TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis




Teraz jest 21 paź 2014, o 23:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2008, o 22:05 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
allegro,szrot


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 paź 2008, o 18:23 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 sty 2008, o 17:45
Posty: 26
Lokalizacja: Soham
Miesiąc temu kupiłem sobie uniwersalne przeciwmgielne przednie, pociągłem pare metrów kabla, przekaźnik, bezpiecznik, włącznik i mam pytanie, jak zrobić i czy wogule się da podłączyć kontrolkę na desce rozdzielczej ? Żeby po włączeniu włączniczka zaświeciła mi się kontrolka.

[ Dodano: 2008-10-18, 22:09 ]
Udało mi się to zrobić, jak wróce z urlopu to napisze na forum, co gdzie i jak podłączyłem. Proszę o scalenie mojego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 lis 2008, o 01:43 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 16 kwi 2008, o 15:39
Posty: 83
Lokalizacja: Świebodzice
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 VVT-i
Mam takie pytanie: czy halogeny z anglików też inaczej świecą niż normalne światła czy nie ma różnicy? Bo jak zapalam swoje to światło świeci raczej prosto i nie widzę żeby pod jakimś kątem świeciły...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2009, o 11:23 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 985
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Wagon
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE + LPG 4gen.
Halogeny powinny świecić tak samo - problem dotyczy jedynie świateł długich - u nas prawe powinno świecić dłużej, natomiast z tego względu, że w UK jeżdzą odwrotnie, to lewe świeci dłuższym światłem.

[ Dodano: 2008-10-18, 22:09 ]
Udało mi się to zrobić, jak wróce z urlopu to napisze na forum, co gdzie i jak podłączyłem. Proszę o scalenie mojego postu.[/quote]

Coś długi masz ten urlop :) Prosiłbym o opis, bo sam z tym walczę - kable miałem pociągnięte, aczkolwiek niewiem jak dołączyć włącznik :( Przekopałem pół instalacji, żeby coś odnaleźć, ale niestety nie mogłem się połapać w tych kalbach, bo schemat nie pokazuje dokładnie co i jak :/ Obrazek

Wychodzi z niego, że przeciwmieglne tylne jest to połączone jakoś z światłami tylnymi przez przekaźnik i tu mam zonka, ob niewiem pod co dopiąć dodatkowy włącznik (już nie musi mieć nawet kontrolki). Nie bardzo mi się uśmiecha wymieniać wielfounkcyjny przełącznik (mam wersję podstawową Terra line przed FL z 2000) - przy okazji mam pytanie, czy by go wymienić, trzeba ściągać kierownicę?

[ Dodano: 2009-02-04, 11:32 ]
PS. Wałem się - oczywiście to nic nie ma wspólnego w przeciwmgielnym tylnim, tylko zapewne z światłami pozycyjnymi, tak by nie można było włączyć samych halogenów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2009, o 19:00 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Schemat jest prosty. W avensisie większość instalacji powinieneś mieć już w aucie. Co do włącznika to chyba wystarczy zdjąć osłonę wokół kierownicy a przełącznik trzyma się na dwóch śrubach. Przed i po FL najprawdopodobniej są takie same. W kostce C12 (czyli tej od przełącznika świateł) na pozycji 11 wchodzi przewód koloru czerwono-białego, przełącznik halogenów zwiera go z masą i dzięki temu załącza się przekaźnik F21 którego najprawdopodobniej nie masz. Nie masz też bezpiecznika od 15A Fr Fog więc go musisz włożyć. Resztę instalacji powinieneś mieć aż do kostek połączeniowych przy zderzakach.
jeśli jednak nie chcesz wydawać kasy na manetkę poszukaj w wiązce przewodów idących w kolumnie kierowniczej przewodu czerowono-białego (czerwony z białym paskiem), wetnij się w niego (nie musisz zupełnie odcinać, niech idzie też dalej do manteki), następnie podłącz przez przełącznik do masy.
Teraz gdzie czego szukać:
Przekaźnik:
Obrazek

Przewód już wiesz gdzie, bezpiecznik to tam gdzie wszystkie bezpieczniki wewnątrz. Kostki gdzieś w okolicach zderzaka.

Manetka:

http://www.allegro.pl/item527849048_toy ... zniki.html

tu trzeba zapytać bo zdjęcie nic nie pokazuje:
http://www.allegro.pl/item525380519_prz ... ensis.html


Myślę że więcej zabawy jest z samym zamontowaniem lamp i powinno się je jeszcze ustawić...
Daytime running light to światła do jazdy dziennej, czyli ten patent gdy światła się same włączają po uruchomieniu (Skandynawia) ale to Ciebie nie interesuje.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2009, o 19:38 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 sty 2008, o 17:45
Posty: 26
Lokalizacja: Soham
Ja zrobiłem tak : pociągłem sobie + z podświetlenia zapalniczki, bo podświetla jak włączysz światła postojowe, do zwykłego włacznika, który umiejscowiłem między regulacja lusterek a regulacją wysokości wiązki świetła (jest tam taki prostokąt). Z wyłącznika wychodziły mi dwa przewody, jeden do przekaźnika przy akumulatorze, (pociągłem nową instalacje). Fabryczną instalacje wykorzystałem właśnie po to, żeby zaświeciła mi się kontrolka na desce roździelczej. Musicie znaleść miejsce na przekaźnik F21, w moim samochodzie nie bylo przekaźnika i nie powinno
być bo miałem fabrycznie założonych przeciwmgielnych. Tutaj właśnie przydał się drugi przewód który wychodził z włacznika który zamontowałem, ten przewodzik włożyłem tam gdzie powinna być nóżka numer 3 z przekaźnika F21 (patrzcie na zdjęcia które dodał kolega anabolo), w przypadku takiego podłączenia 12v idzie na kontrolke na desce rozdzielczej ale także na fabryczne końcówki pod zderzakiem (mam nadzieje ze wiecie o które mi chodzi), w moim przypadku sa one i tak nie wykorzystywane, można je zaizolować jak ktoś chce. Troszkę się naszukałem przekaźnika F21 ale znalazłem go, moge zamieścić zdjęcia w którym miescu on się znajduje tylko, że moja Avensis ma kierownice po prawej stronie i tej strony tez jest przekaźnik (to znaczy miejsce na przekaźnik). Mam nadzieje, że mnie zrozumicie jak co to pytać, moge porobić zdjęcia jak co.

Mam już przerobioną tą instalacje bo teraz mam zrobione tak, że jak włącze długie to świecą mi przeciwmgielne, oczywiście mogą świecić długie bez przeciwmgielnych, moge normalnie włączyć p-gmielne z światłami mijania i wyłączyć wogule p-mgielne, zależy jak sobie ustawie włącznik. W nocy włączam sobie tak świecenie p-mgielnych z
długimi - włączam długie odrazu zapalają się p-mgielne, jak wyłaczam długie, p-mgielne gasną razem z długimi. Mam wtedy oświetloną cała droge daleko przedemna (długie) i pare mertów przed maska i pobocze (p-mgielne).

Ps. Z urlopu wróciłem dawno, ale zapomniałem o tym poście :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2009, o 21:34 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 985
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Wagon
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE + LPG 4gen.
bobikos napisał(a):
Schemat jest prosty.
Manetka:

Pozdrawiam


No dociągłem potem resztę schematów i wtedy wszystko się rozjaśniło (pierwszy link nie posiadał wyjaśnień) - wychodzi na to, że wystarczy pociągnąć kabel od tego przekaźnika do włącznika i z włącznika do kostki. Mam nadzieję, że przekaźnik będzie zainstalowany (przy okazji - dużo jest zabawy przy wymianie tych manetek?).

Ciekaw jestem czy w tym wariancie będize działać kontrolka na tablicy - btw, w którym miejscu się ona znajduje? Jak ostatnio wyciągałem zegary, zobaczyłem, że nie wszędzie są żaroweczki - domyślam się, że trzeba będzie je dołożyć. Włącznik zastosuje wciskany i zainstaluje tam gdzie w SOL znajduje się włącznik VSC.

adik1986 napisał(a):
. Musicie znaleść miejsce na przekaźnik F21, w moim samochodzie nie bylo przekaźnika i nie powinno
być bo miałem fabrycznie założonych przeciwmgielnych. Tutaj właśnie przydał się drugi przewód który wychodził z włacznika który zamontowałem, ten przewodzik włożyłem tam gdzie powinna być nóżka numer 3 z przekaźnika F21 (patrzcie na zdjęcia które dodał kolega anabolo),



Kolega bobikos dał właściwy schemat, gdzie znajduje się tam przekaźnik - mam nadzieję, że nie będę go musiał instalować - aczkolwiek obawiam się, że go u siebie nie widziałem... Jutro będę walczył.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2009, o 21:48 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Strasznie to wyrzeźbiłeś. Mogłeś użyć oryginalnej instalacji. Co do przekaźnika to podchodzi tam każdy prawie toyotowski, który będzie miał dwie nóżki poprzecznie i dwie podłużnie.

Obrazek
Obrazek

Tu za całe 1,8 zł
http://moto.allegro.pl/item525067891_pr ... urowy.html

Ale możecie poprosić sprzedającego żeby wam taki przysłał, zazwyczaj mają je ma kilogramy.

[ Dodano: 2009-02-04, 20:56 ]
Napisałem przecież że żeby instalacja działała musisz znaleźć w wiązce kabel czerwono-biały i go przez przełącznik zwierać do masy. Będzie wtedy wszystko działało, kontrolka i halogeny! Uwierz mi że tak będzie Ci zdecydowanie łatwiej niż próbować dojść do tego przekaźnika. Tam jest marne dojście i żeby włożyć sam przekaźnik będziesz miał problem. Sądzę że przekaźnika nie masz więc możesz sobie już go zakupić. Z wymianą manetki nie powinno być dużo zabawy, tak jak napisałem, rozkręcić obudowę, potem dwie śruby mocujące manetkę, odczepić od kostki, włożyć nową manetkę. sądzę że jest to operacja trwająca krócej niż wstawianie włącznika, ciągnięcie kabli, lutowanie itp... Popatrz na allegro na manetki tam widać jak są mocowane. Spróbuj swoją wyjąć i zobacz ile z tym pracy. I podziel się spostrzeżeniami

[ Dodano: 2009-02-04, 21:01 ]
Tu za 99 zł manetka....

http://www.allegro.pl/item537845261_prz ... ensis.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 lut 2009, o 23:16 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 985
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Wagon
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE + LPG 4gen.
Jeśli przekaźnika nie ma, do którego rzekomo jest trudny dostę to chyba mniejsyz problem - wystarczy samemu go zainstalować w wygodne miejsce.. CO do bezpiecznika - to był u mnie oryginalnie - generalnie były wszystkie bezpieczniki nawet do elementów, których nie ma w wyposażeniu w wersji standardowej... Co do tej manetki - to może wezmę ją, jeśli będzie względnie tanio - nie bardzo mi się uśmiecha tyle wydawać (i tak same halogeny niewiedizeć, czemu do tego auta są tak drogie)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lut 2009, o 00:30 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Trudne miejsce by cokolwiek tam rzeźbić, ciąć lutować itp. Samo włożenie przekaźnika nie jest trudne...
Róbcie jak chcecie, ja podaję metodą wykorzystującą oryginalną instalację, i to jest metoda wymagająca najmniej pracy i najbardziej pewna jeśli chodzi o działanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lut 2009, o 00:48 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 985
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Wagon
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE + LPG 4gen.
bobikos napisał(a):
Trudne miejsce by cokolwiek tam rzeźbić, ciąć lutować itp. Samo włożenie przekaźnika nie jest trudne...
Róbcie jak chcecie, ja podaję metodą wykorzystującą oryginalną instalację, i to jest metoda wymagająca najmniej pracy i najbardziej pewna jeśli chodzi o działanie.


Nie no spoks - dzięki za rady - pozostaje tlyko kwestia czy jest przekaźnik u mnie. Manetka nie jest dla mnie niezbędna, bo w końcu są to światła, które rzadko się włącza. Zresztą taki osobny włącznik byłby chyba nawet lepszy dla mnie, bo ostatnio w moich okolicach pełno dupków (inaczej ich nie można nazwać) jeżdzą na krótkich i halogenach przy dobrej widoczności - łatwiej byłoby się takim odwdzięczać...

A powiedz mi jedno - skoro nie miałeś przekaźnika, to czy były wtyczki pod niego?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lut 2009, o 01:23 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Ja mam halogeny, nie musiałem ich montować. Jeśli ich nie masz to nie masz zapewne przekaźnika ale w miejscu które zaznaczyłem masz miejsce na jego wetknięcie. I tyle. Potem pozostaje dorobienie włącznika i podłączenie halogenów - połączenie wtyczek. Gdyby nie to że chcesz sam dorobić włącznik a nie wymienić manetkę, to do instalacji w środku auta nie musiałbyś użyć ani lutownicy, ani izolacji, a jedyne co byłoby Ci w potrzebne to śrubokręt krzyżakowy do odkręcenia kilku śrubek. Na zewnątrz to większa zabawa (zdjęcie zderzaka).
Generalnie (chociaż nie zawsze) w Toyocie jest tak że jest instalacja a nie ma tylko elementów sterujących (włączniki, przekaźniki) oraz wykonawczych (lampy, itp..) dlatego warto wykorzystywać tę instalację bo wtedy to praca typu plug&play.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lut 2009, o 09:31 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 985
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Wagon
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE + LPG 4gen.
bobikos napisał(a):
Na zewnątrz to większa zabawa (zdjęcie zderzaka).
.


Do czego trzeba ściągać zderzak? Z wstępnych oględzin nie widziałem takiej konieczności... Mocowanie na śrubę można wykonać bezpośrednio przez otwór na zaślepkę - przynajmniej tak mi się zdaje ;)

[ Dodano: 2009-02-05, 21:46 ]
A tak poza tym to masz słuszność z tym podłączeniem włącznika bezpośrednio pod kable idące w kierownicy - dostęp jest tam tragiczny - aczkolwiek zastanwiam się nad tą manetką, bo faktycznie wymiana prozaiczna :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2009, o 14:19 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 3 cze 2007, o 19:37
Posty: 3
Lokalizacja: Warszawa
Witam

Na wstępie bardzo dziękuje za wszystkie posty związane z podłączeniem halogenów.
Mam problem ze zlokalizowaniem przekaźnika halogenów schemat poglądowy jest przejrzysty ale nie mogę znaleść kostki :-(
Zatem mam pytanie czy kostka jest za skrzynką z bezpiecznikami ? czy tą skrzynke trzeba ją demontować żeby tam się dostać ?
Bardzo będę wdzięczny za wszystkie sugestie

Pozdrawiam

_________________
Babziem


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2009, o 14:47 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Miejsce na przekaźnik jest na lewej ściance samochodu - na lewo od lewej nogi, dość głęboko. Powinien być tam już jeden przekaźnik i miejsce na drugi. Chyba że na rysunkach jest błąd, to wtedy sprawdź czy w panelu pod bezpiecznikami masz 3 przekaźniki, jeśli brakuje, to może tam należy dołożyć, bo po dokładniejszym przejrzeniu manuali jest pewna nieścisłość w oznakowaniu przekaźników. Tak więc te dwa miejsca do sprawdzenia.

[ Dodano: 2009-02-08, 14:23 ]
Powinieneś się tam dostać bez demontowania skrzynki z bezpiecznikami. Dla łatwiejszego dostępu możesz jedynie zdemontować plastik pod kierownicą, który zakrywa bezpieczniki.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2009, o 21:48 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 985
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Wagon
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE + LPG 4gen.
bobikos napisał(a):
Chyba że na rysunkach jest błąd, to wtedy sprawdź czy w panelu pod bezpiecznikami masz 3 przekaźniki, jeśli brakuje, to może tam należy dołożyć, bo po dokładniejszym przejrzeniu manuali jest pewna nieścisłość w oznakowaniu przekaźników.


U mnie trochę jest rozbieżność - bo z schematu Bobikosa wygląda jakby przekaźnik miał nóżki skierowane w stronę błotnika, natomiast u mnie idą wzdłuż. No ale to drobnostka - lokalizacja w każdym razie łatwa :)

[ Dodano: 2009-02-12, 23:09 ]
No i mam już podłączone :) Kabelkologia była łatwa i nawet nie ingerowałem lutownicą w instalację - z kostki C12 można łatwo wypiąć poszczególne styki - styku oczywiście nierozwalałem, tylko do przycisku dorobiłem wpięcie do styku, a całość zaizolowałem. Masę do przycisku podłaczyłem pod śrubę trzymającą górną osłonę nad kolumną, bezpośrednio pod stacyjką - oczywiście na oczku, żeby w razie czego też łatwo było rozłączyć. Przycisk mam tylko nieco głupkowaty z Nissana, bo załącza jak jest wyciśnięty ;)

Więcej zabawy było z montażem halogenów - o oile prawy jest łatwo przykręcić, tak z lewym jest już znacznie gorzej, ze względu na zbiornik płynu do spryskiwaczy - ale po dorobieniu klucza da się wszystko. Niestety nie miałem oryginalnych mocować do halogenów, więc musiałem trochę pokombinować wzorując się na zdjęciu. Pozostało mi jeszcze zorganizowanie jakoś zaślepek. A i przekaźniki wziąłem z allegro - w ASO zawołali 53 zł!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 mar 2009, o 20:41 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 27 sie 2008, o 19:15
Posty: 31
Lokalizacja: Białystok
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS TD Liftback
Rocznik: 1999
Silnik: 2,0 td 90KM
Witam. Mam w Avce halogeny ale od dnia zakupu nic nie działało. Z lewej strony przy kierownicy mam włącznik i ok on działa ale światła nie świecą. Na desce zapala się lampka że halogeny włączone, słyszę że przekażnik też pstryknął a światła brak???
Pomyślałem że uda mi się wymienić żarówki - dzisaj cały dzień szukałem dostępu do nich ale nic - odkręciłem z dołu samochodu z przodu pod zderzakiem plastikowe osłony i zima brak dostępu. zdjąłem zaślepki przy halogenach i coś tam widać ale żeby udało się żarówkę wymienić - nie możliwe!!! Co robić ??
Ten kto myśli że obrazki z instrukcji od Toyki pomogą wymienić żarówki Halogenowe w Toyocie Avensis 1999r TD LIFTBACK ten się grubo myli.
POMOCY co robić. Widzę że kilka osób ma HALOGENY ale oprócz rozmowy czy wstawiać czy nie wstawiać temat przeciwmgielnych jest mocno KULAWY. Może do ZRÓB TO SAM coś ktoś podrzuci - Proszę .

_________________
adambah


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2009, o 20:46 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
wykrec halogen, wymien zarowke i wkrec go ponownie
do odkrecenia bedzie potrzebny dosc dlugi i cienki srubokret

_________________
opcja SZUKAJ Twoim przyjacielem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2009, o 20:52 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 27 sie 2008, o 19:15
Posty: 31
Lokalizacja: Białystok
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS TD Liftback
Rocznik: 1999
Silnik: 2,0 td 90KM
Ale z przodu on nie ma żadnych śrubek - jak mam go odkręcić ? Próbowałem go wyciągnąć wypychając od wewnątrz pod zaślepką ale nic gdzie są te śruby którymi odkrecę Halogen??

[ Dodano: 2009-03-14, 19:55 ]
Dzisiaj jest już ciemno ale jutro zrobię fotkę żeby pokazać jak to wygląda. Bo niestety sam z tym nie poradzę. Potrzebuję wskazania gdzie dokładnie są śruby które muszę wykręcić :-)

_________________
adambah


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2009, o 20:56 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_1999_T ... _8102.html tak jak tu, musisz sie polozyc pod autem, odkrecic pokrywe chroniaca silnik od dolu i ukaze Ci sie wkret ktory trzyma halogen

_________________
opcja SZUKAJ Twoim przyjacielem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2009, o 20:57 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 27 sie 2008, o 19:15
Posty: 31
Lokalizacja: Białystok
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS TD Liftback
Rocznik: 1999
Silnik: 2,0 td 90KM
Tomek A może Ty masz jakieś zdjęcie gdzie te śruby i jak to zrobić??

_________________
adambah


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2009, o 21:01 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
mowie Ci jak ja robilem, zdjecia nie mam, usunalem je, cala operacja wykrecenia dwoch halogenow trwa ok 10 minut

_________________
opcja SZUKAJ Twoim przyjacielem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2009, o 21:02 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 27 sie 2008, o 19:15
Posty: 31
Lokalizacja: Białystok
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS TD Liftback
Rocznik: 1999
Silnik: 2,0 td 90KM
Dzisiaj już odkręcałem ale Jutro sprawdzę to jeszcze raz. Ale wydaje mi się że po odkręceniu pokrywy plastikowej silnika z dołu tam jest jeszcze pod spodem taka plastikowa zasłona na całą lampę i tego nie udało mi się zdjąć z jednej strony mocowana na zatrzask?? Czy to też mam zdjąć czy wystarczy że zdejmę plastikowe osłony z dołu?

_________________
adambah


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2009, o 21:03 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączył(a): 21 kwi 2007, o 14:03
Posty: 1419
Lokalizacja: Kielce
tylko dolna osolona, przynajmniej tak bylo w ave ktora rozkrecalem

_________________
opcja SZUKAJ Twoim przyjacielem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2009, o 21:11 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 27 sie 2008, o 19:15
Posty: 31
Lokalizacja: Białystok
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS TD Liftback
Rocznik: 1999
Silnik: 2,0 td 90KM
Ok Wielkie dzięki - jutro sprawdzę - jak mi się uda sklecę jakieś fotk.
Wielkie Dzięki
Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-03-28, 21:04 ]
zrobiłem - co prawda nie sam potrzebna pomoc - odkręciłem - śrubokręt trzeba długi to prawda fotek nie udało mi się zrobić. Za bardzo byłem zajęty wyszukaniem tej śruby a jak już się udało to o fotkach zapomniałem. Wszystko działa - żarówki
Dzięki pozdrawiam

_________________
adambah


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2009, o 03:05 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 13 lip 2008, o 21:13
Posty: 79
Lokalizacja: Grodzisk
Witam, odświeże troche stary temat.
Własnie udało mi sie nabyć komplet halogenów wraz zaslepkami do mojej AVE t22 2.0td.
Założyłem halogeny, kupiłem równiez przełącznik (manetke) od wersji z halogenami, wszystko podpięte pod orginalne wejscia zarówno tyczy sie halogenów jak i manetki.
Ale oczywiście powstał problem, po przełączeniu manetki na opcje ON halogeny nie świecą.
Czy w wersji 2.0td prawa zaślepka, od strony intercoolera powinna istnieć?
Bo halogeny mam od wersji benzynowej
W w/w temacie pisaliści cos o jakis przekaźnikach i bezpieczniakch???gdzie tego szukać?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2009, o 07:29 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2009, o 08:20
Posty: 777
Lokalizacja: Radom
Pochwały: 27
Marka: Toyota
Model: Avensis / Corolla
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 1cdftv / 3zzfe
jacek-diesel napisał(a):
Czy w wersji 2.0td prawa zaślepka, od strony intercoolera powinna istnieć?


Kolego z tego co wiem to nie ma zaślepki od strony intercoolera w żadnej wersji T22
ja też swego czasu myślałem że brakuje mi jednej zaślepki.

_________________
Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone - jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez mojej zgody jest zabronione !!!

Avensis T22 FL 2,0 D4D Czarna jak dupa szatana
Corolla E12 1,6 VVT-i Srebrna jak nie wiem co


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2009, o 13:32 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 21 cze 2007, o 12:27
Posty: 963
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Kolego czytałeś moje posty wcześniejsze? Jest opisane, rozrysowane, zaznaczone, wiesz nawet jaki przekaźnik powinien być. Bezpiecznik zaznaczony na schemacie FrFog 15A poszukaj w rozpisce bezpieczników takiego, najprawdopodobniej w środku przy lewym kolanie, tam gdzie reszta bezpieczników...Ale wg opisu kolegów powinien już tam być. Więc przekaźnika Ci brakuje. Gdybyś miał ogromny problem z dostaniem (a nie będziesz miał bo wiele samochodów ma dokładnie takie przekaźniki) to odezwij się do mnie będąc w Warszawie dam Ci taki bo mam akurat.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2009, o 01:07 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 13 lip 2008, o 21:13
Posty: 79
Lokalizacja: Grodzisk
serdeczne dzieki, jutro spróbuje cos pokombinować


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 wrz 2010, o 20:00 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 4 wrz 2010, o 12:13
Posty: 277
Lokalizacja: Warszawa / Radzymin
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 liftback
Rocznik: 2004
Silnik: 3ZZ-FE / 1.6VVTi
Jeśli taki temat był, będę wdzieczny za wskazanie linka - ja niestety nie znalazłem. Jeśli nie było, proszę o info, czy:
Czy są już poprowadzone jakieś kable? Czy trzeba coś dodatkowo (poza manetką lub włącznikiem, światłami) zamontować?

A może jest jak w Nissanie Note Visia?: z tego co wiem, tam są gotowe kable i do podłączenia potrzebne są jedynie lampy i przełacznik...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda


PayPal