TOYOTA AVENSIS FORUM
http://avensis.info/

[T22] Rozrusznik nie kręci 2.0TD
http://avensis.info/viewtopic.php?f=71&t=25098
Strona 1 z 1

Autor:  pjotrek [ 16 mar 2017, o 01:18 ]
Tytuł:  [T22] Rozrusznik nie kręci 2.0TD

Cześć!

Piszę do Was po przejrzeniu naprawdę sporej ilości treści na forum.
Wiele wątków, które być może referują do mojego problemu są pozostawione bez stwierdzenia co było przyczyną...

Do rzeczy:
Rozrusznik w ogóle nie kręci, pomimo, że jest zregenerowany (wymieniony automat, tuleje) - na krótko z kolei kręci jak zły.
Słuchać jedynie stuk jakby wyrzucało bendiks i cichutkie terkotanie, delikatnie przygasają kontrolki.
Akumulator bez obciążenia wskazuje 12.4V, przy przekręconym kluczyku w pozycję ON 11.7V, a przy przekręceniu do zapłonu 11.4V.
Klemy są nie są luźne ani zaśniedziałe. Zarówno przy aku jak i przy rozruszniku.
Stacyjka zregenerowana blaszką, ale prąd idzie na rozrusznik, więc tu nie widziałbym żadnego problemu.

Dodam, że ta sytuacja zaczęła się na początku tego roku, gdzie przypadki braku załączenia rozrusznika były losowe. Teraz natomiast już za cholere nie jestem w stanie go odpalić.

Czy ktoś mierzył się z podobnym problemem i udało mu się go rozwiązać?

Będę wdzięczny za wszelkie tropy i sugestie.

Pozdrawiam,
Piotrek

Autor:  pjotrek [ 16 mar 2017, o 14:30 ]
Tytuł:  Re: [T22] Rozrusznik nie kręci 2.0TD

Hej,

chciałbym sprawdzić przekaźnik, bo tego faktycznie nie zrobiłem.
Moglibyście podpowiedzieć który to dokładnie przekaźnik odpowiada za rozruch?

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/