TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis




Teraz jest 20 wrz 2014, o 17:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lip 2011, o 21:29 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam wyskoczylo mi cos takiego skasowalem ale nie zauwazylem specjalnej roznicy w osiagach wiem ze to problem z sensorem vvt i bank 1 ale jakby cos wiecej????pomocy

tagi: wymiana rozrządu vvti fazatora łańcucha


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lip 2011, o 23:40 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
jeszcze jedno po skasowaniu przejade okolo 15km i znowu sie zapala moze ktos to robil lub wymienial ew.gdzie to wogole jest ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lip 2011, o 00:47 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 18 lip 2011, o 00:35
Posty: 434
Lokalizacja: swiat
Pochwały: 2
Marka: opel
Model: kadett
Rocznik: 1991
Silnik: c20let++f28
Witaj.
Blad p1346 zazwyczaj nie wrozy nic dobrego. Proponowalby skontrolowac (przejrzec styki - moze zasniedzialy) czujnikow: walka rozrzadu (jest w glowicy po stronie wydechu) i ocv (jest z przodu glowicy - lustrzane odbicie pierwszego czujnika). Mozna tez sprobowac podmienic je na inne wolne od wad. Jezeli to nie pomoze stawiam na rozciagniety lanuch rozrzadu i co za tym idzie niezgonosc sygnalow dotyczaca faz (nagminna awaria w yarisach i corollach). Wtedy pomaga tylko wymiana rozrzadu na nowy (koszt okolo 600zl + robocizna).
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2011, o 20:25 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam nie znalazlem czujnika polozenia walka po spronie wydechu (moze jest?)tylko od str.ssania czujnik faz rozrzadu z lewej i czujnik walka rozrzadu po prawej stronie (potrzac od przodu)wysiagnalem i przeczyscilem oba byly pokryte nalotem przejade kawalek i zobacze ale dziwne jest to ze 3 razy zaswiecil sie czek po przejechaniu okolo 16 km potem okolo 30km ze 2 razy zobacze teraz po przeczyszczeniu jak nie bedzie efektu to wymiana czujnika mnie nie minie do zobaczenia dam znac co dalej :glupek:dadam jeszcze ze po spotkaniu ze znajomym mechaniorem na rozrzad mam jeszcze czas :fajka:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2011, o 18:02 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 17273
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 190
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
ryszard10-6 napisał(a):
wiem ze to problem z sensorem vvt i bank 1 ale jakby cos wiecej???
ave, yaris, corolla, zastava? fakt przyda sie cos wiecej, informacja o jakie auto chodzi :mobing:

_________________
ObrazekObrazek srebrny turboklekot WRC


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2011, o 10:01 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 18 lip 2011, o 00:35
Posty: 434
Lokalizacja: swiat
Pochwały: 2
Marka: opel
Model: kadett
Rocznik: 1991
Silnik: c20let++f28
wrc napisał(a):
ave, yaris, corolla, zastava? fakt przyda sie cos wiecej, informacja o jakie auto chodzi


Wazne, ze chodzi o toyote - w tym przypadku nie ma znaczenia czy to yaris, corolla czy ave - jest to jedna marka i jest standaryzacja kodow. Blad p1346 pojawia sie we wszystkich silnika vvti i sposob naprawy jest bardzo zblizony.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2011, o 21:16 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam fakt w tym watku nie podalem marki ave kombi benz. 2001 1,6 16v vvt-i 3zz po lifcie naprawiam blad i obiecuje naprawe oczekuje na czujniki tzn polozenia walka rozrzadu i czujnik faz rozrzadu tak na wszelki wypadek po wymianie napisze co sie zmienilo mysle ze chek da spokoj na chwile obecna moge podac nr czujnika polozenia walka rozrzadu dodam ze roznie podaja wolalem wymontowac stary i odczytac nr a wiec toyotowskie nr 90919-05026 a potem 029600-0660 7c19 oto pelne nr tego czujnika moze sie komus przydadza ja szukalem na forum i nie znalazlem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 lip 2011, o 20:08 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 18 lip 2011, o 00:35
Posty: 434
Lokalizacja: swiat
Pochwały: 2
Marka: opel
Model: kadett
Rocznik: 1991
Silnik: c20let++f28
Jak juz grzebiesz przy silniku to proponuje przeczyscic tez filterek oleju znajdujacy sie pod czujnikiem OCV.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 lip 2011, o 20:29 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 17273
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 190
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
filip_2011 napisał(a):
wrc napisał(a):
ave, yaris, corolla, zastava? fakt przyda sie cos wiecej, informacja o jakie auto chodzi


Wazne, ze chodzi o toyote - w tym przypadku nie ma znaczenia czy to yaris, corolla czy ave - jest to jedna marka i jest standaryzacja kodow. Blad p1346 pojawia sie we wszystkich silnika vvti i sposob naprawy jest bardzo zblizony.

bardzo cenna uwaga :wleb: , tylko ze każdy temat jest przyporządkowany konkretnemu avensisowi, wersji itd. stad moje pytanie, ze kody sa standaryzowane jest jasne....

_________________
ObrazekObrazek srebrny turboklekot WRC


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lip 2011, o 18:05 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam dzieki za rady probuje co sie da po wymianie czujnika walka rozrzadu znawu pali sie chek a gdzie jest ten filterek oleju znajdujacy sie pod czujnikiem OCV.i co on ma za zadania ???


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lip 2011, o 08:21 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 18 lip 2011, o 00:35
Posty: 434
Lokalizacja: swiat
Pochwały: 2
Marka: opel
Model: kadett
Rocznik: 1991
Silnik: c20let++f28
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_2000_T ... _1104.html oznaczony 15678A 15678-21010
Zadanie: jak bedzie zapchany to moga nie zalaczac sie zmienne fazy poniewaz nie bedzie takiego cisnienia oleju.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 sie 2011, o 14:11 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam czy moze mi ktos zmierzyc (moze ktos ma nowy )czujnik polozenia walka rozrzadu 2001 po lifcie 1,6 16v benz silnik 3zz taki sam ma corolla 1,6 bodajze e11 chodzi mi o rezystancje na dwoch wychodzacych pinach (cewka)ale na wyciagnietym z silnika bez kontaktu z metalem wymienilem i dalej zaswieca sie check p1346 wiec prosze o pomoc wtedy i reszta forumowiczow bedzie mogla z tego skorzystac wielkie dzieki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sie 2011, o 22:57 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam dalej mam problemy z p 1346 ale nie o tym mam ave t22 i podczs komunikacji z lapkiem miga mi lampka abs natomiast a yarisce 2000r nie miga tylko zgasnie tak jak powinno gyc przy odpaleniu silnika a jak jest u was ?czy to mozliwe zeby bylo roznie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sie 2011, o 23:17 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2010, o 10:37
Posty: 484
Lokalizacja: Szkocja
Pochwały: 88
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 VVTI benzyna
ryszard10-6 napisał(a):
witam dalej mam problemy z p 1346 ale nie o tym mam ave t22 i podczs komunikacji z lapkiem miga mi lampka abs natomiast a yarisce 2000r nie miga tylko zgasnie tak jak powinno gyc przy odpaleniu silnika a jak jest u was ?czy to mozliwe zeby bylo roznie?


Niedawno podłączałem swoją ave t22 do lapka przez ELM-327-USB 1.4 i program PCMSCAN. Kontrolka abs mrugała , wtedy dopiero program mógł połączyć się prawidłowo z interfejsem i wykryć auto. Kiedy wyłączyłem zapłon i ponownie włączyłem bez rozłączania interfejsu kontrolka już nie mrugała i program nic nie wykrywał , wtedy musiałem rozpiąć interfejs i połączyć wszystko od początku.
Checka nie kasowałem ponieważ u mnie padła sonda lambda więc nie było sensu.

Pozdro!

_________________
Moja prezentacja T25 , T22 i CARINA - video klip na YouTube. Zapraszam!
viewtopic.php?f=63&t=13622


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sie 2011, o 09:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 18 lip 2011, o 00:35
Posty: 434
Lokalizacja: swiat
Pochwały: 2
Marka: opel
Model: kadett
Rocznik: 1991
Silnik: c20let++f28
Zmien rozrzad w aucie i nie bedziesz mial p1346. Pisalem Ci wczesniej o czujnikach ale ich podmiana nic nie dala - stawiam na rozciagniety lancuch i tutaj nic nie pomoze. Cena kpl rozrzadu na allegro ok 600+robocizna. Ewentualnie sam mozesz sie pobawic - wszystko jest poznaczone.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 sie 2011, o 17:45 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam z tym lancuchem rozrzadu to moj mechanior mowi zebym sobie odpuscil ale stawia na kolo zmiany rozrzadu to z ktorego odczytuje czujnik walka rozrzadu ze niby to jest najczestsza przyczyna tego bledu wartosc naprawy kolo nowe 400zl a uzywane 200zl +robocizna 200zl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2011, o 09:20 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 18 lip 2011, o 00:35
Posty: 434
Lokalizacja: swiat
Pochwały: 2
Marka: opel
Model: kadett
Rocznik: 1991
Silnik: c20let++f28
Zrobisz jak uwazasz. Ja i tak wymienilbym caly rozrzad na nowy wolny od wad. Jesli chcesz uzywane kolo to zapraszam - posiadam kilka sztuk.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sie 2011, o 18:04 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam skoro uzywane kolo 200zl nowe 400zl a kompletny rozrzad 600zl to faktycznie chyba sie zdecyduje na caly choc chodzi mi po glowie jeszcze jedno skoro wzorcem dla czujnika walka rozrzadu jest czujnik walu to chyba jeszcze go wymienie zreszta ktos na forum tez tak zrobil ze po bledzie walka rozrzadu wymienil czujnik walka rozrzadu potem walu korbowego i bylo po problemie pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 sie 2011, o 19:55 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam pytajac w servisie toyoty w sosnowcu o wymiane rozrzadu przezylem szok cen czeci i robocizny o gwarancji nawet szkoda mowic (rok)wiec mam prosbe kto zna dobrego i wmiare cenowego fachowca silnik 3zz 1,6 16v benz kombi koniec 2001 (lancuch z fazatorem)a zatem szukam fachowca z rejonu sosnowca i okolic


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 sie 2011, o 22:38 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 30 cze 2011, o 16:20
Posty: 535
Lokalizacja: wrocław
Pochwały: 17
Marka: AUDI
Model: A8 D2
Rocznik: 2000
Silnik: 4,2 QUATTRO
dawajj do wrocławia zapraszam szybka i łatwa robótka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sie 2011, o 22:06 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam czy to polecenie jakiegos fachmana czy fachman proponuje jezeli tak to prosze o wiecej info ceny czesci i robocizny moze byc na maila


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 sie 2011, o 19:55 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 30 cze 2011, o 16:20
Posty: 535
Lokalizacja: wrocław
Pochwały: 17
Marka: AUDI
Model: A8 D2
Rocznik: 2000
Silnik: 4,2 QUATTRO
a co sie dzieje hałasuje?? ma jakieś błędy??,najpierw trzeba zdjąć rozrząd i sprawdzić co jest do wymiany(wyciagnięty łańcuch,wytarte zęby lub ślizgi ,zdiagnozowane już co do wymiany)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sie 2011, o 02:50 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam jest tak wystepuje blad p1346 po wymianie czujnika walka rozrzadu dalej p1346 po rozpieciu wtyczki tego czujnika p0340 po skasowaniu bledow i wyjeciu tej samej wtyczki tylko p0340 i nic wiecej lancuch nie slychac przejechane okolo 210 tys wymieniono zawor faz rozrzadu i dalej to samo p1346 srednio po skasowaniu przejade okolo 16km praktycznie mnie to nie przeszkadza nic nie odczuwam zadnych widocznych zmian oleju nie bierze ale cos jest nie tak czuje jak zmiana faz sie wylancza jest takie szarpniecie okolo 1200 obrotow bez gazu ale nie mozna tak jezdzic bo nie wiem kiedy bedzie cos nie tak bo check sie swieci non stop dodam jeszcze ze servis stwierdzil na telefon wymiane rozrzadu calego lacznie z kolem faz czesci 2tys +robocizna 1tys scielo mnie z nog


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sie 2011, o 16:53 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 30 cze 2011, o 16:20
Posty: 535
Lokalizacja: wrocław
Pochwały: 17
Marka: AUDI
Model: A8 D2
Rocznik: 2000
Silnik: 4,2 QUATTRO
mozliwe że wystarczy wymiana samego bebna ale wtedy brak gwarancji sądząc po roku auta masz jeszcze przedzmianowy beben vvti, jeżeli zdecydujesz się na podmianę samego bębna to można to zrobić bez zdejmowania pokrywy rozrządu rozejrze się może uda się coś załatwić,nie obiecuje pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sie 2011, o 13:51 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
witam ponownie sam zaczalem szukac i znalazlem kompletny rozrzad z kolem vvt-i za 450zl wloskiej firmy aschika czy cos tam i nie bylo tam mowy o jakis innych rodzajach silnik 3zz i koniec co fachowiec sadzi o takim komplecie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2011, o 18:13 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 30 cze 2011, o 16:20
Posty: 535
Lokalizacja: wrocław
Pochwały: 17
Marka: AUDI
Model: A8 D2
Rocznik: 2000
Silnik: 4,2 QUATTRO
nie znam tego nie wypowiem się, napewno z bębnem vvti, gdzie tego szukać??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2011, o 20:48 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
znalazlem w sklepie internetowym przez przypadek zapewniono mnie ze z bebnem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2011, o 21:09 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 30 cze 2011, o 16:20
Posty: 535
Lokalizacja: wrocław
Pochwały: 17
Marka: AUDI
Model: A8 D2
Rocznik: 2000
Silnik: 4,2 QUATTRO
nie wierze w te tanie części bo pewne chińskie ,ale być może się mylę decyzja należy do Ciebie. masz link do tego są zdjęcia??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2011, o 21:30 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 17273
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 190
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
cale silniki valvematic robią obecnie w Chinach, stad bym tak na miejsce produkcji nie zwracał uwagi, tylko na jakosc elementu

_________________
ObrazekObrazek srebrny turboklekot WRC


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2011, o 21:57 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 23 cze 2008, o 20:24
Posty: 79
Lokalizacja: sosnowiec
niestety to byla rozmowa telefoniczna zadnych zdjec


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda


PayPal