem wewnątrz działa a przypuszczam, że jest zbezpieczany tym samym bezpiecznikiem. A może się mylę? Czy ktoś zna nr bezpiecznika odpowiedzialnego za otwieranie pilotem w Ave przed FL? Poza tym bezpiecznik może byc spraawny, tylko czy jest napięcie w jego gnieździe?

ODPOWIEDZ