TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis


Teraz jest 19 sie 2017, o 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sie 2011, o 16:29 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 23:06
Posty: 112
Lokalizacja: W-Wa
Marka: Toya
Model: t27
Rocznik: 2010
Silnik: D4D
Witam!


Jestem szczesliwym posiadaczem ave t27 w full opcji tzn. skóra,xenony i takie tam...
Podczas wyboru wyposazenia a salonie toyoty bardzo chcielismy nawigacje z tzw ,,telewizorkiem''.
Niestety nie wzielismy jej gdyz doplata byla 8000zl a naprawde bardzo nam sie to podobalo.

Dokladnie chodzi mi o taka zabudowana nawigacje jak w tym egzemplarzu:

http://allegro.pl/toyota-avensis-2-2-d- ... 44280.html


Z racji ze mam mozliwosc dokupienia jej za jakies 1000-1500zl zwracam sie do was z pytaniami.

Jak wygklada podlaczenie tego? Nie trzeba przerabiac wiazki elektrycznej? Czy pozostale funckcje beda aktywne? mowa o navi ;)

Wiem ze moge dokupic navi jak w egzemplarzu tego uzytkownika:

viewtopic.php?f=64&t=9557

Ale nie ukrywam ze nie bardzo mi sie to podoba... Mało estetycznie.



Bardzo prosze o odpowiedz.


Pozdrawiam

_________________
D-CAT FAN :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2011, o 16:58 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lip 2010, o 13:34
Posty: 353
Lokalizacja:
Marka: Audi
Model: A4 B6
Rocznik: 2009
Silnik: TDi 1.9 @ 210KM
Ta moja stara navi to straszny syf. Nie kupuj tego za żadne pieniądze. Jeżeli masz możliwość kupienia org to bierz, ja jednak wolałbym kupić coś firmowego. Nie ma porównania z ori Toyoty.

Co do podłączenia. Nic nie trzeba przerabiać, wkładasz nową nawigacje i śmiga.

_________________
Jest: Audi A4 1.9 TDI B6 @ 210-240KM (420-450Nm)

Było: Avensis T s e T s e 27
D4D 126KM (310Nm) @ 177KM (416Nm) // Orange Leather Interior // TTE Grill // Toyo Proxes T1-R + AEZ Yacht 18" + Eibach Pro Kit // Kenwood DNX5260BT + Clarion SWS 3013B + Blaupunkt EMA 260 // LED interior // Kenwood Rear Camera

Najbardziej doj...ne T27 na forum ;]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2011, o 17:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 23:06
Posty: 112
Lokalizacja: W-Wa
Marka: Toya
Model: t27
Rocznik: 2010
Silnik: D4D
Tak zgadzam sie z toba.Wtedy jak dostalismy do testu avensisa mial taka nawigacje jak ten sprzedawany na allegro.
Fakt byla bardzo słabo dokladana.Ale wtedy kiedy go testowalismy był koniec 2009 roku.Toyota zapewaniala ze od 2010 nawigacja bedzie miala 99% pokrycia.Ale nie ukrywam ze tez bardzo nam chodzi o walory estetyczne :)

Co do montazu,poprostu podpinam kostki i tyle? Nie trzeba jeszcze czegos przerabiac?

Pozdrawiam

_________________
D-CAT FAN :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2011, o 22:17 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lip 2010, o 13:34
Posty: 353
Lokalizacja:
Marka: Audi
Model: A4 B6
Rocznik: 2009
Silnik: TDi 1.9 @ 210KM
Jeżeli masz org navi od Toyoty to nic nie trzeba modyfikować. Tylko chyba ramkę.

_________________
Jest: Audi A4 1.9 TDI B6 @ 210-240KM (420-450Nm)

Było: Avensis T s e T s e 27
D4D 126KM (310Nm) @ 177KM (416Nm) // Orange Leather Interior // TTE Grill // Toyo Proxes T1-R + AEZ Yacht 18" + Eibach Pro Kit // Kenwood DNX5260BT + Clarion SWS 3013B + Blaupunkt EMA 260 // LED interior // Kenwood Rear Camera

Najbardziej doj...ne T27 na forum ;]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sie 2011, o 23:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 23:06
Posty: 112
Lokalizacja: W-Wa
Marka: Toya
Model: t27
Rocznik: 2010
Silnik: D4D
To ze rameczke trzeba to wiem ;) Ale czy kostki pasuja?

_________________
D-CAT FAN :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 12:13 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 8 lut 2009, o 13:10
Posty: 1572
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 45
Marka: Niemamjuztoyoty
Model: niemamjuztoyoty
Rocznik: 2014
Silnik: niemamjuztoyoty
tak wszystkie kostki pasuja, ttrzeba tylko pociagnac kabel od navi do czujnika predkosci i do czujnika zalaczenia biegu wstecznego. specjalny kabel do tego kosztuje w toyocie 51PLN. montaz calej nawigacji dla wprawionego serwisanta ASO to mniej niz 30 minut. rozebranie deski rozdzeilczej 2 minuty (wiem z doswiadczenia).

co do kupowania nawigacji to polecam tylko i wylacznie oryginalne toyoty, np TNS510 lub ta navi z dyskiem twardym czyli GEN08. Zdecydowanie odradzam kupowanie chinskich "nawigacji" dedykowanych. Moze i pasuja w oryginalne miejsce i kolorem sie niewiele roznia, ale wiekszej tandety nie widzialem. co z tego ze mozna wgrac automape, jak wyglad tego jest tak tandetny ze rece opadaja.

zaznaczej jeszcze ze na naszym szacownym ALLEGRO takie navi dedykowane to koszt okolo 3000PLN. Sprowadzenie z CHIN takiego "gowna" z clem i transportem zmiesci sie w cenie ponizej 300 DOLAROW czyli ok mniej niz 1000PLN.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 12:16 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 8 lut 2009, o 13:10
Posty: 1572
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 45
Marka: Niemamjuztoyoty
Model: niemamjuztoyoty
Rocznik: 2014
Silnik: niemamjuztoyoty
jakbys sie zdecydowal na nawigacje, to radze jechac zamontowac do ASO, nie tracisz wtedy gwarancji na auto, a Toyota jeszcze daje rok gwarancji na poprawne dzialanie zamontowanej nawigacji (nawet jak przyniesiesz uzywane navi).

co do kosztow montazu, sa salony co wolaja za to nawet 700PLN. Powiem krotko, zaplacenie za montaz navi wiecej niz 100PLN to frajerstwo - sa salony toyoty gdzie mozna to za taka cene zamontowac wierz mi ( i nie jest to jeden salon, bo znam takich kilka)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 wrz 2011, o 14:23 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 23:06
Posty: 112
Lokalizacja: W-Wa
Marka: Toya
Model: t27
Rocznik: 2010
Silnik: D4D
Ok wszystko rozumiem.Niestety ta nawigacja co mialem do kupienia sprzedala sie... Szukam drugiej ale niestety nie moge znalesc.Moze ty kolego wiesz gdzie moge taka dostac?

_________________
D-CAT FAN :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 11:00 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 4
popi2009 napisał(a):
jakbys sie zdecydowal na nawigacje, to radze jechac zamontowac do ASO, nie tracisz wtedy gwarancji na auto,


sugerujesz że jeśli założysz sam navi to tracisz gwarancje na auto? jeszcze takiej bzdury nie słyszałem...
co najwyżej nie będziesz miał gwarancji na navi...

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 11:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lip 2010, o 13:34
Posty: 353
Lokalizacja:
Marka: Audi
Model: A4 B6
Rocznik: 2009
Silnik: TDi 1.9 @ 210KM
Wg kiedyś wymienianych maili z TMP trace gwarę na wiązkę elektryczną, ale jest to ich stanowisko. A prawnik wie co innego i nie ma co się nawet martwić.

A ja polecam kupno navi firm audio i nie pakowanie się w chore koszta z ori nawigacja Toyki.

_________________
Jest: Audi A4 1.9 TDI B6 @ 210-240KM (420-450Nm)

Było: Avensis T s e T s e 27
D4D 126KM (310Nm) @ 177KM (416Nm) // Orange Leather Interior // TTE Grill // Toyo Proxes T1-R + AEZ Yacht 18" + Eibach Pro Kit // Kenwood DNX5260BT + Clarion SWS 3013B + Blaupunkt EMA 260 // LED interior // Kenwood Rear Camera

Najbardziej doj...ne T27 na forum ;]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 13:53 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 4
tylko że wiązka ori audi jest mocna "skromna".... - więc nawet jak się na nią gwarancję straci to... :hahaha: :hahaha:

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 wrz 2011, o 23:33 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 25 cze 2010, o 13:20
Posty: 40
Lokalizacja: Wlkp
popi 2009 napisał "zaznaczej jeszcze ze na naszym szacownym ALLEGRO takie navi dedykowane to koszt okolo 3000PLN. Sprowadzenie z CHIN takiego "gowna" z clem i transportem zmiesci sie w cenie ponizej 300 DOLAROW czyli ok mniej niz 1000PLN"
to ja poproszę za 300 dolarów bo jak pytałem na allibaba to w hurcie - 100 sztuk miało kosztować 300 +p&p. Co do jakości to jest różnie miałem już rożne navi ale przy założeniu że co 2 lata system wm się zmienia i nowe wersje już nie są kompaybilne - vide Navigon - to uważam,że jest to dobry zakup wląsnie na dwa lata.
myślę,że nim Toyota wprowadzi TMC i inne ulatwienia dla użytkowników navi to to "chińskie g..... " zwróci sie z nawiązką nawet jak zapłacę za dedykowaną do T27 500 dolarów ( z transportem i cłem )

_________________
czasem razem czasem osobno-VW Golf II->Opel Kadett II-> VW Passat ->VW Passat-> MB W124->Peugot 605->Nissan Maxima->Opel Corsa->Oldsmobile Aurora->Opel Vectra C---->Toyota Avensis T27


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 wrz 2011, o 20:26 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 8 lut 2009, o 13:10
Posty: 1572
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 45
Marka: Niemamjuztoyoty
Model: niemamjuztoyoty
Rocznik: 2014
Silnik: niemamjuztoyoty
@berti111:to nie chyba od toyoty zalezy wprowadzenie TMC, bo toyota obsluguje TMC. w Polsce jak wiadomo jest TMC, ale jak to w Polsce nie moze byc ogolnodostepne. co do chinskiej navi, rob jak chcesz. ja bym wolal TNS510 w ramce niz jakiegos chinola:)

@RedPoint: oczywiscie ze mialem na mysli gwarancje na NAVI,
@Pawcio-HD: sproboj zadzwonic do firmy Auto-Van Kurniki 3, moze u nich cos znajdziesz http://www.auto-van.com.pl/

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 wrz 2011, o 11:56 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lip 2010, o 13:34
Posty: 353
Lokalizacja:
Marka: Audi
Model: A4 B6
Rocznik: 2009
Silnik: TDi 1.9 @ 210KM
Każdy Kenwood ma TMC... Raz działa, raz nie. Jeszcze jest to wszystko niestabilne w Polsce.

_________________
Jest: Audi A4 1.9 TDI B6 @ 210-240KM (420-450Nm)

Było: Avensis T s e T s e 27
D4D 126KM (310Nm) @ 177KM (416Nm) // Orange Leather Interior // TTE Grill // Toyo Proxes T1-R + AEZ Yacht 18" + Eibach Pro Kit // Kenwood DNX5260BT + Clarion SWS 3013B + Blaupunkt EMA 260 // LED interior // Kenwood Rear Camera

Najbardziej doj...ne T27 na forum ;]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 wrz 2011, o 14:53 
Offline
Mistrz
Mistrz

Dołączył(a): 8 lut 2009, o 13:10
Posty: 1572
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 45
Marka: Niemamjuztoyoty
Model: niemamjuztoyoty
Rocznik: 2014
Silnik: niemamjuztoyoty
ale moment, ja slyszalem ze TMC w PL jest tylko na wybrane urzadzenia, w sensie ze nie na wszystkich urzadzeniach ktore maja TMC, polskie TMC dziala. Jest tak np na nawigacjach MIO, czy na oryginalnych toyoty, wjezdzam do Niemiec, wszystko dziala, u nas nie....

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 wrz 2011, o 16:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lip 2010, o 13:34
Posty: 353
Lokalizacja:
Marka: Audi
Model: A4 B6
Rocznik: 2009
Silnik: TDi 1.9 @ 210KM
Kenwood czyt. Garmin - działa.

_________________
Jest: Audi A4 1.9 TDI B6 @ 210-240KM (420-450Nm)

Było: Avensis T s e T s e 27
D4D 126KM (310Nm) @ 177KM (416Nm) // Orange Leather Interior // TTE Grill // Toyo Proxes T1-R + AEZ Yacht 18" + Eibach Pro Kit // Kenwood DNX5260BT + Clarion SWS 3013B + Blaupunkt EMA 260 // LED interior // Kenwood Rear Camera

Najbardziej doj...ne T27 na forum ;]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 wrz 2011, o 23:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 16 maja 2010, o 23:06
Posty: 112
Lokalizacja: W-Wa
Marka: Toya
Model: t27
Rocznik: 2010
Silnik: D4D
To nie jest to co mnie intersuje... Musi byc tylko taka jaką podałem w linku.Ale dzieki za pomoc :)

_________________
D-CAT FAN :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 wrz 2016, o 19:21 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 8 mar 2016, o 04:05
Posty: 9
Marka: toyota
Model: avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.2 diesel 110kw
Siemka. Dzisiaj zamontowanym tns 510 w swojej avensis z 2009 roku w wersji sol. Zrobilem wszystko zgodnie z manualem toyoty tech. Jednak nie jestem pewien podłączenia jednego kabla. Chodzi mi o podłączenie kabla od biegu wstecznego i prędkości. Nie wiem czy dobrze zrobiłem, te końcówki tylko się zaciska na danym kablu, czy trzeba ściągać izolację? W manualu toyoty były 2 możliwości podłączenia sygnału prędkości. Z licznika i z kostki radia. Tak zrozumiałem. Ja podłączyłem z kostki radia. Nie jestem pewien czy to dobrze. Do czego jest podłączenie biegu wstecznego? Gdzie navi pokazuje prędkość? Ma ktoś na sprzedaż ramkę może? Kolor czarny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 wrz 2016, o 10:02 
Offline
Spamer
Spamer

Dołączył(a): 7 gru 2012, o 19:10
Posty: 3166
Pochwały: 327
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8
pajeczy napisał(a):
Do czego jest podłączenie biegu wstecznego?

A np. do tego żeby zobaczyć taki obraz na Navi:

Obrazek

pochodzący z kamery cofania, której pewnie jeszcze nie masz zamontowanej w tylnej klapie :-D

Tu masz instrukcje jak to zrobić:

SEDAN:
http://www.toyota-tech.eu/aimuploads/%7 ... 549_2..pdf

WAGON:
http://www.toyota-tech.eu/aimuploads/%7 ... _550_2.pdf

pajeczy napisał(a):
Ma ktoś na sprzedaż ramkę może? Kolor czarny


Tu gość ma rameczkę o nr 55405-05180 za jedyne 23Euro:
https://www.partan.eu/en/catalogue/toyo ... 05200_140/

Jak za drogo to w ASO czarna kosztuje jedynie 525,00 PLN - rabat :-D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 wrz 2016, o 10:09 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 8 mar 2016, o 04:05
Posty: 9
Marka: toyota
Model: avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 2.2 diesel 110kw
Dzięki wielkie. Polecisz jakąś kamerkę?
Wg manuala do TNS 510 są 2 możliwości podłączenia sygnału prędkości. Gdzie podłączales ? Ja to zabrałem z kostki radia 20 pinów, nie wiem czy dobrze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 wrz 2016, o 13:00 
Offline
Spamer
Spamer

Dołączył(a): 7 gru 2012, o 19:10
Posty: 3166
Pochwały: 327
Marka: Toyota
Model: T25
Rocznik: 2006
Silnik: 1.8
Ja nie montowałem takie kamery także nic Ci nie polecę, jednak wpisz sobie w opcje :szukaj: na górze po prawej:
"kamera cofania t27" czy "tns 510" jest kilka wątków na forum w tym temacie. Ostatnim który chyba taki montaż przerabiał jest user Szymon16:
viewtopic.php?f=24&t=23570&p=463130&hilit=tns+510#p463130
TNS 510 z kamerą cofania montowane było też w innych modelach Toyoty.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda