TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 24 paź 2017, o 11:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2017, o 22:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 mar 2017, o 22:03
Posty: 4
Marka: avensis
Model: T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2,0
Witam,
posiadam fabryczną nawigacje B9010 - po uruchomieniu auta wszystko działa bez zarzutów jednak po pewnym czasie następuje wygaszenie (dezaktywacja) menu - nie mogę np wyszukać danego adresu lub wybrać zapamiętanej lokalizacji pomimo że mapa działa prawidłowo (bez nawigowania). Po pewnym czasie menu znów się aktywuje i wszystkie opcje są dostępne - sytuacja taka pojawia się kilkakrotnie podczas jazdy raz menu aktywne raz nie.... Podczas gdy jest aktywne jak wybiorę lokalizację do nawigowania wszystko działa prawidłowo.

Jaka może być przyczyna dezaktywacji menu podczas jazdy ? wcześniej problem taki nie występował.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 mar 2017, o 23:51 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2015, o 22:14
Posty: 50
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 2AD
A masz dostęp do innej płyty dvd? - moim zdaniem tam trzeba szukać przyczyny

_________________
Pomogę w aktualizacji wszystkich nawigacji Toyota / Lexus - DVD, SD, microsd, HDD, Touch1, Touch2 oraz inne - PW





Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2017, o 13:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 sie 2012, o 22:55
Posty: 2
Lokalizacja: Mazury
Marka: PEUGEOT
Model: 508
Rocznik: 2013
Silnik: 2,0
Odłącz akumulator na kilka minut - wykasuje się menu - po jego podłączeniu menu wgra się z płyty z mapą. Jeśli dalej nie będzie chodziła prawidłowo - laser do czyszczenia lub wymiany, ewentualnie płytka z mapą w złym stanie i nie może jej laser odczytać .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2017, o 15:40 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 mar 2017, o 22:03
Posty: 4
Marka: avensis
Model: T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2,0
Próbowałem z odłączeniem akumulatora i nic to nie dało co do płyty to mam wersję z 2008 r więc kupię dziś nową i zobaczę efekty. Dziwi mnie tylko czemu mapa pokazuje mi moje bieżące położenie prawidłowo i śledzi cały czas trasę a zarazem mimo to nie mogę zadać nowej trasy bo się dezaktywuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2017, o 15:45 
Online
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 6 sty 2015, o 21:56
Posty: 516
Pochwały: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
A nie jest tak, że na postoju możesz obsługiwać navi, a podczas jazdy nie?
Bo jeśli tak, to włożysz płytę z nowszą wersją i problem zniknie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2017, o 15:55 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 mar 2010, o 17:32
Posty: 1064
Lokalizacja: Włocławek
Pochwały: 70
Marka: Toyota
Model: T25 Luna Business
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
maniek32 napisał(a):
A nie jest tak, że na postoju możesz obsługiwać navi, a podczas jazdy nie?
Bo jeśli tak, to włożysz płytę z nowszą wersją i problem zniknie

Dokładnie tak miałem.

Wysłane z Honor 7 przy użyciu Tapatalka

_________________
BLACK MAMBA by ARI <------ kliknij tutaj


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2017, o 17:36 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 mar 2017, o 22:03
Posty: 4
Marka: avensis
Model: T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2,0
no nie do końca podczas jazdy też następuje aktywacja menu i mogę dokonać wyboru - tyle że menu jest aktywne około minuty i dodam jeszcze że przez około 2 lata po zakupie auta problemu takiego nie było menu zawsze było aktywne


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2017, o 19:19 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2015, o 22:14
Posty: 50
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 2AD
Zacznij kolego od płyty jak to nie pomoże zostanie czyszczenie lasera.

_________________
Pomogę w aktualizacji wszystkich nawigacji Toyota / Lexus - DVD, SD, microsd, HDD, Touch1, Touch2 oraz inne - PW





Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2017, o 00:21 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 mar 2017, o 22:03
Posty: 4
Marka: avensis
Model: T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2,0
Żeby zamknąć temat to tak.... nowy zestaw płyt zaproponowano mi za 750 zł odmówiłem (w salonie) na moje pytanie czemu tak się dzieje nie dostałem odpowiedzi :) ale znalazłem odpowiedź całkiem przypadkowo. Navi ma takie zabezpieczenie że podczas jazdy jak się nie wybierze docelowego miejsca jest po prostu nieaktywne podczas jazdy - aby nie klikać podczas jazdy tą funkcje się aktywuje ale nie wiem jak i nie wiem jak ją zdezaktywować (została aktywowana przez 5 letniego pasażera podczas jazdy stąd wcześniej pisałem że problem nie występował jednak nie chce powiedzieć jak to zrobił- odłączanie akumulatora itp nie działa...) więc działa to tak jak odpalam auto i stoję w miejscu wszystko działa. Jak jadę a nie mam wybranej trasy nic nie zrobię tylko podgląd trasy na bieżąco. Jak stanę na światłach i uwaga ! trzymam hamulec następuje aktywacja mogę wybierać. Jak ruszę znów dezaktywacja.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2017, o 07:51 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 426
Pochwały: 32
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Przejrzałeś całe menu/ustawienia tego radia? A instrukcja obsługi nic nie mówi? To może być zwykła kombinacja dwóch lub trzech klawiszy i tyle.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2017, o 09:09 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 mar 2010, o 17:32
Posty: 1064
Lokalizacja: Włocławek
Pochwały: 70
Marka: Toyota
Model: T25 Luna Business
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
Nowa Navi załatwia temat, i nie musi kosztować 750 zł.

Nie wiem czy na starej nie udało mi się tego zdjąć razem z funkcją sygnalizacji dźwiękowej niezapiętych pasów.
Spróbuj..

_________________
BLACK MAMBA by ARI <------ kliknij tutaj


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2017, o 09:44 
Online
Zaawansowany
Zaawansowany

Dołączył(a): 6 sty 2015, o 21:56
Posty: 516
Pochwały: 12
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
Pasy raczej nie mają z tym nic wspólnego, nowa płyta załatwi sprawę. I oczywiście nie musi tyle kosztować ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2017, o 10:11 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 mar 2010, o 17:32
Posty: 1064
Lokalizacja: Włocławek
Pochwały: 70
Marka: Toyota
Model: T25 Luna Business
Rocznik: 2008
Silnik: 1AD-FTV
maniek32 napisał(a):
Pasy raczej nie mają z tym nic wspólnego, nowa płyta załatwi sprawę. I oczywiście nie musi tyle kosztować ;-)


To jak wytłumaczysz to, że przed zmianą płyty na nowszą nie miałem tego ograniczenia?? :cfaniak:
Pamiętam, że po zakupie też nie mogłem nic podczas jazdy robić, a później się dało. Jest zapewne też inny sposób.

_________________
BLACK MAMBA by ARI <------ kliknij tutaj


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 kwi 2017, o 16:08 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2009, o 19:50
Posty: 637
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 4
Marka: Toyota
Model: T25FL > T27FL2
Rocznik: 2016
Silnik: 2ZR-FAE
a jaka masz wersje plyty? do wersji e10 wlacznie nie mozna bylo ustawiac celu itp. podczas jazdy. Od e11 taka mozliwosc wrocila. Plyty sa na allegro i ebayu, czasem i za 100 mozna trafic aktualna EAST lub NORTH.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda