TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 25 cze 2017, o 19:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2017, o 10:52 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 paź 2015, o 12:58
Posty: 8
Kupiłem Toyote miesiąc temu, wymieniłem olej w silniku, wlałem 4L. Na bagnecie pokazywało mi dużo ponad stan, bagnet był ubrudzony w oleju. Spuściłem trochę oleju ale nadal pokazuje że jest go za dużo. Jak to wygląda u was? Nie mogę tego sprawdzić gdzieś indziej bo nikt ze znajomych nie ma takiej toyoty

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 11:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 333
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Odczytu dokonuj na drugiej stronie bagnetu (od dołu).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 11:12 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 paź 2015, o 12:58
Posty: 8
Fakt, z jednej strony (od szyby) jest go więcej od strony grila jest już mniej jednak i tak nie jest zaznaczona wartość tak aby była pewność ile jest oleju według miarki

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 11:32 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 paź 2015, o 12:58
Posty: 8
[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170323/853615ff8db62a322895339bb0f74e63.jpg[/img][img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170323/0d5a1c7b658bf108d50b8bd57b78117f.jpg[/img]

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 11:33 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 paź 2015, o 12:58
Posty: 8
Różnie wygląda za każdym razem. Strona od grilla

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 11:54 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 333
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Jeszcze ktoś radził aby po pierwszym wyjęciu bagnetu odczekać chwilę aż olej ścieknie w rurce i potem dokonać sprawdzenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 11:57 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 paź 2015, o 12:58
Posty: 8
Ok, będę próbował. Dzięki

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 12:00 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9328
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 489
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
piotrek1038581 napisał(a):
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2017, o 13:26 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1902
Pochwały: 10
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Nie ma opcji aby po wlaniu 4l była ponad stan, w T27 1.8 wchodzi 4.2l.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2017, o 13:32 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 paź 2015, o 12:58
Posty: 8
Pokazuje ponad stan bo kanał brudzi bagnet i ciężko odczytać ile jest dokładnie

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2017, o 21:35 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 cze 2008, o 07:34
Posty: 900
Pochwały: 32
Marka: Toyota
Model: T-etka 27
Rocznik: 2011
Silnik: benzyna
Student22 napisał(a):
Nie ma opcji aby po wlaniu 4l była ponad stan, w T27 1.8 wchodzi 4.2l.

Nie 4,2 litry , tylko z tego co pamiętam wejdzie 2,8 i będzie ok poziom na bagnecie.
Ostatnio Pan w serwisie uraczył mnie informacją tymi 4l i musiałem odciągać.
Jak nie jesteś pewny, jedź do olejarza i niech odessie maszyną do połowy na bagnecie.

_________________
Piernik to też ciacho!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2017, o 09:03 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1902
Pochwały: 10
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Wojtec , bzdury piszesz.
Jestem świeżo po wymianie oleju już chyba 10 raz i zawsze kupowałem 4l Motula 0W20 w butelkach po 1l. po wlaniu na bagnecie jest ponad: 3/4 -> full.
4.2 i koniec dyskusji gdzie 0.2 liczone jest na filtr.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2017, o 20:56 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 cze 2008, o 07:34
Posty: 900
Pochwały: 32
Marka: Toyota
Model: T-etka 27
Rocznik: 2011
Silnik: benzyna
Może i bzdury tylko czemu przy 4 litrach jest ponad stan ???
Czary czy co :wysmiewacz:

_________________
Piernik to też ciacho!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2017, o 21:18 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 paź 2015, o 12:58
Posty: 8
Wlałem jakieś 3,8l i mam prawie przy drugiej kropce. Stan oleju najlepiej u mnie wygląda jakieś 5 min po wyłączonym silniku, inaczej nie ma możliwości odczytu

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2017, o 08:10 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1902
Pochwały: 10
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
i tak ma być.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2017, o 11:26 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 7 sie 2016, o 21:59
Posty: 177
Pochwały: 9
Marka: Toyota
Model: Avensis T25/T27
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 benzyna
W instrukcji obsługi podawana jest ilość oleju do zalania na czystym silniku, jeżeli dokonamy spuszczenia starego oleju, to zawsze coś zostanie na ściankach silnika i dole miski olejowej, dlatego trzeba wlewać trochę mniej aby nie było ponad stan. Przed spuszczeniem oleju staram się aby silnik był ciepły, wtedy więcej wypływa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2017, o 16:05 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 lip 2013, o 10:21
Posty: 58
Lokalizacja: Okuniew
Marka: Toyota
Model: Verso
Nadwozie: inne
Rocznik: 2009
Silnik: 2zr-fae
Verso 1.8, przy wymianie zawsze wlewam 3.8 - 3.9 i jest prawie max.

Potwierdzone 3 wymianami. :ok:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 mar 2017, o 16:20 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6856
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 803
Marka: Toyota
Model: T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D
Przy 3 litrach bedzie na bagnecie minimum, przy 4 litrach maximum.
Jezeli jakis mechanik wlewa mniej jak 3 litry to szkłem dupę podciera, a wiadomo że może się to skończyć okaleczeniem


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda