Miejsce montażu CB

Kącik dla CB-maniaków
Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Miejsce montażu CB

Post autor: wojtekd3 »

Było juz o nawigacji, to może teraz o innym przydatnym w aucie urządzeniu - radiu CB.
Po ostatnim spotkaniu z panami w niebieskich mundurkach postanowiłem zainwestować w takowy sprzęt. Radyjko z antenką jest na razie zamówione, przyjedzie w przyszłym tygodniu. Czy ktoś z was miał do czynienia z czymś takim? Jak rozwiązaliście problem instalacji radia w samochodzie? Interesuje mnie szczególnie wersja kombi i antena z magnesem. Czy kabel o długości 4,8m jest wystarczający, aby go schować pod tapicerką?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2007, 17:15 przez wojtekd3, łącznie zmieniany 3 razy.

Looke
Stara się...
Stara się...
Posty: 70
Rejestracja: 21 mar 2007, 09:19
Model: Avensis T25 Wagon
Silnik: 2AD-FTV
Lokalizacja: 3miasto

Post autor: Looke »

masz T22 wiec nie wiem jak przedstawiają się schowki do instalacji... w T25 mam zainstalowene w podłokietniku + antenka na magnesie.. :D i sprawdza się idealnie :D
Pozdrawiam
Looke

Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Post autor: wojtekd3 »

Też myślałem o podłokietniku (pod warunkiem, że się zmieści). Miałem tylko wątpliwości, czy wygodnie się go wtedy używa.

Awatar użytkownika
MaŁy_RaDeK
Administrator
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 09 lut 2007, 22:47
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaŁy_RaDeK »

Wczoraj zakupilem CB Radyjko + antenka "na stałe" :tak:
Zalożyłem już i działa całkiem fajnie.
Postaram się jutro zrobić fotki i zapodać je tutaj jak ja to rozwiązałem...

Ziemas
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 10 maja 2007, 21:17
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Ziemas »

MaŁy_RaDeK pisze:Wczoraj zakupilem CB Radyjko + antenka "na stałe" :tak:
Zalożyłem już i działa całkiem fajnie.
Postaram się jutro zrobić fotki i zapodać je tutaj jak ja to rozwiązałem...
Congrat :ok: :ok: :ok:
Koniecznie, bo ostatnio zrobiłem kurs Yarisem :-) z CB u boku :-) i jestem napalony :fajka: na kupno i montaż tego zacnego urządzenia w swoim T22 :-D :-D :-D

Awatar użytkownika
ayrsen
Mistrz
Mistrz
Posty: 1363
Rejestracja: 22 lut 2007, 22:17
Lokalizacja: 3M

Post autor: ayrsen »

MaŁy_RaDeK pisze:Wczoraj zakupilem CB Radyjko + antenka "na stałe" :tak:
Zalożyłem już i działa całkiem fajnie.
Postaram się jutro zrobić fotki i zapodać je tutaj jak ja to rozwiązałem...
RaDeK - a mnie zastanawia jedna rzecz - po co kupiłeś CB radio ??? Żeby słuchac rozmów kierowców TIR'ów ??? Czy żeby unikać <p> - to są jedyne zastosowania CB radia, które przychodzą mi do głowy ale może się nie znam...
Odnośnie kierowców TIR'ów, to chyba wolę słuchać radia...
A co do <p>, to przecież masz już PDA, Automapę i "dane" z mobilne.net...

Tak więc po co Ci jeszcze CB radio ???
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:

Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Post autor: wojtekd3 »

Też się zastanawiam po co Radkowi CB. W koncu nosi mundur :-D .
Ja już dostałem swoje radyjko.
LAfayette Ares + antena Wilson Little Wil na magnes. Radio małe, więc spokojnie mieści się w podłokietniku.

Ziemas
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 10 maja 2007, 21:17
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Ziemas »

wojtekd3 pisze:LAfayette Ares + antena Wilson Little Wil na magnes. Radio małe, więc spokojnie mieści się w podłokietniku.
wojtekd3 a możesz zrobić fotkę i wstawić plus opisik jak kable poprowadziłeś ???

Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Post autor: wojtekd3 »

Radio wygląda tak:

Antenę przyklejak z tyły na dachu. Kabel antenowy poprowadziłem luzem z bagażnika pod siedzeniami i środkowym gumowym dywanikiem do podłokietnika. Kiedy używam radia, zasilanie podłączam pod gniazdo zapalniczki, a mikrofon leży sobie w zagłębieniu między podłokietnikiem a drążkiem zmiany biegów.

[ Dodano: 2007-05-22, 17:04 ]
Jest to tanie i nieskomplikowane radio, ale działa.

Awatar użytkownika
MaŁy_RaDeK
Administrator
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 09 lut 2007, 22:47
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaŁy_RaDeK »

ayrsen pisze:Czy żeby unikać <p>
Dokładnie tak... :tak:
ayrsen pisze:A co do <p>, to przecież masz już PDA, Automapę i "dane" z mobilne.net...
Punktów są tysiące, więc gdybym miał zwalniać za każdym razem gdy AM ostrzega o suszarkach, przenośnych fotoradarach albo nieoznakowanych radiowozach to chyba bym szału dostał :-D

Ziemas
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 10 maja 2007, 21:17
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Ziemas »

wojtekd3 pisze:Jest to tanie i nieskomplikowane radio, ale działa.
Tanie to znaczy ile ??? jeśli wolno spytać :-D

Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Post autor: wojtekd3 »

Wolno spytać.
Radio - 240
antena - 135
przesyłka - 27

A wszystko na http://www.avanti-radio.pl/

Ziemas
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 10 maja 2007, 21:17
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Ziemas »

to jeszcze powiedz jak wrażenia i pierwsze rozmowy ;-) ;-) ;-)

Awatar użytkownika
MaŁy_RaDeK
Administrator
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 09 lut 2007, 22:47
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaŁy_RaDeK »

Moje to Alan 121 :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Ziemas
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 10 maja 2007, 21:17
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Ziemas »

MaŁy_RaDeK pisze:Moje to Alan 121 :ok:
a gdzie zamontowałeś ???
i jaką masz antenę ???

Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Post autor: wojtekd3 »

Ziemas pisze:to jeszcze powiedz jak wrażenia i pierwsze rozmowy ;-) ;-) ;-)
Na razie jestem w fazie testowania. Wiem, że słychać mnie dobrze. Natomiast z odbiorem sa małe problemy. tzn. dobrze słyszę innych użytkowników w odległości 4-5 km, a dalej są już zaszumieni. Pokombinuję jeszcze z umiejscowieniem anteny, a jak będę luźniejszy to poczytam coś na forum użytkowników cb.
Mimo to w trasie z powodzeniem można uzyskać informację na temat "czystości ścieżek"

Ziemas
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 421
Rejestracja: 10 maja 2007, 21:17
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Ziemas »

wojtekd3 pisze:Na razie jestem w fazie testowania. Wiem, że słychać mnie dobrze. Natomiast z odbiorem sa małe problemy. tzn. dobrze słyszę innych użytkowników w odległości 4-5 km, a dalej są już zaszumieni...
No właśnie tego się najbardziej obawiam. Trzasków i szumów z których trudno będzie wydobyć cokolwiek sensownego. :nie:

Awatar użytkownika
MaŁy_RaDeK
Administrator
Administrator
Posty: 2349
Rejestracja: 09 lut 2007, 22:47
Model: Avensis T27
Silnik: 1.8
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: MaŁy_RaDeK »

Mi się wydaje, że nie mam dobrze zestrojonej antenki z radiem.
Właśnie zamawiam miernik i sam się tym zajmę :tak:

Awatar użytkownika
wojtekd3
Mistrz
Mistrz
Posty: 1064
Rejestracja: 20 mar 2007, 22:27
Lokalizacja: Białystok

Post autor: wojtekd3 »

Ziemas pisze: No właśnie tego się najbardziej obawiam. Trzasków i szumów z których trudno będzie wydobyć cokolwiek sensownego. :nie:
Można wydobyć coś sensownego, pod warunkiem ustawienia odpowiedniej czułości. Nie trzeba zbierać wszystkich śmieci z eteru, tylko odbierać tych, którzy nadają w dobrej jakości, co równa się z tym, że są blisko ciebie. Czyli np. o drogę pytasz jadących z przeciwka i masz aktualne informacje na bieżąco.

Awatar użytkownika
ayrsen
Mistrz
Mistrz
Posty: 1363
Rejestracja: 22 lut 2007, 22:17
Lokalizacja: 3M

Post autor: ayrsen »

MaŁy_RaDeK pisze:
ayrsen pisze:Czy żeby unikać <p>
Dokładnie tak... :tak:
Czy Ty masz jakieś specjalne powody, żeby unikać <p> ???
MaŁy_RaDeK pisze:Punktów są tysiące, więc gdybym miał zwalniać za każdym razem gdy AM ostrzega o suszarkach, przenośnych fotoradarach albo nieoznakowanych radiowozach to chyba bym szału dostał :-D
Widzisz - dlatego na znanych trasach nie słuchasz się AM, ponieważ wiesz lepiej...
A na nieznanych trasach nie słuchasz się AM, ponieważ musisz się zapoznać z trasą...

Odnośnie CB - absolutnie do mnie nie przemawia... Przykro mi Panowie... :nie: :nie: :nie:

P.S. Cyt: "Trudno - zdarza się..." :-D :-D :-D
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieselem... :diabel:
Nie da Ci tego żadna dziewczyna, co może dać Ci w benzynie turbina! :ok:

ODPOWIEDZ