TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 13 gru 2017, o 05:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2013, o 23:44 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 5 sie 2012, o 14:13
Posty: 32
Lokalizacja: Dolnośląskie
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2001
Silnik: 3ZZ-FE
Cześć,
od jakiegoś czasu w aucie mam problem z ogrzewaniem. Przy ustawianiu temp. wieje tylko gorące powietrze, lub zimne. Zaczyna nagrzewać gorącym jak pokrętło jest w okolicach ustawienia na 16, zjeżdżając na dół jest już tylko zimne powietrze. Jest jeszcze taki stan pomiędzy gorącym a zimnym, ale jest to dla mnie za chłodno w aucie (dojeżdżając do i z pracy jeżdżę w kurtce).
Trochę lepiej jest jak przełączę pokrętło na Auto, ale wtedy jakiejkolwiek temp. bym nie ustawił to wentylatory działają na największej prędkości. Przy uruchomionej klimatyzacji nie odczuwam żadnej różnicy. Problem pojawił się już jakiś czas temu, ale teraz dopiero to odczuwam, nie jest przyjemnie jechać kiedy wieje tylko gorące powietrze... Zeszłej zimy czegoś takiego nie zauważyłem.
W okolicach lata wyciągałem cały ten moduł z radiem, żeby wyczyścić styki i posprawdzać żaróweczki przy podświetleniu pokręteł.

Poza tym środkowe kratki (nad radiem) wieją zawsze chłodem, ale to już miałem wcześniej.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

_________________
Mój Toyotowóz viewtopic.php?f=62&t=14525&p=246836#p246836


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 gru 2013, o 13:34 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 maja 2010, o 19:11
Posty: 239
Lokalizacja: Sosnowiec
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2001
Silnik: 3ZZ-FE/1.6 VVTI
środkowe kratki wieją na ciepło przy ustawieniu pokrętła na górę - nie na nogi, nie na szybę na środek. Jeżeli ustawisz nawiew na inną pozycję to musisz zablokować te kratki bo będą wiały na zimno. Polecam wypróbować na żywo, przekręcać i sprawdzać.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sty 2015, o 21:59 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 21 mar 2013, o 19:44
Posty: 2
Lokalizacja: Rzeszów
Marka: Toyota
Model: Avensis t22
Rocznik: 2001
Silnik: 3zz-fe
Witam,
Od dwóch dni mam identyczny problem w mojej Ave.

Udało Ci się znaleźć przyczynę i rozwiązać problem nawiewu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 mar 2015, o 18:41 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2013, o 17:09
Posty: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Kombi
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 D4D 1CDFTV
Ja również mam identyczny problem. Może ktoś z kolegów się z tym uporał??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 mar 2015, o 19:59 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 maja 2008, o 19:47
Posty: 1150
Lokalizacja: ESI
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: Kierownica z lewej
To jest normalne w t22.TTM

_________________
Forever Young


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 mar 2015, o 20:02 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2013, o 17:09
Posty: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Kombi
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 D4D 1CDFTV
MANIEK70 napisał(a):
To jest normalne w t22.TTM


Ja mówię o pierwszym poście a tu już chyba nie jest normalne. Wieje gorące już od 17 stopni i bardzo zimne na 16 stopni. Nie ma wcale regulacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 gru 2015, o 13:17 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 29 maja 2008, o 09:39
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 1AZ-FSE
Trzeba zdjąć cały środkowy panel - z radiem i pokrętłami od nawiewu. Odczepić z tyłu wtyczki od części sterującej nawiewem i sprawdzić czy wszystkie piny (bolce) wchodzące we wtyczki nie są pokrzywione albo połamane. Prawdopodobnie ktoś kiedyś zdejmował panel i przy ponownym montażu nieco niechlujnie powciskał wtyczki. U mnie kiedyś jeden pin nie trafiał w swoje miejsce i objawy miałem właśnie takie - albo gorąco, albo zimno.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 sty 2016, o 12:06 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 7022
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 828
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
No i dopadło mnie.
Przy pokrętle temperatury ustawionym na 16C wieje zimnym, a gdy tylko przekręcę je minimalnie w prawo od razu grzeje max temperaturą.
Jest zimno, jest gorąco, nie ma temperatur pośrednich.
Podejrzewam, że czujnik temperatury w kabinie (jest poniżej stacyjki) nie kontaktuje z elektroniką.
Ale nie mam zdrowia przy temp. -12C grzebać pod deską rozdzielczą, zwłaszcza że już tydzień męczy mnie kaszel jak przy zaawansowanej gruźlicy.
Kolega wyżej pisał o niekontaktujących wtyczkach elektrycznych panelu nawiewu, i to chyba dobry trop.
Dobiorę się do czujnika i konsoli, jak trochę temperatury zelżeją.

Ktoś rozwiązał ten problem ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 sty 2016, o 12:33 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 22:10
Posty: 209
Lokalizacja: POZNAŃ
Pochwały: 18
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 1ZZ-FE
Mam i ja :(
Czyściłem ten czujnik-był strasznie zakurzony ale to nic nie pomogło.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 sty 2016, o 13:23 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 7022
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 828
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
Chyba trzeba spróbować przeczyścić potencjometry/styki pod pokrętłami
i sprawdzić wszystkie wtyczki z tyłu konsoli i na kablu od tego czujnika.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 sty 2016, o 12:05 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 21 mar 2013, o 19:44
Posty: 2
Lokalizacja: Rzeszów
Marka: Toyota
Model: Avensis t22
Rocznik: 2001
Silnik: 3zz-fe
Wymieniłem cały panel klimatyzacji z pokrętłami, ale to nic nie pomogło. Teoretycznie mogłem kupić też uszkodzony, bo to była używka. Najlepiej byłoby pożyczyć od kogoś panel na pewno działający i przełożyć. Podpiąłem też silniczek sterujący klapką regulującą nawiew ciepłego/zimnego powietrza pod deską rozdzielczą obok schowka po str. pasażera, ale też to nic nie pomogło.
Gdyby ktoś chciał kupić ten silniczek albo panel klimy, mogę odsprzedać :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sty 2016, o 23:40 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 7022
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 828
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
Wyjąłem panel, otworzyłem potencjometry, przemyłem, dogiąłem styki - problemu ogrzewania to nie poprawiło (ale poprawiło inny problem).

Czujnik temperatury w kabinie, znajdujący się przed prawym kolanem okazał się mocno zarośnięty kurzem.
Odpiąłem kabel, zdjąłem harmonijkową rurkę, wewnątrz widać jakiś termistor.
Po oczyszczeniu pojawiła się (może to zbieg okoliczności) pozycja pośrednia, ciepło-zimna, co prawda w bardzo wąskim zakresie zaraz nad 16C, ale jest.
Znalazłem takie coś, trzeba by zmierzyć czy ten termistor ma odpowiednią rezystancję.
Obrazek


Znalazłem info w manualu serwisowym, że mixer powietrza ma wewnątrz rezystor/termistor (piny 3-5 wtyczki servo-motor-mixera), na którym zmienia się rezystancja.
Ten rezystor chyba informuje elektronikę panelu o zmianach położenia COOL-WARM.
Zmierz tą rezystancję na pinach 3-5, jak masz ten silniczek zapasowy w domu, czy zmienia się zgodnie z poniższą tabelką jak przestawiasz ramię mechanizmu na COOL i na WARM ?
Obrazek

Trudno się dostać do tego serwo mechanizmu mixera?
Po wyjęciu schowka jest dostęp do odkręcenia śrub, aby go wyjąć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lut 2016, o 15:54 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 lis 2015, o 17:17
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis t22
Rocznik: 2001
Silnik: 1.6 Benzyna
podbijam, również wydawało mi się że nawalił panel, wymieniłem i bez zmian. Udało się komuś znaleźć przyczynę i rozwiązać problem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 mar 2016, o 21:26 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 22:10
Posty: 209
Lokalizacja: POZNAŃ
Pochwały: 18
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 1ZZ-FE
piokli napisał(a):
Chyba trzeba spróbować przeczyścić potencjometry/styki pod pokrętłami
i sprawdzić wszystkie wtyczki z tyłu konsoli i na kablu od tego czujnika.


Piokli poradziłeś sobie z problemem ogrzewania?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2016, o 09:57 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 7 maja 2008, o 18:46
Posty: 1120
Lokalizacja: Polska DLU
Pochwały: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 Wagon
Rocznik: 2000
Silnik: 4A-FE + LPG 4gen.
piokli napisał(a):
Po wyjęciu schowka jest dostęp do odkręcenia śrub, aby go wyjąć?


Obawiam się, że bez ściągania całego kokpitu się nie obejdzie... Zobaczę w wolnej chwili z ciekawości w Haynesie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 mar 2017, o 16:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 22:10
Posty: 209
Lokalizacja: POZNAŃ
Pochwały: 18
Marka: TOYOTA
Model: Avensis T22
Rocznik: 2002
Silnik: 1ZZ-FE
slawekko napisał(a):
Mam i ja :(
Czyściłem ten czujnik-był strasznie zakurzony ale to nic nie pomogło.


Powrót do tematu-dziwne-ale u mnie po płukaniu układu chłodniczego i wymianie płynu wszystko wróciło do normy i działa tak,jak należy :niewiem: :jupi:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda