[T22, T25, T27] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Wszystko o elektryce i elektronice...
CarinaGTI
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 26 mar 2007, 19:32
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica

[T22, T25, T27] Interfejs (kabel) serwisowy, diagnostyczny

Post autor: CarinaGTI »

Trochę teorii:
- OBDII : On Board Diagnostic II (diagnostyka pokładowa drugiej generacji).
- EOBD : European On Board Diagnostic (europejska odmiana OBDII)
Pod pojęciem OBDII lub EOBD rozumie się system diagnostyki pokładowej zgodny z odpowiednimi normami SAE lub ISO. Dzięki ujednoliceniu sposobu komunikacji, jednym przyrządem diagnostycznym można podłączyć się i odczytać dane z dowolnego pojazdu zgodnego ze standardem OBDII / EOBD (niezależnie od marki samochodu).
OBDII / EOBD to nie tylko uniwersalny protokół komunikacji. System ten przede wszystkim definiuje procedury diagnostyczne realizowane przez sterowniki pojazdu, mające na celu wykrywanie usterek w jak najwcześniejszej fazie ich wystąpienia. System OBDII jest ukierunkowanyna kontrolę emisji i jego głównym zadaniem jest bieżący nadzór nad poziomem związków toksycznych z układów: wydechowego i zasilania w paliwo. Nadzorem tego systemu są objęte - oprócz elementów emisyjnie krytycznych - także elementy, których niesprawności mogą pośrednio zwiększyć emisję poprzez oddziaływanie na centralny system komputerowy - sterownik.

tagi: podłączenie avensis do komputera, podłączyć komputer do avensis, interfejs serwisowy, gniazdo serwisowe, OBD DLC3 DLC, mini vci, elm 327 bt, J2534
Ostatnio zmieniony 24 sie 2010, 19:55 przez CarinaGTI, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm

Awatar użytkownika
MaŁy_RaDeK
Administrator
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 09 lut 2007, 22:47
Model: Avensis T27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaŁy_RaDeK »

W Ave T22 złącze znajduje się pod schowkiem po lewej stronie kierownicy.

Obrazek

sq6elc
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 08 kwie 2007, 07:24
Lokalizacja: M-ów

Jaki kabel i soft do testu Avensis

Post autor: sq6elc »

Witam
Korzystając z tematu diagnostyki chcę zapytać, kto z grupowiczów realizował samodzielnie kiedykolwiek diagnozę komputera pokładowego?
Głównie chodzi mi o 100% potwierdzenie, jaki kabel i soft będzie współpracował z moim autem (Ave 1998, 1.8 16V).
Niedawno znalazłem na allegro
INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY EUROSCAN 2007 PL CAN USB (najnowszy oferowany produkt z diagnostyki OBD2 z tej półki cenowej), jednak sprzedawca przekazał mi, iż test tego interfejsu z ww autem wypadł negatywnie (brak możliwej współpracy).
Czy ktoś może coś polecić? ;-)
Marek SQ6ELC

Pioto
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 19 lip 2007, 22:02
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Pioto »

Witam,

Czy w Ave 2,0 TD kombi rok 1998 jest standard OBD II czy jeszcze jakis inny? Kostka diagnostyczna wyglada na OBD II.

rutrakes
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 02 lis 2007, 11:50
Lokalizacja: lubelskie

Złącze diagnostyczne w D4D

Post autor: rutrakes »

Wydaje mi się, że moje złącze jest typu OBD2 (trapezowe 16 pinów). Czy nie powinienem mieć złącza DLC? Czy zwierając któreś z pinów (które?) mogę we własnym zakresie przeprowadzić test błędów wyświetlany przez kontrolkę check engine?

CarinaGTI
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 26 mar 2007, 19:32
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica

Post autor: CarinaGTI »

złącze to jest DLC (16-pinowe), a system to OBDII.
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm

martinelka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 12 wrz 2007, 20:26
Lokalizacja: Dzierzgoń

Jak zdjagnozować błędy?

Post autor: martinelka »

Witam!

W mojej Ave 2.0 TD '98 zaświeciła się dziś niespodziewanie kontrolka "check engine". Okazało się, iż przyczyną była prawdopodobnie jazda "na oparach", ale zacząłem się zastanawiać, czy można samemu odczytać błędy, a jeśli tak to:
1. Gdzie znajdę port pod kompa.
2. Jaki kabalek muszę zrobić.
3. Skąd i jakiego oprogramowania trzeba użyć.
Jeśli ktoś zna odpowiedzi na te pytania - proszę o odpowiedź.
Pozdrowionka dla wszystkich forumowiczów.


________________________________________________________
Temat przeniesiony!!!
Warto czasem skorzystać z opcji "Szukaj"!!!

Mr. ZZ
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, 18:15 przez martinelka, łącznie zmieniany 1 raz.

CarinaGTI
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 26 mar 2007, 19:32
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica

Post autor: CarinaGTI »

złącze 16 pinowe pod kierownicą do wejścia do softu OBD II :-)
http://avensis.info/viewtopic.php?p=207 ... 33d9#20752
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm

CarinaGTI
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 26 mar 2007, 19:32
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica

Post autor: CarinaGTI »

Celem uaktualnienia, bo sam sięna to (niestety złapałem) poprzez skrót myślowy w pierwszym poście:
* Złącze szesnastopinowe nie jest złączem OBD II, jego prawidłowa nazwa to złącze zgodne z normą J1962.
* Auto zgodne z OBD II na pewno będzie miało złącze J1962.
* Auto posiadające złącze J1962 niekoniecznie musi być zgodne z OBD2 (i w wielu wypadkach nie jest...).
* OBD II to nie jest diagnoza w ujęciu warsztatowym a więc dla mechanika rzadko kiedy jest pełnowartościowa. OBD II to tylko mechanizmy pozwalające wykrywać czy auto nie smrodzi ponad normę.
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm

kejes24
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 25 lis 2007, 09:01
Lokalizacja: GORZOW WLKP.

Post autor: kejes24 »

witam wszystkich...mam problem nie moge podlaczyc sie pod komputer,a goscie na warsztacie mowia ze auto dlugo stalo i zebym jeszcze pojezdzil........wydaje mi sie ze tto bzdura......czemu nie komunikuje sie z urzadzeniem???????
Witam wszystkich.Kupilem Toyote -ciekawe co bedzie z nia nie tak.

grzechu
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 569
Rejestracja: 10 sie 2007, 22:25
Model: E12
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: grzechu »

Może po prostu byłeś gdzieś, gdzie nie mają oprogramowania i powiedzieli Ci, że się nie da. Teraz takich mechaników nie brakuje. Lepiej pojedź do jakiegoś porządnego serwisu. :tak:

CarinaGTI
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 26 mar 2007, 19:32
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica

Post autor: CarinaGTI »

tak jak moi przedmówcy, zmień warsztat
skończyły się czasy rodem napraw młotek, przecinak ...
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm

sebarak
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 10 kwie 2008, 12:51
Lokalizacja: kraków

podłączenie avensis do komputera

Post autor: sebarak »

czy ktos moglby mnie poinformowac czy jest mozliwosc zakupu osprzetu{w rozsadnej cenie}w celu podlaczenia avensis z komputerem po to by np wykasowac pojawiajace sie bledy
czy ECU KWP 2000plus flasher kit obsluguje ten model ?
(interfejs serwisowy)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, 20:50 przez sebarak, łącznie zmieniany 3 razy.

tomek85_85
Moderator
Moderator
Posty: 1392
Rejestracja: 21 kwie 2007, 13:03
Lokalizacja: Kielce

Post autor: tomek85_85 »

jest taka mozliwosc, musisz kupic przewod obslugujacy zlacze eobd, koszt "dobrego" przewodu (razem z programem) to ok 2 tys zl (zwroci sie momentalnie poniewaz mozna inne auta podpiac)

praski01
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 120
Rejestracja: 20 lut 2008, 14:03
Lokalizacja: oxford

Post autor: praski01 »

mozesz kupic na ebayu za 150 zl a oprogramowanie sciagnac z netu, u mnie dziala i innych tez podpinamy :-P

tomek85_85
Moderator
Moderator
Posty: 1392
Rejestracja: 21 kwie 2007, 13:03
Lokalizacja: Kielce

Post autor: tomek85_85 »

tylko czy on tez bedzie kasowal bledy zarowno te zwykle jak i serwiosowe czy tylko moze pozwala na odczytanie tych bledow??mozna wgrac nim nowy sterownik, sprawdzic pompe, wtryski...??chyba nie

praski01
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 120
Rejestracja: 20 lut 2008, 14:03
Lokalizacja: oxford

Post autor: praski01 »

http://search.ebay.co.uk/search/search. ... title=eobd

lub

http://www.allegro.pl/search.php?string=eobd

i gra :-)

[ Dodano: 2008-04-27, 22:55 ]
konkret
http://www.allegro.pl/item350882654_now ... 008pl.html

[ Dodano: 2008-04-27, 23:10 ]
ojj tak , na\100 %

[ Dodano: 2008-04-27, 23:12 ]
to jest tylko uzaleznione od oprogramowania ktore rowniez dostepne jest na ebayu ( dla leniwych ) lub w necie ( dla tych co lubia sobie poszukac ) wiecej nie moge napisac bo znowu wykasuja moje posty :-)
pozdrawiam

tomek85_85
Moderator
Moderator
Posty: 1392
Rejestracja: 21 kwie 2007, 13:03
Lokalizacja: Kielce

Post autor: tomek85_85 »

jest jeszcze wazna sprawa ktora nalezy poruszyc: nie kazdy kabel z programem chce sie komunikowac z toyota, widzialem wiele takich przypadkow...jeden taki zestaw mam gdzies nawet zapisany (ktorego nie kupowac bo sie nie laczy)...gosciu walczyl z nim 20 min po czym stwierdzil, ze mam chyba walniete zlacze w aucie (pojechalem do innego i co sie okazalo, ze wszystko dziala)

Redart
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 02 kwie 2008, 14:44
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Redart »

Przeczytałem cały ten wątek i w sumie nic z niego nie wynika.... no może jedynie to, że nikt nie próbował zczytać błędów z komputera swojej Ave w domu (trochę prowokująco pytam :)

Gdyby jednak ktoś się trafił to proszę o podpowiedź jakiego sprzętu użyć.... albo chociaż jaki ostatecznie jest interfejs w Ave T22 po FL.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
paweł
Mistrz
Mistrz
Posty: 1099
Rejestracja: 13 gru 2007, 22:39
Model: T25 Liftback
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: paweł »

wyjmiesz mały schowek i będziesz miał gniazdeczko :D:

ODPOWIEDZ