TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 18 paź 2017, o 04:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sty 2017, o 14:44 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1951
Pochwały: 11
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
Centrala kupiła hurtem dla wszystkich ASO . Jak badziew to po całości.
ile taki kosztuje 1.5 - 5zł w porównaniu do ori to przepaść, pewnie Logistyk dostał premię extra za oszczędności.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 sty 2017, o 23:41 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20395
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
w detalu placilem 3 zl za taki przelacznik, ale co tam pieniadze szczescia nie daja :cfaniak:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 sty 2017, o 01:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 mar 2008, o 15:27
Posty: 205
Lokalizacja: warszawa
Pochwały: 49
Marka: toyota
Model: ave T27/corolla E15
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1AD-FTV+bonus
pafcio napisał(a):
U Chodzenia mają tego samego elektryka chyba :hahaha:

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-ve ... 1f7eee7bac


Tzw. Pakiet park instalowany jest przez skład fabryczny Mostva w Mszczonowie, więc to nie robota ASO.
To piękne ustrojstwo po prawej stronie od przycisku dezaktywującego czujniki to przycisk serwisowy od wspaniałe działającej Cobry. Swoją drogą też świetnie wygląda.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 sty 2017, o 10:56 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 136
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
Student22 napisał(a):
Bivi ;

a czy dźwięk dochodzi z tego samego brzęczyka? bo może wstawili ci dwie instalacje parkowania przód i tył - ASO wszystko potrafi :hahaha: . co ciekawe kaki montaż był by tańszy (sprzęt) od jednego czujnika na 8 punktów.

co do zasady działania jest kilka wariantów np.:
1. przód działa cały czas i jest wyłączany przyciskiem który ci wstawili
2. przód działa przez 8 sek. po wciśnięciu hamulca, (ja tak mam) wkurzające w korku jak się blisko podjeżdża do innych samochodów i nie wyłączy działania przodu przyciskiem, poza tym jest ok.
3. w bardziej eksculsiv wersjach działa od 0 - do np. 20km./h potem jest dezaktywowany przez komputer ale tutaj jest bardziej skomplikowane podłączenie wiązki , mało firm tak robi, częściej spotykane w ORI czujnikach klasy wyższej.


Sprawdzę to i dam znać.

A jak temat ogarnę "całościowo" tych moich przednich psełdo czujników to będę wiedział więcej... i wtedy jak nie wywalczę w salonie przełącznika to sam go zmienię na ORI jeśli będzie pasował.

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 sty 2017, o 10:46 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 lip 2013, o 10:21
Posty: 59
Lokalizacja: Okuniew
Marka: Toyota
Model: Verso
Nadwozie: inne
Rocznik: 2009
Silnik: 2zr-fae
bivi napisał(a):
Student22 napisał(a):
Bivi ;

a czy dźwięk dochodzi z tego samego brzęczyka? bo może wstawili ci dwie instalacje parkowania przód i tył - ASO wszystko potrafi :hahaha: . co ciekawe kaki montaż był by tańszy (sprzęt) od jednego czujnika na 8 punktów.

co do zasady działania jest kilka wariantów np.:
1. przód działa cały czas i jest wyłączany przyciskiem który ci wstawili
2. przód działa przez 8 sek. po wciśnięciu hamulca, (ja tak mam) wkurzające w korku jak się blisko podjeżdża do innych samochodów i nie wyłączy działania przodu przyciskiem, poza tym jest ok.
3. w bardziej eksculsiv wersjach działa od 0 - do np. 20km./h potem jest dezaktywowany przez komputer ale tutaj jest bardziej skomplikowane podłączenie wiązki , mało firm tak robi, częściej spotykane w ORI czujnikach klasy wyższej.


Sprawdzę to i dam znać.

A jak temat ogarnę "całościowo" tych moich przednich psełdo czujników to będę wiedział więcej... i wtedy jak nie wywalczę w salonie przełącznika to sam go zmienię na ORI jeśli będzie pasował.


Ciekawe czy ori bedzie pasował, bo mam ten sam badziew w Verso :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 sty 2017, o 11:24 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9432
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 497
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Ale z pakietu Park czy oddzielnie zamawiany?

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 sty 2017, o 11:32 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1951
Pochwały: 11
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
ORI pasuje tylko w wyznaczone miejsce na desce, nie można go zamienić kolejnością z innym wyłącznikiem.
Ponadto do ORI musi być wtyczka bo z tego co pamiętam wystają druty z pinów - jak ktoś sprytny to podlutuje kable do tych drutów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2017, o 16:23 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2009, o 19:50
Posty: 636
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: T25FL > T27FL2
Rocznik: 2016
Silnik: 2ZR-FAE
w Avensis 2016 jest ten sam przycisk. Faktycznie montuja to w Mszczonowie, na zlecenie TMP. Same czujniki ponoc sa oe Toyoty. Tylne dodaja wyswietlanie odleglosci na ekranie kamery cofania, a przednie dzialaja jak chca. W porownaniu do czujnikow ktore mialem w T25 to jest szrot.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lut 2017, o 17:23 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9432
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 497
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Kaszana i kpina... No comment. :glupek: :baseball:
Tak to powinno wyglądać.
Obrazek

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lut 2017, o 21:43 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 136
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
Byłem w salonie.
Wyregulowali i coś poprawili - zobaczymy jak będzie, kolejne testy przede mną :sciana:
Ale przełącznika nie zmienią :jacipokaze: - jak się cieplej zrobi to poszperam przy nim i ewent. wymienię na ładniejszy.

... ach, szkoda gadać

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2017, o 18:03 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 sty 2017, o 16:01
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2016
Silnik: 2.0
A mi dzisiaj w Avensis wymienili na oryginalny - uparłem się, że mają mi sciągnąć, bo to co założyli to wyglądało tragicznie, zapłaciłem około 60PLN brutto za przełącznik - zielona dioda aktywnych czujek plus niebieskie podświetlenie - identycznie jak w innych przyciskach. Czujki wcześniej działały jak chciały - łapały mi przeszkodę z 6-7m i piszczały sygnałem ciągłym. Wymienili na nowe i jakoś to działa. Żeby było śmieszniej, kupiłem wersję Prestige, więc teoretycznie powinienem mieć czujki parkowania przód - tył w fabryce założone, ale prawdopodobnie TMP w excelu wyszło, że parę PLN zaoszczędzą i zamówili Prestige bez czujek i dokładają badziewie w Mszczonowie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2017, o 18:27 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9432
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 497
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Jest dokładnie tak jak mówisz. Verso jest tak samo... ach Ci księgowi...

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lut 2017, o 11:24 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2009, o 19:50
Posty: 636
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: T25FL > T27FL2
Rocznik: 2016
Silnik: 2ZR-FAE
A same czujniki z przodu tez u was dzialaja jak chca? np. gdy dojezdzam do sciany, to ostatnie centymetry raz piknie i ciagly, zamiast pikac coraz szybciej i ciagly. Potem po odpaleniu gdy stoje przy scianie pomimo wrzuconego wstecznego dalej ciagly dzwiek czujnikow z przodu, do czasu az nie rusze do przodu.

A sam przelacznik dodatkowo nie jest podswietlany, wiec srednio widac czy jest 0 czy 1

@marp555 napiszesz w ktorym ASO robili Ci ten przycisk, bo tez bede chcial go zmienic, wiec bede mogl sie powolac ze sie da.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2017, o 07:51 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 sty 2017, o 16:01
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2016
Silnik: 2.0
Wymienili mi go w ASO w Kaliszu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 11:07 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 136
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
adam_12 napisał(a):
A same czujniki z przodu tez u was dzialaja jak chca? np. gdy dojezdzam do sciany, to ostatnie centymetry raz piknie i ciagly, zamiast pikac coraz szybciej i ciagly. Potem po odpaleniu gdy stoje przy scianie pomimo wrzuconego wstecznego dalej ciagly dzwiek czujnikow z przodu, do czasu az nie rusze do przodu.

Tak, u mnie tak samo działają przednie jak u Ciebie.

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 12:14 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1951
Pochwały: 11
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
To by znaczyło że na czujniki z przodu cały czas jest podawane napięcie.
Jak to sprawdzić:
sprawdźcie czy czasami nie aktywuje ich hamulec na 8sekund, potem powinny przestać piszczeć. Ponowne wciśnięcia hamulca znowu aktywuje czujniki.
Jak działa inaczej to panowie spartolili robotę.

a jak w korkach....? cały czas piszczy jak dojeżdżacie do innego samochodu, mój wyłapuje z 1.5 m ale ja sam sobie zrobiłem :hahaha:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 12:19 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9432
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 497
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Problem polega na tym, że nie można kupić Toyoty z fabrycznie montowanymi czujnikami. Wszystko dokładają w Mszczonowie jako pakiety. Stąd bierze się ten przycisk od lampki nocnej :jezyk:

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 13:07 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1951
Pochwały: 11
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
przycisk przyciskiem , wiemy że dziadostwo ale poprawne działanie to inna rzecz.
choć z drugiej strony, no tak jak nie chcesz aby piszczał to sobie wyłącz :glupek:
co za kretyni....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 15:47 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2016, o 10:18
Posty: 136
Lokalizacja: Mazowieckie
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 (SOL)
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: 1AZ-FSE (Pb/2.0/147)
Student22 napisał(a):
przycisk przyciskiem , wiemy że dziadostwo ale poprawne działanie to inna rzecz.
choć z drugiej strony, no tak jak nie chcesz aby piszczał to sobie wyłącz :glupek:
co za kretyni....

U mnie tymczasem :hahaha: coś ten wyłącznik nie działa do końca jak powinien. Jak go "pstryknę" na "0" to dalej czujniki działają/piszczą, i co jakiś czas (nie ma reguły...) - jak jest coś blisko i jestem na pierszym biegu - zapiszczą (mimo, że ustawiony na "0") :swirek: :wariat:

Będzie czas to znowu muszę do nich podjechać :wysmiewacz:

Student22 napisał(a):
To by znaczyło że na czujniki z przodu cały czas jest podawane napięcie.
Jak to sprawdzić:
sprawdźcie czy czasami nie aktywuje ich hamulec na 8sekund, potem powinny przestać piszczeć. Ponowne wciśnięcia hamulca znowu aktywuje czujniki.
Jak działa inaczej to panowie spartolili robotę.

a jak w korkach....? cały czas piszczy jak dojeżdżacie do innego samochodu, mój wyłapuje z 1.5 m ale ja sam sobie zrobiłem :hahaha:

Z tym hamulcem sprawdzę... a w korkach jest ok, nie włączają się. Rozumiem, że tak powinno być... :niewiem: :jezyk:

_________________
Uwielbiam swoją Czarną :szatanek: Moja czarna nadzieja
Aris, czyli druga Toyota w rodzinie --> zobacz TU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2017, o 09:53 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 25 cze 2011, o 11:17
Posty: 1951
Pochwały: 11
Marka: Toyka
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 Premium
w wielkim skrócie, u mnie przedni działa tak jak tylni czyli:
Odpalam samochód, nie piszczy ale się uaktywnia , mrygnie wyświetlacz ewentualnie wskaże odległość do przeszkody.
nacisnę padał hamulca, jest aktywny przez 8 sekund i.......
podjadę do przeszkody nie działa bez hamulca - nie wskazuje odległości
podjadę do przeszkody i wcisnę pedał hamulca - uaktywnia się i zaczyna mierzyć odległość od 1.5m do 0.
zaczyna wskazywać na wyświetlaczu i delikatnie piszczeć, czym jestem bliżej wskaźnik zmienia wskazania na wyświetlaczu i piszczy coraz szybciej aż do wskazania 0 czyli (30cm przed przeszkodą), ale to wszystko działa tylko na 8 sek. potem się wyłącza do ponownego wciśnięcia hamulca.
Wyłącznik jest po to aby go całkowicie zdezaktywować i po wciśnięciu hamulca nic nie wskaże bo nie dostaje napięcia np. w korku.

Jak jadę w korku każde naciśnięcia hamulca powoduje aktywacje i wskazanie odległości do samochodu z przodu - chyba że go wyłączę.
Aby nie było tak denerwując bo może być, wyciszyłem dźwięk prawie do max.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 5 mar 2017, o 23:23 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2009, o 19:50
Posty: 636
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: T25FL > T27FL2
Rocznik: 2016
Silnik: 2ZR-FAE
W T27FL2 przedni czujnik (chyba) dziala niezaleznie od predkosci, bo jadac np. jezdnia rozdzielona murkiem potrafi popikac. Lubi tez kilka sekund piszczec bez zadnej konkretnej przyczyny podczas jazdy, rowniez na autostradzie. Przedni nie ma zadnego odwzorowania na ekranie, tylny dodaje na kamerze odleglosc od przeszkody.
Z hamulcem raczej zwiazku nie ma. Stojac w korku jeszcze mi nie zapikaly, nawet jak bylem blisko innego auta na tyle, ze juz powinny.
Dzialaja chyba przez iles sekund, ale nie wiem od jakiego momentu, pomijajac odpalenie auta, bo gdy wysiade i przyloze reke do czujnika, to nic sie nie dzieje.
Taka [CENZURA] te czujniki, ale jednak czlowiek sie przyzwyczaja i irytuje ze mimo ze [CENZURA], to nie dziala jak powinna.

Ogolnie te w T25FL dzialaly duzo lepiej, ale lubialy piknac czasem w korku, zwlaszcza jak deszcz padal, te w korku nie sa upierdliwe, ale przy parkowaniu wiele nie pomagaja.
Moim zdaniem nie warto, gdyby ktos mial dylemat przy negocjacjach. Ja chcialem, bo mialem w poprzednim aucie.

Jakby ktos mial wiecej wiedzy na temat czujnikow parkowania przod, albo jakas instrukcje, to prosze pisac :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda