Problem z elektryką

Wszystko o elektryce i elektronice...
mower
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 13 sie 2017, 13:57
Model: Avensis T22

Problem z elektryką

Post autor: mower »

Cześć,
chciałem sprawdzić błędy za pomocą kabelka i zwierając piny poszła jakaś iskierka mała (jeden koniec wetknięty w pin 4, drugi się swobodnie dyndał, musiał gdzieś dotknąć ale nie wiem gdzie - na pewno gdzieś przy OBD). No i jest problem :/
Nie działa centralny zamek (ani z pilota ani przez zamek, działa tylko guzikiem na drzwiach kierowcy i tylko przy włączonym zapłonie), nie działa kontrolka otwartych drzwi, zresetowały się przebieg i godzina ale np. automatyczna szyba była dalej zaprogramowana. Ciekawszą rzeczą jest, że po zgaszeniu silnika wskazówka obrotomierza (tylko jego) zostaje na swojej pozycji (jałowych obrotów) dopóki nie przekręcę znowu kluczyka na zapłon, wtedy spada "szarpanymi" ruchami na dół. Nie wiem jakie są jeszcze objawy, potestuję i dopiszę. Odłączanie akumulatora czy kasowanie błędów nic nie pomogło. Ogólnie odpala i wydaje się, że pracuje jak trzeba. Ktoś się spotkał z czymś takim? Da się to jakoś domowym sposobem naprawić/zresetować czy może coś w komputerze się walnęło i kaput? Może jakieś bezpieczniki? Jak tak to jakich szukać?

franekhdmail.com
Stara się...
Stara się...
Posty: 55
Rejestracja: 19 lip 2019, 23:09
Model: Avensis T27

Re: Problem z elektryką

Post autor: franekhdmail.com »

A co za problem przelecieć wszystkie bezpieczniki w skrzynkach przy kierownicy i przy silniku multimetrem?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mower
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 13 sie 2017, 13:57
Model: Avensis T22

Re: Problem z elektryką

Post autor: mower »

Racja, nie wiedziałem że można je tak szybko sprawdzać bez wyciągania i myślałem, że więcej ich jest. Sprawdziłem i przepalony był bezpiecznik 7,5A DOME jak dobrze sprawdziłem, wymieniłem i wydaje się że działa jak trzeba wszystko.

Przepraszam za panikę ale ostatnio sporo wkładam w autko żeby było w dobrym stanie i jeszcze trochę pojeździło jak trzeba i przeraziłem się, że zabiłem komputer, dziękuję :)

ODPOWIEDZ