TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 25 cze 2018, o 08:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 gru 2017, o 19:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 lis 2017, o 19:42
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis d4d
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0
Po wymianie akumulatora wyskakuje mi taki komunikata w nawi/radiu - czy ktoś ma pojęcie jak to naprawić?

-> odpięcie od zasilania akumulator nic nie dało;
-> wyjęcie i ponowne włożenie płyty nawigacji tak samo
-> nie ma szans otworzenia ukrytego menu w panelu

Jakieś propozycje? Zdjęcie poniżej:

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 gru 2017, o 01:40 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 paź 2017, o 20:18
Posty: 14
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2003
Silnik: 1.8 benzyna
Czy masz oryginalną płytę? Czy jestes pewien, ze laser jest ok? Przerabialem to w corolla verso i skonczylo sie na wymianie lasera.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 sty 2018, o 13:24 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 lis 2017, o 19:42
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis d4d
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0
Nie mam, mam tylko tą która jest w radiu, ale to jest jedna z kilku, bo oznaczona "A". Co do lasera to nie mam pojęcia, zapytam po nowym roku jakiegoś speca.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 sty 2018, o 15:08 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 6 sty 2018, o 15:02
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.0 D4D
Witam, czy już poradziłeś sobie z tym problemem?
Ja sciagalem ostatnio Avensis z niemiec, przyjechała mi z ledwo zywym aku i znajomy ktory mi ja sciagal mowil ze po wymianie aku radio sie po prostu zakodowalo, bo przed wymiana dzialalo normalnie.
Rowniez posiadam plyty do Navi i rowniez nie dziala.
Podobno w Toyocie kosztuje 50zł, ale nie chca robic.
Jestem ciekaw czy rozwiazles problem
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 sty 2018, o 17:29 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 17 sty 2018, o 16:03
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis t25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2 diesel
Witam a ten sam problem, mechanik zdjął klemę i pojawił się taki sam komunikat. Dzwoniłem do ASO Szczecin powiedzieli 250zł programowanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 sty 2018, o 17:34 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 17 sty 2018, o 16:03
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis t25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2 diesel
Powiedzieli również, że tak się dzieje po każdym zdjęciu klemy. Trochę nie chce mi się w to wierzyć, żeby po każdym zdjęciu klem jechać do ASO na programowanie za 250 zł, musi być jakieś rozwiązanie?Pomóżcie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 sty 2018, o 19:11 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2015, o 22:14
Posty: 72
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 2AD
Po każdym odłączeniu akumulatora na dłużej niż 5 minut nawigacja przywraca się do ustawień fabrycznych i aby działa ponownie musi wczytać dane "rozruchowe" z płyty nawigacyjnej.

Problem pojawia się gdy płyta jest porysowana lub mamy stare mapy bodajże sprzed 2011 roku i wtedy do rozruchu potrzebujemy takiej dvd: https://www.clublexus.com/gallery/data/ ... m_disc.jpg ewentualnie jakieś nowszej aktualizacji która już zawiera dane do uruchomienia navi.

Ostatecznie może być problem z laserem czyli czyszczenie lub wymiana.

_________________
Pomogę w aktualizacji wszystkich Toyota / Lexus - DVD, SD, microsd, HDD, Touch1, Touch2 oraz inne - PW

Dostępne najnowsze mapy 2018 /2019 ver.1 wydane w kwietniu 2018



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 maja 2018, o 16:28 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 4 kwi 2015, o 15:10
Posty: 24
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 2
Marka: Audi
Model: A-4
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2005
Silnik: BPW
Temat taki sam jak w Mazdzie 6 GH
Po każdym odłączeniu aku następuje taki reset.
Należy włożyć pierwszą płytę z jaką ta nawigacja została wypuszczona, tam znajduje się soft startowy.
Nowsze mapy mogą już nie zawierać softu startowego.
Jeśli po załadowaniu odpowiedniej płyty brak efektów to:
- brudny laser
- laser do wymiany
- uszkodzony mechanizm czytnika dvd (często słychać niepokojące odgłosy po załadowaniu płyty)

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK
wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda