|
róznice w odległosci karoserii a koła |
| Autor |
Wiadomość |
przemeksw
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-02-07, 13:55 róznice w odległosci karoserii a koła
|
[Cytuj]
|
|
Witam
Ostatnio zauważyłem że w mojej ave t21fl 2001r odległość prawego koła (mierzone palcami opona-karoseria w poziomie ) jest różnica ok 0,5cm w stosunku do lewego koła. Co może być przyczyną tego stanu. Dodam że auto jedzie prosto nie ma objawów ściągania auta, auto jedzie prosto bez drżenia kierownicą, również kierownica nawet przy 100km puszczona nie jest ściągana. Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to jakieś 10k km temu wymieniałem tarcze i znowu zaczynają bić przy hamowaniu (czy to może być powodem ?)
Co może być uszkodzone, może jakaś regulacja ? |
| Ostatnio zmieniony przez wrc 2010-02-07, 21:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Schwefel
Guru Loża szyderców

Pomógł: 19 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 2352 Piwa: 112/81 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-07, 16:06
|
[Cytuj]
|
|
To, że tarcze biją jest zupełnie normalne w tym modelu. Problem czasami znika po zakupie tarcz poza ASO.
Te pół centymetra może świadczyć o powypadkowej przeszłości. |
|
|
przemeksw
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-02-07, 16:22
|
[Cytuj]
|
|
No właśnie też myślałem tak, ale przy zakupie objechałem cały samochód czujnikiem lakieru - wszystko w normie, pozatym mam znajomka w aso toyoty który oglądał to autko na podnośniku i mówił że nie widać żeby było coś walnięte.
Czy takie coś mogło powstać na skutek głębokiej dziury w jezdni, bądź krawężnika ?
Jeśli nawet jest coś walnięte to co to może być ?
= wahacz ?
| Schwefel napisał/a: | To, że tarcze biją jest zupełnie normalne w tym modelu. Problem czasami znika po zakupie tarcz poza ASO.
Te pół centymetra może świadczyć o powypadkowej przeszłości. |
|
|
|
|
|
wrc
Spamer Fryzjer

Pomógł: 53 razy Wiek: 30 Dołączył: 16 Lis 2007 Posty: 4765 Piwa: 220/276 Skąd: FSW/SchwäbischHall
|
Wysłany: 2010-02-07, 21:20
|
[Cytuj]
|
|
temat moze dotyczyc zawieszenia a nie wynikac z wypadkowosci auta, proponuje zaczac od dokladnego pomiaru wszystkich parametrow w dobrym warsztacie
drzace kola/kolo kierownicy maja juz swoj watek, wiec tam poszukaj wiecej informacji
pozdr |
|
|
solonyone
Coś wie...

Wiek: 27 Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 271 Piwa: 43/29 Skąd: Komorniki
|
|
|
|
|
Jaqb
Stara się...

|
Wysłany: 2010-02-09, 11:26 Re: róznice w odległosci karoserii a koła
|
[Cytuj]
|
|
| przemeksw napisał/a: | | mierzone palcami opona-karoseria w poziomie |
| przemeksw napisał/a: | | Co może być uszkodzone, może jakaś regulacja ? |
Uszkodzona jest jedynie "metoda pomiarowa" ;)
Pojedź na ścieżkę diagnostyczną z pomiarem geometrii i punktów charakterystycznych nadwozia. Zapłacisz 200 zł za święty spokój i wyregulowane podwozie. |
_________________ Pozdrawiam,
Kuba
AZT250L-AWMGHW
209/FG01 |
|
|
|
|
silwek
Stara się...

Wiek: 21 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 43 Piwa: 13/6 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 2010-02-09, 12:09
|
[Cytuj]
|
|
ja stawiam na to ze w przeszlosci samochod byl w bardzo bliskim kontakcie z innym |
|
|
|
|
kogut
Coś wie...

Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 132 Piwa: 2/1 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2010-02-09, 23:20
|
[Cytuj]
|
|
| Może amortyzator zamarzł i go trzyma spotkałem się z takimi przypadkami. |
|
|
|
|
Portal
Moderator

Pomógł: 10 razy Wiek: 30 Dołączył: 28 Lut 2007 Posty: 2746 Piwa: 101/160 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-09, 23:25
|
[Cytuj]
|
|
| kogut napisał/a: | | Może amortyzator zamarzł i go trzyma spotkałem się z takimi przypadkami. |
No, jak ostatnio w Pandzie mojej żony zamarzł jeden, to było ładnych kilka cm różnicy. Ale wtedy jeździ się jak gokartem (tak - wystarczy że zamarznie jeden!), więc to by było wyraźnie odczuwalne. |
|
|
|
|
japmot05
Nowicjusz

|
Wysłany: 2010-02-15, 21:03
|
[Cytuj]
|
|
| Pojedz na badanie geometrii, jesli byl bity to to moze wyniki to pokaza sama zbieznosc to nie wszystko oprócz tego jest jeszcze kąt (PK) pochylenia koła (nieregulowany) i kąt (WSZ) wyprzedzenia sworznia zwrotnicy( nieregulowany ) ale to nie musi byc przyczyna. |
|
|
|
|
kamyk
Zaawansowany

Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 991 Otrzymał 31 piw(a) Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2010-02-15, 21:38
|
[Cytuj]
|
|
| ja mysle ze jest to szukanie dziury w calym.... a moze opony maja rozne wysokosci nie wspominajac o cisnieniu.... |
|
|
|
|
wtom
Zaawansowany

Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 29 Gru 2008 Posty: 788 Piwa: 41/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-02-18, 06:51 Re: róznice w odległosci karoserii a koła
|
[Cytuj]
|
|
| przemeksw napisał/a: | Witam
Ostatnio zauważyłem że w mojej ave t21fl 2001r odległość prawego koła (mierzone palcami opona-karoseria w poziomie ) jest różnica ok 0,5cm w stosunku do lewego koła. Co może być przyczyną tego stanu. Dodam że auto jedzie prosto nie ma objawów ściągania auta, auto jedzie prosto bez drżenia kierownicą, również kierownica nawet przy 100km puszczona nie jest ściągana. Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to jakieś 10k km temu wymieniałem tarcze i znowu zaczynają bić przy hamowaniu (czy to może być powodem ?)
Co może być uszkodzone, może jakaś regulacja ? |
amortyzator i opony odpadają koledzy, bo tu jest przesuniecie w poziomie a nie w pionie
na bank masz zwaloną geometrię. różnica w poziomie oznacza przesunięcie kół względem siebie. auto miało przejścia najwidoczniej, "czteroślady" też można ustawić co by jechały prosto . zrób badanie geometrii! czasami koło się przestawi przy walnięciu w krawężnik (zgięty wahacz lub piasta) |
|
|
|
|
kamyk
Zaawansowany

Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 991 Otrzymał 31 piw(a) Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2010-02-18, 08:39
|
[Cytuj]
|
|
| wystarczy ze ktos zalozyl blotnik zamiennik i juz mamy diabła, mierzenie geometrii palcami do błotnika nie jest miarodajne i jak dla mnie pozbawione sensu skoro wszystko jest w aucie dobrze.... |
|
|
|
|
|
|