Miejsce montażu CB

Kącik dla CB-maniaków
uczesany
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 242
Rejestracja: 14 kwie 2010, 05:36
Model: Focus
Silnik: 1.6 benzyna
Lokalizacja: Beeftown

Post autor: uczesany »

Ja wzorem kilku użytkowników upchnąłem CB w konsolce, pod popielniczką. Aby uniknąć uszkodzenia plastiku, napyliłem warstwę flocku na obudowę. W końcu szewc musi chodzić w butach :)

Pimp my CB

Piotr.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 23 cze 2010, 08:57
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: Piotr. »

ravenboy powiedz mi czy nie przeszkadza Ci to podświetlenie w cb radju? Jest intensywne i całkowicie w innym kolorze niż podswietlenie tablicy rozdzielczej. Czy przewód antenowy masz zakończony końcówką kątową czy prostą?
Pozdrawiam

ravenboy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 22 cze 2008, 07:34
Lokalizacja: Sanok

Post autor: ravenboy »

@Piotr
Odpowiadam może nie pokolei ale:

- Podświetlenie nie pasuje do reszty (i tu myślałem o zmianie na zielone - ale jakoś brak czasu żeby się za to zabrać) - Niedawno widziałem na allegro gotowego johnsona ze zmienionym kolorem, tak że tylko kupować. W nocy nie przeszkadza - bo wzrok mam raczej skierowany na drogę.

- Wtyk mam prosty a kabel z gruszką bardzo dobrze się układa wokół lewarka lub przy uchwycie na napoje i nie ma potrzeby nic więcej dziurawić.

- Żeby radio weszło głębiej przerobiłem wtyczkę na kablu - tak żeby ją maksymalnie skrócić i kabel puściłem w bok.

- Lampkę rozbiera się śrubokrętem. najpierw płaskim należy podważyć szkiełko w okolicy wyłącznika tak żeby odskoczyło w dół a potem są już śrubki .

- Całej podsufitki nie ściągałem bo nie było potrzeby ale ją deczko opuszczałem. O ile pamiętam trzeba odkręcić lampkę, schowek na okulary i zasłony przeciwsłoneczne - wszysko na śrubkach, potem tylko spinki z tyłu przy szybie i powinna pozwolić odchylić się w dół.
Nie pamiętam jak było z boczkami przy słupkach - ale demontarz podsufitki wymaga trochę cierpiwości i trzeba to zrobić ostrożnie żeby jej nie "pomarszczyć" bo potem będzie to brzytko wyglądać.


Pozdrawiam i rzyczę wytrwałości

Piotr.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 23 cze 2010, 08:57
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: Piotr. »

Jest to moje drugie radio. Poprzednio był Johnny III. Jak na ta chwilę jest zamontowane tak jak na zdjęciu ale kusi mnie aby zamontować je pod radiem w miejsce schowka. Zobaczę może się uda. Na dachu mam Sirio Turbo 2000 jak na razie na magnesie. Niestety radio nie radzi sobie z zakłóceniami, które wchodza przez antenę i to jest największy mój problem :-(. ravenboy dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ufik
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 336
Rejestracja: 19 lut 2010, 18:28
Model: t22
Silnik: 2.0 d4d
Lokalizacja: FZI

Post autor: ufik »

Piotr. pisze:Jest to moje drugie radio. Poprzednio był Johnny III. Jak na ta chwilę jest zamontowane tak jak na zdjęciu ale kusi mnie aby zamontować je pod radiem w miejsce schowka. Zobaczę może się uda. Na dachu mam Sirio Turbo 2000 jak na razie na magnesie. Niestety radio nie radzi sobie z zakłóceniami, które wchodza przez antenę i to jest największy mój problem :-(. ravenboy dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Mam tak zamontowane bo nie mam miejsca pod radiem bo mam zmieniarkę i uważam ze to miejsce jest ok
6.4 l/100

Awatar użytkownika
marino166
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 255
Rejestracja: 19 paź 2008, 16:01
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Lokalizacja: Pacanów

Post autor: marino166 »

a ja swoje zamontowałem pod popielniczką, radio mam wąskie i krótkie tak że akurat ładnie się tam schowało... gruszka sobie leży na siedzeniu pasażera a jak jedzie ktoś z boku to wkładam ją do miejsca na napoje :ok:
FORD MONDEO MK4 2.0 TDCI - moja nowa miłość...

Piotr.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 23 cze 2010, 08:57
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: Piotr. »

Witam!
Jak wspomniałem mam problem z zakłóceniami wchodzacymi przez antenę. Chciałbym sprawdzić połączenie masy w aucie. Masę od akumulatora znajdę. A gdzie jest zmasowany silnik? Może ktoś mi podpowie? Mam Avensis z 2000r. D4D
Pozdrawiam

ravenboy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 22 cze 2008, 07:34
Lokalizacja: Sanok

Post autor: ravenboy »

@Piotr na twoje problemy jedyna rada to mniejsza antena, w skrajnych przypadkach lepsza masa - ale anten na magnesie to nie dotyczy. u

Po prostu dłuższa antena dalej "widzi" i ściąga więcej, szumów i zakłóceń również.
Częściowo pomaga pokrętło RF-gain jeśli jest w nie wyposażone radio.
W moim drugim aucie Corolli mam Sirio Turbo 5000 (ponad 2m) i Pr. Johnny II i muszę skręcać RF gain poniżej połowy żeby niepotrzebne śmieci nie wcinały się na głośnik.

Najlepszy test czy wszystko mamy podłączone poprawnie i wina leży tylko po stronie zakłóceń z zewnątrz to: pojechać na odludzie po północy i rozkręcić radio na największą czułość. Powinna być cisza na głośniku, ewentualnie minimalny jednostajny szum tła.



Jeśli chodzi o antenę niskoszumową to najlepiej sprawdza się Helical - Indiana albo Florida. Przerabiałem podobne tematy w kilku samochodach, i obecnie na avensisie mam założoną Floridę (sam bat) przerobioną tak żeby dała się zamontować do dziury w dachu.
Wygląda niepozornie ale skuteczność tej antenki (przynajmniej odsłuchowa) jest bardzo dobra. Z nadawaniem jest trochę gorzej ale za to w aucie mam ciszę i ASC puszcza tylko mocne sygnały w promieniu 5-6km. Na miasto - to mi wystarcza.

Jeśli chodzi o masę to w CB ma ona znaczenie przy montażu anteny na stałe.
Chodzi o to że karoseria samochodu jest wtedy jakby zwierciadłem odbijającym sygnał i aby dobrze odbijała to musi tworzyć jedność elektryczną z anteną czyli antena w części gdzie powinna się stykać z nadwoziem musi mieć dobre przewodzenie.

Awatar użytkownika
marino166
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 255
Rejestracja: 19 paź 2008, 16:01
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Lokalizacja: Pacanów

Post autor: marino166 »

fotka z umiejscowienia mojego cb radia :-)

[img][img]http://img99.imageshack.us/img99/8852/20101111229.th.jpg[/img][/img]
FORD MONDEO MK4 2.0 TDCI - moja nowa miłość...

Awatar użytkownika
lutek
Spamer
Spamer
Posty: 3648
Rejestracja: 02 kwie 2009, 22:43
Model: T27
Silnik: 2.0 D4D 124KM
Lokalizacja: Zambrów/Łomża

Post autor: lutek »

I jak ten Yosanek?Ja kupiłem tego Turbo z myślą o tym,że ma jeszcze mocniejsze filtry ale z tego co słyszałem ma takie same jak Twój Pro120 więc niepotrzebnie wydałem 100zł więcej.Ale to nic....po tej batalii z zakloceniami wreszcie znalazlem radio,ktore sobie z nimi daje rade.[/list]

Awatar użytkownika
brt
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 159
Rejestracja: 11 kwie 2008, 21:33
Model: Avensis T22 Sedan
Silnik: 1.6 4A-FE 110KM
Lokalizacja: Poznań

Post autor: brt »

Piotr. w jaki sposób zamontowałeś radio zamiast tego małego schowka obok kierownicy?
Obrazek

Awatar użytkownika
Schwefel
Guru
Guru
Posty: 2609
Rejestracja: 03 cze 2007, 23:18
Model: T22 & T27
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE

Post autor: Schwefel »

marino166 pisze:fotka z umiejscowienia mojego cb radia :-)
A możesz sprawdzić czy wlezie do schowka pod radiem? Chodzi mi głównie o wysokość i szerokość bo na długość to można wyciąć dziurę z tyłu, choć jakby się zamknął schowek to by było super.

Awatar użytkownika
marino166
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 255
Rejestracja: 19 paź 2008, 16:01
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Lokalizacja: Pacanów

Post autor: marino166 »

lutek pisze:I jak ten Yosanek?Ja kupiłem tego Turbo z myślą o tym,że ma jeszcze mocniejsze filtry ale z tego co słyszałem ma takie same jak Twój Pro120 więc niepotrzebnie wydałem 100zł więcej.Ale to nic....po tej batalii z zakloceniami wreszcie znalazlem radio,ktore sobie z nimi daje rade.[/list]
powiem Ci że jestem z tego radyjka bardzo zadowolony, sam myślałem nad tym Turbo ale przemyślałem sprawe że w sumie nie potrzebuje bajerów tylko radia do jazdy.... no i ten plus że ma takie małe rozmiary :ok: a minus za te gruszke, jest jak dla mnie za lekka :-D

[ Dodano: |11 Lis 2010|, o 22:45 ]
Schwefel pisze:
marino166 pisze:fotka z umiejscowienia mojego cb radia :-)
A możesz sprawdzić czy wlezie do schowka pod radiem? Chodzi mi głównie o wysokość i szerokość bo na długość to można wyciąć dziurę z tyłu, choć jakby się zamknął schowek to by było super.
jutra sprawdze i Ci napisze
FORD MONDEO MK4 2.0 TDCI - moja nowa miłość...

Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Post autor: wojtekd3 »

Tak wygląda moje radyjko w schowku:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piszę poprawnie po polsku, a przynajmniej się staram.

Awatar użytkownika
marino166
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 255
Rejestracja: 19 paź 2008, 16:01
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Lokalizacja: Pacanów

Post autor: marino166 »

Schwefel pisze:
marino166 pisze:fotka z umiejscowienia mojego cb radia :-)
A możesz sprawdzić czy wlezie do schowka pod radiem? Chodzi mi głównie o wysokość i szerokość bo na długość to można wyciąć dziurę z tyłu, choć jakby się zamknął schowek to by było super.
przymierzyłem dzisiaj radio do schowka, długość i szerokość jak najbardziej ale na wysokość nie wejdzie, tam chodzi dosłownie o pare mm... gdyby się uprzeć, to po małej przeróbce, po zdemontowaniu tej klapki może by sie dało :-D jak chcesz to kombinuj bo mnie wystarczy tu gdzie jest teraz :ok:
FORD MONDEO MK4 2.0 TDCI - moja nowa miłość...

Piotr.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 23 cze 2010, 08:57
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: Piotr. »

Witam!
ravenboy ja również aby można było w miarę normalnie słuchać radia RF-gain muszę (musiałem) skręcać na godz. 14 a na mieście jeszcze mniej. Mam jeszcze Missouri i na niej jest dużo mniej zakłóceń – wiadomo krótsza. Testowałem kiedyś Super Florydę i Pirata anteny heliakalne. Jeżeli chodzi i Pirata to świst już przy 60 km/h deklasował ją. Przy Florydzie było znośnie ale osiągi podobne jak przy Missouri więc bez sensu było kupować drugą o podobnych osiągach. Kupiłem dość drogie radio więc jeżdżenie z takim króciakiem jest troszkę bez sensu (chciałem się rozwijać w kierunku CB). Pomyślałem, że Sirio Turbo 2000 będzie dobrym kompromisem między antenami 2m a 1m. W tej chwili podłączyłem radio bezpośrednio do akumulatora i jest chyba lepiej (tfu, tfu, tfu aby nie zapeszyć ;-)). Mówię chyba lepiej ponieważ była tylko jedna próba sprawdzająca. Przebicie się z komory silnika do kabiny zajęło mi sporo czasu. Początkowo próbowałem prosto przy bezpiecznikach ale niestety poległem. Puściłem za schowkiem pasażera czyli wyszło mi 3m przewodu. Mam nadzieję, że wytrzyma bo jedyny jaki dostałem w mojej miejscowości ekranowany to 3x1,5. Jedna żyła jest bezużyteczna ale nic innego i grubszego nie było. Próbowałem również przenieść przewód antenowy z progu bliżej tunelu środkowego aby oddalić od przewodów ale nic to nie dało. Podłączyłem jeszcze dodatkową masę do obudowy radia. Oby odbierało cały czas tak jak dziś rano jadąc do pracy to by było super.
Pozdrawiam

[ Dodano: |15 Lis 2010|, o 10:07 ]
brt pisze:Piotr. w jaki sposób zamontowałeś radio zamiast tego małego schowka obok kierownicy?
Moje radio jest dość dużych rozmiarów więc innego miejsca nie znalazłem tak aby było „pod ręką”.
Początkowo próbowałem pod radiem zamiast schowka ale nie mieści się na głębokości. Jeżeli chodzi o zamontowanie, które mam obecnie to nic prostszego. Przykręciłem uchwyt od radia i tyle. Jeden wkręt ten po lewej stronie jest wkręcony maksymalnie po lewej stronie. Jest tam dużo twardszy i stabilniejszy plastik więc przy 1,5 kg radiu bezpieczniej. Ten mały schowek niestety musiałem wyjąć ponieważ nie chciałem aby radio za bardzo odstawało.
Pozdrawiam

[ Dodano: |23 Lis 2010|, o 08:24 ]
I stało się - jest dziurka :-)
Jest to "sprawka" chłopaków z CB-Net Legionowo

[ Dodano: |23 Lis 2010|, o 08:30 ]
cdn.

[ Dodano: |23 Lis 2010|, o 08:36 ]
Kolejność zdjęć odwrotna. Pierwsze od dołu :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ravenboy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 22 cze 2008, 07:34
Lokalizacja: Sanok

Post autor: ravenboy »

Hejka, gratuluję decyzji!
Widzę że masz taką samą głowicę PL jak ja. U mnie jeździ już 2 lata i mam do niej tylko 2 uwagi.
1 - od strony wnętrza samochodu mam podłożoną ocynkowaną blachę 10cm x 10 cm bo dach jest trochę za miękki a jeździłem czasem z S.Turbo 5000.

2 - Przy częstej zmianie anten i zbyt mocnym dokręcaniu każdej z nich do główki PL (wynikającym z chęci dobrego "dokręcenia" anteny żeby poprawić przewodzenie), oraz pod wpływem warunków atmosferycznych pęka czarna tworzywowa podkładka przylegająca do gumy uszczelniającej główkę przy dachu (od zewnątrz pojazdu).
Pęknięcie powoduje słabsze przyleganie uszczelki do nadwozia i możliwość zawilgotnienia "naszej dziurki" oraz powstania korozji.
U mnie problem rozwiązałem zastępując tworzywo odpowiednio przetoczoną podkładką stalową , cynkowaną a następnie pomalowaną na czarno.

Jeśli chodzi o montaż anteny DV na główce PL to są przejściówki za jakieś 30 zł na allegro.

zbys2011
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 103
Rejestracja: 08 sie 2010, 11:55
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8 benzyna
Lokalizacja: Staszów

Post autor: zbys2011 »

[T27] Kolega Strozz zamontował cb-radio w podłokietniku w T27 (ciekawi mnie w którym miejscu umieścił antenę - i jak wprowadził kabel od anteny do radia ? - od góry podłokietnika?) Może któryś z kolegów w innym miejscu i w inny sposób zamontował cb w t27 1.8 sedan sol plus i zechce się podzielić tą wiedzą (może jakieś zdjęcia) - nie chciałbym ingerować za bardzo we wnętrzu auta (nie przewiercać plastików itp.).
Używa ktoś z kolegów może ręcznego radia (Alan 42 lub coś podobnego - ciekawi mnie jak to radio się sprawuje na krótkiej antenie w trakcie nadawania podczas jazdy z samochodu- jak wygląda zasięg ?) Z góry dziękuję za podzielenie się informacją
zbys2011

Awatar użytkownika
PrYmEK
Mistrz
Mistrz
Posty: 1546
Rejestracja: 13 gru 2008, 20:47
Model: 308 GTi
Silnik: 1.6 THP200 by GCS
Lokalizacja: Kraków

Post autor: PrYmEK »

zbys2011 pisze:Używa ktoś z kolegów może ręcznego radia (Alan 42 lub coś podobnego - ciekawi mnie jak to radio się sprawuje na krótkiej antenie w trakcie nadawania podczas jazdy z samochodu- jak wygląda zasięg ?)
Testowalem Alan38 i wewnątrz auta w mieście nie odbiera prawie nic. Trzeba by jezdzic z radiem wystawionym przez okno.

Awatar użytkownika
WaLeC
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 554
Rejestracja: 12 gru 2010, 13:39
Model: Sedan, po FL
Silnik: 2RT, 1,8 PB
Lokalizacja: Warszawa

Miejsce montażu CB

Post autor: WaLeC »

Chłopaki czy ktoś z was montował CB Harrego III w T22, ale w podłokietniku ???
Wstępnie przymierzyłem radio i niestety jest ciut za szerokie, żeby tak poziomo tam weszło, musi być równolegle do kierunku jazdy, a wtedy nie bardzo mieści się z kablami. :smutas:
Chętnie zobaczył bym różne kombinacje czegoś takiego, może coś ciekawego wpadło by mi do głowy, chciałbym CB właśnie w tym podłokietniku na stałe zamontować. :chytry:

ODPOWIEDZ