TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis




Teraz jest 19 gru 2014, o 12:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2013, o 20:39 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 wrz 2010, o 15:21
Posty: 367
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 3S-FE
witam,
dzisiaj drugi ( a może już i trzeci :-) ) raz przydarzył mi się dziwny objaw przy gaszeniu mojego wozidła. Pierwszy był jakiś tam czas temu ale nie zawracałem sobie głowy. Otóż po wyłączeniu zapłonu silnik przez 2-3 sekundy (na oko) zatelepotał. Nie wiem jak to pisać. Coś takiego jakby zamiast zgasnąć chciał odpalić ale łapał na 2-3 cylindry, albo jakby nie gasł tylko chodził jeszcze chwilę ale kulawo. What the f... :-)

_________________
Aven kombi + LPG BRC Seguent
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2013, o 21:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 gru 2012, o 18:39
Posty: 106
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Coś z rozrządem/zapłonem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2013, o 21:39 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 wrz 2010, o 15:21
Posty: 367
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 3S-FE
też tak pomyślałem - tylko, że odpala normalnie. Chodzi równo na wszystkie cylindry. Nie ma objawów przestawionego rozrządu ani problemów z zapłonem. Ale myślisz, że opóźniony zapłon może taki efekt dawać? Bo to mi pasuje chyba najbardziej?

aa no i jeszcze jedna zmienna - moje wozidło to junkers :-) . Może coś z tym mieć znaczenie ???

_________________
Aven kombi + LPG BRC Seguent
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2013, o 22:27 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 kwi 2013, o 12:07
Posty: 986
Lokalizacja: Żyrardów
Pochwały: 61
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 diesel
A może kolo pasowe alternatora?

Wysłano z HTC One X z użyciem Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 paź 2013, o 23:07 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2009, o 23:43
Posty: 5382
Lokalizacja: Zambrów/Kopenhaga
Pochwały: 322
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 benzyna
robson...koło pasowe alternatora trzęsie silnikiem przy gaszeniu? :-D

_________________
Obrazek
"Mądrych głów pokazem kłów nie oszukasz"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2013, o 07:34 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 kwi 2013, o 12:07
Posty: 986
Lokalizacja: Żyrardów
Pochwały: 61
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 diesel
Dobra, nie doczytałem o tym że zatelepotał...
Myślałem tylko, że dziwny dźwięk :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2013, o 07:51 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 gru 2012, o 18:39
Posty: 106
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE
Nie znam się na junkersach, ale może spróbuj powtórzyć taką operację na samej benzynie. Jeśli będzie tak samo, to znaczy, że problem wspólny dla obu instalacji, czyli raczej trzeba szukać gdzieś indziej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2013, o 16:31 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 30 wrz 2010, o 15:21
Posty: 367
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 2000
Silnik: 3S-FE
no ok, tylko będzie mi to ciężko sprawdzić, bo to dzieje się jak napisałem sporadycznie. Tylko tak myślę, że chyba to jednak nie ma znaczenia czy to gaz czy benzyna, bo tu chodzi o to że po odcięciu zapłonu jakby silnik czasem nie gasł.

_________________
Aven kombi + LPG BRC Seguent
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2013, o 00:55 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 11 sty 2013, o 12:57
Posty: 13
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Rocznik: 1998
Silnik: 4A-FE
Potwierdzam na silniku 4a-fe LB z gazem

Po zgaszeniu na biegu i puszczeniu sprzęgła po jakiś 2-3 sekundach potrafi szarpnąć do przodu i wydaje się jak by silnik sam zaczął pracować. Chociaż jest to objaw niezwykle rzadki około 5 razy na 25000km. Dzieje się to tylko na gazie (II GEN).


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda


PayPal