FORUM AVENSIS Strona Główna FORUM AVENSIS
Forum miłośników Toyoty Avensis...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: MaŁy_RaDeK
2009-06-11, 09:22
Oryginalny system nawigacji Toyota - TNS
Autor Wiadomość
L3X-T3R
Nowicjusz

Wysłany: 2009-06-05, 18:56    [Cytuj]

Witam wszystkich.
Otóż mam taki problem z nawigacją. Samochód niedawno sprowadzony z niemiec, więc i nawigacja w języku niemieckim niestety, chciałem wgrać ją z nowej płytki (TNS300-310 2008/2009 East), zawiera ona Polskę. Przekręciłem kluczyk na zapłon, wyjąłem starą płytkę wsadziłem nową, komputer zaczął ją czytać, pojawiła mi się informacja abym zaakceptował jakieś warunki guzikiem ENT, i tu się pojawia problem bo wciskam ENT i nic się nie dzieje napis zostaje. Wsadziłem ponownie starą płytę z nawigacją ale jest ten sam problem. Ktoś wie jak to rozwiązać ?
Postaw piwo autorowi tego posta

duken
Gość
Wysłany: 2009-06-11, 18:14    [Cytuj]

Koledzy czy zmieniło sie coś w temacie map do TNS-300, czy dalej aktuala jest mapa 2008-2009

gość
Gość
Wysłany: 2009-06-12, 02:37    [Cytuj]

mam ten sam problem co kolega dwa posty wyzej...

mkfc
Nowicjusz

Piwa: 11/12
Wysłany: 2009-06-14, 13:03    [Cytuj]

Ja wczoraj wgrałem najnowsze mapy do tns 600, powiem wam ze jestem bardzo milo zaskoczony z pokrycia jakie przedstawia ta mapa :) teraz potrzebuje jeszcze instrukcji obsługi... jeśli by ktoś miał był bym wdzięczny :)

maryha
Nowicjusz

Wysłany: 2009-09-27, 22:58   [t25] Ekran komputera i nawigacji [Cytuj]

witam wszystkich
jestem nowy, mam od kilku dni Ave 2004 z silniczkiem diesla. poprzednio jezdzilem przede wszystkim fordami, przewaznie diesle :)

co do problemu, gdy ogladalem u sprzedawcy samochod ekran na srodku deski , ten mono dzielony na dwa wyswietlal dwa rozne parametry, sprzedawca mowil ze autko posiada nawigacje i rzeczywiscie ja ma. po odbiorze autka wyswitlacz nadal pokazywal dwa paramtry, cos naklikalem i teraz mam na polowie nawigacha jak wiecie bezuzyteczna i okno komputera pokladowego,

jak wrocic do ustawienia dwoch ekranow informacyjnych czyli wylaczyc nawigacje, sciagnalem polska instrukcje, czytam od 2 dni rozne fora i nigdzie tego nei ma , wg instrukcji powiniem naciskac klawisz trip/navi ale u mnie takiego nie ma albo ja slepy jestem,

pomocy ...

dzieki
Ostatnio zmieniony przez wrc 2009-09-28, 09:30, w całości zmieniany 1 raz  

Red_Point
Zaawansowany

Piwa: 66/14
Wysłany: 2009-09-28, 08:45    [Cytuj]

nie uzywam kompa juz od 2ch lat (lezy na półce) ale z tego co pamietam do naciskasz display (tak aby przejsc na okno z navi) a nastepnie naciskasz przycisk ktory odpowiedzialny jest za zmiane tego co chcesz na wybranym ekranie ogladac...

" ... objazd miasta na 18"stkach, nie przestać, wrócić na 20"stkach ... " Tedzik

maryha
Nowicjusz

Wysłany: 2009-09-28, 13:16    [Cytuj]

dzieki za odpowiedz

no wlasnie to u mnie nie bardzo chce zadzialac. sprawdze raz jeszcze ale kombinowalem juz rozne ustawienia i jakos dziwnie w jedna strone poszlo a wrocic juz nie chce

kysior
Stara się...

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-09-30, 13:46   Re: [t25] Ekran komputera i nawigacji [Cytuj]

maryha napisał/a:
[...]

jak wrocic do ustawienia dwoch ekranow informacyjnych czyli wylaczyc nawigacje, sciagnalem polska instrukcje, czytam od 2 dni rozne fora i nigdzie tego nei ma , wg instrukcji powiniem naciskac klawisz trip/navi ale u mnie takiego nie ma albo ja slepy jestem,

pomocy ...

dzieki

Kurcze, nawet nie wiedziałem, że to można wyłączyć - ja mam navi i na stałe jest na jednej połowie ekranu. Ale, jak mam być szczery, to się do niej przyzwyczaiłem - z najnowszymi mapami nie jest tak źle, może być awaryjnie przydatna, to raz, dwa - przy wyłączonym ustawieni u trasy pokazuje nazwę miejscowości i ulicę, po której jedziemy - to też się czasami przydaje. A po co w sumie dwa ekrany komputera na raz?

Ale może wystarczy odpiąć jakąś wtyczkę odpowiedzialną za nawi? Nie dopiąłeś jakiejś luźnej wtyczki?

maryha
Nowicjusz

Wysłany: 2009-09-30, 15:11    [Cytuj]

hej

nie wykluczone , ze wlasnie odlacze zasilanie od dvd i moze wowczas wylaczy sie wszystko
sproboje tez wlasnie sciagnac najnowsza mape z mapa polski i zobacze jak to bedzie dzialac.

alleekk
Nowicjusz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2009-11-26, 15:12   Nawigacja Avensis [Cytuj]

Witam !
Posiadam oryginalna nawigacje Toyoty o symbolu TNS 200 ver 1.4. ( kupilem ja razem z autem, sprowadzonym z Niemiec) Plyta, KTORA MAM dotyczy nawigacji PO NIEMCZECH. Czy mozna zdobyc oprogramowanie z polskimi mapami? Jezeli tak, to jakimi ?
Z gory dziekuje za odpowiedz/ rady i pozdrawiam!
Al

Schwefel
Guru
Loża szyderców

Piwa: 112/81
Wysłany: 2009-11-26, 17:50    [Cytuj]

Ciężko o mapę polski do tego antyka, jak już to trzeba kombinować z przegrywaniem z DVD na CD map na TNS300.

ayrsen
Moderator
Kochający ojciec...

Piwa: 52/57
Wysłany: 2009-11-26, 19:59   Re: Nawigacja Avensis [Cytuj]

alleekk napisał/a:
Witam !
Posiadam oryginalna nawigacje Toyoty o symbolu TNS 200 ver 1.4. ( kupilem ja razem z autem, sprowadzonym z Niemiec) Plyta, KTORA MAM dotyczy nawigacji PO NIEMCZECH. Czy mozna zdobyc oprogramowanie z polskimi mapami? Jezeli tak, to jakimi ?
Al

Nie ten dział, nowy temat, choć istnieje już taki na forum i w ogóle... Ale niech będzie - tym już się zająłem...

A w nawiązaniu do Twojego pytania - nie da rady. Polski nie było, nie ma i nie będzie.

j.wielgosz
Coś wie...

Piwa: 31/1
Wysłany: 2009-11-27, 19:11   Re: Nawigacja Avensis [Cytuj]

alleekk napisał/a:
Witam !
Al

do tns200 chyba nie ma, ale zobacz, może coś wykombinujesz http://peb.pl/1521790-post1.html

sligier
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-12, 13:10   Re: Pytanie do posiadaczy navi TNS600 [Cytuj]

kamil263 napisał/a:
Mam pytanie do posiadaczy navi TNS600 tej otwieranej pod szybą czy jak ustawicie aby pokazywało spalanie/dane kompa pokładowego to po wyjęciu kluczyka/ zgaszeniu samochodu i ponownym uruchomieniu pozostaje w tej opcji czy urchamia sie navigacja i trzeba przełączyć zpowrotem w tryb komputera pokładowego
Sory za odgrzebanie tematu, ale czytam i po prostu jestem w szoku !!! W swojej rolce którą jeżdzę już 5 lat mam TNS 600 i byłem przekonany że z racji tego że jest nawigacja to nie ma wskazań komputera takich jak średnie spalanie :) Czy dobrze rozumiem że można gdzieś na tej nawigacji nacisnąć jakiś przycisk, tudzież ich kombinację aby na ekranie wyświetlały się wskazania komputera pokładowego ??? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Sligier

michal szymczyk
Stara się...

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2010-01-12, 15:48    [Cytuj]

ja mam avensis i tez tns 600 generation 1 a komputer pokladowy u mnie wlanczam klawiszem info na pilocie pokazuje mi sie 4 podpunkty i wybieram trip information i mam spalanie,zasieg,predkosc..itd...oto fotka

PB300035.JPG
Plik ściągnięto 2847 raz(y) 29,74 KB

sligier
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-13, 13:43    [Cytuj]

Hmm no to ja mam chyba jakąś inną nawigację aniżeli TNS 600

Po wciśnięciu INFO mam tylko Obsługę, Kalendarz, Wybór języka i Układ Ekranu, nie mam opcji Trip Information. Ciekawe czy mój model navi nie ma takiej opcji czy też mam coś niepodłączone. Dokładnie wygląda to tak

Po otwarciu panelu mam wejście na płuyę CD oraz kasetę

Płytę z mapą natomiast wkładam do bazy która jest pod fotelem

Sądzę jednak że musi to być albo jakaś odmiana modelu TNS 600 albo jest to model TNS 700, ponieważ właśnie ściągnąłem mapę E01 2008-2009 do TNS 600-700 i działa bez zarzutu. Oczywiście ściągnąłem ją w celach testowych i niebawem zamierzam kupić oryginał ;)

Ktoś ma może jakieś pomysły czy mogę w jakiś sposób wyświetlać na tej navi info z komputera pokładowego ??

Pozdrawiam
Sligier

kamil263
Coś wie...

Wysłany: 2010-01-13, 15:05    [Cytuj]

Ty masz generation 03 a nie TNS600 ani TNS700 ANI Generation O3 TNS600 i TNS700 niema opcji kompa pokładowego i nie wyświetlisz w tej nawigacji danych.

sligier
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-13, 15:23    [Cytuj]

Acha, czyli sprawa się wyjaśniła, szkoda że nie ma możliwości wyświetlania info z kompa pokładowego :( Swoją drogą to dziwne że Toyota zamontowała taki sprzęt w którym musimy wybierać: albo mamy informacje z kompa pokładowego ale nie mamy nawigacji, albo na odwrót... pewnie ta moja navi była montowana tylko przez chwilę i została szybko zastąpiona taką jak ma Michal Szymczyk, czyli 2w1....
Tak czy inaczej dzięki za info.

[ Dodano: 2010-01-13, 16:42 ]
Kamil263 trochę jeszcze poszperałem i np. w FAQ na stronie http://www.toyota-mapupdates.eu/ znalazłem takie oto info:

Mój ekran "powitalny" wygląda dokładnie tak jak ten przy GENERATION 00 czyli z tego wychodziłoby że moja navi to TNS 600 Genaration 00.
Rozumiem że skoro twierdzisz że w Generation 03 (mniemam że jest to model nowszy od mojego) nie ma możliwości wyświetlania info z kompa pokładowego, to w mojej tym bardziej takiej nie będzie... szkoda :(
Pozdrawiam
Sligier

michal szymczyk
Stara się...

Otrzymał 15 piw(a)
Wysłany: 2010-01-13, 17:41    [Cytuj]

ja juz tego wszystkiego nie ogarniam ja tez menu powitalne takie same jak generation 00...pozdr. kiedys sie to wszystko wyjasni...

sligier
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-13, 21:18    [Cytuj]

Hahaha normalnie jakaś totalna zagwostka z tymi nawigacjami made by Toyota :) . Dzisiaj byłem w Toyota Żerań bo mi się oberwała jakaś osłona pod silnikiem w skutek jazdy po zaspach i przy okazji zamówiłem instrukcję obsługi do TNS 600, także mam nadzieję że tam będzie napisane czy mogę odczytywać informacje z kompa pokładowego czy też nie.

Pozdro
Sligier

kamil263
Coś wie...

Wysłany: 2010-01-15, 12:49    [Cytuj]

sligier napisał/a:
Acha, czyli sprawa się wyjaśniła, szkoda że nie ma możliwości wyświetlania info z kompa pokładowego :( Swoją drogą to dziwne że Toyota zamontowała taki sprzęt w którym musimy wybierać: albo mamy informacje z kompa pokładowego ale nie mamy nawigacji, albo na odwrót... pewnie ta moja navi była montowana tylko przez chwilę i została szybko zastąpiona taką jak ma Michal Szymczyk, czyli 2w1....
Tak czy inaczej dzięki za info.

[ Dodano: 2010-01-13, 16:42 ]
Kamil263 trochę jeszcze poszperałem i np. w FAQ na stronie http://www.toyota-mapupdates.eu/ znalazłem takie oto info:
[url=http://img12.imagesh....th.jpg]Obrazek[/URL]
Mój ekran "powitalny" wygląda dokładnie tak jak ten przy GENERATION 00 czyli z tego wychodziłoby że moja navi to TNS 600 Genaration 00.
Rozumiem że skoro twierdzisz że w Generation 03 (mniemam że jest to model nowszy od mojego) nie ma możliwości wyświetlania info z kompa pokładowego, to w mojej tym bardziej takiej nie będzie... szkoda :(
Pozdrawiam
Sligier

Sorka pomyliłem generationy to masz 00 lub 01 natomiast wszystkie nawigacje w formacie 2din nie mają możliwości wyświetlania danych z kompa pokładowego( niema tego ani w sofcie aniu w opcjach) tylko generation specjalnie do Avensisa ma możliwość wyświetlania danych o spalaniu. (jak zrobi się ładniej w końcu zamieszczę zdjęcia mojej gabloty gdzie mam zainstalowane zarówno Generationa jak i TNS 700 :jupi: )
TNS 600 to oznaczenie radia 2 din tylko bez możliwości odtwarzania MP3/WMA które posiada TNS700.

tauzerpl
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-16, 19:26    [Cytuj]

Czy ma ktos moze instrukcje obslugi do nawigacji tns 600 generation 01 ?

uplaudek
Nowicjusz

Wysłany: 2010-01-30, 21:37    [Cytuj]

Hej rozbiłem swoja toyote :-) avensis z 2004 roku z navi TNS300 lub 310 jak ktoś potrzebuje mapy to proszę pisać

Toost
Coś wie...

Piwa: 11/3
Wysłany: 2010-02-18, 13:26    [Cytuj]

kamil263 napisał/a:
TNS 600 to oznaczenie radia 2 din tylko bez możliwości odtwarzania MP3/WMA które posiada TNS700.

TNS700 też ma dwie czy trzy odmiany. Numerki są w prawym dolnym rogu. Jedne mają np. możliwość podpięcia kamery cofania i mają BT, inne nie.

kamil263
Coś wie...

Wysłany: 2010-02-18, 19:25    [Cytuj]

Toost napisał/a:
kamil263 napisał/a:

TNS700 też ma dwie czy trzy odmiany. Numerki są w prawym dolnym rogu. Jedne mają np. możliwość podpięcia kamery cofania i mają BT, inne nie.

Każda ma możliwość podpięcia kamery cofania symbole na dole to odmiany np amerykanska wersja ma cd changer na 4dc i blootutch.

Toost
Coś wie...

Piwa: 11/3
Wysłany: 2010-02-18, 19:45    [Cytuj]

Moja podobno nie ma wejścia na kamerę.
Jutro jeszcze sprawdzę.

zietus22
Nowicjusz

Wysłany: 2010-02-22, 19:40    [Cytuj]

witam posiada moze ktos plytke z mpa polski do toyotki awenisis 2003 rok pilne
Ostatnio zmieniony przez Portal 2010-02-22, 22:15, w całości zmieniany 2 razy