TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 16 paź 2017, o 23:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 paź 2016, o 13:31 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 11 maja 2011, o 13:04
Posty: 65
Lokalizacja: Szczawno Zdrój
Marka: toyota
Model: avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1,8 benzyna
Czy coś trzeba przerabiać w instalacji oprócz dołożenia anteny gps oraz okablowania i kamery cofania przy wymianie oryginalnego radia sterowanego z kierownicy W53853 na też montowane w tych samochodach radio b9012. Czy wtyczki bedą pasować i czy obsługiwać będzie sterowanie z kierownicy i oryginalny zestaw głośnomówiący?.
Pomyłka w temacie radio które ma być zamontowane to b9012 do Avensis t27


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 paź 2016, o 15:27 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 lis 2014, o 21:43
Posty: 35
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Wymieniałem niedawno W53828 na B9012 i trochę roboty z tym było, zabawy na 3,5 godziny. Trochę przeróbek jest, trzeba przenieść 5 przewodów z jednej kostki do kostki 20 pionowej. Przesyłam trochę zdjęć z tej zabawy. Oczywiście należy zacząć od zainstalowania najnowszych map , proces instalacji opisany na tym forum bardzo dokładnie. Ja najnowsze mapy 2016 - 2017 pobrałem z chomika: http://chomikuj.pl/mcboq/TOYOTA+2016+-+ ... Gen6+08HDD
Sterowanie z kierownicy działa elegancko.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek


Powodzenia


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 paź 2016, o 18:22 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 11 maja 2011, o 13:04
Posty: 65
Lokalizacja: Szczawno Zdrój
Marka: toyota
Model: avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1,8 benzyna
Czym się różnią radia W53853 od tego podanego wyżej w tej instrukcji W53828
Pewnie nie jesteś z dolnośląskiego?.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 paź 2016, o 19:06 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 lis 2014, o 21:43
Posty: 35
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Sorki nie jestem z dolnśląskiego.
Moje radio czyli z końcówka 28 napewno nie odtwarza muzyki przez Bluetooth, działało tylko przez aux, twoje pewnie tak, jakie są inne różnice nie wiem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 paź 2016, o 20:58 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 11 maja 2011, o 13:04
Posty: 65
Lokalizacja: Szczawno Zdrój
Marka: toyota
Model: avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1,8 benzyna
Tak odtwarza muzykę przez Bluetooth z telefonu


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2016, o 18:19 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 paź 2016, o 18:00
Posty: 3
Marka: toyota
Model: avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 d4d
Zrobiłem wymianę radia według twojego opisu ,nie działa sterowanie tel. w kierownicy.nie ma ikony telefonu w menu .Proszę o podpowieć.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 paź 2016, o 10:49 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 lis 2014, o 21:43
Posty: 35
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Ja mam podpięte tak jak na załączonych zdjęciach. Jedyne co mi przychodzi na myśl to sprawdź czy niebieski przewód z małej kostki pod nr 1 przeniosłeś do dużej kostki, 20 pinowej pod nr 3 (tam gdzie oryginalnie był żółty). Żółty ma trafić do gniazda speed signal.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 paź 2016, o 10:57 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 lis 2014, o 21:43
Posty: 35
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Zapewniam, że wszystko działa, pełne sterowanie z kierownicy jak i sterowanie głosowe oraz pełna obsługa telefonu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 paź 2016, o 11:39 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 paź 2016, o 18:00
Posty: 3
Marka: toyota
Model: avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 d4d
Na zdięciu w gnieżdzie spid są 2 kable ,ja podłączyłem tylko żułty bo niewiem skąd pociągnąc czerwony, mapy 2009


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 paź 2016, o 12:08 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 lis 2014, o 21:43
Posty: 35
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Ten drugi jest do wstecznego. Ja ten drugi "czerwony" podpiąłem, musisz sam go zrobić i podpiąć w miejsce pokazane na zdjęciu poniżej. Jednak bez tego powinno wszystko działać. Może kwestia braku styku na jakimś pinie.

Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 paź 2016, o 15:43 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 paź 2016, o 18:00
Posty: 3
Marka: toyota
Model: avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 d4d
Po ustawieniu daty w samochodzie wszystko działa,dziki serdeczne pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sty 2017, o 13:39 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 426
Pochwały: 32
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
A gdzie przymocowana jest antena GPS? Nad zegarami czy razem z tym białym plastikiem gdzieś za radiem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sty 2017, o 15:57 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 26 lis 2014, o 21:43
Posty: 35
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 benzyna
Antenę odkręciłem od tego białego plastiku i zamontowałem nad zegarami, widoczne to jest wyraźnie na jednym zdjęciu powyżej. Miejsce jest właściwe, już kilka miesięcy używam nawigacji i wszystko działa, zasięgu nie gubi. Oryginalne miejsce jest za radiem , za kanałami wentylacyjnymi, bardzo ciężki dostęp, dałem sobie spokój z próba umieszczenia anteny w oryginalnym miejscu. Odkręcona antenę od plastiku przykleiłem na mocnej taśmie dwustronnej. Oryginalna lokalizacja na zdjęciu poniżej.
[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170120/11e7f8405ea39f8b555101a785f79076.png[/img]



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 sty 2017, o 15:59 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2015, o 22:14
Posty: 47
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 2AD
Antena może być zamontowana gdzie kol wiek najważniejsze aby nie była w pobliżu kabli no i była zamontowana poziomo w górę.

_________________
Pomogę w aktualizacji wszystkich nawigacji Toyota / Lexus - DVD, SD, microsd, HDD, Touch1, Touch2 oraz inne - PW

Najnowsze mapy DVD E1F 2017/2018 ver.1 z maja 2017 ! ! !



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sty 2017, o 09:47 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 426
Pochwały: 32
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Dzięki za odpowiedź, udało mi się zamontować ją w oryginalne miejsce, trochę zabawy było przydatne były dwa bardzo długie śrubokręty.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sty 2017, o 13:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 4 lis 2010, o 19:21
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Marka: TOYOTA
Model: AVENSIS T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 2,2 D-4D
Witam
a gdzie jest gniazdo SPEED SYGNAL?
może jakieś zdjęcie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sty 2017, o 20:46 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 sty 2017, o 13:09
Posty: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0 diesel
Tak wtrącając do tematu. Opłaca się wymieniać radio na oryginalną stację? Nie lepiej kupić coś z androidem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sty 2017, o 21:02 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 426
Pochwały: 32
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Np co?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sty 2017, o 21:07 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 sty 2017, o 13:09
Posty: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0 diesel
chociazby dla google mapsow i spotify'a. Ale wiadomo - co kto lubi :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sty 2017, o 21:44 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 426
Pochwały: 32
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Bardziej pytałem, które radio na androidzie masz na myśli.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sty 2017, o 00:31 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 sty 2017, o 13:09
Posty: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0 diesel
Wiem, że jeden z forumowiczów ma zamontowane to: https://m.aliexpress.com/s/item/32701822655.html. Ja natomiast myślę żeby kupić 2din,ale z wystającym ekranem 10". Muszę tylko potwierdzić, że nie będzie zasłanialo niczego :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sty 2017, o 08:33 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 426
Pochwały: 32
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
To z linku akurat jest do T25 ale podobne jest też do T27. Mnie w tym radiu odpycha jego kolor i brak rzetelnych opinii na temat działania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sty 2017, o 10:20 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2013, o 17:19
Posty: 59
Lokalizacja: K-K
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2006
Silnik: 2.2
Nie polecam chińczyków z androidem. Jak kupiłem radio z androidem do siebie i po dwóch tygodniach zwróciłem, jedna wielka katastrofa. Może miałem pecha i dostałem jakiś felerny model ale nie dość ze się wieszało cały czas to jakość dźwięku była beznadziejna.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sty 2017, o 13:03 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 sty 2017, o 13:09
Posty: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0 diesel
@golum777

Boję się tego, ale bardzo dużo osób pisze, że jakość dzwięku jest dobra.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sty 2017, o 14:23 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2013, o 17:19
Posty: 59
Lokalizacja: K-K
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2006
Silnik: 2.2
Kwestia kto jakiej muzyki słucha i jak słucha ja dużo czasu spędzam w aucie i dla mnie to było bardzo ważne żeby dobrze grało. Mi zależało żeby słuchać muzyki przez bluetooth z tidala i niektóre utwory grały lepiej niektóre gorzej, po usb sytuacja była taka sama. Testowałem nawet na utworach w wersji .flac i zauważyłem że są utwory z którymi to radio sobie nie radziło. Z androidem też miałem problemy, niby czysty android to myślałem że będzie spokój ale cały czas się wieszał i wywalał błędami ale ja akurat mam pecha do androida i zawsze się jakiś jaja z nim działy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sty 2017, o 15:00 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 11 maja 2011, o 13:04
Posty: 65
Lokalizacja: Szczawno Zdrój
Marka: toyota
Model: avensis T27
Rocznik: 2011
Silnik: 1,8 benzyna
A ja zmieniłem swoje radio na B9012 i jest Ok. Dla mnie jakość jest Ok, łączy się z Bluetooth-em i też sucham muzy z tidala. Ponadto dla mnie jest fajne ze na twardy dysk i mogę na niego zgrać płyty CD. Ekran dotykowy co mi się bardzo podoba. Nie widać zbytnio palców bo jest matowy. Ci do sprzętu na androida to jest oddzielny temat na tym forum.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2017, o 13:41 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 18 lut 2015, o 12:12
Posty: 25
Marka: Toyota
Model: CorollaE12
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 2005
Silnik: 1.4 D4d 90KM
Panowie powiedźcie mi jak podłączyć telefon przez bluetooth do radia B9012 aby gadać i słuchać przez "samochód" ? Bluetooth jest włączony paruje się radio z telefonem np. Samsung s5 lub Samsung S6 edge ale nie idzie przez głośniki samochodowe. Jest też włączona opcja łącz przez audio w samochodzie czy jakoś tak. Jest coś źle wpięte do radia, że nie daje dźwięku na głośniki samochodowe?. Nie podłączałem niestety sam tego radia to nie wiem jak zostało wpięte. Sterowanie działa, nawigacja w miarę też. Jakieś rady? :help:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2017, o 13:44 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2013, o 03:53
Posty: 121
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Michal_angel_o napisał(a):
Panowie powiedźcie mi jak podłączyć telefon przez bluetooth do radia B9012 aby gadać i słuchać przez "samochód" ? Bluetooth jest włączony paruje się radio z telefonem np. Samsung s5 lub Samsung S6 edge ale nie idzie przez głośniki samochodowe. Jest też włączona opcja łącz przez audio w samochodzie czy jakoś tak. Jest coś źle wpięte do radia, że nie daje dźwięku na głośniki samochodowe?. Nie podłączałem niestety sam tego radia to nie wiem jak zostało wpięte. Sterowanie działa, nawigacja w miarę też. Jakieś rady? :help:


Wczoraj miałem ten sam problem parkujesz telefon jaki urządzenie muzyczne BT czy jako Telefon z zakładki info ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 sie 2017, o 09:06 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 31 lip 2017, o 21:15
Posty: 11
Marka: Toyota
Model: Avendis t29
Rocznik: 2015
Silnik: 1.8
Super opis. Jakos go przeoczylem szukajac postow. Ale czy ktos jest mi w stanie potwierdzic czy w t29 jest ten sam schemat kabli ? Bo u mnie wszystko poza kamera dziala


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 sie 2017, o 10:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 426
Pochwały: 32
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Są dwie możliwości podania sygnału REV do radia (w zależności od modelu radia), albo poprzez CAN albo tak jak wyżej podano.
Napisz chociaż jaką masz wtyczkę z tyłu, albo zrób zdjęcie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda