TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 24 paź 2017, o 07:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2010, o 15:17 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2009, o 22:26
Posty: 76
Lokalizacja: PL w UK
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 D4D
Witam w GPS mam oryginalna płytę z mapami do GPS i all działa.. ale jak ją sklonuję na DVD-R DL to już nawigacja nie potrafi odczytać tej płyty... dlaczego?

Czy ten hardware GPS ma jakieś zabezpieczenia przez kopiami lub piratami? tak jak to było np. w PS2? :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2010, o 16:57 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 maja 2009, o 14:51
Posty: 152
Lokalizacja: Milton Keynes, UK
Marka: Toyota
Model: T25 T180, T22 GS
Rocznik: 2007
Silnik: 2AD-FHV, 1CD-FTV
Kiedyś trochę na ten temat czytałem i opinie są różne. Czasami wystarczy zastosować inną płytę np. DVD+R DL bądź też płyty innych producentów. Sporo tego znajdziesz na www.peb.pl . :tak: Ze swojej strony mogę dodać, że też próbowałem nagrać płytę do TNS700 i nie chce czytać. :nie:

_________________
Pozdrawiam

Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2010, o 18:48 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lis 2009, o 15:09
Posty: 123
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 2
Marka: Citroen
Model: C4 New Exclusive
Rocznik: 2011
Silnik: 1.6 HDi (110KM)
Może zrób obraz płyty - są takie programy, nie pamiętam teraz nazwy.

_________________
Pozdrawiam,

Mariusz

Była: Toyota Avensis T25 2.0 D-4D (116KM) 2004r


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2010, o 18:59 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lip 2008, o 19:42
Posty: 800
Lokalizacja: Zgorzelec
Marka: Toyota
Model: Avensis T22 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2001
Silnik: 2.0 D4D
sz00gun napisał(a):
jak ją sklonuję na DVD-R DL to już nawigacja nie potrafi odczytać tej płyty... dlaczego?


Tak jak płyta z oryginalną grą. Po skopiowaniu też nie działa, potrzebny jest "crack".

sz00gun napisał(a):
Czy ten hardware GPS ma jakieś zabezpieczenia przez kopiami lub piratami?


Na pewno.

Colto napisał(a):
Może zrób obraz płyty - są takie programy, nie pamiętam teraz nazwy.


Np. UltraISO

_________________
Ave T22 by wilk


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2010, o 19:33 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 kwi 2009, o 22:26
Posty: 76
Lokalizacja: PL w UK
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2004
Silnik: 2.0 D4D
Obraz płyty zrobiłem i też nie działało, musza mieć zabezpieczenia ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2010, o 17:57 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 sty 2009, o 09:04
Posty: 18
Lokalizacja: wroclaw, swindon uk
Cześć

Wszystko tutaj wyczytasz: http://peb.pl/inne-systemy-nawigacyjne/ ... ensis.html

Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2010, o 20:25 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 maja 2010, o 20:11
Posty: 13
Lokalizacja: Belgia
faktycznie ten temat powyzej na www.peb.pl dogłębnie opisuje zasady wypalania navigacji - nie tylko TNS 700 ale wszystkich, czyli od TNS 300/310 po TNS 600 do 700.
Proponuje wypalic BEZWZGLEDNIE na VERBATIMIE DVD+DL z predkoscia max. 2,4 przy zmianie BOOKTYPE'a na DVD-ROM i na dobrej nagrywarce (LG odpada, bo probowalem na wielu i nic!; plyty TDK DVD+DL to tez padaka). Polecam do nagrywania napedy DVD RW w laptopach. zazwyczaj daja lepszy efekt...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2010, o 16:59 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 27 kwi 2009, o 23:36
Posty: 173
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 vvti
nic z tego
Nagrywarka wypala dwuwarstwowo, ale obie warstwy "w jedną stronę".
Płyty oryginalne mają jedną warstwę w jedną, a drugą w drugą stronę.
z tych w miarę nowych działa tylko Rosja z lat 2007-2008. Płyta zawiera Polskę, Rosję i trochę południowe Europy. Ponieważ dane są ubogie to mieści się na jednej warstwie

_________________
pozdrawiam
Tomek Toost


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2010, o 19:50 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 19 sty 2009, o 09:04
Posty: 18
Lokalizacja: wroclaw, swindon uk
Ano nie do końca.

Udało mi się do celów czysto testowych :diabel: wypalić chyba najnowszą edycje mapy wschodniej (2008-2009). Pokrycie Polski całkiem dobre a i w europie od Holandii w naszą stronę też już śmiga. Ale co racja to racja ma tylko 3Gb z hakiem więc nie pali dwuwarstwowo, centralnej Europy z zachodnią która ma koło 7 nie udało mi się. Wersja angielska, nie ruska.

Pozdrawiam
Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2010, o 12:29 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 18 paź 2009, o 15:32
Posty: 63
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 D4D
Rocznik: 2005
Silnik: 2.0 Diesel
Hmm napiszę tak :
Ja też "czysto testowo" :diabel: posiadam 3 płyty z nawigacją na 2010r north. south i east. Nagrane na Verbatim DVD-DL z prędkością 4x ale co ważne book type DVD-ROM.
Płyty mają wagę odpowiednio : north 6,5GB , soth chyba 7GB i east 6,5GB.
Działają bez zarzutu, wszystko w jak najlepszym porządku.
Bardzo ważna informacja, nagrywałem na różnych płytach , TDK, MAXELL, MADE IN TESCO, z różnymi prędkościami od 1x włącznie i tylko verbatim działa prawidłowo. Na płytach TDK odczytuje mapę, natomiast bardzo szybko zaczyna "świrować" (nie potrafi wyznaczyć trasy, przy zmianie skali mapy wyskakuje błąd odczytu itd), inne płyty to strata pieniędzy i czasu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lis 2010, o 22:41 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 1 cze 2010, o 21:39
Posty: 2
Lokalizacja: Bukowno
Czy ktoś posiada może mapy do TNS 700 z polskim menu i komunikatami w języku polskim??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lis 2010, o 21:30 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 8 lut 2009, o 13:10
Posty: 1572
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 45
Marka: Niemamjuztoyoty
Model: niemamjuztoyoty
Rocznik: 2014
Silnik: niemamjuztoyoty
Plazmuczi napisał(a):
Hmm napiszę tak :
Ja też "czysto testowo" :diabel: posiadam 3 płyty z nawigacją na 2010r north. south i east. Nagrane na Verbatim DVD-DL z prędkością 4x ale co ważne book type DVD-ROM.
Płyty mają wagę odpowiednio : north 6,5GB , soth chyba 7GB i east 6,5GB.
Działają bez zarzutu, wszystko w jak najlepszym porządku.
Bardzo ważna informacja, nagrywałem na różnych płytach , TDK, MAXELL, MADE IN TESCO, z różnymi prędkościami od 1x włącznie i tylko verbatim działa prawidłowo. Na płytach TDK odczytuje mapę, natomiast bardzo szybko zaczyna "świrować" (nie potrafi wyznaczyć trasy, przy zmianie skali mapy wyskakuje błąd odczytu itd), inne płyty to strata pieniędzy i czasu.


a jakim programem wypalales?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lis 2010, o 22:20 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2009, o 19:50
Posty: 637
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: T25FL > T27FL2
Rocznik: 2016
Silnik: 2ZR-FAE
Grisza napisał(a):
Czy ktoś posiada może mapy do TNS 700 z polskim menu i komunikatami w języku polskim??


polskie menu mozna zrobic, na allegro sa firmy ktore to robia za pare stowek. Polskiego lektora nie ma i pewnie nie bedzie (mam plyty na 2011r.)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 sie 2011, o 21:59 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 4 sie 2011, o 22:37
Posty: 5
Lokalizacja: Zabrze
Marka: Avensis
Model: Avensis T27
Rocznik: 1997
Silnik: Benzyniak
Czy przeróbka na polskie menu nie narusza czasem licencji oprogramowania?

_________________
Miłośnik Toyoty Avensis ze Śląska


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 sie 2011, o 18:42 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2009, o 19:50
Posty: 637
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: T25FL > T27FL2
Rocznik: 2016
Silnik: 2ZR-FAE
nie, nie ma zwiazku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 lis 2011, o 22:26 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:14
Posty: 186
Lokalizacja: Jasło
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 2ZR
no ja wypaliłem dawno tns700 e13 north z podmienionym plikiem loading.kwi i działa bez zarzutu :) polecam verbatim DVD-DL i na nagrywarkach Lite-on


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lis 2011, o 16:38 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 8 lut 2009, o 13:10
Posty: 1572
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 45
Marka: Niemamjuztoyoty
Model: niemamjuztoyoty
Rocznik: 2014
Silnik: niemamjuztoyoty
jak to jest z tym kopiowanie, tylko nagrywarki lite-on?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lis 2011, o 16:44 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:50
Posty: 6977
Lokalizacja: WWW
Pochwały: 825
Marka: Toyota
Model: T25FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2006
Silnik: D4D2T-ADFTV
Nie tylko lite-on, każda nagrywarka i odpowiedni program dadzą radę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lis 2011, o 23:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:14
Posty: 186
Lokalizacja: Jasło
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 2ZR
no musisz mieć opcję nagrywania DVD-ROM - koniecznie "-"(pauza, minus) - jest zawsze możliwość upragd'u BIOSu jeśli jest to możliwe:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lis 2011, o 16:45 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 8 lut 2009, o 13:10
Posty: 1572
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 45
Marka: Niemamjuztoyoty
Model: niemamjuztoyoty
Rocznik: 2014
Silnik: niemamjuztoyoty
mhm, wyczytalem gdzies że musi byc loading.kwi z E10, czyli trzeba zdowngradeowac soft navi do e10, a miec tlyko mapy e13/e14 - jesli tak faktycznie jest, lepiej kupic oryginał

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lis 2011, o 19:48 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:14
Posty: 186
Lokalizacja: Jasło
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 1.8 2ZR
podmienia się ten plik loading.kwi a mapa działa jak e13 bez problemu - ten plik odpowiada za odpalenie(ja tak to rozumiem)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 lip 2012, o 15:40 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 mar 2012, o 19:53
Posty: 173
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2007
Silnik: 1ADFTV
Stało się :) E15 RUSSIA ( polska i okolice) działa ( oczywiście w celach edukacyjnych zainteresowanych odsyłam na pw)
TNS 700

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 lip 2012, o 20:07 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 372
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Jeśli mam e11 to moge probowac z e15?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 lip 2012, o 20:10 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 463
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
TP89 napisał(a):
Stało się :) E15 RUSSIA ( polska i okolice) działa ( oczywiście w celach edukacyjnych zainteresowanych odsyłam na pw)
TNS 700



taaa, podobno na kopii ma problemy z POI i w ogole chodzi wolniej,


ja kupilem east e15 za 160zł i sie ciesze, e14 sprzedalem za 140 :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 sie 2012, o 23:33 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 372
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
również posiadam E15 i od jutra zaczynam testy, nawigacja TNS700 wersja B9013


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sie 2012, o 18:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 mar 2012, o 19:53
Posty: 173
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2007
Silnik: 1ADFTV
Mam TNS700 B9010 i wszystko działa tak jak powinno :)
Wcześniej śmigałem z E10 East a na E15 przelatałem już 450km :) za każdym razem ustawiając trase na navi do punktu docelowego lud do POI w pobliżu ( stacje benz parking i hotel) wpisałem sobie moje ASO i do niego też prowadzi bez problemu.

Na swoim "chomiku" mam dwie spreparowane płyty DVD które wystarczy nagrać bez zmiany jakichkolwiek plików.

Nagrywanie na Verbatimach DVD+R przy zmianie booktype`a na DVD-ROM prędkość 2,4x Na Liteonie iHAS524,

Nagrywałem na Esperanzach i innych na LG i Liteonie (miałem parę czystych DVD) i wiem, że tylko Verbatim i Liteon dało radę (TDK się wczytywało i wczytywało i czasem ruszało ale po ruszeniu gasło)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 sie 2012, o 21:18 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 cze 2008, o 11:09
Posty: 4
Lokalizacja: Góra Puławska
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2,0 d4d
Jak można to proszę o linki na chomika.
Pozdrawiam!!!

_________________
izabo60


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sie 2012, o 09:38 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 sie 2012, o 09:31
Posty: 1
Lokalizacja: Łódź
Marka: TOYOTA
Model: COROLLA E12
Rocznik: 2002
Silnik: 2.0 D4D 90 KM
TP89 napisał(a):
Mam TNS700 B9010 i wszystko działa tak jak powinno :)
Wcześniej śmigałem z E10 East a na E15 przelatałem już 450km :) za każdym razem ustawiając trase na navi do punktu docelowego lud do POI w pobliżu ( stacje benz parking i hotel) wpisałem sobie moje ASO i do niego też prowadzi bez problemu.

Na swoim "chomiku" mam dwie spreparowane płyty DVD które wystarczy nagrać bez zmiany jakichkolwiek plików.

Nagrywanie na Verbatimach DVD+R przy zmianie booktype`a na DVD-ROM prędkość 2,4x Na Liteonie iHAS524,

Nagrywałem na Esperanzach i innych na LG i Liteonie (miałem parę czystych DVD) i wiem, że tylko Verbatim i Liteon dało radę (TDK się wczytywało i wczytywało i czasem ruszało ale po ruszeniu gasło)


Hej, poprosimy o link do chomika :) Dzięki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sie 2012, o 14:10 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 17 lut 2012, o 02:30
Posty: 18
Lokalizacja: Kobyłka
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2007
Silnik: 2,0 D4D
Witam, jak Ktos posiada link do chomika i by sie podzielik to by bylo exstsa.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 sie 2012, o 14:59 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 mar 2012, o 19:53
Posty: 173
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2007
Silnik: 1ADFTV
http://chomikuj.pl/Tomus980114/E15 hasło:avensis.info

Pobierzesz 2 obrazy płyt i nagrasz je używając programu ImgBurn (jest w folderze z mapami na chomiku)

Nagrasz na 2 płytach Verbatim DVD+R zmieniając booktype w programie ImgBurn na DVD-ROM(w opcjach zaawansowanych w zakładce z Nazwą Twojej nagrywarki) przy prędkości 2,4 na nagrywarce Lite-on.

|#|1-Odpinasz klemę - z Akumulatora na 3 minuty
|#|2-Podpinasz klemę
|#|3-wkładasz DVD1
|#|4-wgrywa się nowy program do navigacji
|#|5-wyskakuje błąd złej mapy
|#|6-wkładasz DVD2

I wszystko powinno działać.

-------------------------------------------------------------
Oczywiście powiadamiam Was, że zamieszczam pliki tylko i wyłącznie w celach edukacyjnych, poznawczych.

Jeżeli pokrycie mapy wam odpowiada to kupcie u producenta takową wersję!

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda