Przesunięty przez: MaŁy_RaDeK 2009-02-20, 18:19 |
podciąganie ręcznego |
| Autor |
Wiadomość |
PrYmEK
Coś wie...

Pomógł: 1 raz Wiek: 21 Dołączył: 13 Gru 2008 Posty: 266 Piwa: 17/13 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-02-11, 23:30 podciąganie ręcznego
|
[Cytuj]
|
|
| ręczny mi łapie trochę za wysoko i chciałem go troszkę podciągnąć. z tego co się zorientowałem to muszę chyba cały tunel środkowy wymontować bo tą małą klapka od strony kierowcy wiele nie zdziałam. Pytanie brzmi... czy tam gdzies w tym tunelu jest jakis mechanizm do naciągania linki ? bo slyszalem ze można calą dźwignie przesunąć jakoś do przodu podciągając przy tym hamulec. |
| Ostatnio zmieniony przez wrc 2010-02-11, 18:39, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
wojtekd3
Mistrz

Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 1082 Piwa: 48/41 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2009-02-12, 08:37
|
[Cytuj]
|
|
| Jest mechanizm. Widziałem jak mechanik dostał się do niego po odkręceniu jedynie klapki od strony fotela kierowcy. Niewygodnie było, ale dał sobie radę. |
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): PrYmEK |
 |
franklin1978
Coś wie...

Pomógł: 1 raz Wiek: 31 Dołączył: 19 Lip 2008 Posty: 257 Piwa: 23/16 Skąd: Pruszków
|
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
 |
charlie_spooki
Coś wie...

Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 277 Piwa: 14/11 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2009-02-12, 09:17
|
[Cytuj]
|
|
Sam regulowałem już raz ręczny bo był za luźny.
Jest śruba, którą można podciągnąć linkę (nic trudnego).
Najwygodniej jest odkręcić tunel - to też nie jest strasznie skomplikowane.
Przez ten mały otwór to może być ciężko, chyba, że masz jakieś bardzo zmyślne narzędzia.
Mnie demontaz tunelu na tyle, aby się dostać do śruby zajął jakieś 10 min max.
Potem robisz kilka obrotów śrubą (palcami) i składasz wszystko z powrotem.
Powodzenia. |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
 |
ofik
Stara się...

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 83 Piwa: 2/3 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2009-02-12, 10:01
|
[Cytuj]
|
|
| Czy w T25 reguluje się to podobnie? |
_________________  |
|
|
|
|
luk__
Coś wie...

Pomógł: 19 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 489 Piwa: 57/24 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2009-02-12, 12:29
|
[Cytuj]
|
|
Ręczny reguluje się ale nie na lince. Jest regulacja na szczękach i tylko taka, jeżeli chcecie mieć poprawnie wyregulowany hamulec. Trzeba ściągnąć koło, w tarczy hamulcowej jest zaślepka, przez którą podkręcamy rozpierak ręcznego.
Macie to na schemacie, zaślepka 42491.
http://www.toyodiy.com/pa...EMNYW_4102.html
pozdr. |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): PrYmEK, ofik |
 |
ofik
Stara się...

|
Wysłany: 2009-02-12, 20:53
|
[Cytuj]
|
|
| Dzięki za podpowiedz. W sobotę spróbuję to sprawdzić w praktyce. Oczywiście piwko postawione. |
_________________  |
|
|
|
|
Bolkowaty
Nowicjusz

Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 10 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Kędz-Koźle
|
Wysłany: 2009-02-13, 17:52
|
[Cytuj]
|
|
| ofik napisał/a: | | Czy w T25 reguluje się to podobnie? |
Witam.
W T25 kombi regulowałem wysokość ustawienia rączki hamulca ręcznego śrubą regulacyjną ,która znajduje się w tunelu.Musisz zdjąć część plastiku z fartuchem osłaniającym drążek zmiany biegów (energicznie szarpiąc zdejmiesz ją,gdyż mocowana jest na zatrzaskach).Pod nią znajdują się dwie śrubeczki mocujące drugą część osłony tunelu pod którą na końcówce linki znajduje się śruba regulacyjna.Proste i nieskomplikowane.Powodzenia. |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 2 piw(a): ofik, Steel |
 |
ofik
Stara się...

|
Wysłany: 2009-02-13, 21:07
|
[Cytuj]
|
|
Dzięki wielkie Bolkowaty. Twój sposób wydaje się prostrzy, więc zacznę od tunelu.
[ Dodano: 2009-02-14, 15:11 ]
I już zrobione. Cała operacja zajęła jakieś 15-20 minut, więc jeszcze raz dzięki Bolkowaty. No i oczywiście "na zdrowie" |
_________________  |
|
|
|
|
Pawel2002
Nowicjusz

|
Wysłany: 2009-02-20, 19:14 [T25] hamulec ręczny
|
[Cytuj]
|
|
Witam!!!
Czy linka jest w całości czy też na każde koło osobno?
Pozdrawiam! |
| Ostatnio zmieniony przez tomek85_85 2009-02-20, 19:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tomek85_85
Moderator diesel killer

Pomógł: 34 razy Dołączył: 21 Kwi 2007 Posty: 1842 Piwa: 70/6 Skąd: Kielce
|
|
|
|
|
Comet
Coś wie...

Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2008 Posty: 330 Piwa: 19/4 Skąd: LRY
|
Wysłany: 2009-03-02, 21:25
|
[Cytuj]
|
|
| luk__ napisał/a: | Ręczny reguluje się ale nie na lince. Jest regulacja na szczękach i tylko taka, jeżeli chcecie mieć poprawnie wyregulowany hamulec. Trzeba ściągnąć koło, w tarczy hamulcowej jest zaślepka, przez którą podkręcamy rozpierak ręcznego.
Macie to na schemacie, zaślepka 42491.
http://www.toyodiy.com/pa...EMNYW_4102.html
pozdr. |
Mozesz to opisać dokładniej?? Zaslepkę się wykręca czy jakoś wyciąga?? na jakiej zaszadzie odbywa sie regulacja i w którą stronę, no i po czym poznać ,że jest juz ok. |
|
|
|
|
luk__
Coś wie...

Pomógł: 19 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 489 Piwa: 57/24 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2009-03-02, 22:57
|
[Cytuj]
|
|
Zaślepkę wyciągasz czym chcesz, palcami, śrubokrętem itp, jest gumowa, tylko wciśnięta. Regulacja odbywa się przez "wydłużanie-skracanie" rozpieraka, który znajduje się między szczękami. To skomplikowanie brzmi, ale jest proste jak drut. Ściągniesz koło to sam się zorientujesz co i jak. Zepsuć tam nie ma co i nie ma jak. Podkręcasz do momentu, aż koło będzie lekko ocierać o szczęki, będziesz słyszał lekki szum. Zresztą, w trakcie regulacji, możesz sprawdzać efekt pracy zaciągając ręczny, widzisz ile "poszedł" w dół. Dzięki regulacji na rozpieraku masz pewność, że prawe i lewe koło masz podciągnięte niezależnie, że nic nie będzie trzymać sztucznie szczęk, oraz w przypadku konieczności ściągnięcia tarcz hamulcowych nie masz z tym problemu.
pozdr. |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Comet |
 |
Comet
Coś wie...

Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2008 Posty: 330 Piwa: 19/4 Skąd: LRY
|
Wysłany: 2009-03-03, 22:22
|
[Cytuj]
|
|
| Ok, dzięki za inf, browarek dla Ciebie. |
_________________ Szukasz nowej części - zapytaj, może będę mógł pomóc..... |
|
|
|
|
uglook
Stara się...

Wiek: 32 Dołączył: 21 Lut 2009 Posty: 33 Postawił 1 piw(a) Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2010-02-08, 11:35
|
[Cytuj]
|
|
| Pozwolę sobie odświeżyć temat. Po wymianie szczęk pedał hamulca miałem troszkę miękki i ręczny brał bardzo wysoko. Postanowiłem troszkę podciągnąć. Niestety nie znalazłem otworu do regulacji więc musiałem ściągnąć bębny i wyregulowałem tak żeby bęben wszedł z jak największym oporem. Po tym zabiegu pedał hamulca jest ok ale ręczny dalej bierze przy samym końcu. Ma ktoś jakiś pomysł na ten problem? Ja już nie mam siły myśleć bo garażu nie mam i wszystkie te zabiegi przeprowadzałem przy 10 stopniowym mrozie... |
_________________  |
|
|
|
|
charlie_spooki
Coś wie...

Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 277 Piwa: 14/11 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2010-02-08, 12:00
|
[Cytuj]
|
|
| uglook napisał/a: | | Pozwolę sobie odświeżyć temat. Po wymianie szczęk pedał hamulca miałem troszkę miękki i ręczny brał bardzo wysoko. Postanowiłem troszkę podciągnąć. Niestety nie znalazłem otworu do regulacji więc musiałem ściągnąć bębny i wyregulowałem tak żeby bęben wszedł z jak największym oporem. Po tym zabiegu pedał hamulca jest ok ale ręczny dalej bierze przy samym końcu. Ma ktoś jakiś pomysł na ten problem? Ja już nie mam siły myśleć bo garażu nie mam i wszystkie te zabiegi przeprowadzałem przy 10 stopniowym mrozie... |
A próbowałeś regulacji w tunelu środkowym? Z poprzedniej dyskusji na forum wynikało, że lepiej wszystko wyregulować w bębnach,
ale jeśli linka jest wyciągnięta to można przy rączce ręcznego w tunelu pokręcić śrubą. Jak masz zwinne palce to można to zrobić bez demontażu i sprawdzić. |
|
|
|
|
gordon727
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-03-24, 20:59
|
[Cytuj]
|
|
| ofik napisał/a: | | Czy w T25 reguluje się to podobnie? |
Witam Wszystkich właścicieli Avek. Posiadam T25 wersja Wagon 2005r 116 KM i miałem problemy z ręcznym tj. ręczny brał bardzo wysoko i na stromym wzniesieniu po jego zaciągnięciu samochód sie cofał . Po przeczytaniu wszystkich postów, faktycznie regulacja ręcznego znajduje się w tylnich kołach. Po ich ściągnięciu jest tam gumowa zaślepka , którą się ściąga , przekręca się bęben z otworem w dolne położenie i należy wyrególwać ropieraki . Podkręcamy tak aby nie można było obrócić bębnem a następnie popuszcamy tak aby czuć było lekki opór. Faktycznie działa i mam ręczny jak się należy . Miałem możliwość skorzystania z hydraulicznego podnośnika co ułatwiło robotę ok. 10 minut |
_________________ Skoczek |
|
|
|
|
kamyk
Zaawansowany

Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 972 Otrzymał 30 piw(a) Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2010-03-24, 22:38
|
[Cytuj]
|
|
| dodam tylko ze to samo tylko w druga strone krecimy jak chcemy zdjac tarczobebny..... |
|
|
|
|
|
|