Przesunięty przez: MaŁy_RaDeK 2009-03-01, 11:09 |
Licznik/prędkościomierz - zagadnienie różne |
| Autor |
Wiadomość |
adi203
Nowicjusz

Wiek: 31 Dołączył: 16 Mar 2009 Posty: 17 Postawił 1 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2009-03-20, 15:20
|
[Cytuj]
|
|
| elektrykoelrktronik, po objawach orzekł ze to na bank zegar i ze pewnie przebieg był zmieniany i ktoś coś nabruździł, teraz nie wiem co robić fachowiec bierze minimum 200 a nowy zegar można kopic za 100, ale to tez ma swoje wady zwłaszcza jak jest od anglika. |
|
|
|
|
bobikos
Zaawansowany

Pomógł: 17 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 964 Piwa: 60/9 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-21, 00:07
|
[Cytuj]
|
|
no właśnie dwa plusy będą jak jest przerwany obwód masy, pewnie na taśmie która jest na powierzchni tylnej licznika. Sprawdź czy jest przejście na pinach, między ujemnym stykiem lampki podświetlenia a pinem. Podejrzewam że na kostce od strony licznika jest kwestia przelutowania. Możesz kupić używany licznik normalnego tylko przebieg się nie będzie zgadzał, ale skoro teraz też się nie zgadza to co za różnica hehe. Jeśli masz znajomego co interesuje się troszkę elektroniką to też Ci wyszuka usterki. No ale takiego znajomego trzeba mieć... |
|
|
|
|
adi203
Nowicjusz

|
Wysłany: 2009-03-21, 22:36
|
[Cytuj]
|
|
| właśnie tu jest mała zagadka. Elektrofachowiec mówił ze tam mogą być dwa plusy, bo ta żarówka jest jakoś tak sterowana elektronicznie ze to niby normalne. tylko czemu na innych jest prawidłowo? ja się tam nie znam, możne jakiś fachowiec od elektroniki się wypowie octb? (o co tu biega?) |
|
|
|
|
bobikos
Zaawansowany

|
Wysłany: 2009-03-21, 22:44
|
[Cytuj]
|
|
no tak, ma rację, ale na żarówce świecącej powinien być spadek napięcia ok 12V przy pełnej jasności świecenia i mniejszy przy mniejszej jasności. Nie umiem Ci bardziej pomóc przez internet.
Chyba najlepiej będzie jak się odezwiesz do tomek85_85, może on będzie miał jakiś licznik na podmiankę, potem pozostaje kwestia korygowania przebiegu. |
|
|
|
|
tomek85_85
Moderator diesel killer

Pomógł: 34 razy Dołączył: 21 Kwi 2007 Posty: 1842 Piwa: 70/6 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2009-03-22, 10:59
|
[Cytuj]
|
|
bobikos ustalilismy, ze jutro poszukam licznika od wersji po fl (przed fl mam w dom) i wysle. pozwoli to wykluczyc czy wina lezy w liczniku czy moze to jakas glebsza sprawa.
powiedz mi jeszcze jedna rzecz: czy zegary z wersji przed fl podejda do wersji po fl (wiem, ze sa roznice stylistyczne, a jak z roznicami elektrycznymi) |
_________________ opcja SZUKAJ Twoim przyjacielem... |
|
|
|
|
bobikos
Zaawansowany

|
Wysłany: 2009-03-22, 11:31
|
[Cytuj]
|
|
| patrząc na schematy to jak podłączysz zegary sprzed FL to nie będą działały kontrolki od hamulca ręcznego i absu, to są jedyne różnice, a reszta pinów tak samo rozmieszczona więc powinien działać. |
|
|
|
|
tomek85_85
Moderator diesel killer

Pomógł: 34 razy Dołączył: 21 Kwi 2007 Posty: 1842 Piwa: 70/6 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2009-03-22, 11:33
|
[Cytuj]
|
|
| jak jutro wysle zegary to okolo srody - czwartku bedziemy wiedziec wiele |
_________________ opcja SZUKAJ Twoim przyjacielem... |
|
|
|
|
adi203
Nowicjusz

|
Wysłany: 2009-03-27, 17:10
|
[Cytuj]
|
|
nasza poczta kochana "zagubiła" chyba gdzieś przesyłkę bo mam piątek a jej dalej nie widać.......
[ Dodano: 2009-03-31, 11:46 ]
działa !!!!!!!! okazało sie ze panie sąsiadki trzymały licznik od piątku, bo im listonosz zostawił , niech no tylko do nich paczkę zostawi u mnie hehe , czyli teraz wiadomo ze coś nie tak z moim licznikiem, może ktoś się zaoferuje go zbadać? nie działa tylko jak to ktoś przewidywał lampka od absu i ręcznego (licznik jest prze FL a ja mam avke po FL) , ciekawostka lampka od ręcznego działa odwrotnie tzn pali sie jak jest nie zaciągnięty i nie pali jak jest. dziwne?!?
[ Dodano: 2009-04-03, 16:36 ]
kolejna ciekawa informacja, zegar który nie działał działa ( sprawdzał go spec) natomiast nie działa tylko w moim aucie, to dopiero można się zdziwić? Mam drugi zegar wstawiony z auta przed FL i on działa na natomiast oryginalny nie? chciałem go naprawić ale się okazuje ze nie w nim problem. To na Boga w czym? Już zaczynam wątpić w swoja Toyotę , przepraszam zaczynam bluźnić.... Czy ktoś się podejmie coś wymyślić?
[ Dodano: 2009-04-07, 18:12 ]
zamatowałem zegar po przeglądzie u elektryka i Alleluja działa !!!!!!! nic nie rozumiem bo on twierdził ze nic nie naprawiał nawet zeta nie wziął...bywa |
|
|
|
|
boro
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-05-04, 17:16 nie dziala predkościomierz w toyocie avensis d4d
|
[Cytuj]
|
|
| od niedawna w mojej avensisce drga skazówka od prędkościomierza a juz od wczoraj wskazuje tylko 0km/h i czasem drgnie ale tylko czasm zna ktoś przyczynę awari i jak ja usunąć dzieki i pozdrawiam |
|
|
|
|
gerat
Stara się...

Wiek: 50 Dołączył: 23 Lip 2007 Posty: 38 Piwa: 2/4 Skąd: Kozienice
|
Wysłany: 2010-07-29, 20:16 Re: nie dziala predkościomierz w toyocie avensis d4d
|
[Cytuj]
|
|
| boro napisał/a: | | od niedawna w mojej avensisce drga skazówka od prędkościomierza a juz od wczoraj wskazuje tylko 0km/h i czasem drgnie ale tylko czasm zna ktoś przyczynę awari i jak ja usunąć dzieki i pozdrawiam |
Zobacz mój post na początku tematu. Mogły się rozwalić plastikowe ząbki w impulsatorze prędkości. Znajduje się na skrzyni biegów, od strony kabiny i jest przymocowany na jedną śrubkę, którą można odkręcić kluczem nasadowym 10. Najpierw jednak trzeba zdemontować filtr powietrza, rurę do turbiny, zdjąć wtyczkę i się trochę pomęczyć (niewygodne dojście). Zębatka ma oznaczenie 32 i 27 umieszczone naprzeciwko siebie na spodzie. Przy montażu impulsatora z nową zębatką trzeba uważać, żeby do końca go włożyć (prawdopodobnie należy pokręcać kołem na 4-tym biegu, żeby zębatka wskoczyła na swoje miejsce). |
|
|
|
|
|
|