TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 15 gru 2017, o 06:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 maja 2012, o 13:01 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 maja 2010, o 13:21
Posty: 19
Lokalizacja: utland
Witam
Czy ktoś posiada może nawigację WMA B9012 HDD ?
Chciałbym się dowiedzieć czy nawigacja ta montowana seryjnie do avensis posiada dysk twardy.
W nawigacji którą użytkuje nie są aktywne przyciski HDD oraz BT i nie bardzo wiem dlaczego.
Może ktoś wie gdzie moge znaleść Polską instrukcje do HDD nie znalazłem jej na stronie http://toyota-akcesoria.pl/#Technologia/Nawigacja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2012, o 07:56 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 sty 2008, o 16:04
Posty: 11
Lokalizacja: Opole
Marka: Toyota
Model: T27 Wagon Prestige
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 Valvematic
Ten model ma wbudowany HDD.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2012, o 11:36 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2009, o 21:46
Posty: 483
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 25
Marka: Subaru
Model: Outback
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2015
Silnik: 2.5i boxer, CVT
Mind napisał(a):
Chciałbym się dowiedzieć czy nawigacja ta montowana seryjnie do avensis posiada dysk twardy.


HDD to Hard Disc Drive, czyli po polsku: dysk twardy.

Mind napisał(a):
W nawigacji którą użytkuje nie są aktywne przyciski HDD oraz BT i nie bardzo wiem dlaczego.


Jeśli rzeczywiście masz system navi-audio z HDD, a przycisk HDD nie jest aktywny, to zapewne dlatego, że nie nagrałeś jeszcze na dysku żadnej muzyki. Zrób tak: weź płytę CD i zacznij ją odtwarzać, a wtedy po wciśnięciu przycisku audio na ekranie pojawi się czerwony przycisk "rec". Wciśnięcie tego przycisku pozwoli Ci zgrać zawartość płyty na dysk*. Po zgraniu przycisk HDD będzie aktywny.
Przycisk BT jest nieaktywny z tych samych powodów - z systemem audio nie jest sprzężone poprzez bluetooth żadne urządzenie audio.
Podobnie nieaktywny, jak się domyślam, jest przycisk AUX. Dopiero po podłączeniu kabelka do wejścia AUX (w schowku między siedzeniami) ten przycisk się uaktywni.

Pozdrawiam,
KN

* W ustawieniach można jeszcze wybrać jakość zgrywania (niestety, do wyboru są tylko dwie opcje: 128 i 256 kbps - przynajmniej u mnie)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2012, o 13:24 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 maja 2010, o 13:21
Posty: 19
Lokalizacja: utland
Dzięki za info teraz już działa ale problem jest w tym lecz nie jestem jeszcze pewien że nie idzie przegrać z CDRW na HDD muzyki w formacie MP3.
W dalszym ciągu natomiast nie udało mi się rozpracować jak działa BT nadal przycisk ten jest nie aktywny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 maja 2012, o 20:19 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2009, o 21:46
Posty: 483
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 25
Marka: Subaru
Model: Outback
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2015
Silnik: 2.5i boxer, CVT
Mind napisał(a):
Dzięki za info teraz już działa ale problem jest w tym lecz nie jestem jeszcze pewien że nie idzie przegrać z CDRW na HDD muzyki w formacie MP3.


Nie idzie przegrać. Na HDD można zapisać tylko płyty nagrane w formacie CDDA (Compact Disc Digital Audio), czyli klasyczne płyty CD (nie mp3, nie wma). Ale płyty nagrywane (CD-R) da się skopiować, tylko muszą być to płyty Audio CD.

Mind napisał(a):
W dalszym ciągu natomiast nie udało mi się rozpracować jak działa BT nadal przycisk ten jest nie aktywny


A co próbowałeś podłączać?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 maja 2012, o 21:12 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 maja 2010, o 13:21
Posty: 19
Lokalizacja: utland
telefon komórkowy,laptop


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 maja 2012, o 20:30 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 30 sty 2008, o 16:04
Posty: 11
Lokalizacja: Opole
Marka: Toyota
Model: T27 Wagon Prestige
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 Valvematic
da się także kopiować muzykę z płyt CD-RW (Audio-CD)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 maja 2012, o 21:13 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 maja 2010, o 13:21
Posty: 19
Lokalizacja: utland
co z BT działa komuś ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 maja 2012, o 22:07 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 8 sty 2011, o 13:40
Posty: 6
Lokalizacja: Śląskie
Marka: Avensis
Model: T27
Rocznik: 2010
Silnik: 2.0 benzyna
U mnie działa z HTC mini i IPhone 3GS - z kierownicy można zmieniać utwory - był tu gdzieś film pokazujący te możliwości.

_________________
126p->Ford Fiesta 1.1->Honda Civic 1.4->Astra kombi 1.4-> Ave T22FL 1.6 Wagon(125k)->Corolla 1.6 Wagon->Corolla 1,4 D4D Wagon (melex) ->Ave T25 1.8 FL Wagon (145k)->Ave T27 2.0 Wagon(...)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 4 cze 2012, o 21:01 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 maja 2010, o 13:21
Posty: 19
Lokalizacja: utland
"Maszu" a możesz opisać dokładniej bo chodzi o to że u mnie BT jest nie aktywne nie można wybrać tej funkcji


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 cze 2012, o 19:11 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 9 maja 2010, o 13:21
Posty: 19
Lokalizacja: utland
Czy ktoś wyjaśni jak uaktywnić BT ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 sie 2012, o 18:30 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 7 sty 2011, o 00:16
Posty: 1
Lokalizacja: Rybnik
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2010
Silnik: 1.8 benzyna
BT jest aktywny cały czas.By podłączyć tel.trzeba wejść w menu-telefony-dodaj nowy i wyświetli się kod BT 1212.
Wtedy w telefonie włącz wyszukiwanie urządzeń BT.Wpisz kod 1212 i gotowe.
Możesz później przenieść kontakty.
Potem jak wejdziesz do auta z włączonym BT w telefonie samochód połączy się z nim automatycznie.
Pozdrowionka. :-)

_________________
Sławek
www.centrumpromocji.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 gru 2013, o 17:10 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 4 sie 2013, o 23:06
Posty: 378
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 34
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Pozwolę sobie odkopać temat, ponieważ też mam taką nawigację i pomimo sparowania telefonu z radiem, przycisk BT jest nadal nieaktywny.
Można normalnie nawijać przez telefon, ale posłuchać muzyki już się nie da.
Sprawdzałem z telefonami Samsung z anroidem, Nokia z symbianem, i jakimś Samsungiem bez androida.
Za każdym razem łączy się z radiem, rozmowy telefoniczne działają przez radio, ale muza nie :-(
Co można jeszcze pokombinować żeby to uruchomić?

edit :
pogrzebałem w ustawieniach radia - wystarczy wejść w audio, i powiązać z przenośnym urządzeniem audio - teraz zakładka BT jest aktywna, działa nawet sterowanie w kierownicy działa i jakość audio też jest ok.
Tak to jest, jak się nie ma instrukcji i trzeba samemu kombinować....

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2014, o 00:26 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 16 sty 2014, o 00:15
Posty: 1
Marka: Toyota
Model: T27 Wagon
Rocznik: 2010
Silnik: 2.2 D-CAT
martinez07 ja też bez instrukcji - od 2 dni bawię się taką właśnie nawigacją B9012 :)

Cz udało Ci się wgrać na dysk jakiekolwiek pliki po kablu?
Wg wstępnej oceny gniazdko, które widzę po odchyleniu ekranu (tak jak przy wkładania CD) to złącze FireWire - nie mam niestety odpowiedniego kabla, ani urządzenia z takim gniazdkiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2014, o 01:13 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 4 sie 2013, o 23:06
Posty: 378
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 34
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
No niestety nie mam dla Ciebie zbyt dobrych wiadomości.
Te złącze to faktycznie pasuje do firewire, natomiast sam nic nie zrobisz - po prostu komputer nie wykryje Ci dodatkowego napędu.
To co możesz sobie zgrać na ten hdd, to tylko i wyłącznie AUDIO CD.
Niestety :-(

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lut 2014, o 20:57 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 4 sie 2013, o 23:06
Posty: 378
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 34
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
No nic.
Widzę że posucha w temacie aktualizacji map do navi z hdd, więc organizuję dysk do testów, i od jutra zaczynam walkę.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2014, o 17:28 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 8 lut 2009, o 13:10
Posty: 1573
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 45
Marka: Niemamjuztoyoty
Model: niemamjuztoyoty
Rocznik: 2014
Silnik: niemamjuztoyoty
zjebales navi skoro taki post?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lut 2014, o 18:09 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 4 sie 2013, o 23:06
Posty: 378
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 34
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0 D4D
Nie, navi sobie spokojnie działa :-)

Tu wszystko ładnie opisane :
http://prius-club.su/index.php/topic,1569.0.html

A jakby komuś się nie chciało kombinować, to mam jeden hdd na zbyciu, wystarczy je wymienić w nawigacji.

Obrazek

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 sty 2015, o 20:01 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 24 sty 2011, o 14:21
Posty: 7
Lokalizacja: łódź
Marka: Toyota
Model: T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Ponawiam pytanie
czy wie ktoś gdzie można znaleźć instrukcję PL do nawigacji B9012 HDD Toyota avensis ?
W necie nic nie znalazłem z góry dziękuję za info.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 sty 2017, o 00:10 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 20 gru 2016, o 21:31
Posty: 6
Marka: t27
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2009
Silnik: 2.0
odgrzeję kotleta... bo sam się uczę na czuja...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda