TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 29 cze 2017, o 10:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 cze 2012, o 09:15 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 22 cze 2012, o 08:55
Posty: 1
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: ADT270 2.0 D4D
Witam zainstalowałem w swoim T27 nawigację Touch&Go. Pomysł wydał mi się dość ciekawy bo zakupiłem ten sprzęt z rozbitego samochodu w DE poza tym ma identyczny kształt jak standardowe radio w T27. Każda tego typu nawigacja posiada pełne pakiety językowe dla całej UE. Niestety w każdej beczce miodu musi być łyżka dziekciu. Pojechałem do ASO na przekładkę zwykłego radia na Touch&Go i niestety okazało się że jest problem bo wszystko działa oprócz sterowania z kierownicy i mikrofonu od zestawu głośnomówiącego. Tak jak można zrozumieć że nie działają przyciski od radia i zestawu głośnomówiącego tak ciężki do zrozumienia jest fakt niedziałającego przycisku sterowania komputerem pokładowym. Jedyną informację jaką uzyskałem w serwisie to że sterowanie radiem z kierownicy odbywa się pośrednio przez główny komputer a nie bezpośrednio wiązką łączącą radio z kierownicą a wiązka główna T27 przed FL nie jest kompatybilna z nawigacją Touch&Go. Będę wdzięczny za jakąś informację od osób które zagłębiały się w instalacje sterowania akcesoriami w T27 czy da radę mój problem jakoś ominąć. Poza tym Stacja Touch&Go gra wyśmienicie bez porównania ze standardowym radiem na początku myślałem że słaba jakość dźwięku jest winą głośników a tu się okazało że radia. Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 sie 2015, o 00:01 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 12 lip 2015, o 19:22
Posty: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 1.8 benzyna
Witam
Mam ten sam problem. Czy możesz powiedzieć jak go rozwiązałeś? Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 wrz 2015, o 09:42 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2014, o 09:32
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyotoa
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 3AZ-FAE
Hej,
jak uda się wam rozwiązać problem to dajcie znać na formu :)

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 paź 2015, o 18:56 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 8 mar 2015, o 09:06
Posty: 129
Marka: Toyota
Model: T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2013
Silnik: 2.0 D-4D 124 (DPF)
Mam auto z nawigacja i jeszcze na gwarancji.
Zauwazylem ze owe mapy nie sa najnowsze.
Moze mi Toyota w ramach gwarancji zauktualizowac mapy ?
Jak to jest z aktualizacja ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 paź 2015, o 21:05 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2008, o 01:18
Posty: 602
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Rocznik: 1992
Silnik: 3.5 Diesel
Mapy toyoty mają opóźnienie około roku i to nie podlega gwarancji taki produkt.
Aktualizacje możesz wykonać w ASO zakupując klucz do aktualizacji + wgranie chyba że posiadasz oprogramowanie oznaczone literką H to masz za darmo płacisz tylko za wgranie chyba że się ulitują i za darmo wgrają.

_________________
Toyota Europe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2015, o 08:28 
Offline
Spamer
Spamer

Dołączył(a): 7 gru 2012, o 19:10
Posty: 3139
Pochwały: 326
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8
Modyfikacja przez Mirka z Gniezna :-D

Obrazek

po

Obrazek
http://otomoto.pl/oferta/toyota-avensis ... 4711bd268d
Ciekawe czy działa sterowanie z kierownicy :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2015, o 13:40 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 12 lis 2015, o 22:02
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2011
Silnik: 2.0 Diesel
Witam ja wymienilem tns 510 na ten sam panasonic 59005 i tez mialem problemy ze sterowaniem mikrofonem i nawigacja poniewaz nie pasowaly kostki w panasonicu jest o cztery piny wiecej nie dziala mi jeszcze kamera pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2015, o 22:34 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 paź 2015, o 22:04
Posty: 7
Marka: toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 Diesel
Witam. Ja również zakupiłem sobie nawigację model poniżej


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2015, o 22:46 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 paź 2015, o 22:04
Posty: 7
Marka: toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 Diesel
Wszystko podłączyłem z tym że zostały mi dwie kostki, których nie miałem gdzie podłączyć zdjęcia poniżej,

Jedna podejrzewam jest od sterowania radiem i komputerem pokładowym( obie funkcje teraz nie działają)
a co do drugiej to nie jestem pewien.
W nawigacji miała być mapa na całą Europy tak przynajmniej zapewniał sprzedający na olx, ale nie ma chyba żadnej mapy co obrazuje zdjęcie poniżej.

Nawigacja nie widzi też odczytów z silnika.

Czy udało się komuś rozwiązać problem?
Skąd mogę dostać mapy do tej nawigacji? Gdzie się je wgrywa? Karta Sd? Płyta Dvd?
Czy zna ktoś jakiś warsztat w Warszawie, albo gdzieś w Mazowieckim kto by ogarnął podłączenia tej nawigacji z mapami i wgra polski język? Ewentualnie jakie kable mam dokupić do tego zestawu, żeby działały wszystkie funkcje??
Z góry dziękuję za pomoc.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lis 2015, o 00:47 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2008, o 01:18
Posty: 602
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Rocznik: 1992
Silnik: 3.5 Diesel
Obrazek
Tak powinna wyglądać wiązka łącząca moduł TOUCH z nawigacja, czyli z modułem GO na twoim zdjęciu jej nie widzę i dlatego radio nie widzi mapy.

Kolega Bandzur pokazał, że można to zrobić, ale to nie polega na przykręceniu radia do kokpitu i działa tam trzeba przerabiać wiązkę elektryczna i prawdopodobnie dokupować kostki, czyli będzie to trochę kosztowało.

_________________
Toyota Europe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lis 2015, o 11:25 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 paź 2015, o 22:04
Posty: 7
Marka: toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 Diesel
No to jest dobra wiadomość :-) , że jednak da się,tylko pytanie. Rozumiem, że ta wiązka służy tylko do tego podłączenia samej nawigacji?Czy w tych właśnie wiązkach trzeba coś przerabiać żeby navi działala? Czy wystarczy kupić te wiązki w aso ewentualnie na allegro i navi będzie hulac :-) A jeśli chodzi o sterowanie z kierownicy komputerem i radiem da się to jakoś ogarnąć?Można zrobić jakąś przeróbkę, dokupić jakieś kostki, przejściówki etc.? Bo z wcześniejszych postów wynika, że sterowanie z kierownicy odbywa się pośrednio przez komputer a nie bezpośrednio wiązka z kierownicy do radia,mam avensiaka z przędu liftu a navi jest z avki po liftingu i wiązki ponoć są nie kompatybilne. Jeśli ktoś znałby jakiegoś magika elektryka, elektronika co znał by się na tym temacie to prosiłbym o jakiś namiar, najlepiej na terenie Warszawy albo okolic, ale też może być gdzieś dalej często jeżdżę po Polsce. Jeśli uda mi się ogarnąć temat, na pewno z szczegółami podzielę się tym na forum.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lis 2015, o 15:22 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2015, o 21:14
Posty: 185
Lokalizacja: Warszawa- Wesoła
Pochwały: 22
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 126KM
Kubah44 napisał(a):
No to jest dobra wiadomość :-) , że jednak da się,tylko pytanie. Rozumiem, że ta wiązka służy tylko do tego podłączenia samej nawigacji?Czy w tych właśnie wiązkach trzeba coś przerabiać żeby navi działala? Czy wystarczy kupić te wiązki w aso ewentualnie na allegro i navi będzie hulac :-) A jeśli chodzi o sterowanie z kierownicy komputerem i radiem da się to jakoś ogarnąć?Można zrobić jakąś przeróbkę, dokupić jakieś kostki, przejściówki etc.? Bo z wcześniejszych postów wynika, że sterowanie z kierownicy odbywa się pośrednio przez komputer a nie bezpośrednio wiązka z kierownicy do radia,mam avensiaka z przędu liftu a navi jest z avki po liftingu i wiązki ponoć są nie kompatybilne. Jeśli ktoś znałby jakiegoś magika elektryka, elektronika co znał by się na tym temacie to prosiłbym o jakiś namiar, najlepiej na terenie Warszawy albo okolic, ale też może być gdzieś dalej często jeżdżę po Polsce. Jeśli uda mi się ogarnąć temat, na pewno z szczegółami podzielę się tym na forum.



... warszawa- marysin , sam drążyłem temat, bo chciałem zamienić radia .
rozmawiałem z właścicielem i nawet robił coś takiego w toyocie: http://www.craftmedia.com.pl/ ( , ale że jeszcze nie zdążyłem kupić radia... to nie poleca, dużo godzin pracy ) , zawsze można zadzwonić lub podjechać i spytać się co i jak :tak:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lis 2015, o 22:03 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 paź 2015, o 22:04
Posty: 7
Marka: toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 Diesel
Dzwoniłem do Pana z Marysina( dzięki za kontakt Rasta) i faktycznie potwierdził, że robił już w Toyocie podłączenie sterowania kierownicy z tą navi jakieś dwa lata temu i jestem już wstępnie umówiony póki co na telefon, bo Pan strasznie zarobiony jest i jak twierdził, że musi znaleźć dokumentację z tamtej naprawy, bo było to dla niego duże wyzwanie, ale jak twierdzi dał radę. Dzwoniłem też do innych warsztatów i jeden gość powiedział cyt. Nie da rady zrobić takiej przeróbki dlatego, że w Avensisie t27 z przed liftu jest sterowanie rezystancyjne, natomiast w Avece po lifcie jest sterowanie impulsowe po canie i nie ma technicznej możliwości przerobienia tego i żebym nie łudzil sie i nie dzwonił po innych warsztatach, bo nikt mi tego nie ogarnie. Mógłby ktoś ustosunkować się do tej wypowiedzi fachowca?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 cze 2016, o 16:03 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 paź 2015, o 22:04
Posty: 7
Marka: toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 Diesel
Witam. Mam bardzo dobrą wiadomość, otóż udało się podłączyć sterowanie do kierownicy, wszystko działa :) łącznie z mikrofonem od zestawu głośnomówiącego. Jestem mega zadowolony :)
Mam jeszcze tylko mały problem z dokładnością samej nawigacji, tak jakby z opóźnieniem pozycję mi pokazuje, ale myślę, że jakoś sobie z tym poradzę, chyba że ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?
Sterowanie do kierownicy wszystkie wiązki nawigacji i panelu podłączył mi Pan z firmy www.craftmedia.com.pl . To jest firma, która znajduje się na ul. Potockich 62 Warszawa - Wawer.
Podaje również telefony jakby ktoś był zainteresowany Tel. 22 740 90 70 Tel. 501 184 577. Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że to świetny fachowiec i bardzo go polecam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 cze 2016, o 17:54 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 336
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Nie wiem czy akurat w tej nawigacji ale w ustawieniach powinna być możliwość ustawienia wyprzedzenia/opóźnienia wyświetlania położenia na mapie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 lut 2017, o 23:21 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 336
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Że tak odkopię kotleta, bo znalazłem przypadkowo :wariat:
Gdyby ktoś też miał problem z niedziałającym sterowaniem z kierownicy i zestawem głośnomówiącym to TU jest pinologia jak to rozwiązać.


Autor postu otrzymał pochwałę

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2017, o 13:33 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 lut 2017, o 20:15
Posty: 14
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 2ZR 1.8 Pb
Gdzie i jak zweryfikować czy posiadane mapy w navi są aktualne.
Mam coś takiego
Wersja oprogrmaowania 2.12.5.WL
ID mapy EUL20150630


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2017, o 19:05 
Offline
Zaawansowany
Zaawansowany
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 paź 2008, o 01:18
Posty: 602
Pochwały: 75
Marka: Toyota
Model: Land Cruiser
Rocznik: 1992
Silnik: 3.5 Diesel
Najnowsze co mają
Wersja oprogrmaowania 2.14.5L
ID mapy EUL20160420

_________________
Toyota Europe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2017, o 19:24 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 13 lut 2017, o 20:15
Posty: 14
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2014
Silnik: 2ZR 1.8 Pb
Czyli takiej starej nie mam. Dzięki za szybką informację.
Czy aktualizacja w moim przypadku jest możliwa tylko w ASO. Czy można samemu wgrać nowe mapy. Oczywiście kupione legalnie :brewki:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2017, o 23:19 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 336
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Jeżeli ktoś nie ma, a chciałby swoje touch&go doposażyć w USB to jak spojrzycie na tył jest tam gniazdo USB:
Obrazek

A u chińczyka za jedyne 3,22$ gotowy kabelek.
https://www.aliexpress.com/item/USB-Fem ... 0.0.TGLOnN
Na Allegro oryginalny kabelek Mirek handlarz sprzedaje za jedyne 250zł :glupek:

Można też znaleźć wtyczkę 16PIN do podłączenia kamery za 3,54$:
https://www.aliexpress.com/item/Car-Par ... 0.0.TGLOnN
Na Allegro widziałem za 30zł. :fajka:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 lut 2017, o 22:57 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 336
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
LemonR napisał(a):
Gdyby ktoś też miał problem z niedziałającym sterowaniem z kierownicy i zestawem głośnomówiącym to TU jest pinologia jak to rozwiązać.


Pinologii ciąg dalszy:
Podłączenie wejścia AUX:
Wtyk 20P(53838)-----------28P(Touch and GO)
PIN15--------------->PIN26 (kanał prawy)
PIN17--------------->PIN28 (kanał lewy)
PIN16--------------->PIN27 (audio masa/ekran)
PIN19--------------->PIN25 (AUX detekcja)
PIN18--------------->PIN11 (AUX detekcja)
AUX detekcja działa na zasadzie, że kiedy wpinamy przewód to piny 19 i 18 (dla W53838) lub piny 25 i 11 (dla T&G) są zwierane przez rezystor 2,7k. Jeżeli ktoś nie ma oryginalnego wejścia AUX w samochodzie i chciałby podłączyć zwykłe wejście "mały jacek" to pomiędzy te piny należy na stałe podłączyć w/w rezystor. Uaktywni to wejście AUX w radiu.

Podłączenie sygnału prędkości:
PIN3-------------->PIN17
Nie mam pojęcia do czego sygnał ten jest wykorzystywany, może ktoś wie?

Może ktoś również wie skąd pobrać sygnał hamulca +12V (przy zaciągniętym)?
cdn...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2017, o 19:16 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2016, o 22:19
Posty: 336
Pochwały: 24
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2ZRFAE, 1.8
Podłączenie zestawu do magistrali CAN:
Wtyk 16P(OBD)-----------28P(Touch and GO)
PIN6(CAN H)------------->PIN9
PIN14 (CAN L)----------->PIN10
Do połączenia należy użyć skrętki dwużyłowej, przewód powinien być możliwie jak najkrótszy.
Dodatkowo należ podpiąć zasilanie po zapłonie do PIN1 kostki 28P od T&G. Ja wziąłem to z z kostki 10PIN z pinu nr 3(jest to accessory power czyli zasilanie po kluczyku ale może też być).
Co zyskujemy?
- sygnał hamulca postojowego - idzie po magistrali CAN, nie trzeba podłączać żadnego przewodu
- aktywuje się ekran "CAR", jest tam statystyka spalania, mało przydatne ale ja wychodzę z założenia, że jeśli jest to ma działać :fajka:

Obrazek Obrazek

- aktywuje się również zakładka "vehicle" z tym, że jest tam pusto w związku z czym cdn... :sciana:

ObrazekObrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda