TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis




Teraz jest 23 kwi 2014, o 18:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2007, o 21:40 
Witam szanownych kolegów i koleżanki. Jaki polecacie filtr paliwa do Avensis 2.0 D4D 2001 i jak można się do tego zabrać ? czy raczej udać sie z tym do serwisu ?

Pozdrawiam

[filtr paliwa]


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2007, o 19:13 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 20:32
Posty: 448
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica
filtr paliwka w moim Yarku wymnieniam sam, dwie srubki + 15min roboty i załatwione
ja kupuje filtr Championa lub Manna. Ceny w serwisie prawie 100% wiecej, wymiana w serwisie około 60zł. Nic nie zepsujesz, wiec bez obawy :-)

_________________
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2007, o 16:51 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1372
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 3
Przed chwilą wróciłem z warsztatu, gdzie wymienili mi filtr paliwa w D4D 2001.
Rzeczywiście prosta robota. Człowiek odkręcił dwie śrubki, odpiął dochodzące do filtra przewody elektryczne i paliwowe. Przed zdjęciem przewodów paliwowych kulturalnie podłożył papierowy ręcznik, żeby paliwo nie zalało komory silnika. Wyjął filtr. Sprężonym powietrzem przeczyścił obudowę filtra, założył nowyi zmontował wszystko z powrotem. Następnie ręcznie dopompował paliwo i wszystko hula.
Szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi na markę filtra. Kosztował 50 pln + 30 pln za wymianę.
Jak ktoś się nie boi smrodu paliwa, to rzeczywiście można to zrobić samemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2007, o 20:52 
no jak dobrze że istnieje coś takiego jak forum :) kilka miesięcy temu jak się dowiadywałem w toyocie to za sama robociznę chcieli 100 pln bo ponoć bardzo ciężkie dojście jest. Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2007, o 21:42 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 20:32
Posty: 448
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica
w aucie nic nie zepsujecie z tego typu rzeczy :-)
ja zaczynałem od oglądania, to odkręce tamto poprawie, wciąga jak cholera :-D
dużo jeszcze przede mną, ale do 65-tki mam jeszcze sporo.

_________________
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2007, o 21:49 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1372
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 3
Sachy, widzę , że jesteś z mojego miasta, wieć polecam warsztat przy ul. Warszawskiej w Pasmancie. Tam właśnie wymieniałem filtr, a tydzień temu olej. Bardzo kulturalna obsługa i panowie znają się na rzeczy. Przy okazji pogadałem z mechanikiem na temat cen w ASO :wow: :wow: :wow:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, o 20:29 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 wrz 2007, o 20:52
Posty: 4
Lokalizacja: Tczew
Witam,
A gdzie jest pompka do recznego dopompowania paliwa ?
Jak rozumiem nie ma potrzeby odpowietrzania ...?

pozdr/Grzegort


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, o 16:52 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1372
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 3
Pompka znajduje się w obudowie filtra. Nawierzchu tej obudowy widać takie czarne kółko ośrednicy ok. 2cm. Jak to naciśniesz, to pompuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 wrz 2007, o 22:43 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
Nie wiem czy temat filtra oleju był kiedyś poruszany.
Otóż dziś byłem na wymianie oleju w swoim Ave, zajechałem tuż przed zamknięciem.
Pan z serwisu spuścił olej i zabrał się do odkręcania filtra oleju i ....... :bojesie: filtr odkręcił,ale wyjęcie filtra to już inna bajka.
Nie dość,że siedzi on dość głęboko to po odkręceniu trzeba,żeby go z tamtąd wydostać, troszkę porozkręcać.
Może ktoś coś napisze,kto już wymieniał takowy filtr i podzieli się spostrzeżeniami.

_____________________________________________________________
No właśnie był :jacipokaze: :jacipokaze: :jacipokaze:
Proponuje najpierw zapoznać się z funkcją "szukaj" :czytaj:

ZZ


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2007, o 15:16 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2007, o 23:27
Posty: 1372
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 3
Widziałem dwie szkoły:
- jeden mechanik dostawał się do filtra oleju od spodu, czyli samochód na podnośniku. Trudne dojście i wyciągnięcie
- drugi dobierał się od góry. Zjął plastikową rurę o filtra powietrza i w ten sposób dostał się do filtra.
Mowa o silniku D4D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 paź 2007, o 15:13 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 11 sie 2007, o 14:36
Posty: 361
Lokalizacja: Lubin
Witam,

Wymieniał ktoś z was może filtr paliwa w T22 żeby poinstruować mnie jak
to zrobić szybko i bezboleśnie ??

Pozdrawiam
Paweł

_________________
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2007, o 15:21 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 20:32
Posty: 448
Lokalizacja: Wrocław/trzebnica
diesel czy benzynka?

_________________
Obrazek
Hilux 140KM@370Nm
Yaris 90KM@210Nm


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 paź 2007, o 15:23 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 11 sie 2007, o 14:36
Posty: 361
Lokalizacja: Lubin
CarinaGTI napisał(a):
diesel czy benzynka?


Beznyna. Podobno dojście jest fatalne stąd pytam ......
Silnik 1.6.

Temat umarł ???
Pytanie nadal aktualne. Chyba, że nie wymieniacie filtra paliwa w swoich autach ;-)

_________________
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2007, o 12:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 20 wrz 2007, o 18:07
Posty: 20
Lokalizacja: Wrocław
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
ja ostatnio zleciłem taką pracę zaprzyjaźnionemu mechanikowi.
dostęp jest rzeczywiście nieco utrudniony, ale też nie jakoś strasznie. trzeba zdjąć wieko filtra powietrza (wyjąć również sam filtr) oraz gumowy przewód doprowadzający powietrze, który zasłania filtr paliwa.
Przy odkręcaniu samego filtra bądź przygotowany na nieznaczny wyciek małej ilości paliwa obecnego w filtrze.

Koniec końców mojemu mechanikowi filtra nie udało się wymienić ponieważ okazuje się że
poprzedni właściciel źle wkręcił filtr na gwint przewodu paliwowego... i za nic nie da się tego odkręcić teraz. Tzn. można by użyć bardzo dużej siły do odkręcenia, ale wtedy mogłoby dojść do zerwania gwintu i miałbym niezły kłopot...

Miał ktoś podobny problem może?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2007, o 20:23 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
lemur napisał(a):
Koniec końców mojemu mechanikowi filtra nie udało się wymienić ponieważ okazuje się że
poprzedni właściciel źle wkręcił filtr na gwint przewodu paliwowego... i za nic nie da się tego odkręcić teraz. Tzn. można by użyć bardzo dużej siły do odkręcenia, ale wtedy mogłoby dojść do zerwania gwintu i miałbym niezły kłopot...

Nie wiem jak jest w benzynie, ale u mnie dieslu poradziłem sobie z wymianą sam. Co prawda filtr jest tuż pod maską, ale co do odkręcenia filtra to miałem podobnie. Do odkręcenia filtra trzeba było użyć bardzo dużej siły (filtr przy okręcaniu uległ małej deformacji), ale nie wynikało to z ze złego przykręcenia filtra. Poprzedni właściciel po prostu mocno go dokręcił. Po za tym z upływem czasu filtry paliwa, jak zauważyłem nie tylko na swoim przykładzie, tak jakby się zasysały.:-)
Kolega też miał problem z odkręceniem filtra - trzeba było użyć trochę większej siły.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2007, o 22:30 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 14 cze 2007, o 16:48
Posty: 15
Lokalizacja: Oława, Brzeg
Ja u siebie w dieselku wymieniałem filtr paliwa i tak jak kolega wspomniał jest tuż pod samą maską. Należy uważać żeby nie uszkodzić czujnika który znajduję się w dolnej części filtra, najlepiej odłączyć przewód i wykręcić go na samym początku. Potem przy użyciu klucza (opaskowego, łańcuchowego, itp.) do filtrów wykręcić sam filtr. Trzeba będzie rzeczywiście użyć większej siły ponieważ uszczelka która uszczelnia połączenie filtra z obudową się rozpręża i dosyć mocno "trzyma".
Przy montażu nowego filtra należy najpierw wkręcić czujnik poziomu kondensatu wodnego w filtrze zwracając uwagę na stan uszczelek przy tym czujniku. (zazwyczaj w komplecie z filtrem jest nowa uszczelka do tego czujnika)
Później napełniamy filtr czystym paliwem i wkręcamy go do obudowy, zostaje nam jeszcze tylko odpowietrzenie układu. Na pewno będzie konieczne.
Dokładne połączenie całego przewodu paliwowego pozwoli wam uniknąć zbędnych komplikacji.
W moim przypadku, gdy układ był nieszczelny mimo iż nie było widać nigdzie żadnych wycieków, miałem ogromne problemy z odpaleniem silnika jak i jego mocą.
Mechanik powiedział że, mimo iż nie widać wycieków paliwa układ może być nieszczelny, ponieważ w czasie zasysania paliwa przez pompę zasysane jest również powietrze, które powoduje tyle zamieszania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 lis 2007, o 22:47 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 10 sie 2007, o 23:25
Posty: 591
Lokalizacja: Biała Podlaska
Marka: Corolla
Model: E12
Rocznik: 2006
Silnik: 1ND-TV
andrzejkown napisał(a):
Później napełniamy filtr czystym paliwem

Ja zrobiłem to inaczej: podłączyłem przewód doprowadzający ze zbiornika paliwa, a przewód wychodzący z filtra zostawiłem nad naczyniem. Dzięki pompce, która znajduje się w górnej części filtra w bardzo łatwy sposób odpowietrzamy filtr i tym samym zapobiegamy doprowadzeniu powietrza do silnika.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lis 2007, o 09:14 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 17 lip 2007, o 10:13
Posty: 298
Lokalizacja: Kraków
Marka: toyo
Model: T 22
Rocznik: 1998
Silnik: 2CTE
A koledzy powiedzcie jak można odpowietrzyć silnik diselka jeśli się tam jednak dostało powietrze albo wogóle tak profilaktycznie to zrobić? Jest taka możliwość?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lis 2007, o 11:37 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 14 cze 2007, o 16:48
Posty: 15
Lokalizacja: Oława, Brzeg
Najlepiej zrobić to na pompie wtryskowej w miejscu gdzie wychodzi przewód powrotn (przelewowy). Jest tam taka śruba którą należy popuścić i wtedy pompować ręczną pompką. Widać wtedy jak ucieka paliwo z bańkami powietrza. Pompujemy do momentu gdy leci już tylko samo paliwo(bez powietrza) i szybko zakręcamy wymienioną śrubę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lis 2007, o 13:14 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 17 lip 2007, o 10:13
Posty: 298
Lokalizacja: Kraków
Marka: toyo
Model: T 22
Rocznik: 1998
Silnik: 2CTE
andrzejkown napisał(a):
Najlepiej zrobić to na pompie wtryskowej w miejscu gdzie wychodzi przewód powrotn (przelewowy). Jest tam taka śruba którą należy popuścić i wtedy pompować ręczną pompką.

No to czeka mnie mała dydaktyka z zakresu co i gdzie pod machą :-) Ale i tak dzięki za pomoc :ok:

PS. a tak na marginesie to powietrze się nie ulotni samoczynnie po jakimś czasie??? Sorki jeśli lamerskie pytanie, ale jestem zielony z budowy silnika i działania. Ale uczę się pilnie :diabel:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lis 2007, o 19:50 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 14 cze 2007, o 16:48
Posty: 15
Lokalizacja: Oława, Brzeg
Rzeczywiście, jeżeli nie jest bardzo zapowietrzony i odpala to najprawdopodobniej sam się odpowietrzy po przejechaniu kilku kilometrów.
O ile układ jest szczelny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lis 2007, o 21:13 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 18 lis 2007, o 20:08
Posty: 87
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE 2.0 benzyna
Witam
Silnik 2 litry-benzyna typ 1AZ FSE,rocznik 2003-gdzie znajduje się filtr paliwa? ???


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2007, o 21:23 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 11 sie 2007, o 14:36
Posty: 361
Lokalizacja: Lubin
Stawiam, że podobnie jak w T22 w komorze silnika na przegrodzie nadwozia.
Filtr jest w kształcie takiej czarnej puszki.

_________________
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2007, o 22:01 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 18 lis 2007, o 20:08
Posty: 87
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE 2.0 benzyna
Przeglądałem całą komore silnika,okolice baku,cały tunel od spodu,mam kupiony nowy filtr więc wiem jak wygląda.Niestety nic takiego nie znalazłem.Znajomy mechanik twierdzi że filtr może być umieszczony wraz z pompą paliwa w baku,i ma wystarczać na cały żywot pompy.Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2007, o 23:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 11 sie 2007, o 14:36
Posty: 361
Lokalizacja: Lubin
sanmar7 napisał(a):
Przeglądałem całą komore silnika,okolice baku,cały tunel od spodu,mam kupiony nowy filtr więc wiem jak wygląda.Niestety nic takiego nie znalazłem.Znajomy mechanik twierdzi że filtr może być umieszczony wraz z pompą paliwa w baku,i ma wystarczać na cały żywot pompy.Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem?


Jeśli masz kupiony filtr to daj zdjęcie albo chociaż napisz jak wygląda.

_________________
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, o 14:24 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 18 lis 2007, o 20:08
Posty: 87
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE 2.0 benzyna
Witam
tak właśnie wygląda filtr dobrany z katalogu w sklepie

[ Dodano: 2007-11-19, 13:53 ]
<http://img99.imageshack.us/my.php?image=dsc02225hn3.jpg>


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, o 22:53 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 11 sie 2007, o 14:36
Posty: 361
Lokalizacja: Lubin
sanmar7 napisał(a):
Witam
tak właśnie wygląda filtr dobrany z katalogu w sklepie

[ Dodano: 2007-11-19, 13:53 ]
<http://img99.imageshack.us/my.php?image=dsc02225hn3.jpg>


To jest filtr z przegrody silnika. Albo słabo szukałeś albo masz zły filtr.

Tam mniej więcej trzeba go szukać:
Obrazek

_________________
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, o 23:23 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 18 lis 2007, o 20:08
Posty: 87
Lokalizacja: Sandomierz
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE 2.0 benzyna
Dzieki za podpowiedż,jutro sprawdze jeszcze raz.
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2007, o 18:37 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 20 wrz 2007, o 18:07
Posty: 20
Lokalizacja: Wrocław
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1AZ-FSE
Mój problem z próbą odkręcenia filtra paliwa został rozwiązany.
Tak jak pisaliście trzeba było po prostu uzyć duuużej siły (+smarowanie gwintu olejami, żeby
było łatwiej odkręcić).

Mam nadzieję że przy następnej wymianie za kilkadziesiąt tysięcy km, pójdzie sprawniej :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 gru 2007, o 22:21 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 21 paź 2007, o 10:02
Posty: 12
Lokalizacja: opole
czy wymiana filtra wpływa na mniejsze zużycie ?

_________________
Toyota Avensis 2.0 TD Sedan


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda


PayPal