TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 15 gru 2017, o 12:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lip 2015, o 23:37 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 3 paź 2013, o 21:44
Posty: 52
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1ADFTV
Witam,

w tamtym roku w moim aucie została wymieniona chłodnica od klimatyzacji. Po wymianie pojawił się następujący problem, mianowicie mimo załączenia się sprężarki klimatyzacja raz chłodzi, a raz nie. Po wymianie ww części, klima była szczelna, napełniona i wydawało mi się, żę wszystko chodziło sprawnie. Teraz jest tak, że włącza się ona różnie. Czasami działa od razu, czasami jednak trzeba długo czekać aż "zaskoczy". Możecie podpowiedzieć w czym leży problem? Kumpel mi podpowiedział, że mogą być "zatkane" jakieś kanaliki wylotowe, które należy wyczyścić.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 12:26 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 sie 2010, o 22:05
Posty: 108
Lokalizacja: podkarpackie
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
- jeśli oczyszczony był układ klimatyzacji od opiłek metalowych to spoko
- zdemontować i sprawdzić sprężarkę (być może do regeneracji lub wymiany na nowy)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 13:52 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 3 paź 2013, o 21:44
Posty: 52
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1ADFTV
Nie wiem czy był czyszczony, rozumiem, że miało to się odbyć w trakcie wymiany chłodnicy?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 14:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 sie 2010, o 22:05
Posty: 108
Lokalizacja: podkarpackie
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
u mnie to wymagało czyszczenia z powodu opiłków bo gwarancji nie dadzą żadnej ze bez oczyszczenia układu (nowa lub regenerowana) sprężarka będzie działać sprawnie. Ale dla świętego spokoju bym zdemontował sprężarkę i rozebrał itd. a objawy miałem takie same jak Ty masz ..chodziła nie chodziła


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 14:49 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 3 paź 2013, o 21:44
Posty: 52
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1ADFTV
U mnie sprężarka chodzi cały czas ( tzn. włącza się i wyłącza), problem polega na chłodzeniu auta mimo pracy sprężarki. W momencie, kiedy powinno być zimne powietrze jest ciepły nawiew.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 15:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 sie 2010, o 22:05
Posty: 108
Lokalizacja: podkarpackie
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
u mnie tez tak chodziła sprężarka ale jeśli założymy że jest ona sprawna czytaj: bez wad to może poczytaj o tym wątku viewtopic.php?f=73&t=9461&p=247899&hilit=mieszacz+powietrza#p247899


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 15:37 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 3 paź 2013, o 21:44
Posty: 52
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1ADFTV
Niestety nie pasuje do moich objaw. W załączonym przez Ciebie temacie jest poruszany temat chrobotania, u mnie nic takiego nie występuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 18:20 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 6 sty 2015, o 21:56
Posty: 540
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
Urban_84 napisał(a):
Witam,

w tamtym roku w moim aucie została wymieniona chłodnica od klimatyzacji. Po wymianie pojawił się następujący problem, mianowicie mimo załączenia się sprężarki klimatyzacja raz chłodzi, a raz nie.,

Pozdrawiam



Pytanie, dlaczego wymieniana była chłodnica klimy?
Jeśli była nieszczelna i jeździłeś bez czynnika chłodzącego, to sprężarka mogła ulec uszkodzeniu.
Trzeba podłączyć manometry i zobaczyć jakie są ciśnienia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 18:46 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2008, o 21:47
Posty: 1805
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2001
Silnik: d-4D
Mam obecnie to samo... co prawda w peugeocie, ale zasada działania raczej ta sama.
Najpierw wymienili chłodnice bo była dziura, działało 2 tyg i pojawiły sie znowu problemy, raz sie załączała, raz nie...
Przy drugiej wizycie nabili na nowo i stwierdzili, że chyba maszyna ich oszukuje i było za dużo czynnika. Po wizycie znowu ze 2 tyg działało bez problemu.
W piątek bylem po raz trzeci w ASO z tym samym objawem, czasem działa, czasem przez cały dzień się nie załączy ani na chwile, czasem sie załącza i wyłącza co 5 min.
Ostateczna diagnoza to zawieszanie się jakiegoś zaworka w sprężarce, oczywiście w grę wchodzi tylko wymiana całej.


Nie pytałem nigdy w toyocie o sprężarkę, ale np w peugeocie występuje jako zamiennik sprężarka regenerowana. Co prawda i tak 200zł drożej niż na allegro, ale mam spokój, nie będzie pomyłek w doborze, zwrotów, czy problemów gdyby była konieczność reklamacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 18:51 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 6 sty 2015, o 21:56
Posty: 540
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
PrYmEK napisał(a):
Mam obecnie to samo... co prawda w peugeocie, ,



A jaki to peugeot ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 19:13 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2008, o 21:47
Posty: 1805
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2001
Silnik: d-4D
308 1.6, klima manual


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 19:23 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 6 sty 2015, o 21:56
Posty: 540
Pochwały: 15
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
Szukałem kiedyś do 407-ki, też mówili, że niedostępny
Znalazłem tutaj: http://euro-klima.pl/sprezarki-kompreso ... nstwa/#p=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 20:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 sie 2010, o 22:05
Posty: 108
Lokalizacja: podkarpackie
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
jeśli wszystkie wykonane czynności w postaci sprawdzenia szczelności, ilości gazu oraz oleju, zaworki etc są w normie to obawiam się że sprężarka już niedomaga (sprzęgiełko + inne elementy wymienne wewnątrz sprężarki) a to wymaga gruntownego przeglądu i trzeba dać do konkretnego zakładu czy fachowca który podejdzie rzeczowo do tego tematu. Ja dopiero za trzecim razem trafiłem do fachowców, którzy wiedzieli co jest grane a nie poprzednich typków którzy mi wymienili sprężarkę (jakąś inną używkę niesprawdzoną dali) i kazali włączać klimatyzację tylko przy zamkniętym obiegu powietrza etc...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lip 2015, o 21:11 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 3 paź 2013, o 21:44
Posty: 52
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1ADFTV
maniek32 napisał(a):
Urban_84 napisał(a):
Witam,

w tamtym roku w moim aucie została wymieniona chłodnica od klimatyzacji. Po wymianie pojawił się następujący problem, mianowicie mimo załączenia się sprężarki klimatyzacja raz chłodzi, a raz nie.,

Pozdrawiam



Pytanie, dlaczego wymieniana była chłodnica klimy?
Jeśli była nieszczelna i jeździłeś bez czynnika chłodzącego, to sprężarka mogła ulec uszkodzeniu.
Trzeba podłączyć manometry i zobaczyć jakie są ciśnienia.


Witam Kolegę,

chłodnica była wymieniona, ponieważ w trakcie serwisu tj. sprawdzania szczelności, napełnienia wyszło, że jest ona dziurawa i czynnik z niej wycieka. Po wymianie na nową, nie było już żadnych wycieków i klima działała prawidłowo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 lip 2016, o 20:09 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 3 paź 2013, o 21:44
Posty: 52
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 1ADFTV
Witam ponownie po przerwie,

powodem braku chłodzenia była awaria kompresora. Wymieniłem i jak na razie działa bez zarzutu.

Temat do zamknięcia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 mar 2017, o 23:58 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 21 mar 2017, o 23:41
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 d4d 115 km
Witam. Pozdrawiam wszystkich na wstępie. Jestem tu nowy i proszę o pomoc. Posiadam Avensis t25 d4d 2004r. 115 km. Moja klima (klimatronik) chłodzi bardzo słabo. Ledwie wyczuwalna ustawiona na LO i nawiew na pełną moc. Co może być nie tak? Pompa nie daje ciśnienia? W tamtym roku jak dobiłem klimę to nie było różnicy. Teraz też nie ma. Co może być nie tak? Jutro oddaję auto do polecanego mechanika od klimy, ale wolę być przezorny i żeby mnie nie naciągnął na koszty. W tamtym roku chciałem ją naprawić w innym zakładzie to odrazu powiedzieli, że na bank sprężarka nie sprawdzając nic. Śmierdziało mi to na kilometr naciąganiem i zrezygnowałem, jednak teraz jestem zdecydowany ją naprawić. Miał ktoś podobny problem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 mar 2017, o 13:46 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20455
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 292
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Tak na oko nikt nie napisze, ale jak sprezarka slaba to beda wyniki cisnien kiepskie, i tego sam nie sprawdzisz. pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 sie 2017, o 18:16 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 13 lut 2014, o 18:35
Posty: 171
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: D4D 2.0
T25 z 2003 roku D4D 2.0 . Klima działała i nagle kaput . Stało się to kilka godzin przed tym jak dojechałem na miejsce a po nocy akumulator nie miał wystarczającego prądu aby uruchomić auto .Sprawdziłem akumulator ,padła 1 cela (chyba przypadek) .Założyłem drugi akumulator i odpaliłem ,ale klima dalej nie działa . Zrobiłem test i na wyświetlaczu brak błędów .Po jakimś czasie zaczęło chłodzić ,ale tylko trochę chłodniejsze powietrze leci z nawiewów . Pod maską oba grubsze przewody aluminiowe są ciepłe o ten cieńszy jest zimny -oszroniony . Mam zamiar wyczyścić parownik ,bo tylko tego nie sprawdzałem .Klapa od mieszacza nad pedałem gazu ,otwiera i zamyka się prawidłowo ,jednak po prawej stronie ,jak by troszkę chłodniejsze powietrze . Jakieś pomysły ?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot], Yahoo [Bot]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda