TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 19 gru 2018, o 17:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sty 2018, o 22:33 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 595
Pochwały: 49
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Kilka wpisów wyżej wrzuciłem link do właściwej wtyczki 16PIN. Brakujący pin we wtyczce 28 możesz dołożyć z jakiejkolwiek innej podobnej wtyczki z Toyoty. Polecam szrot to nie musi być avensis, cokolwiek z logiem T.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sty 2018, o 01:08 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2017, o 18:58
Posty: 12
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2012
Silnik: 1,6 benzyna
Wtyczka którą zamówiłem na Ali powinna być dobra, ja nie dopatrzyłem w opisie i myślałem że szerokość złącza jest 27 mm a potem odnalazłem miejsce w którym Ty polecasz taką samą na Ali i mnie olśniło :jupi: że to nie 27 a 270 mm i że to długość kabelków. Tak więc powinno być dobrze. Oczywiście poprzedni wpis edytowałem i wykasowałem głupoty które tam pisałem, bo pomyślałem że nikt jeszcze tego nie czytał. Nie zauważyłem że już jest następna strona. Na razie dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2018, o 00:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 lut 2018, o 23:53
Posty: 2
Marka: toyota
Model: avensis t27 11
Rocznik: 2011
Silnik: 1zr-fae
LemonR napisał(a):
Podłączenie zestawu do magistrali CAN:
Wtyk 16P(OBD)-----------28P(Touch and GO)
PIN6(CAN H)------------->PIN9
PIN14 (CAN L)----------->PIN10
Do połączenia należy użyć skrętki dwużyłowej, przewód powinien być możliwie jak najkrótszy.
Dodatkowo należ podpiąć zasilanie po zapłonie do PIN1 kostki 28P od T&G. Ja wziąłem to z z kostki 10PIN z pinu nr 3(jest to accessory power czyli zasilanie po kluczyku ale może też być).
Co zyskujemy?
- sygnał hamulca postojowego - idzie po magistrali CAN, nie trzeba podłączać żadnego przewodu
- aktywuje się ekran "CAR", jest tam statystyka spalania, mało przydatne ale ja wychodzę z założenia, że jeśli jest to ma działać :fajka:

Obrazek Obrazek

- aktywuje się również zakładka "vehicle" z tym, że jest tam pusto w związku z czym cdn... :sciana:

ObrazekObrazek


super!

Witam. Ali z Turcji. Mam narzędzie Avensis modelu 2011. Jest to również zestaw narzędzi z kodem "59006". Ale nie mogłem aktywować aktywowanej sekcji "samochód". Czytam piosenki, ale są miejsca, których nie rozumiem. Jeśli mi pomożesz, proszę.

"Wtyk 16P (OBD) ----------- 28P (Touch and GO)" Czy wyjście 16 gniazda obd osiądzie na pin 28 sondy?

"Zapotrzebowanie na cudowną energię po zapłonie do PIN1 kostki 28P od T & G. Ja wziąłem do z z kostki 10PIN z pinu nr 3 (jest akcesorium do zasilania)
Co zyskujemy? Nie bardzo to rozumiem.

Piszę z tłumaczeniem Google. Przepraszam za te rany. Czekam na twoją odpowiedź


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2018, o 21:31 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2017, o 18:58
Posty: 12
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2012
Silnik: 1,6 benzyna
Nie mogąc doczekać się na przesyłkę wtyczki 16 pin z Ali :nuda: nałożyłem na luźne dobrane piny koszulki termo i z zasilacza uruchomiłem wszystko na stole. Po podaniu +12 V na 2-gi pin gniazda 28 na ekranie pojawia się obraz z kamery. Mam nadzieję że w aucie będzie podobnie, bo w trybie servisowym sprawdzałem że radio widzi wsteczny (po podaniu sygnału z za schowka po lewo od kierownicy na 2 wtyczki 28) Ponieważ mam jeszcze wszystko rozebrane chciałbym wyjaśnić jeszcze temat mikrofonu. Po skonfigurowaniu telefonu wszystko niby dobrze działa z wyjątkiem tego że rozmówcy mnie nie słyszą. Piny mikrofonowe 4,5,6 są okablowane ale gdzie szukać mikrofonu. A może to błąd w konfiguracji ? :niewiem:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2018, o 21:36 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 595
Pochwały: 49
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
imaciek11 napisał(a):
... ale gdzie szukać mikrofonu... :niewiem:

Obok schowka na okular na podsufitce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lut 2018, o 21:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2017, o 18:58
Posty: 12
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2012
Silnik: 1,6 benzyna
Tutaj przy schowku też nic nie mam, ale skoro tyle mam już narozbierane to chciałbym jak najwięcej uruchomić, tylko nie wiem czemu mikrofon to trzy przewody ? Warto się podpinać z mikrofonem czy może za dużo roboty ? Podpowiesz Lemon ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lut 2018, o 22:18 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 595
Pochwały: 49
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Wygląda na to, że nie masz mikrofonu, czyli musisz go dokupić. Mikrofon jest podłączony do wtyku 28PIN do pinów 4,5,6,18,19, z tym, że pin 18 to masa i może być wzięta z innego miejsca (mam dwa opisy wtyczki 28PIN i w jednym z nich pin 18 jest oznaczony jako NC-not connected).
Na pewno nie masz takich krateczek między lampkami jak tu:
http://allegro.pl/lampka-schowek-na-oku ... 90910.html


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2018, o 06:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2017, o 18:58
Posty: 12
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2012
Silnik: 1,6 benzyna
Mikrofonu pod sufitem nie mam, niestety muszę kupić. U mnie są przewodyn na pinach nr 4,5,6 i 18, na 19 jest NC. Nie wiem ile przewodów ma oryginalny mikrofon, czyżby cztery ? A może dwa są do mikrofonu a pozostałe to jakaś logika ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2018, o 09:28 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 595
Pochwały: 49
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Oryginał ma 5 przewodów, MIC+, MIC-, zasilanie, masa, MIC detect.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lut 2018, o 18:02 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2017, o 18:58
Posty: 12
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2012
Silnik: 1,6 benzyna
Tym razem okazało się że wiązkę do mikrofonu mam :ok: a mikrofon w zestawie z lampkami i schowkiem w stanie fabrycznym, kupiłem na Allegro za 45 PLN co cieszy, bo za goły mikrofon potrafią życzyć sobie 150 PLN. Wszystko śmiga :auto: elegancko, kamera, telefon i radio. Wszystko elegancko pozapinane , poizolowane i zmontowane jak w fabryce. Pięknie dziękuję za pomoc. :kwiatek: Zapytam jeszcze poza konkursem, z czystej ciekawości czym się różni stacja 59005 od 59006 ?


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 mar 2018, o 12:14 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 lut 2018, o 23:53
Posty: 2
Marka: toyota
Model: avensis t27 11
Rocznik: 2011
Silnik: 1zr-fae
Cześć. 2011 Zrobiłem montaż t & g z avensis, a także od 2013 model avensis. Zrobiłem połączenie obd i to działa tak.ObrazekObrazekObrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2018, o 21:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 lip 2016, o 09:22
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 1.8
Witajcie serdecznie panowie, czy udzielicie mi informacji jak wejść w menu serwisowe w radiu 59006 aby upewnić się ze kamera jest włączona ?

Tak na prawdę podłączyłem wszystko na krótko w następujący sposób lecz kamera nie rusza:

Kostka 16 Pin:
Pin 1 - Czerwony
Pin 2 - Czarny
Pin 9 - Biały
Pin 11 - Niebieski

Kostka 28 Pin:
Pin 2 - Sygnał z wstecznego

Kamera cofania - oryginalna

Czy możecie pomóc, bo jestem już bezsilny...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2018, o 11:09 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 595
Pochwały: 49
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
W menu serwisowe wchodzisz tak jak na tym filmie:


Jeżeli sygnału wstecznego nie ma to sprawdź czy dobrze podłączyłeś w/g tego rysunku:
https://www.toyotaownersclub.com/upload ... f7ffeb.jpg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2018, o 14:01 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 18
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
cześć,
dołożyłem T&G do swojej Ave (poza funkcja CAR i kamera (brak sygnału REV) wszystko działa poprawnie).
Brakuje w złączu (28-pinowe) sygnału z magistrali CAN.
Niestety nigdzie nie mogę u siebie namierzyć złacza "Junction Connector" (magistrala CAN).
Mam prośbę o pomoc gdzie dokładnie powinno się znajdować to złącze ?
pozdrawiam
Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2018, o 16:09 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 595
Pochwały: 49
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Sygnal wstecznego pobierasz w/g tego RYSUNKU


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2018, o 20:07 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 18
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
To znalazłem (jest na toyota-tech w opisie instalacji kamery do lusterka wstecznego), ale oprócz wstecznego chciałbym aby było także aktywne menu "CAR" skoro już jest w radiu.
Stąd też moja prośba.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2018, o 21:06 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 595
Pochwały: 49
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Za panelem klimatyzacji powinno być to złącze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 sie 2018, o 13:27 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 18
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
poniżej to co znajduje się po demontażu radia i panelu klimatyzacji:

Obrazek

jak widać są dwa złącza, pierwsze (wtyk po lewej stronie przy wiązce kabli) najprawdopodobniej (poproszę o korektę czy dobrze mi się wydaje) do podłączenia sterownika do TPA.
Poniżej widok podłączonych do niego przewodów:
Obrazek

Drugi złącze jest zakończony zaślepką i przyczepione "na stałe" do konstrukcji deski.
Poniżej wyprowadzenia przewodów widoczne w lusterku:
Obrazek

Jak widać posiada 11-par gniazd (2 pary są wolne)- Ty zaś pisałeś o wtyczce OBD 16-pinowej i stąd moja prośba o weryfikację.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 sie 2018, o 21:26 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 595
Pochwały: 49
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Jeżeli chcesz podłączać pod złącze OBD to jest ono pod pod poduszką kolan / nad pedałami. Jeżeli chcesz podłączać do junction connector to jest to to widoczne w lusterku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 sie 2018, o 22:09 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 18
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
Zdecydowanie pod juction connector.
Pytanie tylko który z pinów jest H a który L ?
Rozumiem że podpinam pod dowolną parę (2 lub ostatnią licząc od prawej) oraz dodatkowo muszę podłączyć jeszcze zasilanie na pin 1 gniazda 28 w radiu tak jak to opisałeś stronę wcześniej ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2018, o 08:22 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 595
Pochwały: 49
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Obrazek

Spróbuj parę 3/14.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 wrz 2018, o 20:46 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2015, o 19:56
Posty: 313
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 9
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 1.8 2ZR
Witam, mam obecnie radio fabryczne bez navigacji, jest to chyba model 59006. Jak klikam na przycisk navi to pojawia się tylko info ze navigacja jest niedostępna. Pytanie jest czy da się jakoś dograc navigację skoro fabrycznie nie była wgrana?
Pzdr

_________________
Seat Toledo II 1.6 8V 102KM (AKL) 1999r. & Toyota Avensis T27 Wagon 1.8 147KM (2ZR-FAE) 2012r. Premium LPG-PB Hybrid


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 wrz 2018, o 20:52 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 595
Pochwały: 49
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Zapewne nie masz modułu navi tzw extension box, musisz to dokupić jak chcesz navi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 wrz 2018, o 22:09 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 kwi 2015, o 19:56
Posty: 313
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 9
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 1.8 2ZR
LemonR napisał(a):
Zapewne nie masz modułu navi tzw extension box, musisz to dokupić jak chcesz navi.

Dzięki za odpowiedz. Zgłębiłem temat i taki moduł to od tysiąca zlotych wzwyż plus instalacja i aktualizacja map czyli pewnie 2 tys. zl by wyszło, myślę, że gra nie warta świeczki.
Pzdr

_________________
Seat Toledo II 1.6 8V 102KM (AKL) 1999r. & Toyota Avensis T27 Wagon 1.8 147KM (2ZR-FAE) 2012r. Premium LPG-PB Hybrid


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lis 2018, o 17:46 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 23 maja 2018, o 16:09
Posty: 18
Pochwały: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2012
Silnik: 2.0 D4D
Kilka informacji w ramach podsumowania:

Podłączenie TT&G do juction connector zgodnie z tym co napisał LemonR tj.:
Wtyk juction connector -----------28P(Touch and GO)
PIN 3(H)------------->PIN9
PIN14 (L)----------->PIN10
oraz zasilania z pinu nr 3 kostki 10PIN do z PIN1 kostki 28P od T&G.
uaktywnia dwie funkcje - menu CAR w SETUPIE (gdzie w zależności od wersji samochodu są dostępne rożne opcje konfiguracyjne) oraz menu CAR ze statystykami spalania co 5 min.
Niestety nie aktywuje to wykrywania sygnału wstecznego biegu.
Musiałem dociągnąć kabelek zgodnie z instrukcją z toyota-tech (także przytaczaną przez LemonR).
Po podłączeniu kamery w menu SETUP/WYŚWIETLACZ pojawia się opcja KAMERA do regulacji kontrastu obrazu przekazywanego z kamery.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: kud


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda