TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 22 lis 2017, o 03:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 23:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: szkocja
Marka: toyota
Model: avensis t25 , t27
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
czesc, mam nadzieje ze mnie nikt nie usunie. Pisze tutaj bo wiem ze sa tu ludzie ktorzy sporo wiedza o silnikach a jak wiadomo dzialaja podobnie, probowalem cos znalezc na forum mazdy ale nie za wiele o tym modelu. Kupilem mazde 5 z silnikiem 1.8 i nie pali jeden cylinder. Sprawdzilem cewkI, wymienilem na nowe swiece. silnik rzuca co oczywiste ale obroty nie skacza. na komputerze wyskoczyl blad ze nie dziala pierwszy cylinder ale przyczyny nie podal i czy w ogole jest taka mozliwosc zeby komputer pokazal czemu? jutro sprawdze cisnienie w cylindrach zeby wykluczyc zawory, a moze walniety wtrysk, tez mam zamiar to sprawdzic jutro bo dzis juz za ciemno bylo a auto pod chmurka. wykrecilem swiece jak chwile pochodzilo auto i niby wilgotna byla i smierdziala benzyna. Czy jest ktos w stanie podac jeszcze co moze powodowac ze nie chodzi? kupilem auto bardzo okazyjnie, powodem niskiej ceny bylo brak przegladu ze wzgledu na duza emisje spalin, nie kopci na siwo i w ogole jakos tak normalnie spaliny wygladaja. w silniku bylo dosc malo oleju, wlalem dwa litry zeby bylo pomiedzy min a max ale nawet z niska iloscia oleju (prawie zerowa) kontrolka oleju nie pokazywala sie. czyzby przytarty silnik? silnik nie wydaje metalicznych dzwiekow co mogloby swiadczyc o peknietym pierscieniu, tloku czy zaworze. myle sie w czyms? Oczywiscie kontrolka CHECK ENGINE sie swieci ale raz gasnie na chwilke a raz sie ciagle swieci. Czy jest mozliwosc aby ten problem byl spowodowany jeszcze czyms innym np jakas sonda lambda albo inna cholera? czy odlaczenie klemy minusowej moze cos zmienic? dziekuje za kazda sugestje i pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 23:46 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 1 lip 2008, o 10:21
Posty: 2984
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 9
Marka: toyota
Model: t25 przed i po fl
Rocznik: 2007
Silnik: 1cd i 1ad
jak zaplon ok i dostaje paliwo to mozna zakladac brak kompresji czyli jakies barabara w zaworach... z tego co pamietam to rynku DE czesto spotyka sie mazdy z wypalonymi zaworami ( taxi lpg), tak na czuja to tam kompresji brak, ale wiadomo trzeba sprawdzic,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 07:27 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 18 lip 2011, o 00:35
Posty: 504
Lokalizacja: swiat
Pochwały: 4
Marka: opel
Model: kadett
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 1991
Silnik: c20let++f28
Zalatw inny wtryskiwacz, podmien, sprawdz - powinno byc ok.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 09:14 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20411
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
a masz iskre?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 09:44 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lip 2011, o 09:47
Posty: 763
Lokalizacja: Płock
Pochwały: 30
Marka: LEXUS
Model: RX330_IS300 SC
Nadwozie: inne
Rocznik: 2004
Silnik: LowPriceGasoline
Ustal kod błędu na początek.

Jak sprawdzałeś cewki?

_________________
... śmieją się ze mnie, że jestem inny. A Ja..
Śmieje się z nich, że są tacy sami...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 09:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 10 maja 2012, o 08:41
Posty: 355
Lokalizacja: milano
Marka: toyota
Model: avensis I
Rocznik: 1998
Silnik: 7A-FE
Zamień kable z dobrego cyl na ten który jest wadliwy bo napisałeś że świece zmieniałeś a kable też by zdało , odepnij kostke do wtryskiwacza od 1 cyl. i sprawdż na pracującym silniku czy jest poprawa czy nie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 19:14 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: szkocja
Marka: toyota
Model: avensis t25 , t27
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
iskra jest (polozylem swiece na silniku, ktora wczesniej podlaczylem do cewki oczywiscie i iskra przeskakiwala po uruchomieniu silnika, cewki zamienilem z 3 cylindrem (z reszta to bez znaczenia z ktorym) i ta sama cewka ktora nie dzialala na pierszym cylindrze dziala na trzecim, cewka dziala. moze napisze ze auto ma cztery cewki zeby bylo jasniej troche. kod bledu bedzie ciezko ustalic bo komputer pokazal tylko ze pierwszy cylinder nie dziala, MISFIRE1.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 19:18 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20411
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
troszkę uporządkujmy:
- czy wszystkie 4 cewki sa sprawne?
- czy wszystkie 4 świece sa sprawne?
- czy na wszystkie 4 cewki podawany jest prąd?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 19:24 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: szkocja
Marka: toyota
Model: avensis t25 , t27
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
swiece nowe, cewki sprawne, prad jest na wszystkich. gdy zdejme fajke z pierwszego bak reakcji z kolejnych silnik zaczyna szarpac bardziej czyli pali na dwa cylindry.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 19:27 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20411
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
ok zaplon wydaje sie dobry, czy podawane jest do cylindrow paliwo? tam gdzie odłączasz zaplon i nie ma reakcji pewnie nie...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 19:42 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: szkocja
Marka: toyota
Model: avensis t25 , t27
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
albo brak cisnienia albo paliwa, taniej wyjdzie naprawic wtrysk, dzis wieczorem sprawdze cisnienie i moze prad na wtrysku czu dochodzi. a jak bedzie jedno i drugie to oczywiscie wtrysk. sie obaczy...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 19:42 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20411
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
no to do dzialania, pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 21:31 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: szkocja
Marka: toyota
Model: avensis t25 , t27
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
no i sie wyjasnila sprawa, cisnienie w cylindrze prawie zerowe. dziekuje za poswiecony czas i podpowiedzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 21:37 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20411
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
moze zawor stoi jak brak cisnienia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 23:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: szkocja
Marka: toyota
Model: avensis t25 , t27
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
a jak to sprawdzic? mozna domowym sposobem jakos? wiem jak sie sprawdza szczelnosc cylindra (znaczy sie lyzka oleju i ponowna proba cisnienia) ale jak sprawdzic zawor? do tego trzeba przyrzad miec. w jezyku angielskim ta czynnosc nazywa sie "leak down test" ale jak sie nazywa do tego przyrzad i czynnosc? w pierwszym cylindrze bylo blisko zera ale w drugim bylo 15? chyba ze zle spojrzalem na jednostki i zamiast barow bylo psi i male 0 czyli 150psi co daje 10. dalej juz nie sprawdzalem. moze zrobie jutro jeszcze jedno podejscie bo popelnilem kilka bledow, silnik byl zimny i akumulator kreci ale mocny nie jest. Czy te bledy moga swiadczyc o tak duzych roznicach i czy mozliwe jest aby cisnienie bylo 0? gdyby tak faktycznie bylo to wada jest zawor bo gdyby uciekalo tlokiem to by moze chociaz ze 2 bary byly? myle sie? chyba jutro sprobuje z olejem...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 23:10 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20411
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
nie znam mazdy ale po zdjeciu pokrywy zaworow bylo to widac, nie wiem czy w kazdym aucie to widac, zaladaac ze pomierzyles dobrze to przeciez bez jaj, nawet jak masz zuzyte pierscienie to cisnienie jakies tam zmierzysz, wiec albo zly pomiar, albo masz ciagle otwarta komore spalania zaworem dolowtowym badz wylotowym, moze tez byc ze popychacz nie pracuje plynnie i trzyma zawor badz jest wypalone gniazdo, podstawa to dobry pomiar cisnienia, inaczej to tylko szklana kula, pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 23:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: szkocja
Marka: toyota
Model: avensis t25 , t27
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
znaczy sie zawor ale co mu dolega to chyba nawet szklana kula bez rozebrania nie pokaze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 23:36 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20411
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
pomierz dobrze, co by bylo pewne ze nie ma tam cisnienia, jak cisnienia brak to wiadomo ze jest klopot, i bez rozebrania sie nie obejdzie, pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 23:04 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: szkocja
Marka: toyota
Model: avensis t25 , t27
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
gdyby kogos to interesowalo jeszcze czemu cisnienie zero to wyjasniam ze zawor wydechowy mial ukruszony trojkacik o boku ok 3-4mm kazdy. jak odbiore auto i zawor to zrobie zdjecie i wrzuce. pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 23:23 
Offline
Guru
Guru

Dołączył(a): 1 lip 2008, o 10:21
Posty: 2984
Lokalizacja: Gdynia
Pochwały: 9
Marka: toyota
Model: t25 przed i po fl
Rocznik: 2007
Silnik: 1cd i 1ad
kamyk napisał(a):
jak zaplon ok i dostaje paliwo to mozna zakladac brak kompresji czyli jakies barabara w zaworach... z tego co pamietam to rynku DE czesto spotyka sie mazdy z wypalonymi zaworami ( taxi lpg), tak na czuja to tam kompresji brak, ale wiadomo trzeba sprawdzic,

bylem zlym prorokiem...........


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 23:36 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20411
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
Dzięki za info


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2013, o 00:16 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: szkocja
Marka: toyota
Model: avensis t25 , t27
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
bym to podciagnal pod wade materialu co faktu nie zmienia ze silnik rozebrany.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 maja 2013, o 23:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 9 kwi 2011, o 23:08
Posty: 170
Lokalizacja: szkocja
Marka: toyota
Model: avensis t25 , t27
Rocznik: 2004
Silnik: 1.8 benzyna
panowie konczac temat, po zlozeniu silnik podobno jak to tlumaczyli mechanicy dostal cisnien i zaczal olej isc do cylindrow przez pierscienie (do wszyskich cylindrow a zwlaszcza do trzeciego). auto ma juz nowego wlasciciela bo ja sie poddalem, podobno silniki mazdy nie lubia jak sie w nich grzebie pomijajac ze to przerobiony silnik forda. no coz jakim ja sie czuje szczesliwym czlowiekiem majac swiadomosc ze moja czarna wozi mnie 4 lata dzien w dzien bez najmniejszej usterki...no dobra przelacznik podnoszenia szyby ale to male nic.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 maja 2013, o 08:13 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2007, o 08:12
Posty: 20411
Lokalizacja: Schwäbisch Hall
Pochwały: 289
Marka: Toyota
Model: Avensis T22
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D 1cdftv
ok, dzieki za info, pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda