TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 13 gru 2017, o 16:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 maja 2017, o 07:53 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2015, o 22:14
Posty: 53
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 2AD
Jeżeli masz navi na hdd to sprawdź naciskając przycisk „NAVI” a następnie dotknij ikony „Dane mapy” na ekranie tam powinna wyświetlić się wersja - najnowsza to 2017-2018 ver. 1

_________________
Najnowsze mapy toyota/lexus dvd E1G 2017/2018 ver.2 (październik 2017) z pl menu i lektorem

Pomogę w aktualizacji wszystkich nawigacji Toyota / Lexus - DVD, SD, microsd, HDD, Touch1, Touch2 oraz inne - PW



Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 maja 2017, o 15:07 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 27 kwi 2017, o 20:58
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2,0 benzyna
Dzięki, jest faktycznie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2017, o 11:15 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 maja 2017, o 11:12
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Verso
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 2009
Silnik: d4d 2.0
Panowie, czy ktoś znalazł adapter dyskowy IDE 2,5'' (laptopowy) -> SATA ? W komputerach i "starych" laptopach mam tylko SATA, nie mam nawet IDE 3,5''. Wiadomo, chce dysk odblokować według instrukcji ale podłączonego do USB dysku z nawigacji, według tu uzyskanych informacji, nie odblokuję. Tak wiec potrzebuję pomocy - rady :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 maja 2017, o 02:09 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 maja 2017, o 11:12
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Verso
Nadwozie: hatchback
Rocznik: 2009
Silnik: d4d 2.0
Ok, temat przejściówki nie jest pilny (chociaż fajnie by było wiedzieć), pożyczyłem starego laptopa z portem IDE 44 pin i mapy zainstalowałem, aktualnie jest to wersja 2017 - 2018 (nabyta 2 dni temu w ASO w cenie 69 zł. Płyty jak by ktoś chciał to mogę odstąpić dalej (te oryginalne ze zdjęć) za 55 zł z wysyłką.

Obrazek


Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 maja 2017, o 14:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2013, o 03:53
Posty: 122
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Kupiłem 2 dysk taki sam jak oryginalny zrobiłem clona i niestety mam taki komunikat :
Obrazek

Co może być powodem ?
Pozdrawiam


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 maja 2017, o 00:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2013, o 03:53
Posty: 122
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Leoart napisał(a):
Kupiłem 2 dysk taki sam jak oryginalny zrobiłem clona i niestety mam taki komunikat :
Obrazek

Co może być powodem ?
Pozdrawiam


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Powodem był złe skopiowany MBR ale dysk i tak dziwnie się zachowuje myśle ze powodem jest jego pobór prądu ten oryginalny ma 600 mA a ten 1A powoduje to ze czasami nie załapie dysku a czasami załapie .
Muszę potestować jakie dyski podchodzą a jakie nie . Ale wydaje mi się ze warunków jest sporo .

Pozdrawiam dam znać po testach .


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 maja 2017, o 00:08 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2013, o 03:53
Posty: 122
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Leoart napisał(a):
Leoart napisał(a):
Kupiłem 2 dysk taki sam jak oryginalny zrobiłem clona i niestety mam taki komunikat :
Obrazek

Co może być powodem ?
Pozdrawiam


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Powodem był złe skopiowany MBR ale dysk i tak dziwnie się zachowuje myśle ze powodem jest jego pobór prądu ten oryginalny ma 600 mA a ten 1A powoduje to ze czasami nie załapie dysku a czasami załapie .
Muszę potestować jakie dyski podchodzą a jakie nie . Ale wydaje mi się ze warunków jest sporo .

Pozdrawiam dam znać po testach .
Dysk o którym mowa to :

Obrazek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 maja 2017, o 20:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2013, o 03:53
Posty: 122
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Sesjusz napisał(a):
Zastanawiam się dlaczego kupujecie kolejne dyski by wykonać aktualizację. Jeżeli chcecie mieć konkretną kopię zapasową to są 2 sposoby, albo kopiujecie dane, albo robicie obraz całego dysku z partycjami przykładowo Acronisem i zapisujecie sobie na dysku w komputerze taka kopię. Jak źle skopiujcie dane do aktualizacji i nawigacja wyświetli błąd to przywrócicie sobie poprawny dysk nawigacji z obrazu Acronisa, będą wszystkie takie same partycje z danymi jak i sektor rozruchowy.


Ja dlatego ze zen dysk ma 6 lat i tak jego dni są policzone dodatkowo ma błędy Więc nadszedł jego czas .


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 maja 2017, o 08:16 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 12 mar 2017, o 15:14
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: LC150
Nadwozie: inne
Rocznik: 2013
Silnik: 3.0 D4D
a zrobil ktos dzialajaca kopie dysku inaczej niz WinHEX?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 maja 2017, o 10:51 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2013, o 03:53
Posty: 122
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
alex69 napisał(a):
a zrobil ktos dzialajaca kopie dysku inaczej niz WinHEX?


Wydaje mi się ze tylko tak zadziała .
Kilkoma programami próbowałem i bez efektu .


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 maja 2017, o 23:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2013, o 03:53
Posty: 122
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Leoart napisał(a):
alex69 napisał(a):
a zrobil ktos dzialajaca kopie dysku inaczej niz WinHEX?


Wydaje mi się ze tylko tak zadziała .
Kilkoma programami próbowałem i bez efektu .



Dobrze działa wgranie obrazu z lunuxa
Zgranie
dd if=/dev/dysk of=dysk.dd
Wgranie
dd if= dysk.dd of=/dev/dysk



Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 cze 2017, o 17:04 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 26 maja 2017, o 15:01
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Rav-4
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2.2 Diesel
Cześć,

wielkie dzięki za poradnik. Aktualizacja przebiegła bez problemów.

Obrazek

Mam jednak pewien problem - nie mogę wytyczyć trasy.
Po przejściu do menu Miejsca docelowego nic się nie dzieje, kiedy naciskam przycisk "Adres". Pojawiła się również nowa ikona obok "POI w pobliżu kursora" - taki szary prostokąt z wpisanym białym okręgiem, której wcześniej nie było.

Obrazek

Natomiast jeżeli wybiorę jakiś poprzedni adres z historii i zatwierdzę go wybierając Enter - nawigacja się resetuje.

Ktoś ma pomysł co tutaj się może dziać? Czy dane się jeszcze doczytują? Czy może powinienem zrobić "restart" odpinając i podpinając akumulator? Z góry dzięki za odpowiedź.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 cze 2017, o 21:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2013, o 03:53
Posty: 122
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Admiral_Awesome napisał(a):
Cześć,

wielkie dzięki za poradnik. Aktualizacja przebiegła bez problemów.

Obrazek

Mam jednak pewien problem - nie mogę wytyczyć trasy.
Po przejściu do menu Miejsca docelowego nic się nie dzieje, kiedy naciskam przycisk "Adres". Pojawiła się również nowa ikona obok "POI w pobliżu kursora" - taki szary prostokąt z wpisanym białym okręgiem, której wcześniej nie było.

Obrazek

Natomiast jeżeli wybiorę jakiś poprzedni adres z historii i zatwierdzę go wybierając Enter - nawigacja się resetuje.

Ktoś ma pomysł co tutaj się może dziać? Czy dane się jeszcze doczytują? Czy może powinienem zrobić "restart" odpinając i podpinając akumulator? Z góry dzięki za odpowiedź.


Wydaje mi się ze czegoś nie wgrałeś bo wyglada jak by nie wczytał map .
Myśle ze musisz jeszcze raz wgrać płytki :(


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 cze 2017, o 14:25 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 10 cze 2017, o 14:19
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Prius III
Rocznik: 2009
Silnik: hybryda
Witam
Mam następujący problem:
po podłączeniu dysku do komputera nie chce startować z płyty tylko od razu wyrzuca monit o hasło do dysku.
Dysk podłączony zamiast systemowego, płyta startowa z hdat2.
Z podłączonym dyskiem z laptopa komputer startuje z płyty.
Wie ktoś może co to może być ?

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 cze 2017, o 16:19 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 maja 2017, o 11:04
Posty: 6
Pochwały: 1
Marka: golf
Model: truja
Rocznik: 1990
Silnik: 1.0 dyzel
Ja u siebie robię tak, że w starym PC odpinam od płyty głównej wszystkie inne dyski na czas operacji odblokowania.

Ma zostać tylko CD ROM i dysk z navi.

No i oczywiście w bios ustawiamy start z CD.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 cze 2017, o 20:37 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 10 cze 2017, o 14:19
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Prius III
Rocznik: 2009
Silnik: hybryda
No i tak zrobiłem.
Jak podłączyłem dysk z navi przez przejściówkę usb, to też laptop nie chciał wystartować. Nie wiem czy to problem z laptoopem czy z dyskiem navi ?
Laptop po prostu nie startuje z płyty i od razu widzi, że dysk jest z hasłem pomimo, że w kolejce bootowania pierwszy jest cd a dysk ostatni.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 cze 2017, o 20:41 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 28 maja 2017, o 11:04
Posty: 6
Pochwały: 1
Marka: golf
Model: truja
Rocznik: 1990
Silnik: 1.0 dyzel
Przejściówka usb nie działa.

Musi być stary komp ze złączem IDE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 cze 2017, o 18:30 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2011, o 16:40
Posty: 84
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 10
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8 2ZR-FAE
Widzę, ze nie tylko ja mam kłopoty z tematem, więc moje pytanie również do szanownej braci - czy ktoś ma umiejętności i chęci pomóc w aktualizacji map? Płyty posiadam gorzej ze sprzętem (mapkami mogę się przy okkazji podzielić w celu update'u :))
Mieszkam w StolYcy ;-)

_________________
Historia: 3 x 126p; Kadett D; Kadett E; Sunny [N14], Avensis [T22] Crashed; Almera [N15]; Avensis [T25]; Avensis T27...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2017, o 17:16 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 paź 2017, o 17:02
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2.2 D-CAT
Gdzie mogę najtaniej zaktualizować mapę w ave t27 na terenie Warszawy?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2017, o 17:17 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 paź 2017, o 17:02
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2.2 D-CAT
Gdzie mogę najtaniej zaktualizować mapę w ave t27 na terenie Warszawy?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2017, o 17:31 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 mar 2012, o 23:22
Posty: 9483
Lokalizacja: WI/WS/WU
Pochwały: 506
Marka: Nissan_Toyota
Model: QQ J11, Verso 2xCVT
Nadwozie: inne
Rocznik: 2016
Silnik: DIG-T, 2ZRFAE
Najtaniej to chyba w samodzielnie w domu ;-)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Civic 3d VII gen -> Ave T27 -> QQ J11
QQ
Obrazek
AVE
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2017, o 22:21 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 4 sie 2013, o 23:06
Posty: 378
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 34
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
pafcio napisał(a):
Najtaniej to chyba w samodzielnie w domu ;-)


:ok: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 lis 2017, o 13:19 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 10 cze 2017, o 14:19
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Prius III
Rocznik: 2009
Silnik: hybryda
Mój problem był po stronie komputera - jednak nie z wszystkimi działa. Nabyłem przejsciówkę z Chin, podpiąłem do innego laptopa i poszło.
Ma ktoś już może nową wersję map - PZ445-HD330-0N ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2017, o 12:22 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 paź 2017, o 17:02
Posty: 3
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2.2 D-CAT
Czy mógłby mi ktoś pomóc w aktualizacji nawigacji w T27?
Albo może ktoś się orientuje gdzie w w-wie można zaktualizować? (oczywiście oprócz salonu)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 lis 2017, o 10:20 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2015, o 22:14
Posty: 53
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 2AD
Nie aktualne można skasować

_________________
Najnowsze mapy toyota/lexus dvd E1G 2017/2018 ver.2 (październik 2017) z pl menu i lektorem

Pomogę w aktualizacji wszystkich nawigacji Toyota / Lexus - DVD, SD, microsd, HDD, Touch1, Touch2 oraz inne - PW



Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 265 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda