[T22, T25, T27] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Wszystko o elektryce i elektronice...
Awatar użytkownika
ZBYSZEK66
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 320
Rejestracja: 19 wrz 2010, 21:02
Model: Avensis T-27
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

[T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: ZBYSZEK66 »

Myślę,że powodem jest ,że na laptopie mam Vistę.Wierzę,że na Win.XP by działał ale póki co próbuję "kombinować" na różne sposoby.
"Od dawna to przecież wiadomo
jaki sapiens - taki homo
. "- Andrzej Sulima-Suryn

Awatar użytkownika
AUTOKAM
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 844
Rejestracja: 30 lip 2011, 14:05
Model: TUNDRA

Re: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: AUTOKAM »

najnowszy TTS hula na vista bez problemu tylko napisz jakie stery masz :ok:

Irokez
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 485
Rejestracja: 13 lis 2010, 21:39
Model: Avensis T25
Lokalizacja: Wałbrzych

[T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: Irokez »

O ile widzę w wymaganiach to WinXP i Vista ale 32bit. Nie działa na 64bit.
Ja postawiłem po prostu partycję z XP.

Awatar użytkownika
piokli
Spamer
Spamer
Posty: 6073
Rejestracja: 27 lut 2010, 20:50
Model: T25FL
Lokalizacja: WWW

Re: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: piokli »

Zbyszek,
ja gdy instalowałem TTS z płytki dołączonej do MiniVCI, zainstalowałem też z tej płytki sterownik "J2534-Mongoose".
TTS po domyślnym zainstalowaniu nie komunikował się z MiniVCI.
Dopiero jak w menu Setup -> VIM Select -> zmieniłem domyślny interface "TIS Techstream" na "J2534-Mongoose", dopiero wtedy program TTS skomunikował się z interfejsem MiniVCI i zaczął pobierać dane z interfejsu.

Awatar użytkownika
ZBYSZEK66
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 320
Rejestracja: 19 wrz 2010, 21:02
Model: Avensis T-27
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

[T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: ZBYSZEK66 »

Interfejs 2534 -wersja- 7.12.000,na laptopie -Win.Vista-32-bit. Przy czym u mnie nie ma na płytce sterownika o nazwie "J2534-Mongoose",jest natomiast" MVCI Driver for Toyota TIS Setup Wizard".W VIM selekt mam natomiast do wyboru:1-TIS Techstream VIM ,2-XHorse MVCI-ze wskazaniem w instrukcji na użycie- 2-go. :help:
"Od dawna to przecież wiadomo
jaki sapiens - taki homo
. "- Andrzej Sulima-Suryn

Awatar użytkownika
AUTOKAM
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 844
Rejestracja: 30 lip 2011, 14:05
Model: TUNDRA

Re: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: AUTOKAM »

zrób tak :

wywal stery z kompa i tsa i zrób wszystko od początku


1. Un-Install ANY previous Version witch you have!
2. Reboot your PC!
3. On log-on DELETE IF existing any Techstream folder in your PC!
4. Install now 7.10.030 Version!
5. DO NOT run the S/W!
6. Backup 1st the ORIGINAL .dll and then REPLACE with the Cracked one!
7. Run now your Techstream!
8. Choose your Region and fill the rest details as you like!
9. Go now to Registration tab and use the Key about the Region witch you chosen!

Awatar użytkownika
piokli
Spamer
Spamer
Posty: 6073
Rejestracja: 27 lut 2010, 20:50
Model: T25FL
Lokalizacja: WWW

Re: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: piokli »

Wrócę w niedzielę/poniedziałek do domu, do swojego kompa, zobaczę płytkę i napiszę Ci dokładnie jak nazywają się poszczególne pliki.
I skąd wziąć soft.

Awatar użytkownika
ZBYSZEK66
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 320
Rejestracja: 19 wrz 2010, 21:02
Model: Avensis T-27
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

[T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: ZBYSZEK66 »

Tak dla wyjaśnienia,mój interfejs komunikuje się z programem natomiast nie komunikuje się z ECU auta.
"Od dawna to przecież wiadomo
jaki sapiens - taki homo
. "- Andrzej Sulima-Suryn

Awatar użytkownika
piokli
Spamer
Spamer
Posty: 6073
Rejestracja: 27 lut 2010, 20:50
Model: T25FL
Lokalizacja: WWW

Re: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: piokli »

Hmmm, to wygląda jakby sam interfejs nie działał jak trzeba.
Może piny we wtyczce OBD2/DLC3 są wybrakowane/powyginane/zaśniedziałe ?

Awatar użytkownika
ZBYSZEK66
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 320
Rejestracja: 19 wrz 2010, 21:02
Model: Avensis T-27
Lokalizacja: Kostrzyn nad Odrą

[T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: ZBYSZEK66 »

Zauważyłem,że przy włożonym do OBD2 interfejsie miga kontrolka ABS-u.
"Od dawna to przecież wiadomo
jaki sapiens - taki homo
. "- Andrzej Sulima-Suryn

Awatar użytkownika
Hardkorowy Marcin
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 18 sie 2012, 13:34
Model: Avensis T25
Lokalizacja: Gdynia

Re: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: Hardkorowy Marcin »

Witam ! Jako że moja niunia ostatnio miewa problemy chciałbym zainwestować w interfejs diagnostyczny , z tego co czytam polecacie Mini VCL , czy będzie on kompatybilny z moim modelem ?

Czy ten zestaw posiada inne kostki bym mógł np. zdiagnozować mój przyszły samochód czyli T27 ? Albo Kia ceed syna ?

Pozdrawiam.

scotti
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 23 gru 2008, 23:04
Model: Avensis T25 Wagon
Lokalizacja: ilawa

Re: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: scotti »

Witam! Prosze o opis procedury przeprowadzenia testu drogowego poprzez interfejs MINI VCI. Pozdrowienia

Adrian1981
Stara się...
Stara się...
Posty: 45
Rejestracja: 02 cze 2011, 14:42
Model: Avensis T4

Gdzie jest OBD gniazdo w Avensis T25 D4D ?

Post autor: Adrian1981 »

:help:
Szukalem, googlalem i pytalem , przegladalem posty ... Poddaje sie :niewiem:
Dziekuje Adrian.

Awatar użytkownika
piokli
Spamer
Spamer
Posty: 6073
Rejestracja: 27 lut 2010, 20:50
Model: T25FL
Lokalizacja: WWW

Re: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: piokli »

Szukaj na pierwszej stornie tego wątku,
a dokładniej przed lewym kolanem za schowkiem ;-)

Awatar użytkownika
Play
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 226
Rejestracja: 17 lip 2011, 18:21
Model: Avensis T25 FL
Lokalizacja: Chorzów

Re: Odp: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostycz

Post autor: Play »

Może to ci pomoże
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
____________________________________________________________
Pomogłem? Prosze o <plusik> nic to nie kosztuje ►
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Adrian1981
Stara się...
Stara się...
Posty: 45
Rejestracja: 02 cze 2011, 14:42
Model: Avensis T4

Re: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: Adrian1981 »

Natychmiast po pracy sprawdzam (z laptopem w reku) :dance:
Dziekuje Adrian.

lokatylokacz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 17 wrz 2012, 15:35
Model: Avensis
Lokalizacja: Polaks

Program Diagnostyczny

Post autor: lokatylokacz »

Witam,
przeglądałem to forum ale nie znalazłem tego o co mi chodzi więc pisze ten temat.
Nie jestem znawcą tak że proszę o wyrozumiałość :P

Poszukuje programu do diagnostyki samochody, konkretnie Toytoy Avensis, nie chodzi mi tu o podłączenie do samochodu przez interfejs tylko to program w którym będę mógł wyszukać na przykład gdzie znajduję się jakiś czujnik, jak działa, po co i dlaczego. Używałem wcześniej czegoś jak Auto tech czy jakoś tak, jest może coś lepszego ? Lub jaka jest najnowsza wersja tego programu ?

Za wszystkie konkretne i sensowne odpowiedzi z góry dziękuje i przepraszam za dość ogólne określenie tematu.

Pozdrawiam,
LoK

Awatar użytkownika
piokli
Spamer
Spamer
Posty: 6073
Rejestracja: 27 lut 2010, 20:50
Model: T25FL
Lokalizacja: WWW

Program Diagnostyczny

Post autor: piokli »

lokatylokacz pisze:będę mógł wyszukać na przykład gdzie znajduję się jakiś czujnik
http://www.toyodiy.com
lokatylokacz pisze:jak działa, po co i dlaczego
Eeee, takich informacji i to w jednym programie to raczej nie ma.
Chyba, że baaaaaaardzo ogólnikowo, to soft typu Auto tech - ale duuuużo więcej dowiesz się z forum.
Tu http://www.toyota-tech.eu masz bazę wiedzy dostępną dla autoryzowanych serwisów Toyoty.

lokatylokacz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 17 wrz 2012, 15:35
Model: Avensis
Lokalizacja: Polaks

[T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: lokatylokacz »

Dzięki bardzo obadam to, a jest może coś po polsku ? Ponieważ to nie dla mnie tylko dla ojca, a on z ang to raczej średnio :P

Awatar użytkownika
piokli
Spamer
Spamer
Posty: 6073
Rejestracja: 27 lut 2010, 20:50
Model: T25FL
Lokalizacja: WWW

Re: [T22, T25] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: piokli »

Po polsku nie ma.
Do poruszania się po http://www.toyodiy.com wystarczą podstawowe podstawy angielskiego, albo google translator.

ODPOWIEDZ