TOYOTA AVENSIS FORUM
http://avensis.info/

[D4D] T25 Wysokie spalanie po odłączeniu akumulatora
http://avensis.info/viewtopic.php?f=71&t=25355
Strona 1 z 1

Autor:  robben18 [ 4 maja 2017, o 19:22 ]
Tytuł:  [D4D] T25 Wysokie spalanie po odłączeniu akumulatora

Witam, mam taki problem, który pojawił się u mnie już drugi raz. Otóż po ostatnich poprawkach w samochodzie i odłączeniu akumulatora oczywiście zrestartował mi się komputer pokładowy, radio, zegary itp.
Problem polega na tym, iż przed odłączeniem aku komputer pokazywał mi ok. 900km zasięgu na pełnym baku, a spalanie średnie przy normalnej jeździe ok. 5l/100km w trasie.
Teraz natomiast przy pełnym baku pokazuje mi jakieś 600-650km a ze spalaniem ciężko mi zejść poniżej 6l. Co gorsza.. Jest to odczuwalne na wskaźniku paliwa i realnym spalaniu. Wg moich obliczeń nastąpił wzrost spalania o jakieś 2l/100km. Ponadto samochód stał się bardzo "mułowaty".

Kiedyś miałem to samo, mechanik podłączył auto pod komputer i pokazało błędy związane z przepływomierzem i EGR. Wykasował błędy i samochód od ręki zaczął palić normalnie. I tutaj moje pytanie.. Czy jest jakiś sposób aby po odłączeniu akumulatora przywrócić pierwotne ustawienia? Nie wiem.. jakaś autoadaptacja czy coś w tym stylu? Czy z każdym odłączeniem zasilania musi wiązać się wizyta u mechanika i podpinanie pod komputer?

Dodam że EGR czysty - auto nie kopci. Przepływomierz również czyszczony i sprawny.

z góry dziękuję za sugestie

Autor:  hard [ 17 maja 2017, o 22:06 ]
Tytuł:  Re: [D4D] T25 Wysokie spalanie po odłączeniu akumulatora

kolego przy 2.0 nie zejdziesz realnie poniżej 6l, jeżeli po odłączeniu akumulatora pokazuje Ci 5l to wiadomo że masz większy zasięg ale to kwestia kilkunastu czy kilkudzisięciu kilometrów żeby spalanie się ustabilizowało na mniej więcej realnego spalania.

Autor:  75max [ 17 maja 2017, o 22:41 ]
Tytuł:  Re: [D4D] T25 Wysokie spalanie po odłączeniu akumulatora

Ja jeszcze poniżej 6 nie zeszłym


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Autor:  75max [ 17 maja 2017, o 22:43 ]
Tytuł:  Re: [D4D] T25 Wysokie spalanie po odłączeniu akumulatora

Ostatnie tankowanie na komputerze 6.4 realnie 7.1 pod dystrybutorem


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Autor:  klimek13 [ 18 maja 2017, o 11:24 ]
Tytuł:  Re: [D4D] T25 Wysokie spalanie po odłączeniu akumulatora

U mnie komputer na trasie pokazuje nawet 4,8l a przy dystrybutorze i tak wychodzi 6l, zawsze u mnie komputer zaniża ok 1,3l

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/