|
Problem z napelnieniem klimatyzacji |
| Autor |
Wiadomość |
Radekk
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-05-24, 12:39 Problem z napelnieniem klimatyzacji
|
[Cytuj]
|
|
| Witam.Mam problem z napelnieniem klimatyzacji a mianowicie powinno wejsc gazu okolo 450 a wchodzi 300 i koniec agregat sie nie wlacza ,w tym miejscu powiem ze auto bylo naprawiane i stalo kilka miesiecy bez gazu .Moje pytanie jest czy zeby napelnic klimatyzacje potrzeba podlaczyc pod komputer sterujacy zeby uruchomic zawor bo jak wiadomo inaczej jak w starych samochodach rusza tu sprezarka klimatyzacji.Moj mechanik zastanawia sie nad wymiana zaworu w sprezarce ktory urochamia sprezarke ale trzeba rozebrac caly przod a wiec moze ktos mial poodbny problem i bedzie wiedziec .Z gory dziekuje za odpowiedz. |
|
|
|
|
Shotgun
Nowicjusz

Dołączył: 25 Sty 2010 Posty: 25 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Zawiercie
|
Wysłany: 2010-05-24, 13:52
|
[Cytuj]
|
|
powiem tak
po zakupie w zimie autka pojechałem nabić klimkę ja się tylko cieplej zrobiło około 7 stop. podłączył pod kompa wypompował to co było w środku robił próbę szczelności i sie wtedy okazalo że jest nieszczelna. autko stało około 6 miesięcy nie ruszane przed moim zakupem. pojechałem do fachowca który "debil" stwierdził że jest sprężarka zatarta to mówię naprawiaj okazało się później że jest ok i że jest na jednym pasku to jak mógł przekręcić ja ręką ale to nic jednak nieszczelności były na przewodach.
powiem tak w modelach t25 bo się domyślam że masz taką jest sprężarka innej generacji właśnie na jednym pasku i ona się kręci cały czas z silnikiem a reguluje ją zawór elektroniczny. moja rada najpierw sprawdź szczelność klimki a dopiero nabijaj bo może maszyna się zacjina bo ciśnienie w układzie gdzieś ucieka i dlatego nie chce jej do końca nabić.
pozdro |
|
|
|
|
kamyk
Zaawansowany

Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 972 Otrzymał 30 piw(a) Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2010-05-24, 16:51
|
[Cytuj]
|
|
| Radekk napisał/a: | | Moje pytanie jest czy zeby napelnic klimatyzacje potrzeba podlaczyc pod komputer sterujacy zeby uruchomic zawor |
nie nie trzeba
uklad klimatyzacji dziala tak samo w kazdym aucie niezaleznie od rocznika
zajedz do speca od klimy takiego co zna zasade dzialania a nie zakupil skrzynke na kolkach i mysle ze poradzi sobie z tematem... |
|
|
|
|
Shotgun
Nowicjusz

Dołączył: 25 Sty 2010 Posty: 25 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Zawiercie
|
Wysłany: 2010-05-24, 19:59
|
[Cytuj]
|
|
kamyk, kolego mylisz się nie działa tak samo w każdym aucie niestety w starszych modelach jest napędzany osobnym paskiem i w momencie wyłączenia klimy nie kręci się sprężarka a w nowszych już są na jednym pasku i klimę reguluje elektrozawór dlatego przeglądy klimki powinno się robić co najmniej raz w roku żeby czasami nie brakło smaru bo wtedy szlak trafi sprężarkę.
trzeba przede wszystkim sprawdzić szczelność a później jak wyjdzie że jest ok szukać innej przyczyny.
pozdro |
|
|
|
|
kamyk
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-05-24, 20:37
|
[Cytuj]
|
|
nie nie myle sie zasada dzialania klimy jest taka sama....
po to jest czujnik zeby sprezarka nie wlaczala sie jak uklad jest pusty( zbyt niskie cisnienie) czy sprezarka jest na osobnym pasku nie ma nic do rzeczy... pasek swoje a sprezarka swoje... do tego jest sprzeglo ktore zalancza sprezarke...a tu auto po naprawie i uklad szczelny
pozdro! |
|
|
|
|
bobikos
Zaawansowany

Pomógł: 17 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 964 Piwa: 60/9 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-05-24, 21:41
|
[Cytuj]
|
|
dokładnie. Kółko się zawsze kręci w sprężarce, tyle tylko że cyklicznie sprężarka jest dołączana do tego kółka za pomocą sprzęgła elektromagnetycznego i to nawet można wyczuć. Koledze ktoś tzw. kitu nawciskał. Pewno fachowiec jakiś. I nie smaru tylko oleju i moim zdaniem nie trzeba co roku robić jeśli się nie rozszczelniła. Trzeba natomiast raz na jakiś czas uruchomić klimę by się sprężarka przesmarowała. I od razu dodam że nieprawdą jest że w zimę klimatyzacja nie działa.
Do Radekk:
Czy gość od klimy to chociaż dwa węże podłącza do napełniania? Sytuacja dość dziwna że nie może napełnić odpowiednio układu. |
|
|
|
|
Radekk
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-05-24, 22:05
|
[Cytuj]
|
|
| Widze ze dyskusja zeszla na inny tor a wiec ponawiam pytanie jak w temacie na poczatku.Dodam ze klimatyzacje napelniala mi osoba co mysli a nie tylko uzywa maszyny do napelnienia. |
|
|
|
|
kamyk
Zaawansowany

|
Wysłany: 2010-05-24, 22:17
|
[Cytuj]
|
|
| Radekk napisał/a: | | czy zeby napelnic klimatyzacje potrzeba podlaczyc pod komputer sterujacy zeby uruchomic zawor |
nie nie trzeba |
|
|
|
|
agentwp
Stara się...

|
Wysłany: 2010-06-10, 09:21
|
[Cytuj]
|
|
| Radekk Ale jak facet najpierw wszystko wyssa (olej + czynnik) a potem maszynka wytwarza próżnię i potem nabija to jak się coś może nie zmieścić? U mnie jest norma czynnika 440 gram +/- 30g. Poprosiłem faceta żeby mi nabił 470 gram (na dłużej starczy) i to nie był żaden problem. Jeśli facet znałby się na rzeczy to nie musiałbyś pytać na forum czemu się nie mieści. Jedź do innego.Mi jeszcze powiedział na pytanie o wymianę osuszacza że powinno sie co dwa lata ale nie wszyscy sie do tego stosują i często jest ok. Za to koniecznie trzeba wymienić po rozszczelnieniu klimy bo on zaraz wciągnie wilgoć z powietrza i jest do niczego. Mówił że w Toyocie się łatwo wymienia bo jest jakiś wkład i nie kosztuje to fortuny. |
|
|
|
|
mechochwat
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-06-10, 13:45
|
[Cytuj]
|
|
| bobikos napisał/a: | | I od razu dodam że nieprawdą jest że w zimę klimatyzacja nie działa. |
Troche nie do końca. Poniżej kilku stopni poniżej 0- nie pamiętam dokładnie ile ale cos koło -9 (Ave 1.6 T22) klima u mnie się nie załącza. najpierw myslałem, ze sie zapsuła ale jak wjechałem do ciepłego garażu po minutce sie właczyła. Test robiłem kilkukrotnie przy mrozach po -20 stopni i zawsze to samo.
PZDR |
|
|
|
|
g4cek
Coś wie...

Wiek: 26 Dołączył: 08 Mar 2010 Posty: 181 Piwa: 3/2 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-06-23, 10:27
|
[Cytuj]
|
|
Witam,
Widzę że kilka postów wyżej ktoś napisał ile mieści się tego płynu od klimy ale nie wiem w jakim modelu, więc może ktoś mi pomoże: Ile mieści się w ave t25 1.8 vvt-i tego płynu od klimy aby wszystko działało dobrze? |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
lutek
Stara się...

Dołączył: 02 Kwi 2009 Posty: 54 Postawił 1 piw(a) Skąd: zambrów
|
Wysłany: 2010-06-23, 12:11
|
[Cytuj]
|
|
| Owórz maskę....na jej górnej krawędzi masz naklejkę informacyjną o ilości czynnika jaka wchodzi.U mnie w 2.0 benzyna z tego co pamietam 420 + - 30gr. |
|
|
|
|
marecki_wawa
Stara się...

Wiek: 33 Dołączył: 09 Lis 2009 Posty: 42 Piwa: 3/12 Skąd: WARSZAWA
|
Wysłany: 2010-06-23, 12:36
|
[Cytuj]
|
|
| lutek napisał/a: | | Owórz maskę....na jej górnej krawędzi masz naklejkę informacyjną o ilości czynnika jaka wchodzi. |
Dobrze Ci napisał.
Ja parę dni temu zmieniałem gaz u siebie, a mam T25 z silnikiem 2.0 benzyna i gość mi nabił 470g, bo miałem napisane na naklejce 440g +/- 30g.
Przy okazji polecam zrobić ozonowanie |
_________________ Nawet papier toaletowy wie, że trzeba się rozwijać |
|
|
|
|
agentwp
Stara się...

|
Wysłany: 2010-06-23, 13:26
|
[Cytuj]
|
|
| 440 +/- 30 jest u mnie w T25 2.0 D4D 116 KM. Jest w opisie zresztą pod nazwą użytkownika. |
|
|
|
|
g4cek
Coś wie...

Wiek: 26 Dołączył: 08 Mar 2010 Posty: 181 Piwa: 3/2 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-06-23, 16:46
|
[Cytuj]
|
|
| To ja będę pewnie miał to samo ale sprawdzę dziękuję za odpowiedź |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
tom2031
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-06-28, 15:53
|
[Cytuj]
|
|
witam
szukałem w mojej avce i nie mam naklejki o ilości czynnika w klimie tak więc proszę aby ktoś kto posiada avkę kombi T22 2.0 tdsl silnik bodajrze 2C-TE o sprawdzenie naklejki i napisanie ile powinno być czynnika bo mam jakieś problemy jakoś słabo chłodzi mi ta klima znajomy ma sprzęt do nabijania i prubował ale po podłączeniu powiedział iż ciśnienie jest dobre troszke nabił i musiał upuścić bo za dużo i rozłączało klimę ....ja sie nie znam na tym a on nie miał wagi ,,,dziś zdobył wagę tylko kazał się dowiedzieć ile powinno być
nie wiem załączam klimę i czuć że leci chłodniejsze ale wydaje mi się że powinno być mroźne to tak po laicku avkę mam od roku i o ile dobrze pamiętam w tamtym roku musiałem wyłączać podczas jazdy bo marzłem w aucie a teraz klima cały czas włączona i mogło by być chłodniej
[ Dodano: 2010-06-28, 16:26 ]
wyczytałem że w t22 tylko benzynowy silnik powinno być 450g czynnika chłodzącego czy we wszystkich t22 jest tyle samo???????????
[ Dodano: 2010-06-28, 16:49 ]
z tego co czytam oznacza że we wszystkich T22 jest min 410g max 490g
i dalej co czytam to przyczyna może leżeć w czynniku może być go za dużo bo raczej zamało nie kolega nabił tak dużo że klima po kilku sekundach się wyłączyła o ile dobrze pamiętam mówił że skraplacz nie wyrabia czy jakoś tak więc troche upuścił i wniosek mój po lekturze jest taki aby spuścić wsio i nabić wagowo od nowa tak więc chyba niepotrzebnie pisałem
prosze o wykasowanie
pozdrawiam |
|
|
|
|
wrc
Spamer Fryzjer

Pomógł: 52 razy Wiek: 30 Dołączył: 16 Lis 2007 Posty: 4729 Piwa: 219/271 Skąd: FSW/SchwäbischHall
|
Wysłany: 2010-06-28, 20:28
|
[Cytuj]
|
|
| tom2031 napisał/a: | [ Dodano: 2010-06-28, 16:49 ]
z tego co czytam oznacza że we wszystkich T22 jest min 410g max 490g | tez tak pamietam, i tak zlec napelnic, wielu flachowcow nie moze uwierzyc ze t22 wagon to taki duzy kredens a tak maly ma uklad klimatyzacyjny, i laduja bez sensu wiecej czynnika |
|
|
kondziorek3
Nowicjusz

Dołączył: 22 Cze 2010 Posty: 26 Postawił 1 piw(a) Skąd: rawicz
|
Wysłany: 2010-07-10, 00:26
|
[Cytuj]
|
|
| mam prośbe moja avensis niema czujnika klimy ktos chyba zapierdzielil a z tego powodu nie bede miał klimy w te goraczki chciałem kupic w serwisie ale 600zł chyba ich pogieło pomyslalem i allegro zostało ale nikt nie wie czy bedzie pasowac bo duzo jest od 2.0d4d a ja mam 2.2 150KM I CZY KTOS SIE ORIENTUJE CZY BEDZIE PASOWAC OD 2.O A MOZE KTOS KTO MA 2.2D4D PODA MI NUMER TEGO CZUJNIKA I WTEDY BEDZIE ŁATWIEJ |
|
|
|
|
Backonik
Zaawansowany Czepiacz

Pomógł: 14 razy Wiek: 28 Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 928 Piwa: 81/132 Skąd: Police / Szczecin
|
Wysłany: 2010-07-10, 00:28
|
[Cytuj]
|
|
| Sprawdź na Toyodiy.com |
_________________  |
|
|
|
|
kondziorek3
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-07-10, 00:34
|
[Cytuj]
|
|
| Backonik napisał/a: | | Sprawdź na Toyodiy.com |
ale czy to jest in poland bo jak nie to ciezko bedzie u mnie z tym |
|
|
|
|
kamyk
Zaawansowany

|
|
|
|
|
kondziorek3
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-07-10, 23:29
|
[Cytuj]
|
|
| kamyk napisał/a: | http://www.toyodiy.com/pa...WFGXW_8718.html
wyglad na to ze to jest to samo |
no właśnie kolego to jest to ma może ktoś cos takiego? |
|
|
|
|
kondziorek3
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-07-10, 23:30
|
[Cytuj]
|
|
| 88704-05360 to pdobbno jest ten numer |
|
|
|
|
kondziorek3
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-07-12, 15:18
|
[Cytuj]
|
|
| czy ktos sie moze orientuje czy taki czujnik (on jest na gwint wkrecany w rurrke od klimy) bedzie pasował od benzyny do diesla czy różnia sie czyms te czujniki.albo nawet od diesla 2.0 d4d bo ja mam 2.2 i pytanie czy sie czyms róznia bo nie mam na wzór |
|
|
|
|
gerat
Stara się...

Wiek: 50 Dołączył: 23 Lip 2007 Posty: 38 Piwa: 2/4 Skąd: Kozienice
|
Wysłany: 2010-07-21, 21:45
|
[Cytuj]
|
|
Witam serdecznie
Mam AVE 22 d4d z 2001r, Czy ktoś z Szanownych kolegów mógłby podać konkretne ciśnienia czynnika chłodniczego (HCF 134a) po stronie niskiej i wysokiej. U mnie na manometrach zjechali do 0,28 Pa na niskim i do 10 Pa na wysokim. Wtedy Klima zaskoczyła i zaczęła normalnie pracować. Niestety po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika znowu zaczęła mrugać i nie załączać sprężarki :( . Pojeżdżę ze dwa dni (może się unormuje) i będę chciał jeszcze zjechać z ciśnieniami. |
|
|
|
|
gerat
Stara się...

|
Wysłany: 2010-07-25, 19:40
|
[Cytuj]
|
|
Sory za poprzedni tekst. Te jednostki, które napisałem z pamięci są całkowicie bez sensu. A wartości prawidłowe są podane na czujniku(PRESOSTAT). Można je odczytać ze zdjęcia: http://allegro.pl/item110...tat_toyota.html
Wystarczy tylko podpiąć zegary i sprawdzić, jakie mamy ciśnienia i w razie potrzeby je skorygować. Jeżeli ciśnienia są w porządku to albo padł czujnik, albo trzeba szukać przyczyny gdzie indziej. W związku z tym mam parę pytań:
1. Czy układ posiada zawór zwrotny pozwalający na wymianę presostatu bez straty czynnika chłodzącego?
2. Czy jest możliwa fizycznie wymiana na presostat jak niżej w przypadku, Gdy ciśnienie czynnika w układzie będzie za duże (chodzi mi o możliwość otrzymania porządnego chłodku w AVE)
http://allegro.pl/item115...honda_nowy.html
Rano, jak odpalam samochód, przez 15 minut klima działa wspaniale potem wchodzi w tryb awaryjny i kicha. |
|
|
|
|
gerat
Stara się...

|
Wysłany: 2010-07-29, 19:45
|
[Cytuj]
|
|
Chyba zmienię nicka na Przepraszalski:). Oba presostaty pokazane na linkach są identyczne. Tylko na drugim jest źle wykonane zdjęcie. Na razie klima pracuje mi prawidłowo. Już opisuję co zrobiłem:
1. Nabiłem w zakładzie 450 g czynnika chłodzącego HFC 134a.
2. Zdjąłem plastik pod maską i atrapę, żeby odsłonić parownik (chyba)
3. Popryskałem go środkiem do usuwania kamienia i brudu, odczekałem chwilę i spłukałem wodą pod ciśnieniem.
To wszystko.
Proponuję spróbować, na pewno nie zaszkodzi:). |
|
|
|
|
|
|