TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis




Teraz jest 21 paź 2014, o 15:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lip 2007, o 15:14 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2007, o 22:15
Posty: 458
Lokalizacja: OKR
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25FL
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD-FTV+Box :)
mam zamiar pochowac kabel do anteny pod tapicerka ale ten kabel ktory mam jest za krotki, czy po przedluzeniu trzeba bedzie stroic radyjko czy nie? i czy przedluzenie kabla nie bedzie mialo zlych konsekwencji /slabszy zasieg, gorszy odbior itp itd?/

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2007, o 17:06 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
powiem tak, roznie ludzie mowia i pisza
jedni, ze dlugosc kabla nie ma wplywu na to jak bedzie pracowac antena
inni, ze dlugosc kabla powinna byc wielokrotnoscia 3.64m (połowa długości fali z uwzględnieniem współczynnika skrócenia) (i tak radzilbym zrobic)

dostroic napewno bedziesz musial na nowo

jesli chodzi o parametry zwiazane z nadawaniem/odbiorem - nie powinienes odczuc zadnych zmian


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2007, o 17:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2007, o 22:15
Posty: 458
Lokalizacja: OKR
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25FL
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD-FTV+Box :)
no dzieki,

a powiedz mi jeszcze, duza strate bede mial jak dam antenke na bagaznik? bo teraz mam centralnie na dachu w avce, tylko ze na postojach mam problem ze schowaniem anteny zeby jej widac nie bylo i bym wolal wrzucic antenke do bagaznika i miec spokoj, poki co na avce jest pr. kentucky 75cm ale na dniach bede zamawial Pr. Ml-145 i chyba ona trafi na avke a kentucky pojdzie na busa na uchwyt rynienkowy poniewaz kentucky jest lamany i nie trzeba bedzie rozkrecac przed wjazdem do garazu tylko bym ja polozyl na rynience i po klopocie

tak apropo busa, co bedzie lepszym rozwiazaniem, montaz kentucky na uchwycie rynienkowym przy drzwiach kierowcy z przodu czy montaz jej na magnesie tez z lewej strony z przodu na dach zeby szlo ja szybko sciagnac przed wjazdem do garazu/parking

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2007, o 17:38 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
czy duza bedzie roznica w zasiegu jesli antena bedzie stala nie na dachu a na bagazniku? nie powinienes odczuc zmian, tam gdzie byles slyszany tam nadal Cie bedzie slychac, "teoretycznie" zasieg lekko spadnie bo antena bedzie nizej zamocowana,ale tak jak pisze, roznicy nie zobaczysz.

co do busa to wolalbym jedna zrobic na uchwycie rynienkowym
kentucky jest lamana antena wiec jaki problem bedzie z jej zlozeniem?zaden, napewno zrobisz to szybciej niz zdejmujac antene z dachu i chowajac ja do srodka razem z kablem, a potem na nowo rozwijac kabel, odpowiednio go ulozyc, zeby sie nigdzie nie przycial i postawic antene na dachu ;-D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2007, o 19:43 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2007, o 22:15
Posty: 458
Lokalizacja: OKR
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25FL
Rocznik: 2007
Silnik: 1AD-FTV+Box :)
chyba zrobie tak jak mowisz,

kentucky na rynienke do busa a ML-145 na avke na bagaznik

ew. zeby troche zaoszczedzic to MS-145 ( np. tą ) i do tego magnes za 50zł (ten

razem by wyszlo 180zł a ML-145 najtansza za 215zł , co o tym myslisz? bo np odradzales brac alaske i do niej magnes, no ale ta MS to to samo co ML tylko MS z uchwytem a ML z magnesem

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2007, o 20:04 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
rozwiazenie takie jak proponujesz moze byc

zwroc uwage tylko na to, ze nie jest to oryginalny magnes presidenta, przed kupnem sprawdz, czy antena wkreci sie cala czy tez nie bo gwint na magnesie bedzie zbyt dlugi/krotki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lut 2008, o 15:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 1 lut 2008, o 09:12
Posty: 1
Lokalizacja: Zielona Góra
Nie ma znaczenia dłuość kabla. Tak czy inaczej każdą antene trzeba zestroić :) A to strojenie to banalna sprawa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2008, o 00:39 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 gru 2007, o 16:00
Posty: 287
Lokalizacja: 3miasto
tomek85_85 napisał(a):
powiem tak, roznie ludzie mowia i pisza
jedni, ze dlugosc kabla nie ma wplywu na to jak bedzie pracowac antena
inni, ze dlugosc kabla powinna byc wielokrotnoscia 3.64m (połowa długości fali z uwzględnieniem współczynnika skrócenia) (i tak radzilbym zrobic)


Swieta prawda, dlugosc powinna byc krotnoscia dlugosci fali ewentualnie polowa.
Ja juz to przerabialem, na antenach cb i antenach 2,4ghz czyli WLAN.
Parametry potrafia sie zaskakujaco zmienic.

Jesli chodzi o ustawienie na dachu czy bagazniku to 100% lepiej bedzie na dachu,
antena musi miec przeciwwage (min 1m2).
Roznica jest taka ze na dachu latwiej jest zestaw zestroic, na dachu bez problemu uzyskiwalem "ksiazkowy" SWR, na bagazniku bywalo ciezko o wzglednie akceptowalny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2008, o 07:39 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
no chociaz jeden co mnie popiera ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2008, o 09:26 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 gru 2007, o 16:00
Posty: 287
Lokalizacja: 3miasto
Dodam jeszcze, ze w skrajnych przypadkach niedopasowania moze dojsc do spalenia koncowki mocy.
Na bagazniku nie zauwazy sie roznicy ... bo niby jak... ale poziom zaklucen moze nieco wzrosnac,
na tyle ze zasieg efektywnie spadnie.. :D

Kiedys jak kupowalem cb, specjalnie sie tym nie przejmowalem, tam gdzie kupilem niby odrazu byl montaz... postawili antne na bagazniku, krzykneli "czy ktos mnie slyszy" odezwal sie ktos kilka ulic dalej i ok.
Na pytanie "a co ze strojeniem instalacji ant do radia?" : paaaanie, tyle lat my sie juz tym zajmujemy ze na wyczucie potrafimy wystroic. Oczywiscie mijalo sie z to prawda, dopiero jak sam sie za to zabralem radyjko zaczelo porzadnie odbierac i nadawac :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2008, o 19:10 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 gru 2007, o 17:55
Posty: 131
Lokalizacja: Wrocław
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 2.0 D4D 1CD–FTV
deeper napisał(a):
Na pytanie "a co ze strojeniem instalacji ant do radia?" : paaaanie, tyle lat my sie juz tym zajmujemy ze na wyczucie potrafimy wystroic. Oczywiscie mijalo sie z to prawda, dopiero jak sam sie za to zabralem radyjko zaczelo porzadnie odbierac i nadawac

A czym kolego stroisz radyjko i gdzie takie cacko kupic?
Sam bym sprawdzil jak u mnie jest to zestrojone...gdzie sprawdzalem radio to wszycho jest ok ale jednak wolalbym sam sie o tym przekonac


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2008, o 19:22 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
w kazdym serwisie cb mozesz kupic to urzadzenie, na allegro tez, nazywa sie: miernik swr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2008, o 22:14 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 31 paź 2007, o 23:40
Posty: 55
Lokalizacja: Gołdap (NGO)
nanakara napisał(a):
A czym kolego stroisz radyjko i gdzie takie cacko kupic?
Sam bym sprawdzil jak u mnie jest to zestrojone...gdzie sprawdzalem radio to wszycho jest ok ale jednak wolalbym sam sie o tym przekonac


Radia się NIE STROI! Ustawiasz jedynie antenę, w docelowych warunkach.

_________________
[you], szukasz dobrego miejsca na urlop? Jeśli tak, to odwiedź najpiękniejsze miasto na suwalszczyźnie - GOŁDAP!
http://www.goldap.info/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 mar 2008, o 12:46 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 gru 2007, o 16:00
Posty: 287
Lokalizacja: 3miasto
Mozna powiedziec ze sie stroi... instalacje, w tym przypadki samochod jest czescia tej instyalacji,
wiec dobrze zestrojony zestaw najednym samochodzie, na innym moze zupelnie inaczej sie zachowywac.

Mierniki swr mozna kupic juz za jakies 50zl, do dostania przez internet lub w sklepach z cb.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda


PayPal