TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 25 cze 2018, o 08:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sty 2018, o 22:33 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 545
Pochwały: 47
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Kilka wpisów wyżej wrzuciłem link do właściwej wtyczki 16PIN. Brakujący pin we wtyczce 28 możesz dołożyć z jakiejkolwiek innej podobnej wtyczki z Toyoty. Polecam szrot to nie musi być avensis, cokolwiek z logiem T.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 sty 2018, o 01:08 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2017, o 18:58
Posty: 12
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2012
Silnik: 1,6 benzyna
Wtyczka którą zamówiłem na Ali powinna być dobra, ja nie dopatrzyłem w opisie i myślałem że szerokość złącza jest 27 mm a potem odnalazłem miejsce w którym Ty polecasz taką samą na Ali i mnie olśniło :jupi: że to nie 27 a 270 mm i że to długość kabelków. Tak więc powinno być dobrze. Oczywiście poprzedni wpis edytowałem i wykasowałem głupoty które tam pisałem, bo pomyślałem że nikt jeszcze tego nie czytał. Nie zauważyłem że już jest następna strona. Na razie dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lut 2018, o 00:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 lut 2018, o 23:53
Posty: 2
Marka: toyota
Model: avensis t27 11
Rocznik: 2011
Silnik: 1zr-fae
LemonR napisał(a):
Podłączenie zestawu do magistrali CAN:
Wtyk 16P(OBD)-----------28P(Touch and GO)
PIN6(CAN H)------------->PIN9
PIN14 (CAN L)----------->PIN10
Do połączenia należy użyć skrętki dwużyłowej, przewód powinien być możliwie jak najkrótszy.
Dodatkowo należ podpiąć zasilanie po zapłonie do PIN1 kostki 28P od T&G. Ja wziąłem to z z kostki 10PIN z pinu nr 3(jest to accessory power czyli zasilanie po kluczyku ale może też być).
Co zyskujemy?
- sygnał hamulca postojowego - idzie po magistrali CAN, nie trzeba podłączać żadnego przewodu
- aktywuje się ekran "CAR", jest tam statystyka spalania, mało przydatne ale ja wychodzę z założenia, że jeśli jest to ma działać :fajka:

Obrazek Obrazek

- aktywuje się również zakładka "vehicle" z tym, że jest tam pusto w związku z czym cdn... :sciana:

ObrazekObrazek


super!

Witam. Ali z Turcji. Mam narzędzie Avensis modelu 2011. Jest to również zestaw narzędzi z kodem "59006". Ale nie mogłem aktywować aktywowanej sekcji "samochód". Czytam piosenki, ale są miejsca, których nie rozumiem. Jeśli mi pomożesz, proszę.

"Wtyk 16P (OBD) ----------- 28P (Touch and GO)" Czy wyjście 16 gniazda obd osiądzie na pin 28 sondy?

"Zapotrzebowanie na cudowną energię po zapłonie do PIN1 kostki 28P od T & G. Ja wziąłem do z z kostki 10PIN z pinu nr 3 (jest akcesorium do zasilania)
Co zyskujemy? Nie bardzo to rozumiem.

Piszę z tłumaczeniem Google. Przepraszam za te rany. Czekam na twoją odpowiedź


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2018, o 21:31 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2017, o 18:58
Posty: 12
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2012
Silnik: 1,6 benzyna
Nie mogąc doczekać się na przesyłkę wtyczki 16 pin z Ali :nuda: nałożyłem na luźne dobrane piny koszulki termo i z zasilacza uruchomiłem wszystko na stole. Po podaniu +12 V na 2-gi pin gniazda 28 na ekranie pojawia się obraz z kamery. Mam nadzieję że w aucie będzie podobnie, bo w trybie servisowym sprawdzałem że radio widzi wsteczny (po podaniu sygnału z za schowka po lewo od kierownicy na 2 wtyczki 28) Ponieważ mam jeszcze wszystko rozebrane chciałbym wyjaśnić jeszcze temat mikrofonu. Po skonfigurowaniu telefonu wszystko niby dobrze działa z wyjątkiem tego że rozmówcy mnie nie słyszą. Piny mikrofonowe 4,5,6 są okablowane ale gdzie szukać mikrofonu. A może to błąd w konfiguracji ? :niewiem:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2018, o 21:36 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 545
Pochwały: 47
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
imaciek11 napisał(a):
... ale gdzie szukać mikrofonu... :niewiem:

Obok schowka na okular na podsufitce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lut 2018, o 21:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2017, o 18:58
Posty: 12
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2012
Silnik: 1,6 benzyna
Tutaj przy schowku też nic nie mam, ale skoro tyle mam już narozbierane to chciałbym jak najwięcej uruchomić, tylko nie wiem czemu mikrofon to trzy przewody ? Warto się podpinać z mikrofonem czy może za dużo roboty ? Podpowiesz Lemon ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lut 2018, o 22:18 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 545
Pochwały: 47
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Wygląda na to, że nie masz mikrofonu, czyli musisz go dokupić. Mikrofon jest podłączony do wtyku 28PIN do pinów 4,5,6,18,19, z tym, że pin 18 to masa i może być wzięta z innego miejsca (mam dwa opisy wtyczki 28PIN i w jednym z nich pin 18 jest oznaczony jako NC-not connected).
Na pewno nie masz takich krateczek między lampkami jak tu:
http://allegro.pl/lampka-schowek-na-oku ... 90910.html


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2018, o 06:49 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2017, o 18:58
Posty: 12
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2012
Silnik: 1,6 benzyna
Mikrofonu pod sufitem nie mam, niestety muszę kupić. U mnie są przewodyn na pinach nr 4,5,6 i 18, na 19 jest NC. Nie wiem ile przewodów ma oryginalny mikrofon, czyżby cztery ? A może dwa są do mikrofonu a pozostałe to jakaś logika ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2018, o 09:28 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 545
Pochwały: 47
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Oryginał ma 5 przewodów, MIC+, MIC-, zasilanie, masa, MIC detect.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lut 2018, o 18:02 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 gru 2017, o 18:58
Posty: 12
Pochwały: 1
Marka: toyota
Model: avensis
Rocznik: 2012
Silnik: 1,6 benzyna
Tym razem okazało się że wiązkę do mikrofonu mam :ok: a mikrofon w zestawie z lampkami i schowkiem w stanie fabrycznym, kupiłem na Allegro za 45 PLN co cieszy, bo za goły mikrofon potrafią życzyć sobie 150 PLN. Wszystko śmiga :auto: elegancko, kamera, telefon i radio. Wszystko elegancko pozapinane , poizolowane i zmontowane jak w fabryce. Pięknie dziękuję za pomoc. :kwiatek: Zapytam jeszcze poza konkursem, z czystej ciekawości czym się różni stacja 59005 od 59006 ?


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 mar 2018, o 12:14 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 15 lut 2018, o 23:53
Posty: 2
Marka: toyota
Model: avensis t27 11
Rocznik: 2011
Silnik: 1zr-fae
Cześć. 2011 Zrobiłem montaż t & g z avensis, a także od 2013 model avensis. Zrobiłem połączenie obd i to działa tak.ObrazekObrazekObrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 mar 2018, o 21:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 25 lip 2016, o 09:22
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2012
Silnik: 1.8
Witajcie serdecznie panowie, czy udzielicie mi informacji jak wejść w menu serwisowe w radiu 59006 aby upewnić się ze kamera jest włączona ?

Tak na prawdę podłączyłem wszystko na krótko w następujący sposób lecz kamera nie rusza:

Kostka 16 Pin:
Pin 1 - Czerwony
Pin 2 - Czarny
Pin 9 - Biały
Pin 11 - Niebieski

Kostka 28 Pin:
Pin 2 - Sygnał z wstecznego

Kamera cofania - oryginalna

Czy możecie pomóc, bo jestem już bezsilny...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 mar 2018, o 11:09 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 545
Pochwały: 47
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
W menu serwisowe wchodzisz tak jak na tym filmie:


Jeżeli sygnału wstecznego nie ma to sprawdź czy dobrze podłączyłeś w/g tego rysunku:
https://www.toyotaownersclub.com/upload ... f7ffeb.jpg


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda