TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis
Teraz jest 5 gru 2019, o 19:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 15:57 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 wrz 2010, o 01:53
Posty: 96
Lokalizacja: Birmingham
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2ADFTV 2.2
Witam. Właśnie będę zabierał się za zamianę tns700 na tns510 w mojej avce t25 fl 2007r. Czy ktoś z was może już coś takiego przerabiał? Interesuje mnie wszystko na ten temat. Od ramki, do podłączenie wtyczek z tyłu radia. Może już ktoś to gdzieś już widział i mógł by się podzielić jakimikolwiek informacjami? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 kwi 2013, o 17:58 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 464
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
musisz miec przejsciowke do anteny FM

jak masz tns700 to zmiana ramki nie bedzie potrzebna

skoro robisz to teraz, trzeba bylo wymienic na toyota touch and go, tez pasuje


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 kwi 2013, o 00:46 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 wrz 2010, o 01:53
Posty: 96
Lokalizacja: Birmingham
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2ADFTV 2.2
No i po robocie. Nie wytrzymałem i wymieniłem już dzisiaj. Tak jak piszesz przelotka ze standardowej wtyczki fm na fakra teoretycznie była by wskazana ale nie jest ona niezastąpiona. Zwykły przewód w izolacji wbity w serce fakra i podłączony do anteny spisał się idealnie. Radio oraz tmc bez zakłóceń. Ramka psuje idealnie. Listwy montażowe tak samo. Mam jedynie problem ze sterowaniem z kierownicy. Kiedyś rozwaliłem wtyczkę na potrzeby instalacji innego sprzętu i teraz nie wiem które przewody na których pinach powinny się znaleźć :-(. Zostało mi tylko podłączyć kamerę oraz sterowanie z kierownicy i będzie skończone.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 09:38 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 wrz 2010, o 01:53
Posty: 96
Lokalizacja: Birmingham
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2ADFTV 2.2
Tak to wygląda.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 09:54 
Offline
Spamer
Spamer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 maja 2011, o 22:39
Posty: 3864
Lokalizacja: PL
Pochwały: 304
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 Wargon
Rocznik: 2003
Silnik: 1ZZ-FE +LPG
Ta obudowa to jest oryginalna ??
Zdjęcie troszkę słabe i nie widzę czy linia klimatronica i tej obudowy jest taka sama ?

_________________
"xxxxxxx to letnia i zimowa szarańcza dla Polski, która zaraża powietrze zgnilizną, roznosi próżniaczego ducha swoich ojców… tam tylko się gnieździ i mnoży, gdzie próżniactwo ma ochronę"
Stanisław Staszic


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 12:06 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 wrz 2010, o 01:53
Posty: 96
Lokalizacja: Birmingham
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2ADFTV 2.2
Wszystko jest oryginalne. Poprzednio w tym miejscu była tns700 b9010. Sam byłem zaskoczony :o. Wtyczki są identyczne. Plug&play za wyjątkiem FM. Z jakiegoś powodu dali tam gniazdo fakra.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 21:09 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 1 mar 2013, o 14:34
Posty: 9
Lokalizacja: Nowy Sącz
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2008
Silnik: 2,0 d4d
A które radio lepiej gra?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 23:28 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 wrz 2010, o 01:53
Posty: 96
Lokalizacja: Birmingham
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2ADFTV 2.2
Powiedziałbym że tns510 ale wielkiej różnicy nie ma:-(. Albo ja jej nie słyszę :-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 kwi 2015, o 23:33 
Offline
Stara się...
Stara się...

Dołączył(a): 19 gru 2012, o 12:53
Posty: 75
Lokalizacja: Chorzów
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 VVTi
koledzy przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale mysle o kupieniu tns510, i pytanko czy wtyczki beda p&p jak pisze meyzi, jesli mam t25 z 03r z navi (najprawdopodobniej tns300 ta z otwieranym daszkiem na desce). Radio mam jeszcze oryginalne. Z ewentualnym przepinaniem pinow czy dolutowaniem sie dam sobie rade pytanie tylko czy kostki beda pasowac? Napewno bede musial dopiac sygnal z predkosciomierza i wstecznego ale to luz, mam troche wiazek z mazdy to piny pewnie podpasuja.
BTW: Ile warto zaplacic za tns510? Pytam bo ceny na alledrogo zaczynaja sie od 1300?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 gru 2015, o 15:19 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 lis 2015, o 22:51
Posty: 83
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 6
Marka: Toyota
Model: t25
Nadwozie: liftback
Rocznik: 2003
Silnik: 2.0 Etylina
djla napisał(a):
koledzy przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale mysle o kupieniu tns510, i pytanko czy wtyczki beda p&p jak pisze meyzi, jesli mam t25 z 03r z navi (najprawdopodobniej tns300 ta z otwieranym daszkiem na desce). Radio mam jeszcze oryginalne. Z ewentualnym przepinaniem pinow czy dolutowaniem sie dam sobie rade pytanie tylko czy kostki beda pasowac? Napewno bede musial dopiac sygnal z predkosciomierza i wstecznego ale to luz, mam troche wiazek z mazdy to piny pewnie podpasuja.
BTW: Ile warto zaplacic za tns510? Pytam bo ceny na alledrogo zaczynaja sie od 1300?


Witaj kolego, mam do Ciebie pytanko , podlaczyłes juz u siebie tns510 ?? Bo planuje to samo zrobić tylko ze u mnie nie ma fabrycznej navi , na czym zresztą mi nie zalezy , bardziej mi chodzi o to aby podłączyc kamere cofania i wywalić u góry wyświetlacz , w miejsce jego dać schowek. Pasowały u ciebie wtyczki p&p ??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 gru 2015, o 12:26 
Offline
Stara się...
Stara się...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 wrz 2010, o 01:53
Posty: 96
Lokalizacja: Birmingham
Pochwały: 2
Marka: Toyota
Model: Avensis
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2010
Silnik: 2ADFTV 2.2
Ze swojej strony mogę tylko potwierdzić że wszystkie potrzebne wtyczki były na miejscu. Jedynie FM trzeba było wpiąć na chama / lub zmienić wtyczkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lut 2016, o 02:09 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lut 2016, o 18:08
Posty: 376
Lokalizacja: najczęściej 100-lica, rzadziej Suwałki albo Przemyśl
Pochwały: 37
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2 D4-D + V-Tech :)
Podepnę się pod temat, bo właśnie zamierzam dokonać u siebie takiego swap-a.
Przeczytałem cały (jakże długi) wątek:
viewtopic.php?f=67&t=16959&hilit=tns700+tns510
oraz:
viewtopic.php?f=67&t=11988&hilit=tns700+tns510
Ale do rzeczy.
Auto kupiłem (48h temu :-D ) z TNS700, a jestem wstępnie umówiony na jutro z gościem, od którego zamierzam nabyć drogą kupna TNS510. Dlaczego?
Otóż brakuje mi USB. TNS700 obsługuje MP3, ale z autopsji wiem, że dość często w czasie jazdy zmienialiśmy płyty (używaliśmy Pioneera z CD/MP3), bo wiadomo - płytka 700mb, a ileż można słuchać tego samego.
I tu pojawia się problem - w TNS700 trzeba by było każdorazowo opuszczać ekran.
1) ileż to wytrzyma, zanim zdechnie - pół roku? Max.
2) każdorazowo pewnie trzeba by wklepywać od nowa cel podróży, a coś gdzieś widziałem, że te radia nie pozwalają wprowadzać trasy podczas jazdy.

Myślałem o zakupie xCarLink-a albo Yatour-a, ale w którymś wątku było poruszane, że są z nimi problemy, a czasami nawet nie da się ich w ogóle podłączyć. Plus niedogodności związane z nazewnictwem katalogów - a na płytę czy pendrive kopiuję "jak leci" z kompa.
Poza tym, te urządzenia kosztują 250-300 zł, a sprzedając TNS700 stracę prawdopodobnie mniej więcej tyle samo zwłaszcza, że mam do niej jeszcze zestaw samochodowy bluetooth, który też jest wart ok. 150 zł (jakby ktoś był chętny, pisać na priv)
I w zasadzie wszystko byłoby cacy, muszę tylko znaleźć przejściówkę do anteny, reszta plug&play, ale byłem pewny, że w TNS510 mapy wrzuca się na płytce tak samo jak w TNS700, a tu nagle czytam:
antoni napisał(a):
TNS510 ma lepszy wyswietlacz, wbudowany telefon bluetooth oraz wyjscie AUX i USB. tns700 tego nie ma. Jesli chodzi o jakość map - to nie ma różnicy, z tym że na TNS510 są na kartach SD, a do tns700 na plytach DVD. Jesli chodzi o piraty to w obu przypadkach prawie niemozlwie, czasem z DVD się udaje.

i w tym momencie mój plan mocno zachwiał się w posadach. Dlaczego?
Ponieważ tak się składa, że "mam pożyczoną" ;-) płytę z najnowszą nawigacją wschodniej części naszego kontynentu i zamierzałem jej używać.
I teraz pytanie:
czy ktoś z forumowiczów wie, czy na kartach SD są takie same pliki, jak na DVD? Innymi słowy, czy jak skopiuję zawartość tej płyty na kartę to zadziała?

Jeśli nie, to pewnie i tak kupię to radio, bo zależy mi na USB bardziej niż na Navi w radiu, po prostu będę używał darmowej i naprawdę dobrej nawigacji na Androida - Be On Road, ale fajnie byłoby jednak mieć 1 urządzenie, a nie 2 (tak po prawdzie to telefonu i tak używam jako wideorejestratora i do Yanosika, ale do tej pory pełnił dodatkowo funkcję właśnie gps-a, a teraz robiłby ju tylko na 2/3 etatu :-D )

_________________
"Filateliści zbierają znaczki, a fetyszyści paznokcie i włosy zmarłych. Nie da się tego wytłumaczyć. Nigdy nie rozumiałem, jak można zbierać znaczki." F. Mulder

Nasza Silver Lady - viewtopic.php?f=63&t=23076


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lut 2016, o 19:09 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 gru 2015, o 20:08
Posty: 294
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 7
Marka: Toyota
Model: Avensis
Rocznik: 2005
Silnik: D-cat
iile cały secik CIe wyszedł ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lut 2016, o 22:13 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lut 2016, o 18:08
Posty: 376
Lokalizacja: najczęściej 100-lica, rzadziej Suwałki albo Przemyśl
Pochwały: 37
Marka: Toyota
Model: Avensis T25
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2007
Silnik: 2.2 D4-D + V-Tech :)
ene napisał(a):
iile cały secik CIe wyszedł ?

Jeśli ten post był skierowany do mnie, to nie potrafię odpowiedzieć, bo wrzuciłem go przedwczoraj i dopiero przymierzałem się do zakupu.

Zrezygnowałem z tej opcji. Dlaczego?

Umówmy się - nie stać mnie na kupowanie aktualnej mapy toyoty za 400-500 zł, zwłaszcza, kiedy żyjemy w erze smartfonów z niemal nieograniczonym dostępem do sieci i darmową nawigacją na Adroida. Zwłaszcza, że po sprzedaży CB nie wyobrażam sobie trasy bez Yanosika (na którym przynajmniej nie ma tylu przekleństw....) Uprzedzając pytania - ciężko coś znaleźć na torrentach/peb-ie, o dziwo łatwiej już o obraz DVD.

Drugi argument - o ile pendrive powinien zadziałać pod TNS510 bez problemu, to - abstrahując od map do nawigacji - w dalszym ciągu pozostaje problem z subwooferem. Ja wiem, że 70% forumowiczów powie, że ori audio do Avki jest spoko, ale - jak pisałem w moim wątku - mi brak <45 Hz i to się nie zmieni. A w TNS trzeba kombinować z konwerterami Hi / Lo, więc zmieniłem koncepcję na zakup jakiegoś Alpine'a ze sterowaniem z kiery.

Sorki za rozbudzenie nadziei, mogę jedynie obiecać, że wrzucę fotki jak skończę.

_________________
"Filateliści zbierają znaczki, a fetyszyści paznokcie i włosy zmarłych. Nie da się tego wytłumaczyć. Nigdy nie rozumiałem, jak można zbierać znaczki." F. Mulder

Nasza Silver Lady - viewtopic.php?f=63&t=23076


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lis 2019, o 17:38 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 31 sie 2019, o 20:04
Posty: 3
Marka: toyota
Model: Avensis II
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 d4d
witam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lis 2019, o 19:21 
Offline
Nowicjusz
Nowicjusz

Dołączył(a): 31 sie 2019, o 20:04
Posty: 3
Marka: toyota
Model: Avensis II
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0 d4d
jarkus25 napisał(a):
witam

Mam Avke t25 2008 fl zminiłem radio tns700 na tns510 sterownanie z kierownicy nie działa jak należy mam pytanie, czy ktoś orientuje się które piny w kostce należy pozamieniać by działało jak należy?
Z gory dziekuje!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 gru 2019, o 18:30 
Offline
Coś wie...
Coś wie...
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2015, o 22:14
Posty: 117
Lokalizacja: mazury
Pochwały: 8
Marka: Toyota
Model: Avensis T25 FL
Nadwozie: kombi
Rocznik: 2008
Silnik: 2AD
A co Ci nie działa?
Ja w avensis 2007 zmieniałem z tns700 na 510 i wszystko pasowało i działało bez najmniejszego problemu.

_________________
Aktualizuje wszystkie nawigacje Toyota / Lexus
najnowsze mapy 2019 v2 (2019-2020 ver.2) - październik 2019 !




Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: auto.com.pl | motostat.pl | Polska Jazda